Maria ROMANIŢĂ

Maria ROMANIŢĂ

Pe parcursul anului 2017, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale - Compartimentul Trafic şi Furturi de Autovehicule au reuşit identificarea şi recuperarea unui număr de 20 autovehicule sustrase din ţări europene şi înmatriculate în România prin mijloace frauduloase. Este vorba despre autoturisme reprezentând o gamă variată de mărci şi modele, vehiculele făcând parte atât din categoria ”medie” cât şi din cea ”top class”, sustrase din Italia, Germania, Spania şi, mai nou, din Suedia, Norvegia şi Danemarca, a căror valoare totală de piaţă se ridică la suma de aproximativ 300.000 euro.
În luna decembrie, poliţiştii gălăţeni au recuperat două astfel de autoturisme, în valoare de 27.000 euro şi 18.000 euro, reclamate ca fiind sustrase, primul din Germania, cel de-al doilea din Italia. Maşinile au fost ridicate din posesia deţinătorilor şi indisponibilizate, urmând ca autorităţile din cele două state să fie informate despre identificarea acestora, prin intermediul canalelor de comunicare internaţională. În majoritatea cazurilor de acest fel, deţinătorii autoturismelor susţin că sunt cumpărători de bună credinţă şi că nu cunosc situaţia juridică a acestora, respectiv faptul că figurează ca fiind sustrase de pe teritoriul altor state europene.
Recomandarea poliţiştilor făcută persoanelor care se decid să achiziţioneze astfel de autoturisme aduse din afara ţării, este aceea de a se adresa reprezentanţilor Registrului Auto Român, în vederea verificării acestora, pentru a evita situaţia în care autoturismele date în urmărire internaţională vor fi ridicate şi indisponibilizate de organele judiciare.

În aceste zile de doliu naţional gălăţenii pot vizita gratuit şi mulţi deja au şi făcut-o, expoziţia "Artă şi ceremonial la mesele regale". Sunt expuse 270 de piese de colecţie din argint, porţelan sau cristal, toate folosite în mod cotidian de familia regală de-a lungul timpului, inclusiv de regele Mihai I, la mese.
"În expoziţie se află şi tacâmuri folosite sigur şi de regele Mihai I la Peleş, Pelişor sau la Palatul Regal. În plus, vizitatorii pot vedea şi două tablouri care îi reprezintă pe regele Carol I şi regina Elisabeta, tablouri executate în anul 1895 de către un pictor francez, pentru aniversarea a 30 de ani de domnie şi odată cu inaugurarea podului peste Dunăre", a precizat preotul Cosmin Ilie, directorul Muzeului Istoriei şi Spiritualităţii Creştine din Galaţi. Piesa de bază a colecţiei este un serviciu de tacâmuri din secolul 19. Acesta este pictat manual, fiecare piesă având alt model, şi este din argint suflat cu aur.
Expoziţia este deschisă în sediul muzeului care a fost înainte sediul Arhiepiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos, acolo unde casa regală a României avea un apartament special, amenajat pentru vizitele în Galaţi. În 1906 s-a construit şi închis un balcon special pentru familia regală. Ultima vizită a mnembrilor casei regale la actualul palat arghiepiscopal a avut loc în aprilie 1906 când s-a pus piatra de temelie a Catedralei. Gălăţenii, elevii, dar şi mai ales vârstnici, au admirat colecţia. Mulţi au fost atraşi de eleganţa şi farmecul obiectelor expuse dar şi-au amintit şi de povestea tragică a ultimului rege al României. "A fost un rege bun care ne-a iubit chiar dacă era în exil", a spus una dintre vizitatoare. Expoziţia poate fi văzută până pe data de 10 martie 2018.

Creşte numărul gălăţenilor diagnosticaţi cu viroze şi pneumonii. "Potrivit datelor din ultima săptămână de raportare, a crescut numărul gălăţenilor care au fost diagnosticaţi cu viroze respiratorii, de la 1.591 de cazuri, acum două săptămâni, la 2.534 de cazuri. Categoria de vârstă cea mai afectată este, în continuare, cea a elevilor şi preşcolarilor de la 5 la 14 ani, unde se înregistrează 878 din cele 2.534 de noi cazuri. 56 de persoane au necesitat internare", a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. În ceea ce priveşte numărul gălăţenilor diagnosticaţi cu pneumonii, s-a înregistrat o creştere a numărului de cazuri de la 188, acum două săptămâni, la 217, în ultima săptămână. Dacă acum două săptămâni cele mai multe cazuri erau la categoria de vârstă 0-1 an, acum cele mai multe cazuri s-au înregistrat la categoria de vârstă 15-49 de ani.

