M.C.M.

M.C.M.

 

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a declarat miercuri că în 2018 inflaţia va atinge „un plafon de 5%”, după care, spre sfârşitul anului, aceasta se va tempera.
„Incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei provin în principal din partea preţurilor administrate şi a celor volatile; ele decurg şi din conduita politicii fiscale şi condiţiile de pe piaţa muncii. Relevantă este, de asemenea, evoluţia economiei şi a inflaţiei în zona euro şi, implicit, conduita politicii monetare a BCE şi a băncilor centrale din regiune”, a spus Mugur Isărescu, la briefingul de presă de după şedinţa de politică monetară a conducerii Băncii Naţionale a României (BNR).
Rata anuală a inflaţiei a înregistrat o creştere semnificativă în luna ianuarie 2018, până la 4,32 la sută, de la 3,32 la sută în decembrie 2017, urmată în luna februarie de o creştere la 4,72 la sută, uşor sub nivelul prognozat. Principalele cauze ţin de efectele de bază asociate reducerilor şi eliminărilor de impozite indirecte şi taxe nefiscale în perioada similară a anului anterior, dar şi de majorările recente ale tarifelor la energia electrică, gaze naturale şi energie termică, precum şi de creşterea preţului combustibililor.
Rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat şi-a accelerat ascensiunea, până la 2,8 la sută în ianuarie şi 2,9 la sută în februarie 2018, de la 2,4 la sută în decembrie 2017. Majorarea reflectă acumularea progresivă de presiuni inflaţioniste pe partea cererii şi pe cea a costurilor, dar şi influenţele cursului de schimb al leului, receptate prioritar de segmentul preţurilor serviciilor.
Rata medie anuală a inflaţiei IPC a continuat să crească până la 1,7 la sută în ianuarie şi 2,1 la sută în februarie 2018, de la 1,3 la sută în luna decembrie 2017; calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum, media anuală a crescut la 1,6 la sută în februarie, de la 1,1 la sută în luna decembrie 2017.
Creşterea economică a decelerat în trimestrul IV 2017, conform aşteptărilor, dinamica sa anuală rămânând, totuşi robustă, la 6,9 la sută, după nivelul de 8,8 la sută atins în trimestrul III, ce a reprezentat maximul perioadei post-criză. Pe partea cererii, principalul determinant al creşterii economice a continuat să fie consumul gospodăriilor populaţiei, deşi cu o contribuţie diminuată, în timp ce un aport pozitiv în creştere a fost adus de formarea brută de capital fix, care a atins cel mai mare nivel din 2015. Exportul net şi-a mărit în schimb contribuţia negativă la avansul PIB. Pe partea ofertei, creşterea economică a beneficiat de o susţinere cvasigenerală (servicii, industrie, construcţii, impozite nete).
Pe ansamblul anului 2017, creşterea economică a accelerat la 7 la sută, în condiţiile dinamizării semnificative a cererii interne, dar şi a unui aport negativ în creştere a exportului net, care a avut ca implicaţii inclusiv majorarea la 3,4% a ponderii deficitului de cont curent în PIB.

Nivel ridicat a dinamicii anuale a producţiei industriale, la începutul anului

Datele statistice aferente lunii ianuarie 2018 relevă menţinerea la un nivel deosebit de ridicat a dinamicii anuale a producţiei industriale, precum şi a celei aferente activităţii de comerţ şi servicii, concomitent însă cu temperarea ritmului anual de creştere a salariului net real.
Condiţiile monetare au continuat să-şi atenueze caracterul acomodativ în trimestrul I 2018, în contextul creşterii uşoare a cotaţiilor relevante ale pieţei monetare şi al relativei stabilităţi a cursului de schimb al leului. Pe ansamblul primelor două luni ale anului 2018, dinamica anuală a creditului acordat sectorului privat s-a menţinut la nivelul mediei trimestrului IV 2017. Componenta în lei a continuat să şi mărească ponderea în creditul total, până la 62,9 la sută la sfârşitul lunii februarie (de la un minimum de 35,6 la sută în mai 2012). Pe ansamblul anului 2017 dinamica nominală a creditului acordat sectorului privat (5,6 la sută) s-a situat sub ritmul anual de creştere economică, gradul de intermediere financiară continuând astfel să se reducă.
Cele mai recente evaluări reconfirmă perspectiva continuării creşterii şi a plafonării ulterioare a ratei anuale a inflaţiei deasupra intervalului ţintei pe orizontul foarte scurt de timp, în linie cu prognoza pe termen mediu din februarie 2018, care indică revenirea acesteia spre finalul anului curent la limita superioară a intervalului.
Pe baza datelor disponibile în acest moment, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25 la sută pe an; totodată, a decis menţinerea la 1,25 la sută pe an a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 3,25 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Deciziile Consiliului de administraţie al BNR au ca scop asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile şi în condiţiile prezervării stabilităţii financiare. Consiliul de administraţie subliniază că mixul echilibrat de politici macroeconomice şi evoluţia reformelor structurale sunt esenţiale pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor eventuale evoluţii adverse.
Minuta deliberărilor privind adoptarea deciziei de politică monetară în cadrul şedinţei de astăzi va fi publicată pe website-ul BNR în data de 16 aprilie 2018, la ora 15.00.
Următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 7 mai 2018, când va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflaţiei.

