C.P.

C.P.

Fostul preşedinte Traian Băsescu acuză actuala coaliţie de guvernarea că împinge România într-o zonă gri a UE şi ratează ocazia să se poziţioneze în nucleul viitoarei Uniuni Europene, la punctele negre bifând modificările legilor Justiţiei şi revoluţia fiscală, potrivit Mediafax.
"Alianţa PSD – ALDE împinge din nou România într-o zonă gri a Uniunii Europene, într-un moment în care, la Bruxelles (unde Guvernul României este total absent), se fac jocurile pentru constituirea nucleului dur al viitoarei configuraţii a Uniunii Europene cu "ritmuri şi viteze diferite". Prost moment ca să semeni neîncredere, în loc să arăţi stabilitate, consecvenţă şi abordări europene. În loc să facă ce trebuie, Dragnea şi Tăriceanu au încredinţat tripletei de şmenari juridici şi politici, Florin Iordache - Şerban Nicolae – Steluţa Cătăniciu, o Comisie Specială, destinată a aduce justiţia sub controlul PSD, prin modificarea legilor de funcţionare a justiţiei, care în nici un caz nu sunt o urgenţă şi nici nu deranjază dacă nu sunt modificate imediat", scrie fostul preşedinte pe Facebook.
Traian Băsescu susţine că printre motivele care ne descalifică în momentul de faţă sunt modificările legilor privind statutul magistraţilor, organizarea justiţiei şi organizarea CSM, "prin care se urmăreşte punerea sub control a justiţiei cu o tuşă groasă către procurori".

"Revoluţia fiscală", un alt motiv care ne descalifică

"Dacă aceste nefericite şi riscante iniţiative nu sunt abandonate imediat, România va fi aruncată în malaxorul neîncrederii europenilor şi al comunităţii de afaceri în care, odată intrat, îţi trebuie 4–5 ani să ieşi", susţine fostul preşedinte.
Acesta punctează şi câteva dintre priorităţile pe care ţara le are, printre acestea fiind punerea în concordanţă a articolelor declarate neconstituţionale din Coduri şi restabilirea încrederea mediului de afaceri, prin amânarea cu un an a "revoluţiei fiscale".
"Mărită capacitatea de absorbţie a banilor europeni, pentru a avea o creştere economică durabilă, în concordanţă cu potenţialul real de creştere a ţării. Până la urmă, o întrebare simplă: dacă în condiţiile actualului Cod Fiscal, România va înregistra anul acesta o creştere de 6,5 la sută, de ce schimbaţi profund Codul Fiscal? Trebuie înţeles că, după un an cu un larg evantai de măsuri inflaţioniste, economia are nevoie de un an pentru stabilizare. Măcar am conştiinţa împăcată că v-am spus", concluzionează Traian Băsescu.

