Flăcări mari au speriat noaptea trecută gălăţenii care locuiesc în apropierea Băii Comunale din Galaţi. O maşina a luat foc în mers. Din fericire şoferul a reuşit să se salveze la timp. Un echipaj de poliţie a blocat circulaţia până ce au intervenit pompierii. ”Din primele cercetări a reieşit drept cauză de producerea a incendiului un scurt circuit la compartimentul motor al maşinii. Pagubele se ridică la 20.000 de lei, maşina a luat foc în mers. S-a intervenit cu două autospeciale cu apă şi spumă “, a precizat lt.col. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi. Masina a fost distrusa în totalitate. 

Sursa foto: Facebook

Duminică, 22 Octombrie 2017 21:15

Tragedie la Vânători

Scris de

La doar 15 ani şi-a pierdut viaţa într-un accident îngrozitor pentru că a stat pe scaunul din dreapta. Impactul a avut loc la ieţirea din Galaţi spre localitatea Vînători şi s-a produs datorită vitezei. ”Un şofer în vârstă de 20 de ani care se afla la volanul unei maşini pe DN 26 a pierdut controlul volanului pe fondul neadaptării vitezei la carosabilul umed şi a intrat în coliziune cu un copac. În urma impactului a decedat pasagerul din stânga faţă, în vârstă de 15 ani. Două tinere de 17 şi 15 ani din spate şi şoferul în vârstă de 20 de ani au fost răniţi”, a precizat Crina Dragu, IPJ Galaţi. Politistii fac cercetari pentru ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa.

Doi tineri de 17 şi 19 ani au murit, iar al treilea este în comă la Spitalul Bârlad după ce au intrat cu maşina într-una cap de pod la Ciureştii Noi. ””La ora 2.10, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi a fost sesizat cu privire la producerea unui accident rutier pe raza localităţii Ciureştii Noi. Un autoturism, în care se aflau trei tineri, cu vârste cuprinse între 17 şi 25 de ani a intrat în coliziune cu un cap de podeţ. În urma impactului, tinerii au fost transportaţi la spitalul din Bârlad. Ulterior, doi dintre tineri au decedat, iar cel de-al treilea este în stare gravă. Poliţiştii efectuează cercetări pentru a se stabili condiţiile şi împrejurările în care s-a produs accidentul rutier'', a precizat Crima Dragu, IPJ Galaţi. Nu se ştie cine a condus deoarece toţi cei aflaţi în autoturism în urma impactului au fost aruncaţi din maşină.

Luni, 23 Octombrie 2017 00:00

Licitatie

Scris de

Cetăţenili din Republica Moldova au fost daţi afară din Piaţa de gros de pe Calea Prutului, de la începutul acestei săptămâni. Ei şi-au întins mărfurile pe trotuarul din faşa pieţei, iar gălăţenii se înghesuie în continuare să le cumpere marfa motivaţi de faptul că tot ce vând moldovenii de peste Prut este mai ieftin şi mai calitativ. Motivul pentru care Administraţia Pieţelor Agroalimentare a luat această decizie este că aceştia nu au documente pentru marfa comercializată. „Legea spune că fiecare comerciant care vine să vândă în piaţă trebuie să deţină documente de provenienţă a mărfii şi certificate de garanţie. Ei n-au niciun document la nicio marfă care o pun în vânzare. Au venit de la Direcţia Sanitar-Veterinară, le-a confiscat tot, le-au aruncat marfa în puţul sec şi ne-au spus că dacă nu le interzicem activitatea, ne închid Piaţa de gross. Ei bine, eu asta nu pot s-o fac", ne-a declarat directorul Administraţiei Pieţelor Agroalimentare Galaţi, Eugen Zaharia.
Cetăţenii din republica Moldova trec cu marfa la vamă justificând-o ca fiind pentru consumul propriu şi de aceea autorităţile române nu le pot interzice intrarea în ţară cu alimentele pe care apoi le scot la vânzare.

