M.C.M.

M.C.M.

Monarhi din mai toate casele regale din Europa au fost prezenţi la Bucureşti, la funeraliile regelui Mihai. Regele Juan Carlos I şi Regina Sofia ai Spaniei, precum şi prinţul Charles au participat la Palatul Regal, în sala Tronului, alături de membrii Casei regale a României şi de oficialii români, la slujba religioasă. Întreaga familie regală a României a fost reunită la funeraliile regelui Mihai.
La funeraliile Regelui Mihai I participă familiile regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franta, Prusia, Italia si Portugalia.
De asemenea, la funeralii vor fi reprezentate familiile imperiale din Rusia, Austria si Germania, Familia Mare Ducala de Baden, Familia Regala de Wurttemberg si Familia Princiara de Ligne.
Programul complet al funeraliilor:
La ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.
La ora 11.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. Accesul presei este liber.
La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional.
De la ora 11.30 la ora 12.45, Cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei.
De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul şi presa nu vor avea acces în catedrală.
La ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.
La ora 14.40, sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale Defuncte va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Majestatea Sa Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.
Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localităţi: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Piteşti (ora 16.46). Toţi cei care vor dori să aducă un ultim omagiu Majestăţii Sale Defuncte Regelui Mihai I sunt aşteptaţi în gara oraşului lor.
Sâmbătă, Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeş, la ora 17.30. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Catedrala Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeş.
La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.
La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală. Prezenţa presei nu va fi permisă în cele două incinte, nici înainte, nici pe parcursul celor două ceremonii funerare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.
Familia Regală anunţă mare doliu pentru 40 zile şi doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu şi doliul se referă la prezenţa publică a membrilor Familiei Regale.

Sâmbătă, 16 Decembrie 2017 13:04

Accident cu victime pe Centura Buzăului

Două persoane, soţ şi soţie, au fost rănite, sâmbătă, după ce maşina în care se aflau s-a ciocnit cu o autoutilitară, pe Centura municipiului Buzău, scrie News.ro. Se pare că accidentul s-a produs din cauză că şoferul maşinii, un autoturism marca Opel, înmatriculat în Galaţi, a vrut să întoarcă şi nu s-a asigurat, fiind lovit de o autoutilitara încarcată cu lemne.
În urma impactului, atât bărbatul care a provocat accidentul cât şi soţia sa care se afla în maşină au fost răniţi, fiind transportaţi la Spitalul Judeţean Buzău pentru îngrijiri medicale.
Din cauza accidentului, traficul în zonă se desfăşoară pe un singur fir, iar mai multe echipaje ale Poliţiei sunt la faţa locului pentru a efectua cercetarea şi a debloca traficul, dar şi pentru a stabili exact cum s-a produs evenimentul.

Sărbătorile de Iarnă sunt încărcate de magie, iar părinţii caută să îi înveţe pe copii bucuria de a dărui şi de a primi un cadou de la cei dragi. De multe ori, părinţii nu pun atât de mare accent şi pe utilitatea cadoului, ci doar vor să bifeze acţiunea şi să îi satisfacă fiului sau fiicei micul … “moft”. În opinia psihologului Lenke Iuhoş, aşa-zisul cadou perfect nu există, ci valoarea acestuia este dat de bucuria cu care părintele i-l dăruieşte şi de zâmbetul pe care-l oferă înapoi copilul. Mai mult decât atât, specialistul afirmă că, de multe ori, părinţii au tendinţa de a trece cu vederea şi peste utilitatea cadoului şi nu corelează natura cadoului cu vârsta pe care o are copilul. Ce să urmărim atunci când alegem un cadou?

Bebeluşul

La bebeluşi, atingerea obiectelor este o activitate motrică cu o eficienţă fabuloasă asupra sistemului nervos. “În cazul unui bebeluş foarte mic, jucăria perfectă pentru el poate avea formă umanoidă, personaj de desene animate sau un animăluţ şi trebuie să fie construită dintr-un material delicat la atingere. Valoarea jucăriei în dezvoltarea bebeluşului creşte prin muzica plăcută emanate de aceasta şi contribuie major la adormirea sau liniştirea copilului”, afirmă psihologul Lenke Iuhoş.

