Veronica AFTENE

Veronica AFTENE

 

Direcţia de Inspecţie Judiciară s-a confruntat cu o avalanşă de sesizări privind diverse aspecte ale activităţii şi conduitei procurorilor, pretins neconforme cu standardele prevăzute de legislaţia în vigoare. Aceasta este una din constaţările cuprinse în raportul de activitate pe anul 2017 al Inspecţiei Judiciare. ”S-a evidenţiat, în legătură cu împrejurările la care ne referim, existenţa a două fenomene: creşterea numerică a sesizărilor privind procurori din Structura centrală a Direcţiei Naţionale anticorupţie, pe de o parte, precum şi, pe de altă parte, creşterea incidenţei reflectării negative în mass media privind diverse aspecte ale activităţii şi conduitei unor procurori, subliniindu-se caracterul repetitiv şi frecvenţa ridicată a unor manifestări comportamentale ce fac parte din această categorie. Inspectorii direcţiei au verificat cu atenţie fiecare sesizare, inclusiv din această categorie, şi acolo unde, pe baza probelor, s-a apreciat că faptele sunt de natură să atragă răspunderea disciplinară nu au ezitat să cerceteze riguros aspectele semnalate şi să exercite acţiuni disciplinare corespunzătoare”, se arată în raport. Potrivit acestui document, în anul 2017, inspectorii de la Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori au dispus cercetarea disciplinară în 17 lucrări, 3 înregistrate în 2016 şi 14 în 2017, iar 2 lucrări au fost conexate.
Sesizările care formează obiectul lucrărilor anterior menţionate au vizat 19 procurori, unul dintre aceştia fiind cercetat în 5 lucrări. Distribuţia pe categorii de parchete scoate pe primul loc DNA (8 procurori), Galaţi (3 procurori), Braşov (2 procurori), Bucureşti - sectorul 4 (1 procuror), Câmpina (1 procuror), Cornetu (1 procuror), Huşi (1 procuror), Timişoara (1 procuror) şi Timiş (1 procuror).
În 9 lucrări, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, iar în celelalte lucrări (8) sesizările au fost formulate de persoane interesate. Cercetările disciplinare au vizat 43 de fapte pentru care existau indicii în sensul întrunirii elementelor constitutive ale unui număr egal de abateri disciplinare.
Până în prezent au fost soluţionate 8 acţiuni disciplinare, dintre acestea 4 au fost admise aplicându-se 3 sancţiuni de avertisment şi una de excludere din magistratură, 2 acţiuni disciplinare au fost respinse, iar cu privire la una s-a constatat nulitatea absolută. Toate celelalte acţiuni disciplinare sunt în curs de soluţionare.

Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) Galaţi şi-a ales, sâmbătă, 17 martie 2018, conducerea organizaţiei municipale. La evenimentul care s-a desfăşurat la Teatrul Dramatic "Fani Tardini" au fost prezenţi aproximativ 400 de delegaţi care l-au desemnat în fruntea organizaţiei municipale pe Radu Cosca. Proaspătul preşedinte a fost viceprimar în perioada 2012 - 2016, în prezent fiind consilier local. Economist de profesie, Radu Cosca este unul dintre cei mai bogaţi politicieni ai Galaţiului.
”Vreau să mulţumesc organizaţiei ALDE Galaţi pentru modul de organizare şi pentru participarea numeroasă. Asta îmi dă speranţe că, pe municipiul Galaţi, #ALDE va avea un rezultat pozitiv, care să ne plaseze pe locul al doilea în preferinţele gălăţenilor. Am mare încredere în Radu, în echipa sa de la organizaţia municipală ALDE Galaţi, că vor reuşi să consolideze organizaţia, să o facă mai puternică, iar la alegerile din 2019 şi 2020 vom obţine rezultate mult îmbunătăţite. Avem o şansă importantă pentru a deveni al doilea partid din judeţ, al doilea partid pe municipiul Galaţi. Acesta este obiectivul nostru. Am convingerea că, alături de Radu Cosca, alături de colegii din ALDE Galaţi, dacă ne vom face treaba aşa cum trebuie, atunci vom obţine un scor de două cifre, poate peste 20%. Avem un bazin electoral mare, avem oameni capabili”, a declarat Cristian Dima.
Weekend-ul următor ALDE Galaţi va fi iar în focul alegerilor, căci urmează ca partidul să-şi desemneze conducerea judeţeană.

