Maria ROMANIŢĂ

Maria ROMANIŢĂ

Primul viscol din această iarnă a creat probleme în municipiul Galaţi şi în judeţ. Zăpada nu s-a depus atât de mult, dar vântul a lăsat fără curent electric zeci de localităţi. Din pricina penei de curent, 15 unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi au oprit cursurile. Au existat şi excepţii, cum ar fi şcoala din satul Mihail Kogălniceanu, comuna Smârdan, unde orele s-au ţinut, deoarece cadrele didactice spuneau că se încălzesc cu sobe şi elevii pot învăţa. "Este cald în clase deoarece avem sobe, avem lumină naturală, nu cred că trebuia să oprim cursurile. Da, într-adevăr nu putem folosi calculatoarele, dar asta e situatia, oricum elevii nu aveau azi Informatică", spunea Gigliola Dobrin, directoarea şcolii din satul Mihail Kogălniceanu. Oamenii din localităţile rămase de ore bune fără curent şi apă erau de-a dreptul revoltaţi deoarece nu considerau că a fost aşa o mare nenorocire, viscolul a fost mai puternic în alţi ani şi ei tot au avut curent. "Asta eu zic că este bătaie de joc. De azi-noapte nu avem curent, plâng copiii, nu putem ieşi la animale, ni se strică toate şi televizoare şi tot. Nu a fost aşa un viscol mare să cadă toate, anul trecut a fost mai rău, dar am avut curent", spunea supărată una dintre localnice. Oamenii nu au nici apa . "Nu avem energie electrică în Cişmele şi Mihail Kogălniceanu, nu este nici apă deoarece a fost afectată şi staţia de pompare de la Cişmele. Ni s-a promis că se va repara cât mai repede", spunea Costică Stroia, primarul din comuna Smârdan. Şase drumuri judeţene au fost blocate în judeţ din cauza viscolului. În Galaţi, între localităţile Băleni şi Cudalbi, un autocar plin cu cetăţeni moldoveni, 22 de persoane printre care şi un copil, care mergeau în Germania a fost blocat ore în şir în zăpadă. În cele din urmă a fost deszăpezit cu ajutor şi utilaje de la primăria din Cudalbi şi şi-a continuat drumul. În Galaţi, copertina unei zone unde urma să fie construită o piaţetă, în piaţa din Micro 40, a căzut şi a făcut praf două maşini parcate acolo. "S-a auzit ca o bubuitură. Am ieşit să văd ce e şi era toată asta, toată copertina, la pământ, peste maşini. De mult trebuia să o ia de aici. Era un om lângă copertină şi dacă nu îl trăgea un altul îi tăia capul", spunea un martor. Cele două maşini lovite de acoperiş erau ale unui singur proprietar. Dacă acesta, iniţial, spunea că va cere despăgubiri de la Administraţia Pieţelor, apoi ar fi recunoscut că el parcase unde nu avea voie. "Vom dezafecta în totalitate în cursul zilei de azi platoul, am înteles cumva de la posesorul celor două autoturisme că recunoaşte că nu trebuia să parcheze acolo", a spus Viorica Sandu, director Administraţia Pieţelor Galaţi.

Un pasager al unui tramvai a decedat în timp ce mijlocul de transport în comun se afla în staţia din apropiearea restaurantului McDonald's, lângă Spitalul Judeţean de Urgenţă. Bărbatului i s-a făcut rău în tramvai, vatmanul a observat şi a sunat la 112 şi un echipaj SMURD a sosit şi imediat a început resuscitatea pacientului. Din păcate, după câteva zeci de minute de manevre acesta a fost declarat decedat. Este vorba despre un bărbat de 50 de ani care a suferit un infarct. Poliţiştii cerceteaza cazul ca fiind moarte suspectă, chiar dacă este vorba despre un deces din cauze naturale, iar criminaliştii au făcut cercetarea la faţa locului. Traficul a fost blocat în timpul intervenţiei. Potrivit comunicatului Transurb, au fost afecatate de întârzieri în circulatie traseul 7 şi 39: ”Stimaţi călători, vă anunţăm că tramvaiele care deservesc traseele nr.7 si 39 prezintă întârzieri în graficul de circulaţie din cauza unor evenimente independente de noi. Întrucât unui călător aflat într-un tramvai care circula pe traseul nr.39 a acuuzat stări de rău a fost necesară intervenţia echipelor SMURD. Blocajul s-a creat pe strada Frunzei, în zona Mc Donalds de la orele 19.00. Precizăm că imediat ce se va putea, se va relua circulaţia tramvaielor. Vă mulţumim pentru înţelegere”.