Angajatorii români sunt cei mai optimişti din regiunea EMEA în ceea ce priveşte activitatea de angajare în intervalul ianuarie - martie 2018, alături de cei sloveni, potrivit celei mai recente ediţii a studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.
Previziunea Netă de Angajare ajustată sezonier este de +17%, cea mai puternică raportată în România de la începutul anului 2009 până acum, îmbunătăţindu-se faţă de intervalul ianuarie - martie 2017 cu 3 puncte procentuale.
Având în vedere că 22% dintre angajatori prognozează o creştere a numărului de angajaţi, doar 12% prevăd scăderi de personal şi 64% nu anticipează nicio modificare, perspectivele de angajare la început de 2018 sunt pozitive în toate regiunile şi sectoarele de activitate şi indiferent de dimensiunea organizaţiei, făcând excepţie doar micro-organizaţiile, adică cele cu până la zece angajaţi, unde angajatorii raportează o Previziune Netă de Angajare negativă de -2%.
Cele mai optimiste în ceea ce priveşte activitatea de angajare din intervalul ianuarie-martie 2018 sunt organizaţiile mari, cu peste 250 de angajaţi. Acestea raportează o Previziune Netă de Angajare de + 30%, cea mai puternică din istoria sondajului din România la această categorie de organizaţii.
La cota de optimism cea mai ridicată din cei aproape 10 ani de desfăşurare a studiului în România se situează şi angajatorii din sectorul "Industrie prelucrătoare", care raportează pentru TI/2018 o Previziune Netă de Angajare de +39%. Perspectivele din sector se îmbunătăţesc atât faţă de trimestrul IV/2017, fiind mai puternice cu 4 puncte procentuale, cât şi faţă de trimestrul I/2017, consolidându-se cu 8 puncte procentuale. Angajatorii din sectorul "Construcţii" sunt mai optimişti decât în trecut, raportând cele mai puternice intenţii de angajare din ultimii aproape şase ani. Previziunea Netă de Angajare de +21% este cu 6 puncte procentuale mai puternică decât în T IV/2017 şi se îmbunătăţeşte cu 11 puncte procentuale faţă de trimestrul I/2017.
Cea mai amplă îmbunătăţire de la trimestru la trimestru, de 14 puncte procentuale, se înregistrează în sectorul "Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul", însă Previziunea Netă de Angajare de +16% raportată în acest sector pentru T I/2018 este mai slabă decât cea din anul precedent cu 11 puncte procentuale, cel mai abrupt declin de la an la an din toate sectoarele de activitate analizate. În schimb, angajatorii din sectorul energie electrică, apă, gaz prognozează cea mai amplă îmbunătăţire de la an la an, de 14 puncte procentuale, raportând o Previziune Netă de Angajare +9%, una din cele mai optimiste pentru acest sector din istoria studiul în România.
Intenţiile de angajare sunt favorabile şi la nivelul celor opt regiuni ale ţării. Angajatorii din Nord-Vest sunt cei mai optimişti din România, unul din trei intenţionând să angajeze în decursul trimestrului I/2018 şi doar 6% prognozând o scădere de personal, ceea ce rezultă într-o Previziune Netă de Angajare de +33%, cea mai puternică raportată în regiune de aproape zece ani (din TIII/2008).
Cei mai puţin optimişti sunt angajatorii din regiunea Sud-Vest, însă Previziunea Netă de Angajare de +6% este totuşi mai puternică decât în TIV/2017 şi decât în TI/ 2017, îmbunătăţindu-se cu 2, respectiv 9 puncte procentuale.
Cele mai semnificative îmbunătăţiri de la trimestru la trimestru şi de la an la an, de 17 puncte procentuale, se raportează în regiunea Nord-Vest, urmată de regiunea Nord-Est, în care Previziunea Netă de Angajare se consolidează faţă de trimestrele IV/2017 şi I/2017 cu 13, respectiv 10 puncte procentuale.
Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă include aproape 59.000 de angajatori din 43 de ţări şi teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-şi creşte sau de a-şi diminua numărul total de angajaţi pe parcursul trimestrului următor. Studiul este un barometru al tendinţelor şi activităţilor de pe piaţa forţei de muncă, fiind utilizat de Banca Naţională a Angliei în redactarea rapoartelor sale privitor la inflaţie şi ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice şi sociale în Uniunea Europeană Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeană.
Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 18 - 31 octombrie 2017 pe un eşantion reprezentativ de 625 de angajatori.

 

Preţul energiei pentru consumatorii care sunt alimentaţi în regim de serviciu universal va creşte de la 1 ianuarie, energia în perioada de vârf de consum, între orele 18:00 - 22:00, urmând să fie mai scumpă cu 13%, potrivit datelor postate pe site-ul OPCOM.
Licitaţiile pentru trimestrul I din anul 2018 de pe Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) s-au finalizat recent, iar OPCOM a publicat preţurile de închidere.
Astfel, pentru energia livrată în bandă, între orele 1:00 - 24:00, preţul va fi de 245 de lei pe MWh, cu 6,5% mai mare decât în trimestrul patru din acest an.
Preţul pentru intervalul orar 8:00 - 24:00 va fi de 272 lei pe MWh, cu 7% mai mare, iar pentru vârf de consum, adică între orele 18:00 şi 22:00, preţul va fi de 302 lei pe MWh, în creştere cu 13%.
De la 1 ianuarie, piaţa de energie va fi complet liberalizată, iar populaţia care până acum era în regim reglementat va primi energie la preţurile la care se închid licitaţiile pe PCSU.