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Galaţi s-a mutat, de curând, într-un sediu nou nouţ, scăpând astfel de înghesuiala de la Blocul Cristal care se crea mai ales în orele de depunere şi eliberare a documentelor. Noua clădire în care îşi desfăşoară activitatea OCPI Galaţi este situată pe str. Domnească nr. 244, lângă Parcul CFR. „Sediul actual aparţine Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Galaţi. Deşi valoarea aprobată a investiţiei a fost de 9.164.820 lei, plăţile totale efectuate pentru realizarea acestui obiectiv au fost În valoare de 7.132.630 lei, din care 99,23% reprezintă subvenţii de la bugetul de stat şi 0,77% venituri proprii”, ne-a informat directorul OCPI Galaţi, Romeo Scarlat.
Dar nu numai sediul a fost schimbat, ci şi programul cu publicul. Conform noului program, gălăţenii se pot adresa Oficiului de Cadastru Galaţi pentru înregistrare documente de luni până vineri între orele 08:30 şi 14:00, iar programul de eliberare acte este de luni până joi între orele 11:00 - 16:30 şi vineri 11:00 - 14:00.

Legea prevenirii, prin care se reglementează o serie de instrumente care să asigure prevenirea săvârşirii de contravenţii, a intrat de curând în vigoare. Potrivit actului normativ, instituţiile cu atribuţii de control au trei luni la dispoziţie pentru a elabora şi publica ghidurile pe site-ul lor deoarece toate autorităţile şi instituţiile cu atribuţii de control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor au obligaţia că, în trei luni de la intrarea în vigoare a acestei legi, să elaboreze şi să difuzeze materiale documentare şi ghiduri şi să aloce pe pagina de internet secţiuni speciale dedicate informării publice privind legislaţia în vigoare, drepturile şi obligaţiile în desfăşurarea activităţilor de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a sancţiunilor. Legea prevenirii impune ca în cazul constatării săvârşirii uneia dintre contravenţiile prevăzute în dispoziţiile legale, agentul constatator trebuie să încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei prin care se aplică sancţiunea avertismentului şi la care anexează un plan de remediere. În această situaţie nu se aplică sancţiuni contravenţionale complementare.

”Mediul de afaceri avea mare nevoie de această lege. Poate că această lege nu este perfectă, însă este un mare pas înainte şi cu siguranţă va veni în sprijinul antreprenorilor. Nu este puţin lucru ca firmele să nu mai fie amendate pentru o serie de mai bine de 400 de contravenţii care intră sub auspiciile Legii Prevenirii. Ei vor fi obligaţi să pună în practică un plan de conformare cu o durată de maxim 90 de zile. Trei luni este o perioadă rezonabilă în care firma îşi poate îndrepta greşelile. Aşa cum am mai spus, întotdeauna ALDE va face tot ce poate pentru spijinirea mediului de afaceri, iar punerea în aplicare a acestei legi nu poate decât să ne bucure”, a declarat preşedintele ALDE Galaţi, Cristian DIMA, fost secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat care a mai adăugat: ”Este proiectul la care am lucrat cu drag şi, desigur, aş fi dorit să aibă o alta amplitudine şi sfera de aplicabilitate să fie mai lărgită, precum şi elementele contravenţionale stipulate să fie permanent actualizate în funcţie de problematica cu care se confruntă mediul de afaceri şi în acest fel să se parafeze o colaborare bazată pe principiul respectului reciproc între antreprenori şi organele statului cu atribuţii de control”.