Copilul mic (toddler)

La vârsta de 1-2 ani, copilul descoperă bucuria mişcării, orice îl interesează, mai ales ce este în mişcare. De asemenea, sunt extrem de fascinaţi de orice se deschide sau se închide sau de obiecte care pot fi împinse sau rostogolite. “Putem folosi această etapă de descoperire a mediului prin decizii ferme în cumpărarea cadoului perfect pentru el. Putem ţine cont de faptul că tot ce este colorat îl atrage, îi place, îi captează la maxim atenţia, mai ales dacă are obiectul încorporat şi o faţă umană plăcută, zâmbitoare. Folosind aceste interese, îl bucurăm dacă va primi un puzzle format din bucăţi mari, o jucărie în care să introducă forme, cuburi. Prin aceste jucării se va stimula capacitatea cognitivă, concentrarea, atenţia, coordonarea motrică, orientarea în spaţiu etc. În dezvoltarea mişcărilor fine şi stabile, au un rol pozitiv obiectele, bicicletele, maşinuţele pe care trebuie să le împingă din picioare”, explică psihologul Lenke Iuhoş.

Preşcolarul

La vârsta preşcolară, cea de grădiniţă, copiii sunt fericiţi să-şi petreacă timpul construind turnuri şi castele uriaşe. Blocurile realizate din materii prime naturale şi elementele colorate, mici, conectabile, fac parte din design-ul camerei de copii.
“În magazine nu e dificil să găsim cuburi prin care se pot construi un elicopter sau un castel de prinţese. E recomandabil să vă asiguraţi că gradul de complexitate a jocului este în concordanţă cu vârsta. Recomandabil este să evitaţi acel gând că va creşte şi se va juca mai târziu! Trebuie să îi oferim o bucurie în prezent, nu să i-o pregătim pentru viitor. În această perioadă, există o nevoie tot mai mare de a dobândi diferite roluri, indiferent că este fetiţă sau băiat. Sunt dispuşi să încerce rolul de om matur, de negustor, de mamă, ca şofer de autobuz, de poştaş, de cântăreaţă pop, de actor, se joacă de-a mama şi tata etc. Cunoscând această normalitate, e binevenit un cadou sub formă de mini-bucătărie, o trusă medicală, un cărucior, haine pentru copii, un mic fier de calcat, un aspirator etc. Aceste jucării ajută enorm la eliberarea emoţională a copilului, însă ideal este să vă alăturaţi micii lor aventuri şi să petreceţi mai mult timp cu ei”, este de părere psihologul Lenke Iuhoş.

Şcolarul

La vârsta şcolară, în viaţa copilului joacă un rol din ce în ce mai important performanţa şi concurenţa. Şcoala formează reguli, automat sunt captaţi de jocuri cu reguli. “Pentru şcolarul mic, este o bucurie să aibă cât mai multe şi mai diverse jocuri de masă, care trebuie jucate în asociere cu cineva. Ideale sunt jocurile care implică aruncarea unui zar şi pornirea şi respectarea unor reguli de către persoane chiar de diferite vârste. Este extrem de benefic jocul în familie, în care adulţii pot să şi piardă fără a duce copilul în eroare. Cu ajutorul jocurilor sociale, putem creşte sentimentul de realizare, să formăm automatizarea ideii că el nu poate întotdeauna să câştige. În caz că nu este primul care a terminat, nu este o problemă, deoarece el acum are o bogată experienţă. În timpul jocului, poate depăşi frustrarea provocată de concentrarea pe concurenţă şi să înveţe să îndure eşecul prin exemplele comportamentale date de către părinţi”, consideră psihologul Lenke Iuhoş.

