V.A.

V.A.

Deputatul Victor Paul Dobre, fost ministru delegat pentru Administraţie a prezentat pentru PSnews.ro proiectul de reformă pe care l-a conceput pentru administraţia centrală. Dobre a declarat că actualul sistem administrativ, creat de către comunişti la mijlocul anilor ’60, „şi-a atins limitele”, după 1990 „a avantajat PSD-ul, indiferent cum s-a numit el”, iar acum „trebuie dat la casare, dat cu el de pământ şi făcut ţăndări”. Pentru a rezolva problemele din sistemul administrativ, acesta vine cu o primă propunere care vizează desfiinţarea unităţilor administrativ-teritoriale mici rin alipirea lor. „Localităţile sub 1.000 de locuitori nu se pot susţine administrativ (sub 1.500 sunt aproape 400 de localităţi – 15%) – cred că ar trebui să anunţăm la ele şi să facem unităţi administrativ-teritoriale mai mari”, a declarat Victor Paul Dobre pentru PSnews.ro. De altfel, deputatului gălăţean, şi cele 41 de judeţe plus municipiul Bucureşti i se par prea multe: „20-25 de judeţe sunt suficiente în această etapă, urmând să aibă loc o reducere mai substanţială, fără a fi nevoiţi să umblăm la Constituţie, ca să introducem termenul de «regiune» (e un model pe care l-au practicat polonezii, cu voievodatele)”. Astfel, am urma „să evităm într-o primă etapă dispute istorice, gen Arad-Timişoara, Galaţi-Brăila, Braşov-Sibiu etc.”, a specificat Dobre. A treia propunere a lui Victor Paul Dobre se referă la reducerea numărului serviciilor deconcentrate: „La nivelul fiecărui judeţ dintre cele mari care rămân, nu e nevoie să mai aibă 45-50 de servicii deconcentrate. Păstrezi Poliţia, Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Ar trebui să rămână 25-30 de deconcentrate”, a specificat deputalul gălăţean.
Victor Paul Dobre propune ca, la nivel central, ar fi necesară diminuarea numărului de ministere şi de secretari de stat: „Avem un Guvern enorm (25 de ministere), peste 200 de secretari de stat sau asimilaţi – mai mulţi decât erau miniştrii adjuncţi pe vremea comunismului. 15 ministere ar fi arhisuficiente. Atribuţiile secretarilor de stat ar trebui duse spre consiliile judeţene”, a spus Dobre care mai propune ca mandatul unui primar sau preşedinte de consiliu judeţean să fie prelungit până la 5-6 ani, ca să asigure o continuitate şi să aibă timp să gestioneze bugetul, iar primarul şi preşedintele de CJ trebuie să fie aleşi în două tururi, ca să aibă legitimitate şi forţă. „Trebuie să ne îndreptăm spre un alt tip de administraţie, să apropiem administraţia de cetăţean, să dăm puteri mai mari comunelor, oraşelor, municipiilor, judeţelor, să mai reducem în mare măsură birocraţia asta de pe malul Dâmboviţei, care după mine e excesivă”, a încheiat Victor Paul Dobre interviul acordat pentru PSnews.ro.

Luni, 11 Decembrie 2017 15:50

Director general nou la DAMEN Galaţi

Consiliul de Administraţie al Şantierului Naval Damen Galaţi a numit, la sfârşitul lunii noiembrie, în funcţia de director general pe Rino Brugge. Acesta a fost transferat la Galaţi de la Şantierului Naval Damen Nakilat din Qatar, unde deţinea tot funcţia de director general din anul 2014. ”Prima oară când am venit la Galaţi a fost acum 15 ani, când am lucrat cu unii dintre voi la proiectul Sarah Baartman, Navă de Patrulare tip Offshore (OPV) construită pentru Africa de Sud. Îmi amintesc că am fost absolut impresionat de mărimea, complexitatea şi profesionalismul şantierului şi a oamenilor săi. Între timp şantierul din Galaţi a devenit cel mai performant şantier al Grupului Damen, motorul care angrenează compania noastră. Este o realizare extraordinară! (...) Aşa cum ştim cu toţii, criza economică actuală prelungită a lăsat multe companii în dificultate. Am văzut cu toţii suficiente falimente în industria noastră. Diferite şantiere din întreaga lume dar şi din cadrul Grupului Damen se străduiesc să rămână pe linia de plutire. Pe fondul acestui context, şantierul nostru se descurcă surprinzător de bine, şi asta mulţumită bunei sale reputaţii de a livra întotdeauna navele la termen şi la un nivel de calitate ridicat. Principala provocare pentru noi toţi este aceea de a lucra împreună pentru a ne păstra excelenta reputaţie de cel mai flexibil şi bun şantier de producţie din Grupul Damen”; se arată în mesajul noului director general adresat navaliştilor gălăţeni.