Un kilogram de miel costă în pieţe între 25 şi 30 de lei, în timp ce pe Facebook este mai ieftin, 23 de lei, iar în supermaket costă doar 20 lei. Mielul "în viu" se vinde şi mai ieftin, cu aproximativ 13 – 15 lei kilogramul.

Timişoara

Carnea de miel se vinde în pieţele din Timişoara cu preţuri cuprinse între 25 şi 28 de lei pe kilogram, comercianţii precizând că preţurile sunt un pic mai mari faţă de cele de anul trecut.
"Anul trecut, am vândut carnea de miel cu 23 - 25 de lei kilogramul, în acest an cer 25 de lei şi văd că se cumpără, chiar sunt clienţi", a declarat, corespondentului Mediafax, Ioan Nicoară, care vinde miei în Piaţa 700, aflată în centrul Timişoarei.
În toate pieţele din oraş, clienţii care negociază pot cumpăra carnea de miel şi cu preţuri sub 25 de lei kilogramul.
În magazinele din Timişoara, preţurile la carnea de miel sunt mai mici, fiind cuprinse între 20 şi 23 de lei pe kilogram.
De asemenea, unii producători din judeţul Timiş vând mieii de Paşte pe grupuri de pe Facebook şi încearcă să atragă clienţii precizând că animalele au fost crescute "sănătos", iar carnea este "delicioasă". Preţurile sunt cuprinse între 23 şi 26 de lei kilogramul.
În judeţul Timiş, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a autorizat pentru perioada sărbătorilor pascale două abatoare industriale în care se sacrifică ovine şi 30 de puncte locale de tăieri miei.

Cluj

Kilogramul de carne de miel în Cluj-Napoca se vinde preţuri între 25 şi 28 de lei, în carcasă, în punctul de sacrificare temporar aprobat în cadrul Centrului Agro Transilvania şi în Piaţa Mihai Viteazu, cea mai mare din municipiu.
Directorul Centrului Agro Transilvania, Marius Sabo, a declarat, corespondentului Mediafax, că spaţiul pentru punctul de sacrificare temporară este în suprafaţă de 24 de mp şi este dotat cu toate utilităţile necesare derulării procesului de sacrificare - vânzare a mieilor în condiţii optime.
"Centrul Agro Transilvania, în parteneriat cu Asociaţia Crescătorilor de Animale Someşana, a deschis un punct autorizat de vânzare şi sacrificare a mieilor. Punctul de sacrificare va funcţiona în perioada 4 – 7 aprilie între orele 8 – 18. Preţul cărnii de miel comercializate în carcasă este de 25 lei/kg. Spaţiul este în suprafaţă de 24 de mp şi este dotat cu toate utilităţile necesare derulării procesului de sacrificare - vânzare a mieilor în condiţii optime şi avizat din punct de vedere legal pentru a desfăşura această activitate. Este în permanenţă aici şi un medic veterinar", a spus Sabo.
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Cluj, Ioan Oleleu, a declarat la rândul său corespondentului Mediafax că şi în Piaţa Mihai Viteazu din Cluj-Napoca este deschis un spaţiu al unei asociaţii care a primit aprobare pentru comercializarea cărnii de miel.
"La nivelul judeţului Cluj au fost autorizate puncte de sacrificare temporară a mieilor în Cluj-Napoca, Turda, Dej, Câmpia Turzii, Gherla şi Huedin iar activitatea efectivă a acestora începe miercuri", a spus Oleleu.
În Piaţa Mihai Viteazu, cea mai mare din Cluj-Napoca, preţul unui kilogram de carne de miel în carcasă este de 28 de lei.