Adolescentul

Adolescentul este prototipul celui mai greu de mulţumit prin cadourile oferite de Crăciun. Este întotdeauna util să considerăm că este timpul pentru formarea şi consolidarea identităţii. Prin discuţii deschise, într-o atmosferă prietenească, putem discuta cu tinerii adolescenţi ce anume îi interesează. Chiar dacă nu este întotdeauna uşor să răspundă, poate să fie o surpriză îmbrăcămintea dorită, obiecte specifice vârstei, cărţi etc. “Puteţi alege obiecte care au legătură cu hobby-ul lor declarat sau pe care încearcă să îl ţină ascuns de toată lumea. Un cadou bine ales îi transmite adolescentului sentimentul de apartenenţa (va fi încurajat să vorbească despre ideile lui) şi sentimentul de acceptare (îi înţelegem identitatea, deciziile). În caz că aţi aflat de dorinţele sau interesul lui legat de carieră, puteţi să-l surprindeţi cu obiecte, cărţi, workshop-uri din domeniul respectiv. Vă recomand să eviţaţi întrebările deschise, precum: Tu ce doreşti de Crăciun? Prin faptul că doriţi să vă uşuraţi munca, vă lipsiţi de două efecte spectaculoase ale Crăciunului: momentul de a vă cunoaşte mai bine adolescentul, farmecul dat de cadoul neştiut (surpriza)”, conchide psihologul Lenke Iuhoş.

Decoraţiunile de Crăciun se afla pe primul loc în topul darurilor pe care caută să le cumpere angajaţii din judeţul Galaţi în preajma Crăciunului, cu ocazia Secret Santa, tradiţie americană devenită extrem de populară în ultimii ani şi pe plan local.
Tot mai multe companii din România au adoptat ziua Secret Santa, în care angajaţii îşi acordă reciproc daruri, în urma unei trageri la sorţi. De regulă, reprezentanţii companiilor stabilesc un buget în care trebuie să se încadreze angajaţii participanţi la Secret Santa.
Un angajat din Galaţi va cheltui, în medie, între 40 şi 50 de lei pentru cadoul pe care o să-l facă unui alt coleg de birou, cu ocazia zilei Secret Santa de anul acesta, arata un studiu realizat de Giftforyou.ro, un magazin online de cadouri, care comercializează, printre altele şi daruri corporate. Analiza magazinului online a luat în considerare şi căutările înregistrate de Google pentru circa 20 de cuvinte referitoare la cadourile de Secret, în perioada octombrie – noiembrie 2017, comparativ cu intervalul octombrie – noiembrie 2016.
„Interesul romanilor pentru Secret Santa este din ce în ce mai ridicat, iar acest lucru se vede şi prin evoluţia anuală a bugetului pentru cadouri. La nivelul întregii ţări, angajaţii din România vor aloca un buget mediu de aproape 70 de lei pentru Secret Santa 2017, cu până la 20% mai mult decât anul trecut. În cel mai rău caz, bugetul per cadou pentru Secret Santa 2017 este cel puţin la nivelul celui de anul trecut. Angajaţii nu sunt dispuşi doar să aloce mai mulţi bani pentru cadourile colegilor, cu ocazia Secret Santa, ci şi să se documenteze mai bine, aspect vizibil şi în timpul tot mai mare pe care îl petrec la noi pe site, în căutarea darului perfect”, declară Raluca Pencu, director de marketing şi vânzări în cadrul Giftforyou.ro.

Ce tipuri de cadouri vor să cumpere angajaţii din judeţul Galaţi

Când vine vorba de decoraţiuni de Crăciun pe care să le cumpere colegilor de serviciu cu ocazia Secret Santa, pe primele trei locuri în topul preferinţele angajaţilor din Galaţi se afla coşurile decorative şi plăcuţele decorative cu urări de Crăciun sau cu mesaje haioase. Salariaţii din acest judeţ mai sunt interesaţi să cumpere brăduţi, cizme, pinguini şi reni decorativi, Moş Cradiun şi rame foto. Toate tipurile de cadouri menţionate mai sus au crescut între octombrie şi noiembrie 2017, faţă de perioada similară a anului trecut, în ceea ce priveşte numărul de căutări pe Google.