 

Primăria municipiului Galaţi oferă maxim 199.999,73 lei (preţ psihologic) inclusiv TVA pentru organizarea evenimentului „Revelion 2018”. Firma care va câştiga licitaţia trebuie să asigure scena, jocuri de artificii care să dureze cel puţin 15 minute, precum şi un spectacol live Printre artiştii ceruţi de Primăria municipiului Galaţi prin caietul de sarcini sunt nume precum Alex Velea, Horia Brenciu, BUG Mafia, Raluka, Loredana, Vama, Inna, Mandinga, Andra, Holograf, Direcţia 5. Concertul trebuie susţinut de cel puţin doi artişti din lista primăriei, iar locaţia este pe platoul de lângă Stadionul Dunărea, adică în faţa Sălii Sporturilor.

Deşi nu sunt condiţii, Şcoala Gimnazială ”Petru Rareş” din Frumuşiţa este inclusă pentru al doilea an consecutiv în Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolari şi elevi, aşa numitul program ”masă caldă”. În şedinţa de Guvern din data de 06 decembrie, Executivul a decis ca 50 de şcoli care au fost selectate astfel încât fiecare judeţ să aibă cel puţin o unitate de învăţământ inclusă în proiect, iar din tot judeţul Galaţi a fost selectată şcoala din Frumuşiţa. În această unitate şcolară, nici anul trecut nu a fost servită copiilor o masă caldă ci au beneficiat de sandvişuri.Pachetul alimentar va fi asigurat elevilor şi preşcolarilor care participă la activităţile didactice, în limita a 7 lei pe zi pentru fiecare beneficiar, iar fondurile alocate de Guvern pentru pachetele elevilor de la această unitate de învăţământ gălăţeană se ridică la 208.000 lei. Iniţial, Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi a recomandat şcolile din Munteni, Toflea şi Brăhăşeşti, însă Guvernul nu a ţinut cont de recomandările Inspectoratului gălăţean.

Societatea Transurb S.A. anunţă că, în data de 09 şi 10 decembrie a.c., noile troleibuze, marca Skoda Solaris, achiziţionate în cadrul proiectului de modernizare a transportului urban demarat de către Primăria municipiului Galaţi, vor ieşi în traseu pentru efectuarea probelor tehnice şi a rodajului specific autovehiculelor noi.
Sâmbătă, 09 decembrie, se vor efectua probe tehnice pentru un număr de 6 troleibuze, iar duminică, 10 decembrie vor ieşi în traseu 12 troleibuze, acestea vor circula fără călători, pe tot parcursul celor două zile, deplasându-se pe reţeaua dedicată de transport public din Galaţi.
Odată cu sosirea primelor troleibuze, în data de 06 noiembrie 2017, a ajuns şi o echipă de specialişti din Cehia care au testat troleibuzele pe reţeaua locală în vederea reglării parametrilor tehnici şi adaptării echipamentelor electrice. Atât personalul de întreţinere, cât şi conducătorii auto, care îşi vor desfăşura activitatea pe noile troleibuze, au fost instruiţi de către un reprezentant al Skoda Electric a.s.
Reamintim că livrarea troileibuzele s-a făcut în baza contractului semnat pe 16 martie 2017 care are o valoare de 5.567.784.07 euro, preţ care include consumabilele şi piesele de schimb pentru o perioadă de 36 luni ce reprezintă, de altfel, şi perioada de garanţie.
Desi, potrivit calendarului iniţial, termenul de livrare era de 10 luni de la semnarea contractului, la inceputul lunii decembrie a.c. au fost deja livrate toate cele 14 troleibuze.

Fosta groapă de gunoi a comunei Vânători va sta la baza unei păduri de salcâmi după ce Rotary Club „Dunărea de Jos din Galaţi” şi Primăria comunei Vânători au demarat, ieri, un proiect prin care au plantat 11.000 de copaci. „Iniţiativa a fost lansată în cadrul Clubului Rotary în acest an şi am îmbrăţişat, pe loc, această idee, oferind şi tot sprijinul Primăriei comunei Vânători pentru acest proiect. Am transformat fosta groapă de gunoi a comunei în teren care se pretează plantărilor, pe o suprafaţă de aproximativ 2 hectare. Aici au fost plantaţi circa 11.000 de puieţi de salcâmi şi, în câţiva ani, aici va fi o frumoasă pădure pentru agrementul locuitorilor comunei şi nu numai”, a declarat primarul comunei Vânători, Marian Ghinea.
Desfăşurată sub deviza “Când alţii defrişează, Rotary plantează!”, campania de împădurire a reunit atât membrii Clubului Rotary “Dunărea de Jos” şi reprezentanţi a Primăriei Vânători, dar şi foarte mulţi voluntar, care au plantat cea mai tânără pădure de salcâmi a judeţului Galaţi care este amplasată la ieşirea din comuna Vânători spre Tuluceşti, pe partea dreapta a drumului naţional D.N.26.

