Maria ROMANIŢĂ

Maria ROMANIŢĂ

Peste 200 de cadre sanitare, dar şi TESA din spitalele gălăţene, membri ai filialei gălăţene ale Federaţiei Sindicale Sanitas au plecat, joi, 26 aprilie 2018, la prima oră a dimineţii, spre mitingul de protest care a avut loc în Capitală. Au plecat din judeţul Galaţi trei autocare, două din Galaţi şi al treilea din zona Tecuciului, cele trei întâlnindu-se pe drum. Gălăţenii care au plecat la mitingul din Bucureşti lucrează în cadrul spitalelor Judeţean, TBC şi a celui de Boli Infecţioase, spitale subordonate de Consiliul Judeţean Galaţi. La plecare şi-au menţinut aceleaşi declaraţii, făcute în faţa spitalelor în zilele în care au protestat la Galaţi, declaraţii legate de inechităţile legii salarizării unitare.
Oamenii spuneau că sunt nemulţumiţi că sporurile nu sunt aplicate în mod nediscriminatoriu tuturor. De exemplu, la spitalele de monospecialitate, cum ar fi TBC şi Boli Infecţioase, s-a ajuns la diminuări ale venitului şi de 500 - 1000 lei. La Bucureşti, în faţa Guvernului - pe care cei de la Sanitas îl consideră singurul culpabil pentru haosul adus de inechităţile legii salarizării - numărul protestatarilor a trecut de 10.000 de oameni. Au existat şi probleme, unora li s-a făcut rău din pricina căldurii.
În cele din urmă, o delegaţie a Sanitas a fost invitată la discuţii de către ministrul de resort, un vicepremier şi un consilier al primului ministru. Era de aşteptat să nu se ajungă însă la nicio concluzie. "S-au promis stimulente pentru cei afectaţi de actuala legislaţie a salarizării care a creat atâta discriminare şi inechitate între salariaţii sistemului medical. Numai că oamenii nu mai sunt aşa uşor de păcălit, nu mai vrem să facem cârpeli cu stimulente de la autorităţile locale şi managerii de spitale. Trebuie corectată legislaţia. Angajaţii din spitale şi din asistenţă socială trebuie să fie exceptaţi de la încorsetările bugetare. Pe data de 02 mai 2018 va mai avea loc un grup de lucru între sindicate şi reprezentanţii Guvernului. Nu am anulat calendarul protestelor. Dacă nu se ajunge la nicio concluzie, pe data de 11 mai 2018 va fi grevă de avertisment, iar pe 19 mai 2018, grevă generală", a precizat Paraschiv Sălăvăstru, preşedintele filialei gălăţene a Federaţiei Sindicale Sanitas. Protestul din Capăitală s-a încheiat după ora 13:00.

Poliţiştii gălăţeni au desfăşurat, miercuri, 25 aprilie 2018, o acţiune pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol, ocazie cu care au depistat mai multe persoane care transportau sau comercializau peşte, fără documente justificative. "Pe strada Calea Prutului a fost depistată o femeie de 31 ani, din municipiul Galaţi care transporta în portbagajul autoturismului cantitatea de 10 kg. peşte propaspăt, specia şalău, pentru care nu deţinea documente justificative. O altă femeie de 35 ani, din Republica Moldova, a fost depistată în piaţa de pe strada Calea Prutului, în timp ce încerca să comercializeze 8 kg. de peşte, specia scrumbie, fără documente legale. Şi în piaţa din Ţiglina 1 poliţiştii au depistat doi bărbaţi de 35 şi 36 ani, din Galaţi, care ofereau spre vânzare 15 kg. peşte, specia hering, fără a îndeplini condiţiile stabilite de lege", se arată în comunicatul remis de IPJ Galaţi. În toate cele trei cazuri peştele a fost confiscat şi au fost întocmite dosare de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere, transportare sau comercializare fără documente legale a peştelui ori produselor din peşte.

Violenţa în familie, violenţă exacerbată pe fondul consumului de alcool, face din nou victime în judeţul Galaţi. O femeie în vârstă de 40 de ani a fost înjunghiată în urma unei altercaţii în familie. Agresorul era băut. "Un bărbat de 62 ani, din comuna Tuluceşti, în timp ce se afla la domiciliu, pe fondul consumului de alcool şi a unui conflict spontan, a lovit-o pe nepoata sa, o femeie de 40 ani, cu un cuţit în zona toracică, provocându-i leziuni. În urma examinării medico-legale a victimei, s-a constatat că leziunile necesită 8-9 zile îngrijiri medicale, poliţiştii întocmind dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie", a declarat cms. şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi. Bărbatul în vârstă de 62 de ani a fost reţinut 24 de ore şi urmează să fie prezentat instanţei, anchetatorii cer arestarea lui preventivă.