Circulaţia va fi închisă, în data de 17 decembrie 2017, între orele 15:15 şi 17:00, pe următorul segmenet: strada Domnească (str. Lahovary) – strada Brăilei – b-dul George Coşbuc, anunţă Biroul de Presă al Primăriei Galaţi. Motivul închiderii circulaţiei este pentru buna desfăşurare a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou ”Tudor Pamfile”, organizat de Centrul Cultural ”Dunărea de Jos”.

La Teatrul Gulliver din Galaţi, în această duminică, 17 decembrie 2017, începând cu ora 10:30, va fi pusă în scenă piesa „Povestea de Crăciun”, ultimul spectacol din acest an al teatrului de păpuşi gălăţean.
"Noaptea Sfântă, în viziunea regizorului spectacolului, Bogdan Drăgulescu, este „noaptea în care o steluţă a luminat un drum, un brăduţ a indicat cărarea, nişte îngeraşi au stat de strajă în ceruri, iar Dumnezeu ne-a dăruit cel dintâi cadou de Crăciun - Fiul său, şi prin el, iubirea şi lumina Sa. Poate că în amintirea acelei lumini dintâi şi dintotdeauna, noi aninăm acum licăriri în brazii din casele noastre, ca nişte delicate reflexe ale luminior din noi, pe care ar trebui să le păstrăm aprinse tot timpul. Dar cum noi, oamenii, biete fiinţe trecătoare, mai mult sau mai puţin uituce, ne mai luăm cu viaţa, atunci am căpătat obiceiul fermecat de a le aprinde acum, ca să ne amintim de ele. Să nu uităm să fim măcar din când în când buni şi luminoşi, aşa cum am fost concepuţi. Pentru ca această poveste-lumină să nu se stingă niciodată, iar noi să o ducem neabătut mai departe!", se arată într-un comunicat al Teatrului Gulliver.
Preţul biletelor este de 10 lei pentru copii şi 12 lei pentru adulţi şi pot fi cumpărate atât în ziua spectacolului, cât şi online.

Începând de joi,14 decembrie 2017, va funcţiona telefonul robot pentru preluarea sesizărilor în privinţa iluminatului public, pus la dispoziţie de operatorul care a câştigat licitaţia, respectiv Suntech Service, anunţă Biroul de Presă al Primăriei Galaţi. "Cetăţenii municipiului Galaţi vor putea apela numărul de telefon 0236/414074 pentru a sesiza eventualele probleme apărute în cazul iluminatului public stradal. De asemenea vor putea fi trimise sesizările cetăţenilor şi pe adresa de mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.", potrivit Primăriei Galaţi.

Vizualizarea cu ultrasonografie a inimii bebeluşului aflat în pântecele mamei poartă denumirea de „Ecocardiografie fetală”. Graţie analizei ce poate fi efectuată începând cu săptămâna a 16-a din sarcină, pot fi diagnosticate, cu un procent de corectitudine de 85%, eventualele afecţiuni cardiace ale bebeluşului.
Gradul de corectitudine ale analizei creşte dacă ecocardiografia fetală se realizează între săptămânile 18 şi 22, deoarece inima bebeluşului din pântecele mamei este într-un procent mare în forma ei finală de formare.