Gorj

Kilogramul de carne de miel în Piaţa Litovoi, din municipiul Târgu-Jiu, se vinde la preţuri cuprinse între 25 şi 30 de lei, în carcasă, în punctul de sacrificare temporar autorizat de inspectorii sanitar-veterinari.
Gorjenii au la dispoziţie trei spaţii pentru sacrificarea mieilor, în Piaţa Litovoi din municipiul Târgu-Jiu, la Motru şi Novaci. Preţul unui kilogram de carne variază între 25 şi 30 de lei, faţă de anul trecut când preţurile erau cuprinse între 20 şi 22 de lei, în timp ce ciobanii vând mieii "în viu" cu 13 lei kilogramul.
"Sacrificarea mieilor se face în trei spaţii amenajate temporar, ca urmare a solicitării primăriilor, Locurile special amenajate temporar de sacrificare a mieilor vor fi supravegheate permanent de către medicii veterinari pe toată durata funcţionării acestora. Spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor sunt situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor, respectiv Târgu-Jiu, zona Litovoi, Motru şi Novaci. Activitatea de sacrificare a mieilor în spaţii amenajate temporar va fi permisă strict în perioada 2-7 aprilie 2018 inclusiv, între orele 07.00 – 17.00. În Piaţa Litovoi, din municipiul Târgu-Jiu, pretul unui kilogram de carne de miel variază între 25 şi 30 de lei", a declarat, corespondentului Mediafax, Nicolae Călescu, directorul DSVSA Gorj.
La supermarketurile din Târgu-Jiu, preţurile pentru un kilogram de carne de miel pornesc de la 20 lei.
Anul trecut, de Paşte, au fost sacrificaţi aproximativ patru mii de miei în târgurile autorizate în judeţul Gorj, cei mai mulţi, 3.700, în Piaţa Litovoi din Târgu-Jiu.

Constanţa

Constănţenii plătesc pentru carnea de miel, în aceste zile, cel puţin 23 de lei/ kilogram, un preţ similar celui din ultimii trei ani.
Astfel, cei care doresc să cumpere carne de miel din una dintre pieţele din municipiul Constanţa, direct de la producători, plătesc pentru un kilogram de miel între 23 şi 25 de lei pentru un kilogram.
De asemenea, mieii pot fi cumpăraţi şi "în viu", în această situaţie preţul fiind, în medie, cu 10 lei mai mic. Pentru aceasta însă, constănţenii trebuie să meargă în localităţile învecinate, deoarece punctul de sacrificare temporară, din Piaţa Pescăruş, a fost desfiinţat.
În această situaţie, specialiştii DSVSA şi cei de la Protecţia Consumatorilor au atras atenţia ca mieii sau carnea de miel să fie achiziţionate numai din locuri amenajate şi autorizate.
"Verificaţi, prin apreciere directă, proprietăţile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenţei, prezenţa corpurilor străine etc. Carnea de miel trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune, ia mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt. Ca o măsura de prevedere suplimentară este bine să observaţi la mielul cumpărat copita şi dentiţia specifice erbivorelor - la dentiţie se va urmări în special lipsa caninilor", au transmis reprezentanţii OPC.
La supermarket, kilogramul de carne de miel este comercializat la preţuri ceva mai mari, putând ajunge, în aceste zile, şi la 30 de lei.
Oamenii se aşteaptă însă, cu cât se apropie Paştele, ca preţurile să scadă, pentru că oferta este destul de generoasă.

Iaşi

Kilogramul de carne de miel se vinde în pieţele din Iaşi cu 25 de lei, cu cinci lei mai scump decât maximul anului trecut.
Crescătorii de animale susţin că şi acest preţ este destul de scăzut, deoarece au avut cheltuieli mult mai mari faţă de anii precedenţi, generate de iarna grea şi de preţul ridicat al furajelor.
"Din păcate, mieii sunt mici acum, deoarece Paştele a picat în 2018 mai devreme. Pe de altă parte, cei mai mulţi dintre producători preferă să-i vândă la export, în a doua parte a lunii mai, deoarece este o afacere mai rentabilă", a spus un crescător de animale.
Carnea de miel poate fi găsită în Piaţa Nicolina şi în Alexandru cel Bun, dar şi în supermarketurile din Iaşi sau în magazinele de profil, respectiv în carmangerii. Astfel, preţurile variază, dar diferenţele sunt mici, de doar câţiva lei.

