Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

Autorul gălăţean Gheorghe Marcu a publicat, în anul 2017, cartea "Jurnalul unui poliţist", carte pe care o aduce în atenţia gălăţenilor nu mult după Ziua Poliţiei Române, sărbătorită la 25 martie. Cartea reprezintă un jurnal al activităţii sale de poliţist şi redă evenimentele prin care autorul a trecut în acea perioadă.

"În activitatea mea de poliţist, am ascultat cu atenţie, pe toţi cei care se prezentau la mine, cu diferite plângeri. Unii erau chemaţi la postul de poliţie, pentru a fi cunoscuţi, întrucât lucrau pe raza mea de competenţă, având obligaţia de ai cunoaşte mai bine şi de a lua măsuri de supraveghere. Cazurile, care le prezint în această carte, au fost constatate de mine, cu ocazia soluţionării unor plângeri. Unele din ele mi-au fost fost povestite de autorii acestor fapte. Autorii au fost pedepsiţi, pentru comiterea acestor fapte", relatează autorul în cartea sa.

Cum nimic nu este întâmplător, fostul poliţist, Gheorghe Marcu, şi-a sărbătorit ziua de naştere pe 23 martie, în apropierea Zilei Poliţiei Române. Cu această ocazie a dorit să le adreseze "colegilor săi de breaslă", din Poliţie, un mesaj: "Să asigurăm toţi locuitorii, că acţionăm alături de celelalte instituţii ale statului pentru siguranţa comunităţii şi respectarea drepturilor fiecărei persoane".

Gheorghe Marcu şi-a desfăşurat activitatea în cadrul IPJ Galaţi a MAI între anii 1978 - 2005. În prezent, este pensionar MAI şi autor de cărţi. Cotidianul nostru a relatat despre câteva din cărţile sale, dintre care amintim, "Cavadineşti '89 - Lacrimi şi durere", "Prădători Sentimentali" şi "Revoluţia anunţată".

După căpşuni şi gălbenele, la Galaţi au răsărit şi ghioceii. Deşi prognoza meteo pentru această perioadă este una negativă, gălăţenii pot simţi că a venit primăvara, cel puţin din punct de vedere simbolic. Vestitorii primăverii, ghioceii, au apărut pe tarabele stradale şi se vând printre fulgii de zăpadă. Se întâmplă pe Bulevardul Brăilei, aici l-am găsit pe vânzătorul de ghiocei "iernatici". Potrivit acestuia, se ocupă de câţiva ani de vânzarea ghioceilor şi, deşi pare incredibil, au mai fost ani în care i-a vândut în plină iarnă. "Eu sunt din Galaţi, ghioceii sunt din curtea mea (...) au mai fost ani în care i-am pus la vânzare în luna ianuarie şi lumea cumpără", spune vânzătorul. Astfel, deşi gradele în termometre ne arată acum că afară e iarnă, după o perioadă de temperaturi ridicate, natura ne surprinde din nou şi pe străzi "vestitorii" de pe tarabe ne anunţă că... a venit primăvara.

Hypermarketul Carrefour Galaţi a organizat şi în această iarnă internaționalul concurs de desene pentru copii. Copiii din Galaţi au fost invitaţi să-şi pună la încercare talentul şi creativitatea, explorând Lumea Rubbiz. Marele câştigător al ediţiei de anul acesta va avea parte de o excursie la una dintre cele mai neobişnuite locaţii de poveste, Shreck's Adventure, pentru a putea trăi pe pielea lor experienţa reală a personajelor Rubbiz. Organizatorii au primit mii de desene, iar câştigătorii au fost desemnaţi prin tragere la sorţi.
Premiul cel mare al concursului adică o excursie la parcul de distracţii „Shreck’s Adventure” din Londra, unde câştigătorul va avea ocazia să petreacă o experienţă deosebită alături de cele mai îndrăgite personaje din desenele lor animate preferate, dar mai ales explorând Lumea Rubbiz, i-a revenit lui Agrigoroaie Mihai Alin, elev în clasa a III-a C la Şcoala ”Ştefan cel Mare”. Alte premii au fost: Premiul II - un laptop (Petrici Denisa - Şcoala ”Sfinţii Împăraţi”; Premiul III - o bicicletă (Chiriţă Ana - Şcoala ”Mihail Sadoveanu”; Menţiuni individuale: un telefon mobil (Lupica Andrei - Şcoala Ghe. Munteanu şi o tabletă - Radu Alessia (Şcoala nr. 29). Au mai fost acordate încă 10 menţiuni speciale constând în cupoane de cumpărături în valoare de 100 de lei.