Nu dăunează mamei şi bebeluşului

În opinia prof. dr. Gayaz Akçurin, specialist în Cardiologie Pediatrică al Grupului Internaţional de Spitale Medical Park din Turcia, Ecocoardiografia fetală nu dăunează sub nici o formă mamei sau bebeluşului, iar operaţiunea nu este dureroasă şi durează aproximativ 20 de minute. În cazul în care calitatea imaginii nu este bună sau la pacienţii suspectaţi de o anomalie complexă acest termen este mai lung. “Ecocardiografia fetală, care prezintă posibilitatea de analiză detaliată a legăturii dintre inima beleuşului cu structurile din interiorul burticii, structura atriumului, legătura dintre atrium şi valvele cardiace şi structura venelor, este folosită pentru stabilirea eventualelor afecţiuni cardiace şi asigură planificarea tratamentelor după naştere”, explică doctorul Gayaz Akçurin.
Insuficienţa cardiacă a fătului sau anormalităţi evidente ale ritmului cardiac (creşterea sau scăderea numărului de pulsuri) sunt diagnosticate timpuriu prin Ecocardiografie fetală şi pot fi luate sub control prin medicamente administrate mamei. Astfel se asigură protejarea sănătăţii generale şi salvarea vieţii bebeluşului.

Unul din 100 de bebeluşii nou-născuţi suferă de afecţiuni cardiace

“Pe când anumite afecţiuni cardiace din naştere sunt uşor de diagnosticat încă din pântecele mamei, în unele situaţii poate fi dificilă punerea unui diagnostic precis. De exemplu, în unele afecţiuni dificultatea leziunii poate creşte odată cu sarcina. Prin această metodă, şansa de a pune un diagnostic corect bebeluşului din pântecul mamei, variază între 65% şi 90%, în funcţie de calitatea imaginii”, conchide doctorul Gayaz Akçurin.
Aproximativ 1% dintre copii născuţi în fiecare an, în Statele Unite, suferă de CCHD (Critical Congenital Heart Disease - Malformaţie Congenitală Cardiacă Gravă), însă procentul este sensibil egal şi în ţările din Uniunea Europeană.

Comercianţii de la piaţa ruşilor de pe Calea Prutului vor putea de sâmbătă, 16 decembrie 2017, să revină în spaţiul destinat comerţului care între timp va fi reamenajat, anunţă Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.
"În urma discuţiilor care au avut loc între primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu şi toţi reprezentanţii instituţiilor abilitate, s-a luat decizia ca până vineri acest perimetru să fie reamenajat pentru ca aceşti comercianţi să îşi poată vinde produsele în condiţii decente. Este important de precizat că va fi permisă comercializarea tuturor produselor agroalimentare împachetate sau vrac, conservele, însă nu va fi permisă vânzarea produselor de origine animală. Cei care nu respectă această regulă vor fi amendaţi iar produsele vor fi confiscate. În perioada următoare se analizează posibilitatea impunerii unor condiţii minime necesare pentru ca şi aceste produse să poată fi vândute mai puţin cele care conţin carne de porc, ştiut fiind faptul că populaţia trebuie protejată de fenomenul pestei porcine", potrivit Primăriei Galaţi.
Motivul pentru care piaţa aceasta a fost închisă se referă la faptul că cei care veneau cu produsele la vânzare nu respectau normele de igienă, aspect constatat în urma controalelor efectuate de inspectorii Direcţiei Sanitar – Veterinare, punând astfel în pericol sănătatea cumpărătorilor.

Şi în acest an, la Galaţi, "Moş Crăciun vine cu Poliţia Locală". 200 de copii, dintre care 40 de elevi de la unităţi de învăţământ de pe raza municipiului Galaţi (Grădiniţa "Ioan Neniţescu", Şcolile nr: 2, 16, 28, 29), vor primi daruri din partea echipei Poliţiei Locale.
Doi dintre copii invitaţi, cu rezultate foarte bune la învăţătură, având şi probleme de sănătate, vor mai primi din partea Poliţiei Locale şi produsele necesare pentru masa de Crăciun. Pachetele vor ajunge acasă la copii în săptămâna Sărbătorii Naşterii Domnului.
Cu sprijinul Primăriei Municipiului Galaţi şi a Teatrului Dramatic "Fani Tardini" – Secţia de Păpuşi, până la sosirea lui Moş Crăciun, cei mici vor avea ocazia să urmărească piesa de teatru "Poveste de Crăciun". Evenimentul va avea loc la Teatrul Dramatic "Fani Tardini", pe data de 13 decembrie 2017, cu începere de la ora 17:00.

Pagina 1 din 147