În România, unul din patru locuri de muncă se află în legătură directă cu exportul, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer, într-un comunicat.
''În România, unul din 4 locuri de muncă se află în legătură directă cu exportul. Asigurându-le întreprinzătorilor mici şi mijlocii accesul pe pieţe externe putem, prin intermediul comerţului, să avem o creştere economică puternică. Am încredere că la finalul acestor zile, în urma discuţiilor aplicate pe teme de mare interes pentru comerţul internaţional, vom avea rezultate care să conducă la dinamizarea fluxurilor comerciale bazate pe reguli şi discipline multilaterale'', a declarat ministrul Ilan Laufer.
Ministrul Mediului de Afaceri a participat recent, la Buenos Aires, la ceremonia de deschidere a celei de a 11-a conferinţe ministeriale a Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a fost creată în anul 1995, după finalizarea Rundei Uruguay, prin preluarea Acordului pentru Tarife şi Comerţ (GATT), stabilit în anul 1947. România a aderat la GATT în anul 1971 şi este membru fondator al OMC.
Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) este singura organizaţie internaţională care se ocupă de regulile care guvernează comerţul dintre ţări, obiectivul acesteia fiind acela de a se asigura că schimburile comerciale se desfăşoară într-o manieră cât mai fluidă, mai previzibilă şi mai liberă.

Peste 100.000 de păsări, în special de talie mare, mor anual în România, din cauza liniilor electrice de medie şi înaltă tensiune, susţine Societatea Ornitologică din România (SOR) ai cărei reprezentanţi au participat, recent, la Tulcea, la un seminar organizat de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).
Estimarea SOR are la bază atât studiile efectuate în Europa care arată o mortalitate de 0,6 păsări pe stâlp pe an, cât şi cercetările efectuate la nivel local, potrivit biologului din Departamentul Conservare al SOR, Sebastian Bugariu.
"Problema cea mai mare din punctul de vedere al biodiversităţii este că speciile care sunt victime ale electrocutării sunt specii cu valoare sporită, berze şi păsări răpitoare. Estimarea reală la nivel naţional pe baza extrapolării datelor centralizate în urma studiilor desfăşurate la nivel local este de peste 100.000 de păsări pe an", a declarat reprezentantul SOR.
El a dat ca exemple atât cazuri de electrocutare, unul dintre acestea fiind înregistrat luna august a acestui an, în Braşov, unde 36 de berze au fost găsite moarte într-o singură zi, cât şi cazuri de coliziune, unul dintre ele fiind semnalat în judeţul Călăraşi, unde în luna octombrie au fost găsiţi morţi 12 pelicani.
"Ar trebui să existe o bază de date la care să participe atât companiile de distribuţie a energiei electrice, cât şi organizaţiile neguvernamentale şi institutele de cercetare care să adune toate informaţiile pe baza cărora să se poată lua decizii şi să se prioritizeze zonele în care trebuie să se intervină pentru diminuarea fenomenului de scădere a populaţiei de păsări prin electrocutare şi coliziune cu liniile de înaltă şi medie tensiune", a mai spus Bugariu.
În timpul prezentării susţinute, reprezentantul SOR a făcut referire la legislaţia impusă în alte state europene pentru protejarea păsărilor sălbatice, precum şi la proiectele derulate în România pentru limitarea fenomenului de scădere a populaţiilor.
Seminarul "Reţele electrice dunărene", organizat recent de ARBDD, face parte din proiectul "DANUBEparksCONNECTED - Reţeaua de arii protejate dunărene, un coridor de habitate al Dunării", care are drept obiectiv consolidarea rolului fluviului ca un coridor ecologic cheie în politica europeană.

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a anunţat recent, la Poiana Braşov, că voucherele de vacanţă se vor da în primul trimestru al anului viitor, pentru acestea fiind aprobată suma de 842 de milioane de lei în bugetul pe 2018.
''Voucherele de vacanţă se vor da anul viitor. Sunt bugetate în proiectul pe 2018. S-a discutat în aşa fel încât toate instituţiile publice centrale să le acorde anul viitor, pentru că suma de 842 de milioane de lei a fost prevăzută în buget. Valoarea indemnizaţiei sau a primei de vacanţă este de 1.450 de lei şi se acordă sub formă de vouchere de vacanţă. Acestea se acordă de fiecare instituţie publică care are prinsă în buget suma necesară. Se face o achiziţie de vouchere, care este scriptic sau electronic, pentru achiziţionarea pachetului de servicii turistice doar în România'', a subliniat ministrul Turismului.