Răcirea aşteptată a vremii este evidentă şi în statisticile Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Astfel, în ultima săptămână de raportare a situaţiei epidemiologice s-a remarcat o creştere a numărului celor care au fost diagnostocaţi cu viroze respiratorii, de ordinul a câtorva sute, şi s-a mărit şi numărul celor îmbolnăviţi de pneumonii, creşterea fiind aici de ordinul zecilor de cazuri. "Numărul persoanelor diagnosticate cu viroze respiratorii a ajuns la 2.049 de cazuri. Cele mai multe au fost depistate la categoria de vârstă 5-14 ani, 609 cazuri. Din pricina complicaţiilor suferite 69 de persoane au fost internate în spital. Categoria de vârstă unde s-au înregistrat cele mai multe internări este cea a copiilor 0-1 an cu 27 din cele 69 de cazuri. În ceea ce priveşte pneumoniile, 348 de persoane au fost diagnosticate a avea pneumonii. Categoria de vârstă cea mai afectată este cea de la 2 la 4 ani unde sunt înregistrate 78 de cazuri. 80 de persoane au avut nevoie de internare din pricina complicaţiilor apărute la pneumoniile de care sufereau, categoria de vârstă unde s-au înregistrat cele mai multe internări fiind cea de la 15 la 49 de ani", a declarat Ani Nistor, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. Deocamdată nu s-a confirmat nici un caz de gripă la nivelul judeţului Galaţi.

Impact cu victime pe trecerea de pietoni din zona Potcoavei de Aur, mai exact la trecerea aflată la intersecţia străzilor prelungirea Traian cu Brăilei. Un taxi a lovit o femeie de 69 de ani, miercuri, în tmp ce aceasta trecea strada pe marcajul pietonal într-un grup de pietoni. Doar femeia a fost acroşată de taxiul care virase stânga de pe strada Prelungirea Traian spre Brăilei. "Un şofer de 39 de ani, aflat la volanul unui autoturism, în momentul în care ar fi virat stânga a acroşat o femeie de 69 de ani. În acest caz s-a deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă", a declarat Crina Dragu, IPJ Galaţi. Victima a fost transportată la spital şi a rămas internată suferind o fractură la unul dintre membrele inferioare şi leziuni la nivelul coloanei vertebrale cervicale. Se prea poate ca atât victima cât şi şoferul maşinii să fi avut fiecare, concomitant, verde, pietonul la trecere şi şoferul la semaforul care permitea virajul la stânga. De aceea poliţiştii urmează să stabilească exact dinamica accidentului.
Sursa foto: Facebook - GDSG

Pompierii Detaşamentului Galaţi au intervenit, marţi seara, la un incendiu care afecta iniţial o maşină de la un service de pe strada Voinţei din Micro 13. Incendiul s-a extins şi la hala service-ului. "Două persoane au suferit arsuri uşoare la nivelul mâinilor şi a feţei. Una dintre ele, un bărbat de 57 de ani, a primit îngrijiri de la echipajul SMURD de la faţa locului, fără a fi transportată la spital, iar o alta s-a deplasat singură la spital. Autoturismul a ars în totalitate, iar din hală au ars 150 - 200 mp şi bunurile din interior", a declarat cpt. Cătălin Sion, ISU Galaţi. Pompierii au intervenit cu patru autospeciale şi un echipaj SMURD. Cauza probabilă a incendiului este o defecţiune la instalaţia de alimentare a autoturismului.
Sursa foto: ISU Galaţi şi Facebook - GDSG