Incendiu pe strada Dogăriei din Galaţi. Un imobil, în care locuiau mai multe familii, a luat foc. Incendiul a pornit dintr-o anexă construită lângă acest imobil, anexă care era şi ea locuită, şi apoi s-a extins peste tot. Au fost afectate două dintre familiile care locuiau acolo, fumul şi focul deteriorând mare parte din zona de locuit. Pompierii au intervenit cu două autospeciale cu apă. "O femeie însărcinată a suferit un atac de panică, dar nu a necesitat transport la spital. Din primele cercetări, cauza care a dus la izbucnirea incendiului a fost o defecţiune la o instalaţie electrică improvizată", a precizat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi. Au fost afectaţi circa 70 de metri pătraţi din cele două locuinţe afectate din imobil. Au ars mobilier, dar şi electrocasnice şi alte obiecte din camere. Pompierii militari au intervenit timp de circa o oră pentru a reuşi să izoleze şi să stingă incendiul.

Gălăţeanca care miercuri, 25 aprilie 2018, s-a răsturnat cu maşina la intersecţia bulevardului Dunărea cu strada Calea Galaţi, beată fiind, a fost plasată sub control judiciar de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi. Iniţial, femeia, care este şi profesoară, după accident, la testarea cu etilotestul, avea 1, 32 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar după recoltarea sângelui şi efectuarea analizelor a reieşit o valoarea imensă a alcoolemiei. S-a stabilit că femeia avea o concentraţie de 2,50 la mie alcool în sânge. Şoferiţa este sub control judiciar 60 de zile acuzată fiind de conducere sub influenţa alcoolului.

----------------------------------------------------------------

Incidentul a avut loc miercuri, 25 aprilie 2018, în jurul amiezei, iar femeia avea la acea oră numai puţin de 1,32 mg/l alcool pur în aerul expirat. Asta au constatat poliţiştii care i-au pus etilotestul. Femeia este profesoară şi, culmea, este şi soţia unui poliţist.

"O femeie de 40 de ani din Galaţi a condus autoturismul pe bulevardul Dunărea şi la intersecţia cu strada Calea Galaţi a pierdut controlul direcţiei şi s-a răsturnat. În urma incidentului au rezultat doar pagube materiale. Poliţiştii sosiţi la faţa locului au constatat că femeia se află sub influenţa băuturilor alcoolice. Aceasta a fost testată alcoolscop rezultatul fiind 1,32 mg.l alcool pur în aerul expirat", a precizat cms. şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi.

O maşină de poliţie a dus femeia la spital. Medicii au constatat că a avut noroc. Nu a fost grav rănită. "Este vorba despre o pacientă de 40 de ani, victima unui accident rutier care a fost adusă de către poliţie pentru investigaţii. Pacienta este în stare bună, i s-a recoltat şi alcoolemia. Noi nu ştim rezultatul, dar din punct de vedere fizic este foarte bine", a precizat dr. Lidia Şandru, medic Unitatea de Primiri Urgenţă, Spitalul de Urgenţă Galaţi.

Deocamdată şoferiţa este cercetată pentru conducere sub influenţa alcoolului.

Sursa video: GDSG

Poliţiştii Serviciului Rutier au fost sesizaţi, dumincă, 22 aprilie 2018, cu privire la producerea unui accident rutier pe D.N. 24 D, conducătorul auto care l-a provocat, părăsind locul accidentului. Din primele verificări efectuate de poliţişti, a rezultat că un tânăr, de 18 ani, din comuna Drăguşeni, a sustras autoturismul unui bărbat din aceeaşi comună, pe care l-a condus pe raza localităţii Bursucani şi apoi pe D.N. 24 D, surprinzând şi accidentând un bărbat de 79 ani care circula regulamentar pe acostamentul drumului.