Voucherele sunt nominale

"Nimeni nu poate să le cumpere şi nici nu are voie. Cine va face acest lucru i se vor ridica certificatele de clasificare în cazul unităţilor de cazare, iar în cazul agenţiilor de turism, li se ridică licenţa de funcţionare", a punctat Dobre.
Ministrul Turismului a afirmat că, în 2017, turismul intern a realizat o creştere de 47 %, adică încasări de 1.736 de miliarde de euro, faţă de 1086 miliarde de euro în 2016, fiind de asemenea, o creştere la contribuţia acestui domeniu la PIB-ul României.
''Creşterea este destul de mare pentru că este vorba despre sume plătite şi încasate. Avem, de asemenea, o circulaţie cu 11% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Avem date care arată că activitatea de turism în România creşte de la un an la altul şi asta, în primul rând, se datorează în special operatorilor economici care oferă o calitate a serviciilor din ce în ce mai bună'', a concluzionat Mircea Titus Dobre.
Ministrul Turismului a participat marţi, la Poiana Braşov, alături de reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), la o întâlnire cu agenţii economici din turism şi alimentaţie publică din zonă, având în vedere vacanţa de sărbători, când se preconizează că numărul turiştilor în staţiunile montane de pe Valea Prahovei va fi unul destul de mare.

Cel mai probabil, dacă ai probleme cu greutatea, nu este din cauza grăsimii, ci din cauza unei acidităţi excesive, este de părere profesorul de yoga Dana Ţupa. În acelaşi timp, Dana Ţupa afirmă că atunci când avem un organism acidic, existenţa oxigenului în corp este foarte redusă şi din această cauză metabolismul nostru este încetinit. Cu alte cuvinte, mai mult asimilăm decât dezasimilăm.
“Daca mai mergi şi la sală, şi munceşti până îţi iese inimă din piept (ceea ce se numeşte “mod anaerob”), aciditatea creşte şi mai mult. Astfel, apar retenţia de apa şi grăsimea, iar cea din urmă preia aciditatea din zonele vitale (organe în special), protejându-le în acest mod, depozitând totul cât mai departe posibil de organe, în zonele musculare. Acea grăsime poate fi folosită în caz de nevoie, de urgenţă, sau poate fi împinsă în sistemul circulator. Prin urmare, ar trebui să mulţumim inteligenţei corpului care ne protejează de excesul de aciditate cu ajutorul grăsimilor. Însă, cu cât aciditatea este mai mare şi depozitată neuniform în corp, cu atât îi este mai greu corpului să facă faţă tuturor proceselor şi să ne protejeze, iar procesul de îmbătrânire este grăbit în acest context”, afirmă Dana Ţupa.

Doar cei graşi au aciditate crescută în corp?

Răspunsul este categoric NU. Şi cei slabi, chiar foarte slabi, pot avea exces de aciditate la rândul lor. “Această aciditate generală permite dezvoltarea fungilor şi a microorganismelor care se dezvoltă foarte rapid şi ne consumă nutrienţii. Observă majoritatea oamenilor supraponderali şi vei vedea tendinţa lor de a mânca lucruri super procesate, nesănătoase, fast food, cât de multe prăjeli, dulciuri sau făinoase. Unii oameni simt nevoia să mănânce exact acest gen de alimente... acide, tocmai pentru că microorganismele din corp se hrănesc cu nutrienţii din hrană astfel că ajungi să nu simţi saţietate după ce ai mâncat ceva sănătos şi uşor”, declară Dana Ţupa.