Protest la combinatul siderurgic gălăţean. Negocierea contractului colectiv de muncă pe 2018 a intrat în impas. Angajaţii, reprezentaţi de sindicate, ar dori o majorare a salariilor cu 20%, în timp ce conducerea oferă o majorare cu 50 de lei. Protestul a avut loc în faţa clădirii administrative, la Turn. Iniţial, au fost câteva sute de oameni care la un moment dat, în îmbulzeală, au spart şi un geam. Oamenii au strigat "Hoţii" şi au huiduit. "Ne dă 50 de lei la an şi ăsta nu este un salariu, 5 lei mărire. S-au adunat oamenii la turn şi încă mai sunt. Mai sunt, încă de acum ies toate. După 27 de ani, dacă va spun, 1.350 lei câştig, atât. Aşa nu se mai poate", spunea unul dintre siderurgişti. Oamenii se plâng că traiul lor este greu şi că nu pot să se descurce cu bani aşa de puţini. "Traiul este greu, banii nu ajung. Ce mărire să vrem, cel puţin 500 de lei. Avem salarii de 1.300, 1.400 de lei, aşa nu se poate", spunea şi un alt protestatar. Conducerea combinatului a reacţionat sec. "ArcelorMittal Galaţi îţi exprimă hotărârea de a continua dialogul cu partenerii sociali, în cadrul stabilit de lege, pentru a se asigura deopotrivă sustenabilitatea Combinatului, dar şi viitorul slujbelor, în noua realitate economică", a precizat Dorian Dumitrescu, Country Communicator, ArcelorMittal Romania. Reprezentanţii Combinatului susţin că protestul nu a afectat activitatea combinatului. Sindicaliştii afirmă că protestul a fost cu totul spontan, dar că se va ajunge probabil la deschiderea conflictului colectiv de muncă.   ”Au fost în jur de 600 de salariaţi, interesant este că aceşti 600 au fost din toate sectoarele de activitate, asta arată că este o nemulţumire constantă pe întreg perimetrul combinatului. Nimeni din conducerea combinatului nu a binevoit să vină în mijlocul protestatarilor şi pentru a asculta nemulţumirile oamenilor legate de salarii pe 2018, lucru foarte important, lucru care a făcut să se amplifice acest comportament al protestatarilor. Dacă membrii comisiei de negociere din partea administraţiei nu îşi modifică oferta, noi, în calitate de sindicat reprezentativ şi cu drept de a semna contracul colectiv de muncă pe anul 2018, suntem nevoiţi să folosim toate mijloacele de luptă legale începând cu declanşarea conflictului de muncă“, a precizat Vasile Crişan, secretar general Sindicatul Siderurgistul din Arcelor Mittal Galaţi.
Marți, 16 Ianuarie 2018 17:02

La Galaţi "a nins" cu utilaje şi accidente

Peste 50 de utilaje de la societatea edilitară Ecosal au acţionat marţi, 16 ianuarie 2018, pe străzile municipiului Galaţi, pentru deszăpezirea oraşului afectat de ninsoarea care a căzut în cursul nopţii, se arată într-o informare transmisă de biroul de presă al administraţiei locale. Potrivit sursei citate, echipele responsabile cu întreţinerea arterelor principale pe timp de iarnă au intervenit încă din noaptea de luni spre marţi şi vor continua să lucreze pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi trotuare, în aşa fel încât atât circulaţia maşinilor, cât şi a pietonilor să se desfăşoare în condiţii normale. "Utilajele Ecosal au intervenit pe străzile oraşului pentru prima deszăpezire din acest an. Au fost angrenate un număr de peste 50 de utilaje şi împrăştiate 161 de tone de material antiderapant. Acţiunea de deszăpezire va continua până la aducerea la 'negru' a străzilor principale, urmând a se interveni apoi şi pe interioarele de cartier", a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Maşini în şanţuri