În cadrul ultimei conferinţe de presă susţinută de reprezentanţii ALDE Galaţi, pe lângă alte subiecte, s-a discutat şi despre tema căldurii în sistem centralizat, un subiect controversat care a fost dezbătut şi întors pe toate părţile în ultima vreme. Întrebat fiind despre această mare problemă a Galaţiului, preşedintele organizaţiei ALDE Galaţi, Cristian Dima, a răspuns că-l îngrijorează acest subiect sub două aspecte extrem de importante şi anume sub aspectul furnizarii agentului termic către populaţie şi pierderilor care le generează acest sistem pentru fiecare cetăţean. De asemenea, acesta a criticat iniţiativa consilierilor locali ai PNL care doresc desfiinţarea hotărârii CL prin care au fost stabilite zonele unitare de încălzire din municipiul Galaţi. Această iniţiativă ajută planul primarului Ionuţ Pucheanu de a renunţa la sistemul centralizat de încălzire, deşi până acum peneliştii au susţinut continuarea furnizarea căldurii prin sistemul centralizat.
”Nu mă pot opri să nu mă amuz aşa.. cu tristeţe în acelaşi timp, de faptul că parte din consilierii liberali au propus desfiinţarea zonei unitare pe sistemul de încălzire, de furnizare a agentului termic în regim centralizat. Este de neînţeles pentru mine cum şi-au modificat abordarea de la un an la altul faţă de mii şi mii de beneficiari ai acestui sistem. Ani de zile am încercat să conving administraţia că ar trebui să utilizăm acest serviciu mult mai atent şi mult mai în favoarea şi în beneficiul cetăţenilor. Am insistat foarte mult pe subiectul producerii energiei termice în zonele unitare, în zonele mult mai apropiate de consumatorul final, prin acele motoare în cogenerare, sub diverse forme, fie că sunt diesel fie că sunt pe gaz. După cum evoluează situaţia, în baza deciziei Consiliului Local de sprijinire cu 3.000 de lei a celor care doresc să se debranşeze, constatăm că au fost 7.000 de cereri cu aproximaţie şi 4.000 de plăţi. Astăzi, când noi vorbim, probabil că mai sunt peste 20.000 de apartamente racordate. Nu ştim câte sunt locuite sau nu, aici facem supoziţii, cât timp pe an sunt locuite sau nu. Cine îşi permite să spună despre un apartament sau un imobil că nu este locuit? Eu cred că dacă ne menţinem ritmul, ne trebuie 5 ani, iar tu, ca şi comunitate, ai obligaţia să vii cu un serviciu, să-l asiguri în aşa fel încât să laşi cetăţeanul să aleagă dacă îşi doreşte să beneficieze de acel serviciu sau nu. Vom constata în final că vor ajunge câteva miii de persoane, proprietari de imobile, care nu-şi pot permite să-şi achiziţioneze şi să-şi monteze centrală chiar dacă îi dai 3.000 de lei”.

Procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus, la data de 19.10.2017, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor Popov Octavian-Marian şi Popov Nicolae-Ionuţ, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane în formă continuată. În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2015-2017, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale comune, la diferite intervale de timp, inculpaţii au recrutat, transportat, transferat, adăpostit şi primit cinci persoane vătămate majore, cu vârste cuprinse între 40 şi 50 ani, prin inducere în eroare şi profitând de starea de vădită de vulnerabilitate a acestora.
Cercetările efectuate în cauză au stabilit că inculpaţii au recrutat de-a lungul timpului persoane cu o situaţie materială precară, din mediul rural, pe care, cu promisiunea unor condiţii de salarizare şi muncă normale, le-au exploatat prin supunerea la muncă la stâna/ferma proprietate şi, cu pretextul necesităţii recuperării unor pagube, nu le-au achitat drepturile salariale şi nu le-au acordat zile libere.
S-a reţinut că, după recrutare, odată realizat primul pas în aservirea victimelor, prin lăsarea acestora fără acte de identitate, inculpaţii Popov Octavian-Marian şi Popov Nicolae-Ionuţ se completau în reuşita activităţilor de aducere în stare de dependenţă a persoanelor vătămate. Astfel, ambii inculpaţi participau la acţiunile de intimidare a victimelor care încercau să fugă sau să reclame autorităţilor tratamentul la care sunt supuse, cu precizarea că, în mod majoritar, acţiunile de intimidare a victimelor prin agresare fizică era apanajul inculpatului Popov Nicolae-Ionuţ.
După ce reuşeau anihilarea libertăţii de mişcare a persoanelor vătămate, inculpaţii Popov Octavian-Marian şi Popov Nicolae-Ionuţ organizau în incinta fermei/stânei, repartizarea forţei de muncă, la un efectiv de animale mult prea mare pentru puterea de muncă a victimelor traficate. Deşi, iniţial, pentru a putea convinge persoanele vătămate să vină să muncească la ei, inculpaţii le promiteau că nu vor avea grijă decât de ovine, că vor beneficia de salarii rezonabile (700 RON/lună), că vor primi patru zile libere pe lună, aceste promisiuni nu numai că erau uitate pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale dar dacă vreuna dintre victime îndrăznea să-şi ceară drepturile, inculpaţii le umileau şi le aplicau corecţii fizice.
Persoanele vătămate ajungeau să constate că administratorii fermei/stânei nu respectau normele legale privind salarizarea, sănătatea şi condiţiile de muncă, fiind cazaţi în locuri insalubre şi trăind la limita subzistenţei, nefiindu-le plătit salariul. În situaţia în care îşi manifestau nemulţumirea sau solicitau întoarcerea la domiciliu, victimele se regăseau aservite prin datorii reale (distrugeri la fermă/stână, decesul unor animale din presupusa vină a ciobanilor, etc.) ori imaginare iar uneori erau ameninţate şi agresate, astfel că nu puteau decât să urmeze conduita impusă de traficanţi. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că inculpaţii exercitau agresiuni fizice şi psihice şi atunci când li se părea că persoanele vătămate nu depun destule eforturi pentru ca stâna/ferma „să meargă bine”, li se părea că închid oile prea devreme sau că sunt prea lente în activităţile desfăşurate, situaţii în care le loveau cu pumnii şi picioarele şi nu le lăsau să se odihnească suficient. La data de 19.10.2017 au fost efectuate 4 percheziţii domiciliare pe raza comunei Vânători şi a municipiul Galaţi, ocazie cu care au fost ridicate bijuterii şi suma de 25.000 lei provenită din activitatea infracţională. În cursul zilei, inculpaţii au fost prezentaţi la Tribunalul Galaţi cu propunere de arestare preventivă.
Activităţile de urmărire penală au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, I.J.J. Galaţi, I.P.J. Galaţi, S.P.F. Galaţi şi A.N.I.T.P. Galaţi. Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale.

Serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor (S.P.C.L.E.P.) din cadrul Primăriei municipiului Galaţi anunţă că începând cu data de 23 octombrie 2017, termenul de eliberare a unui act de identitate este de 2 zile lucrătoare, în condiţiile în care nu sunt necesare verificări suplimentare sau avize de la alte instituţii, cu posibilitatea de prelungire în situaţia apariţiei unor probleme de natură tehnică. Termenul legal de eliberare a unui act de identitate este de 30 de zile şi poate fi prelungit cu cel mult 15 zile, cu aprobarea şefului serviciului, precizează Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

Lucrările de pe tronsonul str. Venus – str. Al. Măcelaru au fost finalizate, deşi data anunţată în contract a fost 31 decembrie. S-a ajuns la etapa de trasare a marcajelor rutiere, iar traficul a fost reluat pe tronsonul care a fost închis pe perioada executării lucrărilor de refacere a suprastructurii carosabilului. Valoarea acestui proiect este de 1.216.147 de lei. Aceste lucrări fac parte din proiectul amplu de modernizare al străzii Traian, iar fondurile vor fi alocate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fonduri Europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Constructorul care a executat lucrările: Asocierea S.C. Dreams Riviera S.R.L. şi S.C. Romsit Construct S.R.L, informează Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

Sub genericul „Arhive, Cetăţenie şi Interculturalism”, Serviciul Judeţean Galaţi al Arhivelor Naţionale, vineri, 20 octombrie 2017, la sediul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi a avut loc vernisajul expoziţiei „Reprezentanţe diplomatice la Dunăre de Jos şi Marea Neagră”, manifestare organizată de Serviciile Judeţene de Arhivă din Constanţa, Brăila, Galaţi şi Tulcea, în parteneriat cu instituţia muzeală gazdă.
În cadrul expoziţiei pot fi văzute aproximativ 200 de documente (în fotocopie) din perioada 1835-1940, respectiv fotografii, cărţi poştale, corespondenţă diversă, toate oferind publicului informaţii despre mediul de afaceri, activităţile comerciale şi personalităţile vremii. Expoziţia îşi propune să aducă în prim plan importanţa consulatelor în stabilirea şi dezvoltarea legăturilor economice şi diplomatice dintre aceste porturi şi Europa. Documentele expuse reflectă ideea de multiculturalitate la Dunărea maritimă şi Marea Neagră, în aceste porturi cu o istorie bogată, cu populaţie eterogenă, cu personalităţi care au jucat un rol important în viaţa diplomatică şi comerţul extern al României. De asemenea, acest eveniment este şi un omagiu adus celui care a fost Virgil Coman, director al Arhivelor Naţionale ale României – filiala Constanţa, care s-a stins din viaţă fulgerător, în anul 2016, la numai 43 de ani, iniţiatorul expoziţiei.
La vernisaj au fost prezenţi şefii Serviciilor Judeţene ale Arhivelor Naţionale din Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa. Expoziţia „Reprezentanţe diplomatice la Dunăre de Jos şi Marea Neagră” va rămâne deschisă la Galaţi până pe 26 octombrie 2017, după care aceasta va fi itinerată la Brăila.

Pagina 1 din 3405