Miercuri, 11 Octombrie 2017 10:41

Protest în faţa Palatului de Justiţie Galaţi

În această dimineaţă, în faţa Palatului de Justiţie Galaţi, un grup de gălăţeni au protestat pentru a determina judecătorii din Galaţi să semneze un memoriu prin care se opun modificării legilor justiţiei, propuse de ministrul justiţiei, Tudorel Toader. Protestatarii şi-au arătat şi susţinerea faţă de judecătorii care au semnat deja memoriul printr-un afiş pe care au scris "3500 MULŢUMIM".
"Sunt peste 3500 de judecători care au semnat un memoriu împotriva modificărilor pe legile justiţiei pe care vrea să le introducă acum Tudorel Toader, noi susţinem şi încurajăm să semneze şi ceilalţi. Sunt bineînţeles şi judecători din Galaţi care au semnat", spune Sanda Hristudor, protestatară.
Protestul este unul la nivel naţional, având loc în acelaşi timp acţiuni în fata tribunalelor din mai multe oraşe. "Este o organizare la nivel de ţară a grupurilor societăţilor civile. Se organizează în mai multe oraşe precum Bucureşti, Iaşi, Constanta, Craiova, Arad, în acelaşi timp, în faţa tribunalelor din localităţile respective", spune Sanda Hristudor.
Teama gălăţenilor care s-au adunat în această dimineaţă în faţa Tribunalului Galaţi este ca justiţia să nu ajungă să fie controlată politic. "Suntem cetăţeni ai oraşului Galaţi, interesaţi ca lucrurile să meargă bine şi să susţinem pe cei care vor să fie bine. Nu vrem ca justiţia să ajungă controlată politic", spun aceştia.
Unii au făcut şi mici sacrificii pentru a ajunge în această dimineaţă în faţa tribunalului pentru că, potrivit unei protestatare, este foarte important. "Suntem un grup de oameni care ne-am adunat, am luat legătura unii cu alţii pe Facebook. Unii mai sunt la muncă, eu de exemplu mi-am luat o zi din concendiu ca să pot veni aici, este foarte important", spune Sanda Hristudor.
Printre cele mai importante schimbări pe care Tudorel Toader vrea să le impună se numără eliminarea preşedintelui României din schema de numire a procurorului general, procurorului şef al DNA şi cel al DIICOT, mutarea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei, înfiinţarea unei direcţii speciale pentru anchetarea magistraţilor sau răspunderea materială obligatorie în cazul magistraţilor care dau decizii greşite din reavoinţă sau neglijenţă.