 

Conducerea ALDE Galaţi a decis să discute în Delegaţia Permanentă a partidului propunerea de retragere a sprijinului politic pentru consilierul local Eugen Găvan după ce s-a ajuns la concluzia că activitatea acestuia în consiliul local lasă de dorit, neavând nicio iniţiativă legislativă, mai ales că acesta este şi liderul de grup al consilierilor municipali ALDE. Însă se pare că lui Găvan i se trage de la faptul că acesta a făcut demersuri la Primăria Galaţi pentru ca sediul ALDE din str. Brăilei să fie trecut pe numele lui Eugen Durbacă, după ce deputatul a fost dat afară din partid, iar preşedinte al partidului era Cristian Dima. De fapt, Găvan a rămas cu Dima în partid, dar a servit mai departe interesele lui Durbacă, întâmplările fiind parcă scoase din ” O scrisoare pierdută” a lui Caragiale, de aceea merită amintită celebra replică a lui Farfuridi: ”Trădare să fie, dacă o cer interesele partidului, dar s-o ştim şi noi!”. Preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima, nu a dorit să facă nicio precizare cu privire la informaţiile de mai sus, dar a declarat: ”Am constatat că după aproape un an şi jumătate nu avem niciun proiect iniţiat de ALDE în Consiliu Local. Este indamisibilă lipsa de implicare şi de interes mai ales că domnul Găvan poate fi şi un bun profesionist, dar care nu a dorit să îşi desfăşoare activitatea în vederea creşterii şi promovării ALDE! ALDE nu îşi permite să menţină în funcţii ce necesită susţinere politică, vectori de imagine care nu acţionează conform statului şi obiectivelor partidului, care pun pe primul plan dezvoltarea comunităţii şi a membrilor acestora pe principii liberale. Avem destule idei pentru oraş ce merită promovate în Consiliul Local, de aceea nu putem accepta această atitudine de indiferenţă”.

 

SIF 2 Moldova a decis să se retragă voluntar din acţionariatul societăţii Galgros SA Galaţi, iar ca rezultat al acestei decizii, societatea de investiţii financiare a încasat 2,04 milioane lei, se arată într-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.
"În urma finalizării litigiului cu societatea Galgros, SIF Moldova mai are de încasat suma de 292.895 lei, reprezentând dobânda legală şi cheltuielile de judecată, urmând a efectua demersurile legale în acest sens", au afirmat reprezentanţii SIF 2 Moldova.
În octombrie 2015, ca urmare a desfiinţării pieţei Rasdaq, Galgros SA Galaţi a fost retrasă de la tranzacţionare. Societatea Galgros S.A. s-a înfiinţat prin reorganizarea Întreprinderii Comerţului cu Ridicata ICRA Galaţi, şi la care omul de afaceri Cătălin Chelu (decedat în decembrie 2014) deţinea un pachet de 43,9% din acţiuni, ceilalţi acţionari fiind SIF Muntenia cu un pachet de 15,63%, SIF Moldova, de 13,99% şi SIF Transilvania, de 13,69%.
Ultima parteneră de viaţă a omului de afaceri, Ala Procopenco şi Doina Rîmar, mama acestuia, dar şi alte 4 amante ale lui Cătălin Chelu se luptă în instanţă pentru averea acestuia care era constituită în mare parte din acţiuni la diverse firme cotate sau nu prin bursă, Chelu fiind cunoscut ca un mare jucător pe bursă. Acesta a lăsat în urmă o avere cifrată la câteva sute de milioane de euro, pe care se bat cele 5 femei care au trecut prin viaţa lui şi care i-au făcut 10 copii, la care se adaugă şi mama acestuia.
Reamintim că, omul de afaceri a fost declarat mort la sfârşitul lui 2014, în timp ce se afla în Iordania, unde era fugit pentru că era căutat de autorităţile române după ce fusese condamnat, în 2012, la şase ani de zile de închisoare în dosarul în care a vrut să-l mituiască pe chestorul Dan Fătuloiu chiar în sediul Ministerului Afacerilor de Interne (MAI).

