V.A.

V.A.

Gălăţenii se organizează pe reţelele de socializare pentru a ieşi în stradă, duminică seara, începând cu ora 18.00, pentru a cere demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. "Joi, 22.02.2018, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a decis, fără să aducă argumente, declanşarea procedurii de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Da, ştim, DNA-ul este foarte deranjant pentru cei care toacă banii românilor şi vor să trăiască liniştit cu asta. Apropos, în 2016, DNA, doar în dosarele de mare corupţie, a urmărit recuperarea sumei totale de 667 milioane de euro. Adică bani furaţi de la români de către corupţi. Tot joi, 22.02.2018, în zeci de oraşe au ieşit mii de persoane în stradă, pentru a-şi arăta susţinerea faţă de justiţie, lupta anticorupţie şi DNA. NU RENUNŢĂM, nu acceptăm un abuz făcut de o gaşcă de infractori. Duminică ne vedem la ora 18,00, în faţa Prefecturii Galaţi, pentru a cere demisia ministrului inJustiţiei", se anunţă în evenimentul  creat pe faceebook şi denumit ”Tudorele, pleacă TU, cu hoţii tăi!”.

Autorităţile locale se mobilizează pentru a nu fi luate prin surprindere de vremea severă ce urmează să afecteze şi judeţul Galaţi. Pentru următoarea perioadă au fost emise de Administraţia Naţională de Meteorologie două avetizări: Cod galben de ninsori viscolite, valabil în intervalul 26 februarie, ora 04.00 – 27 februarie, ora 20.00, şi Cod portocaliu de ger, valabil în intervalul 26 februarie, ora 03.00 – 1 martie, ora 10.00.
Instituţia Prefectului – judeţul Galaţi a anunţat că, în această dimineaţă (duminică, 26 februarie 2018), Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit în şedinţă extraordinară şi a decis măsurile necesar a fi aplicate în următoarele ore. Astfel, începând din această seară (duminică, 26 februarie 2018), de la ora 22.00, se va activa Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiilor la nivelul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Direcţia de Sănătate Publică va lua măsuri pentru ca persoanele care erau planificate la dializă şi gravidele la termen să ajungă în unităţile spitaliceşti înainte de debutul fenomenelor periculoase. Inspectoratul Şcolar Judeţean va analiza punctual şi va decide, împreună cu primarii, suspendarea cursurilor în şcoli, în funcţie de evoluţia fenomenelor meteorologice, acolo unde situaţia o impune.
S-a dispus, de asemenea, suplimentarea numărului echipelor de intervenţie în vederea remedierii cu maximă operativitate a avariilor apărute la reţelele de furnizare a utilităţilor publice către populaţie (electricitate, gaze, apă, încălzire), iar Sucursala Regională Căi Ferate Galaţi va verifica sistemele de încălzire la toate garniturile de tren pentru transport călători, înaite de plecarea în cursă.
În calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, a dispus atenţie sporită la nivelul tuturor Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, prioritare fiind identificarea persoanelor fără adăpost şi transportarea lor în centrele de cazare temporară special amenajate, precum şi monitorizarea persoanelor vârstnice care locuiesc singure. Se vor intensifica în acest sens şi patrulările echipajelor de poliţie, jandarmerie şi poliţie locală.
Pe durata avertizărilor, se recomandă limitarea, pe cât posibil, a deplasărilor în spaţii deschise şi expunerea prelungită la frig. Deplasarea în afara localităţilor de domiciliu se va face numai cu maşini echipate corespunzător, cu informarea prealabilă asupra stării drumului care urmează a fi parcurs şi cu respectarea indicaţiilor echipajelor de poliţie.