Mark Zuckerberg, fondatorul şi directorul general al Facebook, va depune mărturie în Congresul SUA în data de 11 aprilie, după colectarea datelor a peste 50 de milioane de utilizatori de către firma Cambridge Analytica în scop electoral, relatează site-ul BBC News.
Zuckerberg va apărea în faţa Comisiei pentru Energie şi Comerţ din Camera Reprezentanţilor, pentru a discuta despre "folosirea şi protejarea datelor utilizatorilor de către companie".
Republicanii Greg Walden şi Frank Pallone, Jr., preşedintele, respectiv unul dintre membrii comisiei, susţin că audierea "va fi o oportunitate importantă pentru a clarifica anumite chestiuni critice privind datele private ale consumatorilor şi pentru a ajuta americanii să înţeleagă ce se întâmplă cu informaţiile online ale acestora".
Un activist pentru transparenţă, Christopher Wylie, a dezvăluit pentru publicaţiile The New York Times şi Observer că firma Cambridge Analytica, deţinută de miliardarul specializat în tranzacţii speculative Robert Mercer şi condusă la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorală a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a peste 50 de milioane de alegători americani pentru a construi un puternic program software în scopul anticipării şi influenţării preferinţelor electorale. Aceeaşi companie de consultanţă a fost implicată în campania pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit). Steve Bannon a devenit în august 2017 director al echipei de campanie a lui Donald Trump.
Potrivit sursei citate, compania Cambridge Analytica a utilizat date sustrase în 2014 din conturile Facebook pentru a stabili profilurile alegătorilor americani şi a le trimite reclame politice personalizate. Facebook nu avertizase utilizatorii şi luase doar măsuri limitate pentru securizarea datelor.
Recent, Facebook a cumpărat spaţiu publicitar în şase mari publicaţii britanice şi trei americane pentru a transmite un mesaj prin care îşi cere scuze pentru faptul că date personale ale utilizatorilor săi au fost folosite de compania Cambridge Analytica. Mark Zuckerberg a recunoscut că a fost vorba despre "o încălcare a încrederii" şi şi-a cerut scuze, promiţând măsuri suplimentare pentru protejarea drepturilor utilizatorilor.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianţa nu îşi doreşte o nouă cursă a înarmării cu Rusia, pe fondul atacului neurotoxic ce l-a vizat pe fostul agent secret rus Serghei Skripal, relatează site-ul postului France 24.
"Nu ne dorim o nouă cursă a armelor, aşa că ne concentrăm asupra modului de a răspunde într-un mod ferm, puternic şi previzibil, dar în acelaşi timp măsurat şi defensiv", a declarat Jens Stoltenberg în timpul unei vizite în Ottawa. "Nu ne dorim un alt Război Rece", a adăugat acesta, după ce a fost întrebat dacă NATO ia în considerare impunerea unor noi sancţiuni asupra Rusiei.
Marea Britanie, Uniunea Europeană şi SUA susţin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicaţie plauzibilă şi au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a anunţat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat agentul neurotoxic "Novichok", folosit asupra lui Serghei şi a Iuliei Skripal.
"Vom continua să depunem eforturi pentru a avea o relaţie mai constructivă cu Rusia", a mai declarat Stoltenberg.

Beijingul şi Washingtonul trebuie să evite un război comercial, a declarat ambasadorul Chinei în Statele Unite, Cui Tiankai, adăugând că statul chinez preferă să rezolve disputa prin negocieri, relatează site-ul agenţiei Reuters.
"Încă preferăm negocierea, însă este nevoie de ambele părţi", a declarat oficialul chinez în urma unei întrevederi cu noul secretar de Stat, John Sullivan. "Vom vedea cum vor acţiona Statele Unite", a adăugat acesta.
Cui Tiankai a afirmat că în cadrul întâlnirii au fost discutate toate aspectele relaţiei SUA-China, pe care acesta a descris-o ca fiind "cuprinzătoare şi complexă". "Am discutat despre relaţie în general, inclusiv despre aspectele privind comerţul", a mai adăugat ambasadorul chinez.
Cui Tiankai şi oficiali americani din cadrul Departamentului de Stat au informat că întrevederea fusese planificată înainte ca Washingtonul să propună o listă cu importuri din China care ar putea fi vizate de taxe suplimentare.
China şi Statele Unite ar putea discuta despre această problemă în cadrul întâlnirii Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, care va avea loc în perioada 20-22 aprilie.
Un oficial american a informat că încă nu a fost planificată o discuţie bilaterală între China şi SUA.
Scopul declarat al taxelor vamale suplimentare este de a forţa Beijingul să-şi schimbe practicile guvernamentale despre care autorităţile SUA afirmă că înlesnesc transferul "nerentabil" de proprietate intelectuală americană către companii chineze. Ca răspuns la taxele vamale suplimentare impuse luna trecută de SUA la importurile de aluminiu şi oţel, Beijingul a anunţat recent că va introduce o taxă specială de până la 25% pentru 128 de produse de import din SUA, inclusiv produse din carne de porc, vin, fructe, aluminiu reciclat şi oţel laminat.

Preşedintele american Donald Trump va semna un ordin prin care va cere Gărzii Naţionale să ajute la protejarea frontierei cu Mexic, a informat secretarul Securităţii Naţionale, Kirstjen Nielsen, relatează site-ul agenţiei Reuters.
"Preşedintele a sugerat că Departamentul de Apărare şi Departamentul Securităţii Naţionale ar trebui să lucreze împreună cu guvernatorii noştri pentru a trimite Garda Naţională la frontiera din sud-vest pentru a ajuta patrula de graniţă", a declarat Nielsen. "Preşedintele va semna un ordin", a adăugat el.
Preşedintele Donald Trump a anunţat că intenţionează să trimită militari americani la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic, înainte de construirea zidului, pentru a împiedica trecerea imigranţilor.
Donald Trump a promis în campania electorală că va construi un zid la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic, precizând că lucrările vor fi suportate de autorităţile mexicane. Administraţia din Mexic a anunţat că nu va plăti nimic pentru zidul de la frontieră. Liderul de la Casa Albă a evocat chiar posibilitatea retragerii Statelor Unite din Tratatul Nord-American de Liber Schimb, dacă Mexicul nu va lua măsuri pentru combaterea imigraţiei.