Miercuri, 09 August 2017 10:47

Program extins la Paşapoarte în august

Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple, din cadrul Instituţiei Prefectului – judeţul Galaţi, extinde programul de lucru în luna august, urmând să se primească documente şi să se elibereze paşapoarte şi în afara programului normal de lucru, în zilele de 12, 14, 15 şi 19 august 2017. Astfel, luni, 14 august, şi marţi, 15 august, va fi program normal de lucru (primiri documente între orele 08.30-16.30 şi eliberări paşapoarte între orele 10.30-13.00 şi 14.00-16.00), iar în zilele de sâmbătă, 12 august, şi sâmbătă, 19 august, va fi următorul program: primiri documente între orele 08.30-14.30 şi eliberări paşapoarte între orele 10.30-14.30. „Precizăm că paşaportul simplu electronic, valabil 5 ani (3 ani pentru solicitanţii cu vârsta sub 12 ani), se livrează la domiciliu/reşedinţă prin curierat  Prioripost, în termen de 14 zile calendaristice. Pentru orice fel de date legate de eliberarea documentelor de călătorie, rugăm solicitanţii să consulte informaţiile disponibile pe www.prefecturagalati.ro, secţiunea Evidenţa paşapoartelor”,  spune comisar şef de poliţie Aurelian Păduraru, şeful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Galaţi. Primirea documentelor la ghişeu se face cu bonuri de ordine, care se eliberează zilnic, în intervalul orar 08.30 – 10.30, pe baza chitanţei de achitare a taxei de emitere a paşaportului, precum şi a documentelor aferente, în original şi fotocopii. Orice problemă specială se poate soluţiona la ghişeul de informaţii al serviciului sau în audienţă, la şeful serviciului. 
Vineri, 28 Iulie 2017 08:21

Antique Fair te aşteaptă la Galaţi!

Pentru două zile Galaţiul va deveni locul de întâlnire al iubitorilor de artă, antichităţi şi mai ales al colecţionarilor din întreaga ţară. Târgul de antichităţi va fi organizat la Galaţi, Aleea Domnească (de la P-uri), în imediata apropiere a Falezei, între 29-30 iulie 2017. Peste 30 de expozanţi vă aşteaptă să vă încânte cu poveştile minunate despre obiectele expuse. Antique Fair îşi propune să găzduiască piese de mobilier, decoraţiuni interioare, artă plastică, obiecte de colecţie, argintărie şi porţelanuri, bijuterii vechi, jucării, numismatică, ceasuri şi multe altele. Contactaţi, organizatorii ne-au spus mici detalii despre ceea ce înseamnă să aduci laolaltă un număr impresionant de expozanţi din întreagă ţară dar şi zbuciumul prin care se trece pentru ca târgul să producă un impact mediatic. Povestesc cu drag totuşi despre momentele în care realizau că oamenii ştiau despre târg, confirmau participări dar şi despre momentele în care totul părea că e o cauză pierdută, momente de altfel, depăşite acum.  "Ne dorim ca gălăţenii să fie receptivi la proiectul nostru actual dar şi la cele viitoare. Este un lucru minunat faptul că Primăria municipiului Galaţi sprijină astfel de manifestări care dezvoltă Galaţiul din punct de vedere cultural. Un astfel de eveniment nu trebuie văzut ca o activitate de două zile unde venim doar să ne distrăm şi să vedem lucruri noi. Economia Galaţiului are nevoie de turism, sector utlizat în astfel de manifestări atât de către expozanţi cât şi de către vizitatorii din toată ţara care vor veni. Cu cât mai multe evenimente se organizează la Galaţi, cu atât vom avea investitori, turism şi rulaj de lichidităţi în municipiu şi judeţ", se arată intr-un comunicat remis de organizatori. Sperăm ca evenimentul să devină o tradiţie la Galaţi şi nu doar acesta ci multe altele pentru că este nevoie de oameni, afaceri şi organizaţii care să ajute Galaţiul să se dezvolte.
Marți, 13 Iunie 2017 08:12

Ne mai tundem şi noi?!