Forumul regional LabelFrancEducation, care se desfăşoară în perioada 25-28 februarie 2018, la Sibiu, reuneşte reprezentantii a 40 de instituţii de învăţământ bilingve din 9 ţări din regiune, printre care se găsesc şi două lcolegii din Galaţi.
"Creat în 2012, LabelFrancEducation este acordat de către Ministerul francez al Europei şi Afacerilor Externe filierelor bilingve francofone de excelenţă care propun cursuri intensive de limba franceză, precum şi cel puţin o disciplină non lingvistică studiată în limba franceză, conform programei oficiale din ţara în care se află instituţia de învăţămant respectivă", spun reprezentanţii Agenţiei pentru învăţământul francez în străinătate (AEFE). Reţeaua este compusă din 209 şcoli şi licee bilingve din 44 de ţări, totalizând un număr de 95.700 de elevi din învăţământul preuniversitar.
În România, următoarele licee au primit LabelFrancÉducation: Colegiul Naţional AL. I. Cuza din Galaţi, Colegiul Economic Virgil Madgearu din Galaţi, Colegiul Naţional Petru Rareş din Suceava, Colegiul Naţional Dr. Ioan Mesota din Braşov, Colegiul Naţional Andrei Şaguna din Braşov, Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Iaşi, Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Baia Mare, Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa, Colegiul Naţional Unirea din Braşov, Şcoala Centrală din Bucureşti şi Liceul Teoretic G. Călinescu din Constanţa.
România este prima ţară europeană care găzduieşte un Forum regional LabelFrancEducation. Prima întâlnire de acest gen s-a desfăşurat în 2017, la Cairo (Egipt), şi a fost consacrată Africii de Nord şi Orientului Mijlociu, se arată într-un comunicat al Ambasadei Franţei.
Evenimentul este organizat de Ambasada Franţei în România şi de Institutul Francez din România. Printre temele de discuţie se află cooperarea educativă regională, scopurile concrete ale învăţământului bilingv şi provocările profesionale actuale ale profesorilor de franceză. La eveniment vor participa reprezentanţi din Bulgaria, Cehia, Rusia, Letonia, Polonia, Republica Moldova, România, Slovacia şi Ungaria.

Buldozerele au intrat cu forţă în sediul Unicom SA Galaţi, fosta Întreprindere de Construcţii Orăşeneşti (ICOR), şi au ras de pe faţa pământului atât clădirea principală, cât şi anexele. Aceasta este urmarea faptului că lichidatorul judiciar al Unicom SA Galaţi, societatea aflându-se în faliment, a vândut terenul şi construcţiile edificate pe acesta din str. Tecuci, nr. 161. Aşa cum reiese din certificatul de urbanism emis de Primăria municipiului Galaţi, în septembrie 2017, pe acel teren SC Arcada Company SA va construi un complex rezidenţial.
Întreprinderea de Construcţii Orăşeneşti (ICOR) Galaţi a luat fiinţă în 1959, având ca obiect de activitate construirea de locuinţe şi clădiri civile, iar în 1992 s-a privatizat. Societatea a construit clădiri emblematice pentru Galaţi precum Palatul Justiţiei, Palatul Telefoanelor, Gara Galaţi, dar şi foarte multe blocuri din municipiul Galaţi. Cu toate acestea, Unicom a fost prinsă în multe scandaluri printre care şi cel al staţiei de epurare a apelor uzate din cartierul Dimitrie Cantemir. În 2007, SC Unicom a încheiat un contract pentru această lucrare, a încasat circa 80% din sumă, adică 2,3 milioane de lei dintr-un total de 3 milioane de lei, a încasat chiar şi garanţia de bună execuţie a lucrării, dar nu a construit absolut nimic, drept pentru care DNA a intrat pe fir. Şi la ora actuală, apele uzate din cartierul ”Cantemir” nu sunt epurate, ci sunt deversate direct în râul Siret.