Poliţia Locală a anunţat, la rândul său, că în ultimele două nopţi poliţiştii locali au internat şase persoane fără adăpost, iar alte 24 au refuzat internarea. Începând de astăzi (duminică, 26 februarie 2018), poliţiştii locali îi vor interna în centrele de ocrotire sau, după caz, la unităţile medicale pe toţi oamenii fără adăpost, chiar dacă unii dintre ei vor refuza. Pe parcursul lunii ianuarie, poliţiştii locali au internat 20 de persoane, alte 38 refuzând internarea.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un COD PORTOCALIU de temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât şi ziua. Intervalul de valabilitate al acestei avertizări meteorlogice este de luni, 26 februarie 2018, ora 03.00 – joi, 01 martie 2018, ora 10.00. Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 şi -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 şi -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzaţia de frig. În Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar şi pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.  Din dimineaţa zilei de luni, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde. În sud şi sud-est acestea vor deveni local abundente şi vor fi viscolite, în special în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei.       În cursul zilei de duminică, 25 februarie, Administraţia Naţională de Meteorologie va emite mesaje privind evoluţia şi intensitatea acestor fenomene.

Poliţiştii efectuează peste 100 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în 16 judeţe printre care şi judeţul Galaţi, în cadrul unui dosar penal de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 2 milioane de euro. ”Vor fi puse în aplicare 27 de mandate de aducere. La data de 22 februarie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale, sub coordonarea Parchetului de pe Lângă Tribunalul Arad, efectuează 101 percheziţii. Percheziţiile sunt efectuate în Bucureşti şi în judeţele Arad, Hunedoara, Timiş, Gorj, Giurgiu, Mehedinţi, Iaşi, Galaţi, Olt, Argeş, Cluj, Ilfov, Tulcea, Dolj, Sălaj şi Caraş – Severin, în cadrul unui dosar penal ce are ca obiect săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală”, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.
La activităţi participă şi poliţişti specializaţi în investigarea criminalităţii economice din judeţele pe teritoriul cărora se efectuează percheziţiile, fiind coordonate de Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice – I.G.P.R..

Pentru a putea fluidiza traficul din zona Colegiului Naţional ”Mihail Kogălniceanu”, zona va intra în sistematizare în luna mai, după ce, zilele acestea, contractul pentru lucrările de proiectare şi execuţie a fost atribuit către asocierea firmelor Citadina 98 S.A. – S.C. Lemacons S.R.L – S.C SPC Elite Consulting S.R.L. ”Vor fi amenajate 365 de locuri de parcare, vor fi refăcute aleile de acces şi trotuarele şi se va construi un loc de joacă pentru copii. Spaţiile verzi vor fi reamenajate în întregime şi instalaţiile de iluminat public vor fi modernizate făcându-se trecerea la iluminat pe led pentru un consum redus de energie electrică”, anunţă primarul Ionuţ Pucheanu pe pagina sa de Facebook care mai precizează că ”a fost alocată întreaga sumă pentru aceste lucrări aşa că sperăm ca asocierea firmelor Citadina 98 S.A. – S.C. Lemacons S.R.L – S.C SPC Elite Consulting S.R.L să ducă la bun sfârşit această investiţie, chiar până la sfârşitul acestui an”.
În plus, după cum prevăd indicatorii tehnico-economici în bza cărora se fac lucrările, va fi creată o nouă arteră de circulaţie între strada Regiment 11 Siret şi strada Prelungirea George Coşbuc, astfel încât să fie fluidizat traficul în zonă.