Dieta alcalină ne ajută să recâştigăm lupta din corpul nostru

“V-aţi gândit vreodată de ce ţin mai mult bateriile alcaline? Pentru că sunt ... alcaline, deci dau mai multă energie, au o reacţie bazică! Orice baterie care s-a consumat, are acid în exces şi practic nu se mai poate produce reacţia ce duce la apariţia energiei, făcând-o inutilizabilă. Cam la fel se petrece şi cu un corp acid: eşti obosit, vlăguit, oricât ai dormi nu-ţi ajunge, cu alte cuvinte: nu ai suficientă energie”, explică profesorul de yoga.
Totodată specialistul ne recomandă să încercăm dieta alcalină, chiar şi pe scurte perioade de timp, sau măcar câteva zile din lună, astfel încât lupta din corpul nostru să fie câştigată:
- consumă cât de multe salate şi verdeţuri, spirulină şi chlorella, lămâie în apă de băut, avocado, brocolli, seminţe diverse muiate în apa de seară şi consumate dimineaţă, sucuri de iarbă de grâu, orz, castraveţi etc.;
- măsoară-ţi PH-ul cu ajutorul unei hârtii speciale, în mod regulat;
- foloseşte MSM (Methyl Sulphonyl Methane). A nu se confunda cu MSG (monoglutamatul de sodiu, care este pus în aproape tot ceea ce mâncăm sau bem, sau pe care îl punem în mâncare sub formă de concentrate care "să dea gust", făcând să ne "exlodeze" papilele gustative şi distrugând treptat creierul). MSM-ul se află în concentraţie mare în tot ce este verde şi are capacitate de alcalinizare imensă. Se adaugă în ceea ce bem (gustul nu este foarte plăcut şi de aceea se amestecă cu sucuri naturale, în general).
- foloseşte numai ulei presat la rece, introduceţi uleiul de in în dietă, întrucât conţine Omega 3, sau dacă aveţi posibilitatea, consumaţi Krill Oil. Dacă veţi consumă Omega 3 şi 6 în raport de 2:1 şi în acelaşi timp veţi elimină uleiurile rafinate şi grăsimile animale, zahărul, lactatele şi fainoasele, veţi observă că începeţi să slăbiţi. Corpul va elimina treptat grăsimea acidă din ţesuturi, fără a face mari eforturi. Şi culmea: nici nu vă va mai fi aşa foame, pentru că fungii şi microorganismele nu vor mai cere de mâncare, conchide Dana Ţupa.

Desenele animate pentru copii ''Peppa Pig'' îi fac pe pacienţii britanici să aibă aşteptări nerealiste faţă de serviciile medicale, estimează publicaţia academică British Journal of Medicine în cel mai recent număr, apărut recent, informează AFP.
Nu trebuie să vă imaginaţi că medicul vostru de familie se va comporta ca devotatul şi receptivul Brown Bear, unul dintre personajele desenului animat, că va veni să vă viziteze la cel mai mic semn şi că vă va prescrie medicamente nenecesare, se spune în articolul publicat în revista ştiinţifică.
'''Peppa Pig' şi felul în care această animaţie reprezintă asistenţa medicală generalistă sporeşte exigenţele pacienţilor şi încurajează utilizarea abuzivă a serviciilor medicale'', subliniază maliţios doctoriţa Catherine Bell, medic generalist în Sheffield, aducând în sprijinul afirmaţiilor studii de caz.
Spre exemplu, doctorul Brown Bear îi face o vizită la domiciliu Peppei Pig care are o erupţie cutanată pe faţă şi îi prescrie un medicament inutil pentru un fenomen viral care ar trebui în principiu să dispară de la sine, concluzionează Catherine Bell. Fără să mai punem la socoteală faptul că medicul se deplasează la domiciliu pentru o problemă minoră.
Doctorul Brown Bear ''le oferă pacienţilor săi un serviciu excepţional, rapid, cu acces telefonic imediat, continuitatea tratamentului, un orar flexibil şi uşurinţa vizitelor la domiciliu. Toate acestea nu creează însă aşteptări nerealiste în ceea ce priveşte asistenţa medicală de bază?'', se întreabă Catherine Bell, punctând influenţa pe care ar putea-o avea acest desen animat difuzat în Marea Britanie şi în alte 80 de ţări.
Studiul vine în contextul în care serviciul public de sănătate din Marea Britanie (National Health Service — NHS) trece printr-o perioadă dificilă din lipsa dotărilor şi a personalului, o temă presantă care a contribuit şi la Brexit, ai cărui susţinători pretind că fondurile alocate de Uniunea Europeană au fost deturnate spre profitul NHS.

Pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) trăieşte o comunitate "foarte diversă" de microbi, similari celor prezenţi în locuinţele de pe Pământ. Aceasta este concluzia unui proiect ştiinţific independent intitulat Project MERCCURI, care a analizat bacterii din 15 locuri de pe ISS şi le-a comparat cu mostre prelevate din mai multe locuinţe de pe Pământ şi cu microbi prezenţi pe corpul uman studiaţi în cadrul Human Microbiome Project, informează recent Xinhua.
"'Este scârbos?' şi 'Veţi vedea microbi din spaţiu?' sunt, probabil, cele mai comune două întrebări pe care le primim în legătură cu această lucrare", a mărturisit într-un comunicat unul dintre autorii studiului, David Coil, microbiolog la Universitatea din California (UC). "Legat de prima (întrebare), pe Pământ suntem înconjuraţi de microbi, în general inofensivi, şi am observat o comunitate microbiană în mare parte similară pe ISS. Aşadar, probabil că nu e nici mai mult, nici mai puţin greţos decât o sufragerie", a spus acesta.
În legătură cu cea de-a doua întrebare, Coil a precizat că "din moment ce ISS este complet închisă, microbii din interiorul staţiei provin de la oamenii aflaţi pe ISS şi de la produsele care le sunt trimise" de pe Pământ.
ISS găzduieşte cel puţin 12.554 de specii microbiene distincte, iar procentul speciilor foarte asemănătoare cu agenţii patogeni umani cunoscuţi este echivalentă cu cea din mediile antropice de pe Pământ, se precizează în studiu.
"Flora microbiană de pe suprafeţele de pe ISS seamănă foarte mult cu cea de pe locuitorii acesteia, ceea ce nu este surprinzător ţinând cont că ei sunt sursa principală", a explicat Jenna Lang, una dintre autorii studiului. Aceasta a mărturisit că cercetătorii au constatat "cu bucurie" faptul că "diversitatea (microbilor de pe ISS) este destul de mare, ceea ce indică faptul că nu este vorba despre o comunitate microbiană "bolnavă''.
Proiectul MERCCURI s-a născut în urma unei colaborări între UC şi alte organizaţii printre care se numără Science Cheerleader, un grup de foste sau actuale majorete care au urmat cariere în domeniul ştiinţei şi al matematicii.
În cadrul unui studiu realizat anterior de echipa Project MERCCURI, au fost trimise pe ISS 48 de mostre de bacterii colectate din Statele Unite, iar în urma analizelor a fost descrisă o bacterie care s-a dezvoltat mai bine în spaţiu decât pe Terra, notează Xinhua.

Termenii de "venin" şi "otravă" sunt adesea folosiţi pentru a desemna acelaşi lucru: o substanţă chimică toxică produsă în mod natural de un animal. Cu toate acestea, diferenţa majoră dintre acestea constă în felul în care ele ajung în corpul victimei, după cum explică Ronald Jenner, expert în evoluţia veninului la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

Care este diferenţa dintre veninos şi otrăvitor?

Diferenţa fundamentală dintre venin şi otravă, este de părere Jenner, este dată de modul în care toxinele intră în corpul victimei, iar pentru a sesiza diferenţa, regula oferită de acesta este simplă: "Dacă muşti şi mori este vorba de otravă, dacă eşti muşcat şi mori este venin", explică el, într-un articol publicat pe site-ul muzeului.
De asemenea, atributul distinctiv al veninului este faptul că acesta este introdus printr-o rană — putând fi injectat cu ajutorul mai multor mijloace, cum ar fi dinţii, înţepăturile, spinii sau ghearele. "Otrava este diferită, deoarece în transmiterea ei nu este implicată nicio rană. Ea poate fi absorbită în sânge prin piele, poate fi inhalată sau ingerată", adaugă acesta.

De ce veninul are nevoie de o rană?

Faptul că veninul are nevoie de o rană pentru a intra în organism şi otrava nu ţine până la urma de diferenţa de compoziţie chimică a celor două. Otrava are molecule chimice foarte mici care pot pătrunde uşor prin piele. Prin contrast, moleculele de venin sunt prea mari pentru a fi absorbite, deci trebuie injectate, explică Jenner.
Deşi posibil, băutul veninului cu siguranţă nu este recomandabil. Chiar şi cel mai mic ulcer sau o tăietură în gură sau în gât va permite veninului să fie absorbit, cu acelaşi efect cu a fi injectat.
"Nu aş recomanda nimănui să o facă, dar acesta este motivul pentru care este tehnic posibil să bei venin. Nu poate fi absorbit prin ţesuturi, iar apoi acidul din stomac descompune peptidele şi proteinele, distrugând veninul", adaugă expertul.
În ceea ce priveşte otrava, aceasta este de obicei folosită în scop defensiv sau că măsură de descurajare a prădătorilor. În majoritatea cazurilor, ea este absorbită prin gură şi prin sistemul digestiv.
La rândul său, veninul poate fi folosit în scopuri defensive, însă acesta are o gamă mai largă de roluri, în funcţie de animalul care îl foloseşte. Unele animale îl folosesc ca un instrument de vânătoare, altele pentru parazitism sau în competiţia cu exemplare din aceeaşi specie.