Brico Depôt România, parte a Kingfisher plc, companie internaţională de bricolaj şi amenajări interioare, anunţă finalizarea cu succes a tranzacţiei pentru achiziţionarea a 100% din acţiunile Praktiker România de la familia Susli. Acest anunţ îi urmează celui din luna august, prin care Kingfisher anunţa că intenţionează să achiziţioneze Praktiker România. „Achiziţia Praktiker România ne oferă o prezenţă puternică în toată ţara. Dorim să ne ajutăm clienţii să-şi îmbunătăţească locuinţele şi să le personalizeze şi suntem bucuroşi că tot mai mulţi dintre ei vor beneficia de produse de calitate la preţuri bune. Vom continua investiţiile în toate magazinele pentru a îmbunătăţi experienţa de cumpărare a clienţilor noştri. De asemenea, ne bucurăm să creştem echipa din România şi le urăm bun venit tuturor angajaţilor Praktiker”, a declarat Adela Smeu, CEO Brico Depôt România. Praktiker este unul dintre principalii jucători de pe piaţa românească de bricolaj şi amenajări interioare, având 26 de magazine, inclusiv în Galaţi. În prezent, Praktiker are peste 1.600 de angajaţi. În 2016, vânzările Praktiker au fost de 140 de milioane de euro. Brico Depôt are 15 magazine în România, cu o suprafaţă de 114.000 de metri pătraţi şi 964 de angajaţi. Vânzările Brico Depôt România au însumat 144 de milioane de euro în 2016. 
Miniştrii de interne ai României şi Republicii Moldova, Alexandru Jizdan şi Carmen Dan, intenţionează să deschidă un punct de control comun la Galaţi. Declaraţia a fost făcută de Jizdan în cadrul unui interviu realizat de Moldpres. Ministrul de interne al Republicii Moldova a subliniat că ţine o legătură strânsă cu omologul său din România. „M-am văzut cu ministrul de Interne a României, Carmen Dan, în cadrul întrevederii bilaterale a cabinetelor de miniştri. Din start am avut un dialog foarte productiv, ulterior am comunicat prin intermediul telefonului. Există o iniţiativă a noastră de a avea un punct de control comun la Galaţi. Sunt nişte întrebări la care nu avem un răspuns definitiv până acum, dar cu certitudine există dorinţa noastră de a avansa pe aceste probleme”, a declarat Alexandru Jizdan. Mai mult, ministrul de Interne a menţionat că intenţionează să se vadă cu omologii săi din România şi Ucraina într-un format trilateral. „Noi ne-am asumat această iniiativă şi finalizare a acestei acţiuni. Sper că în viitorul apropiat noi vom avea această întrevedere”, a subliniat Jizdan.

Un tânăr de 17 ani, în dimineaţa zilei de 28 noiembrie, în jurul orei 06.30, a fi pătruns în incinta Şcolii Gimnaziale nr. 22 şi a sustras, dintr-o sală de clasă, un laptop, în valoare de 1050 lei. A doua zi, pe data de 29 noiembrie a.c, poliţiştii din cadrul Secţiei 3 Poliţie Galaţi l-au identificat pe hoţ, prejudiciul a fost recuperat şi tânărul, aflat deja sub măsura controlului judiciar, dispusă de procuror într-un alt dosar penal, a fost prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă. Poliţiştii continuă cercetările pentru săvârşirea infracţiunii de furt.

Poliţiştii de la Secţia 2 Poliţie Rurală au fost sesizaţi de o femeie, cu privire la faptul că bunica sa, în vârstă de 75 ani, din localitatea Izvoarele, a fost violată. Urmare a sesizării primită pe data de 29 noiembrie a.c., în jurul orei 21.30, poliţiştii s-au deplasat la locuinţa femeii pentru a efectua cercetări şi din declaraţiile acesteia a reieşit faptul că ar fi fost violată de fiul său. La scurt timp, bărbatul de 49 ani a fost depistat pe raza localităţii, fiind  condus la sediul Secţiei 2 Poliţie Rurală, în vederea continuării cercetărilor. Victima a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale şi pentru a fi exeminată medico-legal. Bărbatul, care în trecut a mai fost condamnat pentru o faptă similară, a fost reţinut de poliţişti pe bază de ordonanţă.  A doua zi, el a fost prezentat magistraţior, care au emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 zile.

Pagina 1 din 23