Primăria municipiului Galaţi a supus dezbaterii publice ”Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Galaţi" prin intermediul căruia se propun amenzi mult mai mari pentru cetăţenii care nu sunt buni gospodari. Prin acest document se stabilesc obligaţiile şi răspunderile care revin autorităţilor administraţiei publice locale, instituţiilor publice, agenţilor economici, asociaţiilor de proprietari/locatari, celorlalte persoane juridice, precum şi cetăţenilor pentru buna gospodărire a municipiului Galaţi, dar şi asigurarea şi păstrarea curăţeniei pe teritoriul municipiului, buna gospodărire a acestuia şi respectarea normelor în domeniul edilitar-gospodăresc, igienă şi sănătate publică, protecţia mediului, comerţ, circulaţie rutieră, constituie obligaţii fundamentale ce incumbă autorităţilor administraţiei publice locale, instituţiilor publice, agenţilor economici şi altor persoane juridice, precum şi cetăţenilor.
Regulamentul are 24 de pagini, în care sunt prezentate toate obligaţiile care, în mare parte au fost prevăzute până acum în HCL nr.61/2012 privind aprobarea Regulamentului pentru constatarea şi sancţionarea faptelor ce constituie contravenţie, de către funcţionarii publici din Poliţia Locală Galaţi şi Hotărârea Consiliului Local nr.79/2002 privind aprobarea Măsurilor pentru asigurarea participării cetăţenilor, a instituţiilor publice şi agenţiior economici, cu sau fără personalitate juridică, la realizarea acţiunilor de înfăptuire şi păstrare a curăţeniei în interiorul localităţii, ambele urmând a fi revocate. De remarcat este că limita minimă a amenzilor cu care se sancţionează faptele care constituie contravenţie stabilite prin regulament, a crescut semnficiativ.
Primul exemplu relevant în acest sens pe care îl prezentăm vizează amenzile pentru staţionarea şi parcarea neregulamentară pe domeniul public sau privat al municipiului Galaţi care până acum era cuprinsă între 100 şi 1000 de lei, fără a se face diferenţa între persoane fizice şi juridice, iar după aprobarea prezentului regulament, amenda va fi cuprinsă între 700 – 1200 lei pentru persoane fizice şi 900 – 1500 lei – pentru persoane juridice.
Mai precis, aceaste sancţiuni vor fi date pentru:
a) oprirea şi staţionarea autovehiculelor pe locurile de parcare rezervate pentru diferite activităţi sau pentru persoanele cu handicap, marcate şi semnalizate corespunzător;
b) oprirea, staţionarea, parcarea şi circulaţia vehiculelor în orice fel în parcuri, alei pietonale, insule de dirijare a circulaţiei, esplanade, trotuare, cu excepţia locurilor unde parcarea este permisă prin indicatoare;
c) parcarea şi staţionarea autovehiculelor în zona de protecţie a şanţurilor, dacă aceasta ar putea duce la deteriorarea sau funcţionarea necorespunzătoare a şanţurilor;
d) rezervarea locurilor de parcare pe carosabil sau domeniul public fără aprobarea consiliului local şi semnalizarea acestora cu altfel de însemne, marcaje sau dispozitive decât cele agreate;
e) accesul şi circulaţia vehiculelor împinse sau trase cu mâna pe arterele municipiului Galaţi, de natură să îngreuneze circulaţia rutieră;
f) organizarea de curse neautorizate auto, moto şi vehicule cu tracţiune animală;
g) circulaţia cu biciclete, motorete, scutere, ciclomotoare, motoscutere şi motociclete pe trotuare;
h) turarea excesivă a motoarelor autovehiculelor, efectuarea cu intenţie de manevre prin derapaje, întoarceri bruşte, accelerări şi frânări bruşte, executate pe domeniul public;
i) turarea motoarelor autovehiculelor, efectuarea de manevre prin derapaje, întoarceri bruşte, accelerări şi frânări bruşte, executate pe domeniul public, cu scopul verificării tehnice a acestora, în urma efectuării unor reparaţii;
j) persoanele fizice care ocupă, blochează sau închid părţile carosabile a drumurilor publice fără autorizaţia prealabilă eliberată de administratorul drumurilor şi serviciul poliţiei rutiere, exceptând cazurile de avarii anunţate la autorităţile competente, intervenţii pentru înlăturarea incendiilor, calamităţilor sau fenomenelor meteorologice periculoase;
k) amplasarea de panouri publicitare, instalaţii sau alte construcţii care periclitează siguranţa circulaţiei.
Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare a persoanelor interesate de ”Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Galaţi" pot fi depuse până la data de 26.02.2018 prin formularul online de pe site-ul Primăriei municipiului Galaţi. După această etapă de consultare publică, Regulamentul va fi supus aprobării Consiliului Local Galaşi şi apoi pus în aplicare de poliţiştii locali.
În ediţiile următoare, cotidianul Monitorul de Galaţi va continua să vă prezinte şi celelalte prevederi ale ”Regulamentului privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Galaţi".

Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) şi-a făcut bilanţul pe 2017, iar ca urmare a analizei principalelor activităţi de prevenire şi combatere a corupţiei desfăşurate de structurile judeţene, Galaţiul este fruntea. Astfel, Serviciul Judeţean Anticorupţie Galaţi a fost desemnat drept structura DGA a anului 2017 cu cele mai bune rezultate obţinute atât în activitatea de prevenire, cât şi de combatere a corupţiei. Alte 9 structuri au fost evidenţiate pentru rezultatele deosebite obţinute pe diferite segmente de activitate, respectiv Direcţia Anticorupţie pentru Municipiul Bucureşti şi Judeţul Ilfov şi Serviciile Judeţene Anticorupţie din Iaşi, Dolj, Buzău,Timiş, Arad, Neamţ, Dâmboviţa şi Constanţa.

La începutul acestui an s-a înfiinţat de şi în jurul echipei Guvernului Cioloş, Platforma România 100. Comunitatea nu se vrea a fi încă un partid politic ci, aşa cum se autodefineşte, ”este o mişcare cetăţenească, deschisă, activă, care are ca obiective transformarea mediului politic şi guvernamental românesc şi atingerea adevăratului potenţial de dezvoltare a României. Platforma îşi are rădăcinile în valorile şi principiile Manifestului România 100 propus partidelor politice de fostul premier Dacian Cioloş, în toamna anului 2016”. Cu toate acestea, preşedintele platformei România 100, fostul premier Dacian Cioloş, a anunţat, în decembrie 2017, că din platforma România 100 se va desprinde un partid politic, care va fi prezentat în următoarele luni şi care va fi deschis la colaborarea cu opoziţia.

Luna aceasta, Comunitatea Curăţăm Galaţiul şi Acţiunea Civică Galaţi, alături de alţi câţiva gălăţeni, au aderat la această mişcare şi au înfiinţat Comunitatea locală Ro100 Galaţi. ”Este vorba despre persoane cu profesii şi vârste diferite care, preocupate de derapajele generale grave ale României ultimului an de guvernare, resimt acut urgenţa construirii unei normalităţi sociale în care să se poată regăsi orice cetăţean onest, decent, harnic şi de bună credinţă din Galaţi. Noi credem că o asemenea construcţie pretinde implicare energică, inteligenţă, efort, experienţă şi voinţă reală de a schimba în bine viaţa comunităţii în care trăim împreună”, se arată în prezentarea acestei comunităţi. Deocamdată nu există lideri locali ai mişcării, pentru că ei se autodenumesc ”moderatori”, la Galaţi moderatorii fiind Marian Dumitru şi Sanda Hristudor. 

Rămîne de văzut dacă această mişcare ”brand new” va avea aceeaşi soartă ca USR-ul lui Nicuşor Dan, care, la Galaţi, a reuşit la alegerile parlamentare din 2016 să strângă suficiente voturi încât să-l trimită pe Bogdan Rodeanu în Parlamentul României, dar nu a reuşit nici până acum să strângă mai mult de 10-15 membri de partid. 