Dubla ameninţare

Unele specii sunt în acelaşi timp otrăvitoare şi veninoase.
"Cobra scuipătoare îşi muşcă prada, astfel că aceasta este paralizată atunci când este mâncată. Însă cobra şi scuipă, iar pentru om acest venin este deosebit de periculos. Dacă veninul cobrei ajunge în ochi, el provoacă orbirea alături de dureri îngrozitoare. Acest venin este, acum, o otravă — potrivit definiţiei — deoarece este absorbit mai degrabă decât injectat printr-o rană", explică el.
Caracatiţa cu inele albastre (Hapalochlaena lunulata) produce venin, la fel ca şi alţi calamari şi caracatiţe, însă caracterul letal al acestui cefalopod vine de la tetrodotoxină, o otravă dobândită de la bacterii care trăiesc în diferite locuri din organism, inclusiv în glandele veninoase.
"Câteodată descoperi ţestoase de mare înecate care voiau să mănânce iarbă de mare şi care au ingerat accidental una din aceste caracatiţe mici, care le paralizează", povesteşte Jenner.
Tetrodotoxina poate acţiona fie ca o otravă în cazul în care un prădător mănâncă caracatiţa, fie ca venin dacă este injectată printr-o muşcătură.
"Veninul pe care aceste animale îl produc în mod natural nu este atât de puternic, însă tetrodotoxina din bacterii blochează transmiterea impulsurilor nervoase către muşchi, astfel că diafragma paralizează, provocând sufocarea", povesteşte Jenner.

Nu tot ce e dureros e şi fatal

Pe de altă parte, nu toate veninurile şi otrăvurile sunt fatale pentru oameni. Injectarea de venin poate fi dureroasă, deoarece substanţa este folosită ca mijloc de a descuraja prădătorii, însă nu letală.
Un caz cunoscut este cel al furnicii glonţ, insecta cu cea mai dureroasă înţepătură. Durerea provocată de această furnică poate dura până la 24 de ore, însă ulterior omul poate scăpa nevătămat.
Albinele şi viespile pot provoca la rândul lor o înţepătură dureroasă, însă în cele mai multe cazuri, aceasta nu este fatală — cu excepţia cazurilor de şoc anafilactic, o reacţie alergică extremă la venin.
În mod similar, unele otrăvuri vor determina umflături, stare de greaţă sau alte efecte secundare neplăcute, dacă toxinele sunt absorbite.

Rezistenţa la venin

Unele animale sunt atât de frecvent expuse riscului de venin şi de otrăvire încât au dezvoltat o rezistenţă totală la aceasta.
Suricatele se hrănesc în principal cu insecte, însă consumă şi şopârle, şerpi şi păianjeni. Din cauza dietei lor variate, aceste animale riscă uneori să se confrunte cu unele muşcături veninoase şi înţepături.
Suricatele fac parte din familia mangustelor (Herpestidae), în rândul căreia mai mulţi membri au dezvoltat rezistenţă la venin. Aceasta înseamnă că ele pot vâna în mod liber prada veninoasă, fără a se confrunta cu riscuri semnificative.
Aproape toate animalele au receptori care transmit mesaje chimice în întregul corp. Veninul acţionează prin ataşarea de aceşti receptori, blocând căile vitale de conducere a impulsurilor care permit corpului să funcţioneze normal — cum ar fi comunicarea între muşchi şi nervi.
Animalele care beneficiază de rezistenţă la venin au dezvoltat mecanisme pentru a împiedica ataşarea toxinelor de receptori. Acest lucru are drept rezultat animale ce pot suporta veninul, cu efecte secundare reduse sau nule.
Până în prezent, oamenii de ştiinţă au identificat mecanismul rezistenţei la venin în cazul a doar patru mamifere: mangusta, viezurele melivor, ariciul şi porcul — dar şi la mai mulţi şerpi.
Broasca otrăvitoare aurie (Phyllobates terribilis) este una dintre cele mai toxice creaturi de pe Pământ, mortală pentru aproape toate animalele, cu excepţia unuia. Pielea sa este acoperită cu o otravă puternică, care împiedică nervii să transmită impulsuri, făcând muşchii inactivi. Singurul animal care se hrăneşte cu aceste broaşte este un şarpe, Liophis epinephelus, care a dezvoltat rezistenţă la otrava lor puternică.
Cu toate acestea, dată fiind marea varietate de animale de pe planetă, există o întreagă lume a veninurilor şi otrăvurilor rămase de descoperit, de la cocktailurile de toxine la animalele rezistente la ele.

Pagina 1 din 44