Duminică, 08 Aprilie 2018 00:00

Alimente care provoacă stresul

Toată lumea se confruntă cu stresul şi cei mai mulţi ar vrea să ştie cum îl pot reduce. Deşti sunt multe moduri sănătoase în care îl poţi combate – printre care şi meditaţia şi activităţile fizice – alimentaţia joacă un rol important în ţinerea stresului sub control.
Când eşti ocupat, agitată sau treci printr-o perioadă aglomerată este indicat să consumi alimente care te energizează – nu să contribui la sporirea cantităţii de hormoni ai stresului. În doze mari, cortizolul şi andrenalina, contribuie la tulburarea mai multor aspecte din viaţa ta, de la digestie până la somn. Rezultatul? Adrenalina îţi creşte pulsul, tensiunea şi sporeşte depozitele de energie. Cortizolul, principalul hormon al stresului, creşte nivelul zahărului (glucozei) din sânge, creşte capacitatea de utilizare a glucozei de către creier şi, în egală măsură, creşte disponibilitatea subtanţelor menite să repare ţesuturile. Astfel, îţi este foame mai des şi consumi mai multă mâncare decât ai nevoie de fapt. Adaugă la asta şi capacitatea cortizolului de încuraja depozitarea grăsimilor, lipsă exerciţiilor fizice şi alegerile alimentare nepotrivite – şi obţii reţeta ideală pentru luarea în greutate şi o serie de probleme de sănătate grave mai târziu.

Cum poţi reduce starea de stres

1. Evită băuturile energizante şi cele pe bază de cafea
Când eşti stresată ultimul lucru de care au nevoie organismul şi creierul tău este o doză de cofeină, mai ales alături de o porţie de sirop de porumb cu un conţinut ridicat de fructoză. Deşi un capuccino sau un energizant îţi oferă un boost de energie la început, după o perioadă va urma şi senzaţia de "cădere", care te va face să te simţi agitată şi deprimată. Dacă pe parcursul zilei consumi prea multe astfel de băuturi, când vine timpul să te culci te vei simţi extenuată şi vei avea probleme să adormi – în plus, te vei simţi chiar mai stresată.
Cofeina determină şi creşterea în greutate, mai ales dacă este asociată cu un regim alimentar nesănătos. Consumul excesiv de cofeină are acelaşi efect ca şi stresul prelungit.

2. Renunţă la dulciuri şi produse de patiserie
Oricât de tentant ar fi să mănânci o prăjitură când eşti stresată, ar trebui să te gândeşti de două ori înainte de a te răsfăţă cu o vizită la cofetărie. Dulciurile îţi dau energie, dar rezistenţa la insulină şi kilogramele în plus sunt riscuri pe care trebuie să le iei în calcul. Când eşti stresată, cantitatea mare de hormoni ai stresului combinaţi cu alegeri alimentare nesănătoase favorizează kilogramele în plus hrănind bacteriile rele din intenstin în detrimentul celor bune. Acest dezechilibru intestinal poate declanşa un ciclu vicios al poftelor alimentareşi al afecţiunilor stomacului.
Zahărul nu conţine substanţe nutritive esenţiale. El furnizează o creştere bruscă de energie în organism, care este posibil să ducă la extenuarea glandelor suprarenale. Acest lucru poate duce la irascibilitate, o slabă capacitate de concentrare şi depresie. Consumul ridicat de zahăr reprezintă o povară serioasă pentru pancreas, fapt ce măreşte riscul apariţiei diabetului.

3. Evită alimentele procesate
Deşi există o mulţime de motive să renunţi la alimentele procesate, îţi mai oferim unul: acestea cresc nivelul hormonului de stres. Pe lângă grăsimile rele, chimicale şi foarte puţine nutritive alimentele procesate conţin multă sare şi zhăr care cresc nivelul cortizolului. Alimentele procesate precum carbohidraţii simpli (covrigei, chipsuri) cresc nivelul cortizolului şi afectează starea de dispoziţie. Pentru a digera alimentele procesate, organismul trebuie să-şi folosească propriile vitamine şi minerale, adică să îşi consume rezervele. Alimente rafinate pe care trebuie să le eviţi sunt prăjiturile, biscuiţii, pâinea şi produsele de patiserie.

4. Ai grijă la alcool
După o zi lungă şi stresantă, o bere sau un cocktail par a fi modul perfect de relaxare. De fapt, alcoolul nu este deloc de ajutor deoarece stimulează eliberarea hormonului de stres. Alcoolul are un efect depresiv, ceea ce poate accentua starea de stres. Alcoolul stimulează secreţia de adrenalină, ceea ce duce la apariţia unor probleme precum tensiunea nervoasă, irascibilitatea şi insomnia. Excesul de alcool duce la creşterea depozitelor de grăsime din zona inimii şi slăbeşte funcţia imunitară. De asemenea, alcoolul micşorează capacitatea ficatului de a elimina toxinele din organism.