Autoritatea Electorală Permanentă a desfăşurat, anul trecut, o misiune de control referitoare la respectarea prevederilor legale privind veniturile şi cheltuielile înregistrate de Partidul Social Democrat - Organizaţia Judeţeană Galaţi în anul 2016, an electoral, perioada verificată fiind 1.01.2016-31.12.2016.
Ca urmare a verificărilor efectuate asupra documentelor contabile puse la dispoziţia echipei de control s-a constatat că în anul 2016 veniturile Partidului Social Democrat - Organizaţia Judeţeană Galaţi au totalizat 621.775,00 lei şi au fost obţinute din cotizaţiile membrilor de partid în sumă de 599.559,00 lei şi din venituri din alte surse în sumă de 22.216,00 lei. Cheltuielile au fost însă de două ori mai mari, ridicându-se la suma de 1.384.036,09 lei.
Organele de control au constatat faptul că au fost încălcate prevederile art. 60 alin. (3) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru aceste fapte, Partidul Social Democrat - Organizaţia Judeţeană Galaţi a fost sancţionat conform art. 52 alin. (1) din acelaşi act normativ în care se stipulează: ”Constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie
considerate, potrivit legii penale, infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei” încălcarea dispoziţiilor prevăzute la art. 60 alin. (3).
Autoritatea Electorală Permanentă a făcut următoarele recomandări: respectarea cu stricteţe a prevederilor Legii nr. 334/2006 şi ale Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, ale Legii contabilităţii nr. 82/1991, precum şi ale Ordinului ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.969/2007 privind aprobarea reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial, cu modificările şi completările ulterioare.

După îndelungi negocieri şi discuţii, consilierii locali au aprobat joi, 15 februarie 2018, au aprobat categoriile de pasageri care beneficiază de gratuităţi şi reduceri la transportul în comun, realizat cu mijloacele de transport ale Transurb SA, precum şi cuantumul reducerilor acordate acestora. Începând cu data de 01 martie 2018, gălăţenii care sunt plătiţi doar cu salariul minim pe economie de 1.900 de lei brut pe lună vor plăti cu 75% mai puțin din preţul unui abonament de transport pe o linie, deşi iniţial proiectul prevăzuse o reducere de 98%. Preţul întreg al unui abonament pe o linie este de 50 de lei, dar această categorie de călători va plăti doar 12,50 lei. Celelalte categorii de pasageri care beneficiază de gratuităţi şi reduceri la transportul în comun, realizat cu mijloacele de transport ale societăţii Transurb SA Galaţi, sunt pensionarii (persoanele fără venituri cu vârsta peste 65 de ani şi pensionarii care cumulează venituri din pensie de până la 1.900 lei brut/lună) - abonament pe o linie sau pe două linii, cu preţul redus cu 98 la sută. Pensionarii care cumulează venituri din pensie cuprinse între 1.901 şi 2.500 lei brut/lună - abonament pe o linie redus cu 75%. Pensionarii de invaliditate care nu beneficiază de facilităţile prevăzute de Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoanele cu handicap accentuat şi grav, însoţitorii, asistenţii personali şi asistenţii personali profesionişti - abonament gratuit pe o linie sau pe două linii.
Elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 de ani şi somerii vor beneficia de abonament pe o linie, cu preţ redus cu 98 la sută. De asemenea, toate persoanele beneficiare a serviciilor Cantinei de Ajutor Social vor primi abonament gratuit pe o linie,deşi iniţial proiectul de hotărâre prevedea acordarea acestor facilităţi doar pentru un număr de 50 de persoane pe lună), iar cetăţenii de onoare, revoluţionarii, veteranii şi văduvele de război, persoanele persecutate din motive politice şi persoanele cu handicap grav şi accentuat vor beneficia de abonament gratuit pe toate liniile.

Pagina 1 din 32