"După producerea accidentului, conducătorul auto a părăsit locul faptei, fiind depistat ulterior de poliţişti. În urma verificărilor aceştia au constatat că tânărul nu posedă permis de conducere şi se află sub influenţa alcoolului, rezultatul etilotestului fiind de 0,58 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză, poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt în scop de folosinţă, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului", a precizat cms. şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi.

Bărbatul a fost reţinut, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de luni, 23 aprilie 2018, să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Din pricina numărului tot mai mare de accidente, dar şi de şoferi prinşi în trafic beţi şi/sau fără permis, poliţiştii de la Rutieră au desfăşurat o amplă acţiune preventivă. 14 permise de conducere au fost reţinute şi 23 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate de poliţiştii gălăţeni, în urma unei acţiuni având ca scop creşterea gradului de siguranţă rutieră.

"Pe raza municipiului Galaţi s-a desfăşurat, la sfârşitul săptămânii, o acţiune care a vizat creşterea gradului de siguranţă în trafic şi depistarea conducătorilor auto, aflaţi la volan sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive. La acţiune au participat 20 de poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Galaţi şi Biroului Rutier Galaţi. În urma activităţilor desfăşurate în trafic, poliţiştii au identificat doi conducători auto aflaţi sub influenţa acoolului, acestora fiindu-le întocmite dosare de cercetare penală. De asemenea, au fost aplicate 23 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 7 pentru depăşirea vitezei, 5 pentru neportul centurii de siguranţă şi 3 pentru lipsa documentelor prevăzute de lege, valoarea totală a acestora ridicându-se la 19.430 lei", a precizat cms. şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi.

Au fost reţinute, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 14 permise de conducere, dintre care 12 pentru consum de alcool, 1 pentru nerespectarea regulilor privind depăşirea şi 1 pentru circulaţie pe sens opus.

Un Opel Astra, care de abia fusese parcat, a luat foc în parcarea mall-ului Shopping City Galaţi. Au intervenit pompierii, echipajul unei autospeciale cu apă şi spumă, iar incendiul a fost lichidat în circa 5 - 10 minute. Nu s-au înregistrat victime.

"Din primele cercetări, cauza probabilă care a dus la izbucnirea incendiului a fost un scurt circuit la compartimentul motor. Autoturismul a ars în proporţie de 30%", a declarat lt. col. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi.

Paguba creată în urma incediului se ridică la 3.000 de lei. În schimb, valoarea bunurilor salvate, restul maşinii ce a luat foc şi maşinile din jur, este de 7.000 de lei.

Sursa video: Facebook

Incident care putea să devină tragedie, luni, 23 aprilie 2018, pe un câmp dintre localităţile Cuca şi Rediu.

Prin apel unic de urgenţă s-au alertat echipajele de Ambulanţă şi Pompierii deoarece o femeie, în vârstă de 45 de ani, s-a aruncat într-o fântână aflată în câmp, între cele două localităţi. Era conştientă şi după ce a căzut, dar era greu de convins să ia funia aruncată de săteni şi să iasă. Un echipaj al Ambulanţei a plecat spre Cuca. "Echipajul nostru, direcţionat spre Cuca pentru o femeie în vârstă de 45 de ani care s-a aruncat într-o fântână, a găsit victima scoasă din fântână de către săteni. Era conştientă. A fost transportată către spital", a precizat dr. Doina Ursu, Serviciul Judeţean de Ambulanţă.

Femeia va ajunge în cele din urma la Spitalul de Urgenţă Galaţi pentru tratament de specialitate. Nu se cunosc deocamdată cauzele care au determinat femeia, mamă a doi copii mari, să se arunce în fântână. Nu a mai fost necesară intervenţia echipajului de la pompieri care a fost întors din drum.

Sâmbătă, 21 Aprilie 2018 19:13

Tir răsturnat în localitatea Independenţa

Un tir ucrainean s-a răsturant în curbă pe DN 25, în zona localităţii Independenţa, după ce şoferul nu a adaptat viteza într-o curbă. Tirul era condus de un ucrainean în vârstă de 41 de ani. Şoferul a fost testat alcoolscopic, dar nu consumase alcool. Tirul înmatriculat în Ucraina era încărcat cu aproximativ 20 de tone de textile, ambalate în saci. Traficul pe DN25 s-a desfăşurat pe un singur sens de mers, dirijat de poliţia rutieră. Şoferul ucrainean a fost sancţionat contravenţional pentru că nu a adaptat viteza în curbă.

Foto: Facebook GSDG

Pagina 1 din 232