Încearcă să urmezi aceste reguli

Înlocuieşte cafeaua şi băuturile energizante cu:
- Ceai: cald sau rece o ceaşcă sau două de ceai negru, alb sau verde îţi va conferi un boost de energie – minus căderea de energie – alături de o porţie de antioxidanţi. Consumă ceaiul simplu, fără lapte, care poate reduce absorbţia antioxidanţilor din ceai.
- Sucuri verzi: pentru revigorare şi re-energizare şi nutrienţi. Preparate în casă, din fructe şi legume proaspete, acestea sunt super - sănătoase.

Înlocuieşte dulciurile şi produsele de patiserie cu:
- O porţie de fructe de pădure – când vine vorba de o gustare sănătoasă, gândeşte-te la fructe de pădure. Combină câteva tipuri de fructe de pădure într-un bol, presară scorţişoară, pudră de seminţe de in sau seminţe de chia. Bucără-te de gustul delicios, fibre, vitaminele A, C sau E, acid folic, polifenoli şi antocianine (cele care le conferă culoarea!).
- Mere cu unt de arhide – feliile de mere cu unt de arahide reprezintă combinaţia perfectă de crocant, cremos şi dulce. Merele conţin suficiente fibre pentru a încetini eliberarea zahărului în sânge şi a menţine nivelul hormonilor stresului sub control.
- Ciocolată neagră – O porţie zilnică de 40 de grame de ciocolată neagră poate fi de benefică pentru reducerea nivelului de cortizol din sânge.

Înlocuieşte alimentele procesate cu:
- Mâncare adevărată: Alimente proaspete, integrale, de preferat organice şi neprocesate
- Alimente bogate în acizi graşi omega 3 - peştele gras precum somonul şi tonul sunt de ajutor în menţinerea sub control al nivelului de cortizol
- Gustări sănătoase: Mănâncă o mână de nuci în fiecare zi pentru o circulaţie a sângelui mai bună şi pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

Înlocuieşte berea şi cocktailurile cu:
- Un pahar de vin – Îţi va oferi o doză sănătoasă de antioxidanţi şi va fi de ajutor pentru scăderea tensiunii arteriale.

Sâmbătă, 07 Aprilie 2018 00:00

Cum ne influenţează familia procesul terapeutic

O intervenţie psihoterapeutică este un demers în cadrul căruia o persoană ia decizia să înceapă un proces de autocunoaştere, care-i permite să găsească cele mai bune soluţii pentru a-şi readuce starea de bine în propria viaţă şi în care învaţă cum să facă permanente aceste schimbări.
Psihologul Laura Maria Cojocaru afirmă că, în acest proces, sunt implicaţi mai mulţi factori, precum: dorinţa sau nevoia de schimbare, gradul de implicare personală, timpul, ritmul propriu şi, nu în ultimul rand, suportul familial. “Uneori, deşi ar putea fi greu de crezut sau de acceptat, membrii familiei pot avea o atitudine de sabotare inconştientă a procesului terapeutic început de persoana respectivă. Implicarea emoţională a clientului faţă de membrii familiei, partener, chiar prieteni şi alte persoane apropiate, poate face ca părerile acestora să conteze uneori în detrimentul acestuia”, explică psihoterapeutul.

8 motive prin care familia sau prietenii ne influenţează negativ procesul terapeutic

Psihoterapeutul afirmă că, în decursul carierei sale, a identificat cel puţin 8 elemente care pot influenţa negativ şedinţele de psihoterapie, de cele mai multe ori fiind parte din atitudinile sau comportamentele celor dragi nouă.

1. Nerăbdarea
Membrii familiei pot fi uneori nerăbdători să vadă o schimbare majoră încă de la primele şedinţe terapeutice. “Apar într-adevar adesea rezultate înca de la primele şedinte, însă asta arată faptul că suntem pe drumul cel bun şi nu faptul că un mod de a gândi sau a trăi învăţat în ani de zile, se poate schimba peste noapte. Nu putem confunda o fiinţă umană cu un robot pe care-l setezi să execute o comandă diferită doar apăsând pe un buton. Fiecare persoană este unică şi are timpul ei, ritmul ei şi modul ei propriu de a se dezvolta”, declară psihologul.

2. Neacceptarea procesului terapeutic
“Raţional, familia înţelege că procesul terapeutic necesită anumite premise ca: timp acordat, un grad de interiorizare şi o necesitate a clientului de a rămâne o perioadă el cu el însuşi, o perioadă de exersare a modului de gândire şi acţiune sau a comportamentului nou dobândit pentru fixarea acestuia, cât şi o atmosferă care favorizează atât exersarea cât şi menţinerea acestui nou mod de a trăi. Emoţional însă, este posibil ca familia să nu fie atât de pregatită să accepte aceste lucruri şi reacţionează în diverse moduri asupra persoanei care vine la psihoterapie”, menţionează psihoterapeutul.