Metodologia şi calendarul înscrierilor la clasa pregătitoare pentru anul 2018 au fost supuse dezbaterii publice de către Ministerul Educatiei. Potrivit documentului, copiii care au împlinit 6 ani până la 31 august (inclusiv) sunt obligaţi să se înscrie la clasa pregătitoare 2018. Numărul de locuri disponibile trebuie afişate de fiecare şcoală până pe 26 februarie, iar cererile trebuie completate de către părinţi până pe 23 martie.
Metodologia prevede ca părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2018 inclusiv au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare.
Părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie — 31 decembrie 2018 inclusiv pot să-şi înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzatoare.
În cazul în care rezultatul evaluării arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, copiii vor fi înscrişi în grupa mare din învăţământul preşcolar. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat.
„În cazul în care există solicitări de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2018, inspectoratele şcolare/unităţile de învăţământ vor consilia părinţii privind nevoia de a lua decizii în interesul educaţional al copilului şi îi vor informa ca solicitarea nu poate fi soluţionată decât în urma evaluării dezvoltării psihosomatice care să ateste pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare”, se spune în propunere.
Pentru înscrierea în clasa pregătitoare 2018, pe 26 februarie se vor afişa circumscripţiile şcolare şi planul de şcolarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate fiecărei unitţăţi de învăţământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă exista, şi pe site-ul inspectoratului şcolar.Tot în această zi, va fi afişat programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor solicitată de părinţi. Evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor se va realiza până pe 14 martie.
Între 27 februarie - 10 martie se va organiza în fiecare unitate de învăţământ "Ziua porţilor deschise", în care părinţii şi copiii pot vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învaăţământ.
Între 5 martie şi 23 martie se vor completa de către părinţi, online sau la unitatea de învăţământ, cererile tip de înscriere. Tot în această perioadă, se va face şi validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învăţământ la care se solicită înscrierea copiilor, zilnic, în intervalul 8,00 — 18:00, de luni până vineri.
Între 27 — 29 martie se vor procesa la unităţile de învăţământ informaţiile din cererile-tip de înscriere. Pe 29 martie se vor face procesarea de către Comisia naţională a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicaţiei informatice, şi repartizarea la şcoală de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost admişi din lipsa de locuri şi care au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea în şcoala de circumscripţie.
Totodată, programul pentru înscrierea în clasa pregătitoare 2018 prevede ca pe 29 martie se va face afişarea în unităţile de învaăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar şi al unităţilor de învăţământ a candidaţilor înmatriculaţi, a numărului de locuri rămase libere şi a listei copiilor neînscrişi după prima etapă.
Între 12-18 aprilie se vor depune cereri-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.
Afişarea la fiecare unitate de învăţământ a listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare are ca termen data de 23 aprilie.
Urmează, că între 24 aprilie şi 4 mai, centralizarea şi soluţionarea de către inspectoratul şcolar a cererilor părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ.

Accident grav sub podul de la Filești. Șoferul unui tir a pierdut controlul volanului și a intrat într-un autobuz Transurb care circula pe traseul 25. Șoferul a fost prins între fiare și descarcerat, iar 6 călători au ajuns la spital. 

UPDATE: Câţiva gălăţeni, care se aflau într-un autobuz care circula dinspre cartierul gălăţean Fileşti către oraş, s-au speriat de moarte, iar unii au şi fost răniţi după ce un tir a intrat în autobuz. Oamenii au spart geamurile ca să iasă din autovehicul, mai ales că o parte a acestuia era strivită de zid. ”În spate m-a lovit pe mine că stăteam pe scaun cu spatele la şofer şi aici în spate m-a lovit, la coloană. Da, da. S-au spart geamurile. A sărit lumea. S-a spart jumătate din autobuz”, spunea unul dintre pasagerii răniţi. Şase persoane au fost ranite, cel mai grav tânărul de 34 de ani, şoferul autobuzului care are ambele picioare rupte şi lovituri la cap. A fost necesară intervenţia echipajului de descarcerare a pompierilor, dar şi a unei autospeciale a ISU, pe lângă echipajele SMURD şi ale Ambulanţei. ”Detaşamentul de pompieri Galaţi a intervenit pentru salvarea celor şase victime suprinse în urma unui accident de circulaţie sub podul de la Fileşti, dintre un autobuz şi un TIR cu semiremorcă. Unii pasageri au iesit singuri, alţii au fost salvaţi de colegii mei“, a precizat mr. Valentin Banciu, ISU Galaţi. Circulaţia în zonă a fost blocată timp de două ore. Poliţiştii de la Rutieră au stabilit clar că vina îi aparţine şoferului de pe tir care, deşi ploua, nu a adaptat viteza. ”Accidentul s-a produs pe fondul neadaptării vitezei la condiţiile de drum de către un conducător al unui autotir, în curbă , intrând pe sens opus”, a declarat cms. şef Bogdan Carp, şeful Poliţiei Rutiere Galaţi. Şoferul tirului, dar şi cel al autobuzului nu consumaseră alcool. Poliţiştii au deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă. Victimele, cu vârste cuprinse între 24 şi 72 de ani, au fost duse la spital, dar doar starea şoferului autobuzului era gravă, ceilalaţi s-au ales cu vânătăi şi sperietură.

Sursa foto: Facebook GSDG

 

Pagina 1 din 29