A venit vara şi toată faleza şi-a deschis porţile. Frumos, nu? NU! Frumos ar fi fost să şi vedem terasele şi tot ce ne mai propune faleza pentru a ne relaxa. De ce nu putem face asta? Simplu... pentru că BĂLĂRII!
Am ieşit în weekend-ul trecut pe faleză şi m-am aşezat pe acele balansoare de la localurile "plutitoare". O idee foarte bună, dar m-am chinuit mult să mă fac văzut de băiatul care servea la mese ca să îmi ia comanda sau să îmi dau seama cine cântă sus pe vaporaş, atât de mult m-a acaparat natura de pe faleză. Îmi venea să comand o coasă sau o maşină electrică să îi fac loc ochiului să se bucure de puţină privelişte, dar m-am rezumat la o bere şi la o stare de indignare.
Mă gândeam în timp ce ascultam muzica de pe vaporaş, care îmi suna de undeva, din ceruri, eu fiind acolo jos între bălării, că ăştia de la Antena 1 ar fi putut cu uşurinţă să filmeze Insula Iubirii aici, având în vedere că atât de multă sălbăticie nici pe plajele din Thailanda nu găseşti. Sau poate că asta este ideea, primăria pregăteşte terenul pentru sezonul următor. Dar... nu prea se aplică pentru că şi în cimitire ne lovim de aceeaşi situaţie şi refuz să cred că liderii noştri sunt atât de macabri încât să îmbine pasiunea cu trecerea în nefiinţă, deşi cam asta se întâmplă cu ce avem şi nu protejăm, se duce... pe lumea cealaltă. Aşa că, vă rog, pe voi persoane avizate, să faceţi un gest natural, decent şi igienic... să ne tundeţi faleza!
Nu mai caut scuze, aşa că, îmi permit, de parcă ar conta, să acuz de nepăsare. Ne axăm pe ce putem avea şi omitem ce avem şi ce ne-a făcut un nume până acum. E trist! Dar aşa cum spuneam acum ceva timp, suntem un popor adaptabil şi cu siguranţă vom depăşi starea justiţiară şi vom fi capabili să găsim frumuseţea din verdele care ne umple viaţa cotidiană. E amuzant cum totul e verde deşi noi tot stăm la roşu şi ne liniştim cu promisiuni că se va face măcar galben ca să putem să avem o scuză şi să mergem mai departe.
Susţin ideea ca omul gospodar să îşi facă iarna car şi vara sanie, dar hai să nu exagerăm, pentru că nu este chiar cazul nostru, aici vorbim de responsabilităţi prost gestionate.
Ne este teamă de iarnă, ne întrebăm dacă o să avem un minim de confort... pentru că exact la asta sperăm, la un minim, deşi situaţia este maximă şi uităm că până atunci mai avem de trecut de o vară de care trebuie să profităm, pentru că şi aşa viaţa este scurtă, ca şi firul ierbii... dar nu iarba din Galaţi.

Transportul public din Galaţi s-ar putea mări prin achiziţionarea unui număr de 10 minibuze şi 30 de autobuze medii noi care vor înnoi parcul auto al SC Transurb SA. Motivul principal pentru care această achiziţie este necesară priveşte numărul mare de autobuze şi troleibuze defecte, datorită cărora programul acestor mijloace de transport, precum şi traficul, care este îngreunat.
Parcul auto al societăţii de transport public local Transurb SA este format din 160 de autobuze, 13 troleibuze şi 44 de tramvaie. Din totalul de 173 de autobuze şi troleibuze sunt imobilizate 2 troleibuze şi 21 de autobuze majoritatea dintre acestea prezentând defecţiuni majore.
SC Transurb SA asigură cu acest parc auto transport în regim regulat cu un număr maxim de 115 capacităţi în intervalul orar 07.00 - 09.00, pentru 30 de trasee, 28 asigurate cu autobuze şi 2 asigurate mixt cu autobuze şi troleibuze, transport în regim regulat special pentru angajaţii SC Arcelor Mittal SA, fiind eliberate 40 de licenţe de traseu valabile până la data de 15.05.2018, şi transport în regim regulat special pentru angajaţii SC Damen SA Galaţi, fiind eliberate 29 de licenţe de traseu valabile până la data de 31.12.2017.
Numărul maxim de mijloace de transport folosite pentru ambele tipuri de transport este poziţionat în intervalul orar 13.00 - 16.00, atunci când se asigură schimbul de tură la SC Arcelor Mittal SA. În acest interval transportul în regim regulat este asigurat cu 109 autobuze şi troleibuze iar transportul în regim regulat special, cu 24 de autobuze, rezultând un total de 133 de mijloace de transport. Adăugând şi cele 23 de autobuze şi troleibuze defecte, rezultă un număr total de 156 de capacităţi. În acest interval în autobază mai rămân 17 autobuze şi troleibuze în stare de funcţiune. Dar există zile în care 10 - 15 autobuze/troleibuze necesită reparaţii urgente, fiind scoase de pe traseu şi înlocuite, existând riscul ca în acest interval orar în autobază să nu mai existe autobuze în stare de funcţionare.

La propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), chiriile datorate de persoanele cu venituri reduse care beneficiază de locuinţe ANL vor fi diminuate şi calculate după noi criterii, raportate la venitul realizat pe membru de familie.
Acest aspect este reglementat prin Hotărârea de Guvern nr. 304/2017 (aprobată în şedinţa din 6 aprilie 2017), prin care au fost actualizate Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL). Hotărârea a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial al României nr. 354 din 12 mai 2017.
Modificările au fost aduse pentru a asigura protecţia socială a persoanelor cu venituri mici, prin limitarea cuantumului chiriei, astfel:
- maximum 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe ţară;
- maximum 20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie este mai mare decât salariul minim brut pe ţară, dar nu depăşeşte 100% salariul minim brut pe ţară garantat în plată;
- maximum 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie depăşeşte 100% din salariul minim brut pe ţară, dar nu mai mult de 5.000 lei.
Reducerea chiriilor pentru persoanele care beneficiază de locuinţe ANL are loc în condiţiile în care:
- cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii se diminuează de la 1,11% din valoarea de înlocuire a construcţiei la maximum 0,8% din valoarea de înlocuire a construcţiei;
- coeficientul specific rangului localităţii se extinde între 0,6, specific satelor, şi 1, pentru Bucureşti;
- coeficientul de venit scade la 0,8 pentru chiriaşii al căror venit pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe economie.
De asemenea, prin actul normativ, se ponderează chiriile şi cu un coeficient care ţine cont de anul de recepţie a blocului ANL, care variază între 0,85 pentru imobilele construite până la finalul anului 2004, şi urcă la 1 pentru cele ridicate începând cu 2016.
În Anexa nr. 16 la Normele metodologice actualizate se regăseşte un model de calcul al chiriei, atât pentru tinerii sub 35 de ani, cât şi pentru tinerii peste 35 de ani. Chiria astfel calculată se actualizează anual, în funcţie de rata inflaţiei comunicată de către Institutul Naţional de Statistică şi de veniturile membrilor familiei chiriaşilor.
Pentru anul 2017, odată cu publicarea, în Monitorul Oficial al României, a Normelor metodologice actualizate, autorităţile administraţiei publice locale care administrează locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, trebuie să actualizeze chiria în condiţiile legii şi ale prevederilor contractuale şi să comunice ANL, în termen de 60 de zile, o situaţie detaliată cu privire la cuantumul chiriilor defalcate pe tipuri de apartamente şi vârsta chiriaşilor, precum şi data scadentă a plăţii chiriei pentru fiecare chiriaş.
Programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii este principalul program implementat de ANL şi se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuinţe construite prin ANL şi destinate închirierii, persoane care nu îşi permit să cumpere sau să închirieze o locuinţă de pe piaţa liberă.

Consilierii judeţeni au votat majoritar "pentru", proiectul iniţiat de preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, privind aprobarea strategiei de tarifare (Planul anual de evoluţie a tarifelor) pentru implementarea Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galati, în perioada 2014-2020, în cadrul şedintei de Consiliu Judeţean de luni, 20 aprilie 2017. Astfel, odată cu următoarea factură de apă, consumatorii vor primi în plic şi o broşură cu informaţii legate de introducerea unui contor care va calcula apa folosită extern. Montarea acestor apometre va fi realizată din bugetul companiei de apă iar scopul acestei acţiuni este de a evita dubla plată a apei consumate, deoarece la această apă, folosită extern, pentru udat, de regulă, nu se calculează şi canalizarea.

Pagina 1 din 5