3. Teama de schimbare
Atunci când cel de lângă noi se schimbă, şi ceva din relaţia noastră cu el se schimbă. Acest fapt poate fi privit ca o ameninţare. “Este vorba aici de teama de necunoscut care creează adesea un lung şir de gânduri: «dacă se schimbă, mă va mai iubi?», «dacă se schimbă, va mai rămâne langa mine?», «dacă se schimbă, eu mă voi simţi bine cu această schimbare?» ş.a. În avalanşa acestor gânduri, cei de acasă «uită» faptul că partenerul, copilul sau ruda lor este acolo pentru o schimbare pe care, de cele mai multe ori tocmai ei au cerut-o în mod direct sau indirect”, explică psihologul.

4. Aşteptări nerealiste în privinţa schimbării
“Nemulţumirea că schimbarea este alta decât îşi doresc sau cred ei. Uneori cei de acasă cred că ştiu ce este cel mai bine pentru celălalt. A crede că ştim acest lucru este o iluzie. Uneori chiar şi nouă înşine ne este greu să ştim pe moment ce este cel mai bine pentru noi, deci cum ar putea să ştie altcineva, oricât de bine intenţionat ar fi? Acest mod de a gândi este o distorsiune cognitivă (inferenţă) care îndepărtează persoana de starea de bine”, consideră psihoterapeutul.

5. Renunţarea la avantajele “bolii”
Pe parcursul unei psihoterapii, clientul îşi regăseşte echilibrul interior, bucuria de a trăi, îşi recapătă independenţa personală şi învaţă cum să trăiască în acest mod. Obţinerea independenţei de către cel aflat în terapie este văzută uneori ca un lucru negativ de către părinţi, partener sau rude. Există unele “beneficii” în starea emoţională neplăcută atât din punct de vedere al clientului, cât şi din punct de vedere al celor din jurul său. Părinţii, partenerul şi rudele, în acest context tensionat unde există o “problemă”, se simt utili, importanţi, simt că este nevoie de ei şi chiar se pot simţi mai aproape unul de celălalt. Pentru că de fapt simptomul celui care vine la terapie apare de cele mai multe ori tocmai cu intenţia subconştienta de a uni, de a repara o stare tensionată din familie.
“Atunci când clientul îşi recapătă independenţa de a gândi, exprima, comunica, relaţiona, acţiona, cei apropiati lui se pot simti daţi deoparte pentru că s-au obişnuit să aibă grijă de cineva. Gândiţi-vă de fapt ce vă doriţi cu adevărat: să aveţi lângă voi o persoană de care să aveţi grijă mereu pentru a vă simţi utili sau o persoană sănătoasă alături de care vă puteţi bucura de părţile frumoase ale vieţii?”, declară specialistul.

6. Neînţelegerea necesităţii participării la terapie
Atunci când vorbim despre o psihoterapie cu un copil, vorbim despre o psihoterapie de familie, deoarece, ne place sau nu, copilul (chiar dacă este minor sau major) este rezultatul nostru, al părinţilor, al concepţiilor şi valorilor personale, al reacţiilor noastre, este rezultatul exemplului dat, al modului în care alegem să ne exprimăm iubirea, aprecierea, atenţia şi protectia necesare copilului.
“În cazul minorilor este necesară participarea părinţilor la procesul terapeutic, pentru a putea înţelege simptomul copilului, de ce a apărut, cum pot ei contribui la restabilirea stării de bine a copilului şi a familiei, cât şi în ce mod depinde de ei să menţină această schimbare. Într-o terapie a unui adult, atunci când este vorba despre un dezechilibru perceput în viaţa de cuplu, este important să înţelegem că a fi în cuplu înseamnă a fi în doi. Ambii parteneri au o contribuţie la tot ceea ce se întâmplă în cadrul relaţiei. Apare astfel în terapia de familie şi în cea de cuplu, necesitatea schimbării personale, a susţinerii celui implicat în terapie, a încurajării schimbării survenite, a menţinerii schimbării printr-o atitudine suportivă în măsura în care aceste lucruri depind de ceilalţi membrii ai familiei”, explică psihologul.

7. Menţinerea contextului care a declaşat, amplificat, menţinut simptomul la client
În anumite situaţii se impune o schimbare şi la alt nivel decât cel emoţional, o schimbare de cadru, persoane, locuinţă, relaţii, etc, pentru a crea sentimentul de încredere, siguranţă emoţională şi uneori chiar fizică.