Prima ninsoare a adus cum era de aşteptat şi probleme în trafic. Numai marţi dimineaţă au avut loc două accidente de circulaţie, soldate cu trei victime şi alte două evenimente fără victime, finalizate însă cu autovehicule ajunse în şanţuri din aceeaşi cauză, a neadaptării vitezei la condiţiile din trafic. Aşa se face că marţi dimineaţă, atât la Cuza Vodă cât şi la Smârdan, un autoturism, respectiv o autoutilitară, au intrat în şanţurile de pe marginea drumului. Nu au fost victime. La Smârdan s-a intervenit cu un buldo-escavator pentru a scoate autoutilitara din şanţ. În schimb pe DN 26 şi pe Centură, în Galaţi, au fost înregistrate coliziuni cu victime. "Un şofer în vârstă de 22 de ani din Scânteieşti, care circula pe DN 26, între localităţile Vânători şi Tuluceşti, nu a adaptat viteza la condiţiile din trafic, a pierdut controlul volanului, a intrat pe contrasens apoi în coliziune cu un copac ornamental de pe marginea drumului. În urma coliziunii au fost răniţi şoferul şi o pasageră în vârstă de 22 de ani. Pe Drumul de Centură un autoturism la volanul căruia se afla un şofer de 35 de ani a pierdiut controlul volanului din cauza neadaptării vitezei la condiţiile meteo dintrafuc, a intrat pe contrasens şi a lovit o altă maşină condusă de un şofder de 25 de ani. În urma impactului a fost rănită o pasageră de 25 de ani din cea de a doua maşină ", a precizat ag. pp. Crina Dragu, IPJ Galaţi. În ambele cazuri s-au deschis dosare penale pentru vătămare corporală din culpă.
Sursa foto: Facebook - GDSG

Au fost identificaţi bărbaţii care apar pe imaginile postate pe un site de socializare că batjocoresc cai, la Smârdan. IPJ Galaţi a anunţat că poliţiştii Secţiei 2 Rurală au demarat efectuarea de verificări, în urma vizionării unor imagini în care se observă cum mai multe persoane necunoscute au legat între ele două ateleje hipo, forţând caii să tragă în direcţii opuse. "Au fost identificate persoanele care au avut un comportament brutal faţă de cabaline, fiind vorba de trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 24 şi 37 ani, din comuna Smârdan", a precizat ag.pp. Crina Dragu, IPJ Galaţi. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de rănire sau schingiuire a animalelor.

Pe Drumul de Centură, în apropierea Talciocului, un bărbat de 47 de ani s-a grăbit să traverseze strada. Nu mai conta că era seară şi că nu traversa pe unde trebuia. Nu s-a asigurat şi asta l-a costat. Din fericire, nu viaţa. "Un bărbat în vârstă de 47 de ani s-a angajat în traversarea străzii fără să se asigure şi a fost acroşat de un autoturism la volanul căruia se afla un bărbat de 51 de ani. Pietonul a suferit o fractură de membru inferior. Şoferul nu consumase alcool", a precizat ag. pp. Crina Dragu, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi. Se fac cercetări pentru vătămare corporală din culpă.
Cel de al doilea acccident s-a întâmplat în jurul orei 18:10, când un bărbat de 58 ani, din Galaţi, în timp ce conducea un autobuz, pe strada Gheorghe Doja, nu a acordat prioritate de trecere unui bărbat de 83 ani, ce traversa pe trecerea de pietoni. În urma evenimentului rutier, pietonul a fost rănit, fiind transportat la spital pentru a i se acorda îngrijiri medicale. Bătrânul a suferit un traumatism cranian sever. Şoferul autobuzului nu era băut. Poliţiştii fac cercetări pentru a vedea dacă pietonul a traversat regulamentar sau nu.

Sursa foto: Facebook - GDSG

Imagini cu animale chinuite, care trag la două căruţe, se pare într-un soi de concurs ilegal menit a amuza stăpânii şi a decide care are animale mai puternice, au devenit virale pe internet. În imaginile filmate, pe un câmp din zona Smârdan, două atelaje, legate între ele la spate, şi la care sunt înhămaţi unul, respectiv doi cai, sunt puse să tragă unul într-o parte şi altul în cealaltă, în răcnetele deţinătorilor şi spre amuzamentul celor din jur. Se pare că întrecerea ar trebui să continue până când se rupe legătura dintre căruţe, dar cum asta nu se întâmplă, întrecerea continuă chiar dacă unul dintre deţinătorii cailor, urcat în căruţă pe post de vizitiu, cade. "Poliţiştii s-a autosesizat în urma apariţiei imaginilor în spaţiul public şi se fac cercetări pentru a se identifica persoanele implicate", a precizat ag. pp. Crina Dragu, IPJ Galaţi. Cel sau cei găsiţi vinovaţi pot fi acuzaţi pentru că supun animalele la rele tratamente.
Sursă video: Facebook

Pagina 1 din 217