8. Ascunderea adevărului
“Uneori, cei apropiaţi persoanei aflate într-un proces terapeutic, consideră că a nu-i spune anumite lucruri constiuie o formă de protecţie pentru persoana respectivă. Uneori, da, poate fi adevărat pentru o perioadă de timp, însă asta nu înseamnă că persoana respectivă nu înţelege că i se ascunde ceva şi apare riscul să-şi imagineze ceva mai mult decât este şi să menţină stările emoţionale neplăcute. Nu uitaţi că a ascunde este de fapt o formă subtilă de minciună şi nimănui nu-i place să fie minţit mai ales de către persoanele la care ţine. Amintiţi-vă că suportul vostru contează! Începeţi prin a fi voi parte din schimbarea pe care o doriţi la celălalt! Iubirea înseamnă să-l lăsăm pe celălalt să fie fericit aşa cum are el nevoie şi nu cum credem noi”, conchide psihologul.

 

Persoanele care abuzează de Facebook sau alte reţele sociale sunt mai predispuse să-şi părăsească iubitul sau iubita, deoarece nu mai au timp să-i acorde atenţia cuvenită, ci se concentrează pe un prezumtiv partener virtual cu care-şi împărtăşeşte fanteziile, emoţiile şi nemulţumirile din relaţie.
În opinia psihologului Lenke Iuhoş, atunci când relaţionăm pe ascuns în mediul virtual, după câteva luni se produce distanţarea emoţională faţă de partenerul din lumea reală, iar atunci apar disputele, reproşurile şi inevitabil se produce ruptura. Mai mult, unii aleg să-şi concentreze atenţia pe un profil virtual crezând că acolo se găseşte partenerul ideal – deştept, frumos, funcţie de conducere, poze din vacanţe de lux etc. -, dar ajung să constate că, în realitate, totul a fost supraestimat şi se va întoarce în acea buclă a căutărilor din care nu va mai putea ieşi.
“Din păcate, avem tendinţa de a căuta mereu idealul, deoarece suntem veşnic nemulţumiţi de ceea ce avem în viaţa reală. În acelaşi timp, Facebook ne dă această ocazie de a ne da drept cine nu suntem. Ne introducem întreg CV-ul, ba chiar îl şi înflorim, punem fotografii în care părem fericiţi, dăm impresia că nu ne lipseşte nimic, dar atunci când ne întâlnim faţă în faţă, constatăm că totul a fost doar o mare farsă şi că partenerul din viaţa reală nu era chiar aşa rău. Cu toate acestea, rareori tragem o învăţătură din această experienţă de viaţă, iar la prima ceartă în cuplu, ne întoarcem la vechile obiceiuri şi căutăm aşa-zisul partener ideal, tot în mediul virtual”, explică psihologul.

Cei slabi de înger sau imaturi sunt mai predispuşi să înşele în online

Psihologul consideră că persoanele care au stima de sine scăzută, cei care nu îşi comunică nevoile cu partenerul sau cei care nu vor să-şi asume o relaţie stabilă, sunt mai predispuşi să cerceteze noi oportunităţi în mediul online, dar în acelaşi timp să rămână şi într-o relaţie în care nu sunt dispuşi să se implice activ.
“Persoanele care nu au curaj să comunice partenerului problemele şi nevoile, persoanele imature care nu au fost educate încă din familie în spiritul responsabilităţii sau persoanele slabe de înger sunt mai predispuse să îşi înşele partenerul, mai întâi în mediul online, după care să-şi materializeze gestul şi în viaţa reală. În realitate, persoanele care încă nu au învăţat importanţa sincerităţii şi loialităţii în cuplu, ori nu se mai consideră suficient de atrăgători şi vor să-şi valideze calităţile, ori au nevoie să fie ghidaţi deoarece nu îşi pot găsi singur drumul. În ambele cazuri, este vorba de o stimă de sine scăzută, persoane care cerşesc după validări sociale şi care sunt dispuse să încerce orice pentru a ieşi din acest impas, însă mai întâi în mediul online, deoarece în realitate nu ar avea curajul de a face primul pas. Atunci când partenerul observă comportamente ciudate la celălalt – nervozitate excesivă, stres, distanţare emoţională şi comunicaţională etc. – este bine ca să meargă la un psiholog pentru a identifica împreună nevoile şi dorinţele nesatisfăcute şi pentru a regăsi dorinţa şi pasiunea în cuplu”, conchide psihologul.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat din Republica Moldova, urmărit internaţional, pe numele căruia era emisă o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare, emisă de Interpol.
"În data de 03 aprilie a.c., în jurul orei 04.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa- I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei de stat, pasager într-un microbuz marca Mercedes, cetăţeanul din Republica Moldova M.S., în vârstă de 34 de ani. La controlul de frontieră, poliţiştii de frontieră au constatat că pe numele tânărului era emisă o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare, emisă de autorităţile din Republica Moldova, acesta fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul Republicii Moldova", se arată în comunicatul I.T.P.F. Iaşi.
Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale a I.P.J. Vaslui, în vederea luării măsurilor ce se impun.

Pagina 9 din 214