Lansare inedită la Universitatea Dunărea de jos din Galaţi, care a fost gazdă unui grup de cercetători din domeniul IT care au prezentat în premieră în România aplicaţia Smart Road Sense. Introdusă pe orice telefon smart, aplicaţia anunţă în timp real calitatea drumurilor şi totodată măsoară şi informează despre dimensiunea gropilor şi locaţia acestora. Autorităţile locale, poliţia rutieră şi operatorii de drumuri pot accesa aplicaţia şi astfel să afle în timp real despre calitatea drumurilor pe care le au în teritoriu. În fiecare an se înregistrează mii de accidente care au la baza calitatea proastă a carosabilului şi poate multe vieţi ar fi fost salvate dacă gropile ar fi fost măcar semnalizate corespunzător în lipsa unei minime reparări.
Universitatea gălăţeană trebuia să fie gazdă beneficiarilor din câteva judeţe la această prezentare, dar nimeni din judeţele Brăila, Tulcea, Ialomiţa, Tulcea şi Constanţa nu s-au arătat a fi interesate de această facilitate. Aplicaţia poate face diferenţierea între un obstacol trecător şi unul permanent pentru că semnalul nu îl va indică pe parcursul a 6 ore cât durează o actualizare, a explicat profesorul Alessandro Bogliola, de la Universitatea Carlo Bo Urbino, cel care a şi prezentat aplicaţia. Încărcarea aplicaţiei pe telefon se face plecând de la smartroadsense.it şi după parcurgerea paşilor devii unul dintre informatorii privind calitatea drumului pe care îl parcurgi. Date sunt stocate într-un server care poate accesat pentru a obţine harta drumului. Punctele roşii vor indică gropile din astfalt. "Diferenţa între această aplicaţie şi altele este că acesata poate fi accesată de către autorităţile locale şi astfel problema sesizată de şofer poate fi şi îndepărtată ", a mai spus Alessandro Bogliola.
La proiectul aplicaţiei Smart Road Sense în valoare de 1 milion 400 de euro au lucrat timp de 4 ani cercetători italieni ai universităţii din Urbino. Spre deosebire de celelalte aplicaţii de pe telefon privind drumurile, această nu-i informează doar pe participanţii la trafic de un eventual pericol. Smart Road Sense stochează informaţiile, măsoară denivelările şi încorporează o hartă a drumurilor naţionale, judeţene şi de autostrăzi accesibilă gratuit autorităţilor din domeniu.

Marți, 12 Decembrie 2017 11:31

Culmea contrabandei: Ţigarete ascunse în vin

Poliţiştii de frontieră din cadrul Compartimentului Sprijin Operativ al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi, pe timpul desfăşurării unei acţiuni specifice pe linia combaterii traficului ilicit cu ţigări, au oprit în trafic, în apropierea Combinatului Siderurgic Arcelor Mittal Galaţi, un autoturism marca Honda Accord condus de Galina M., cu cetăţenie română şi R. Moldova, în vârstă de 34 de ani, despre care existau informaţii că desfăşoară activităţi în sfera contrabandei cu ţigări.
"Pentru continuarea cercetărilor, autoturismul şi persoana au fost duse la sediul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi. În urma controlului efectuat asupra mijlocului de transport au fost descoperite ascunse în sticle din material plastic, ce conţineau un lichid cu miros specific de vin, 3.000 de ţigarete de contrabandă, de diferite mărci. Persoana în cauză a declarat că ţigările respective îi aparţin şi că intenţiona să le ducă unei persoane din municipiul Galaţi", se arată în comunicatul ITPF Iaşi.
Conform prevederilor legale, a fost luată măsura ridicării ţigaretelor, în valoare de 1.800 lei, în vederea confiscării, iar pe numele femeii, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia.

Din păcate, această cantitate, la care se adaugă cele 367 doze primite la începutul lunii noiembrie, însumează doar 27.787 doze, adică circa 60% din necesarul de vaccin antigripal pentru judeţul Galaţi. Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, în toamnă, când s-a făcut catagrafierea, au intrat în categoria persoanelor la risc de a face boala şi care beneficiază, conform legii de imunizare antigripală gratuită, 46.703 gălăţeni. Numărul putea fi mai mare, dar doar o parte, adică peste 46.000 de persoane au şi semnat că sunt de acord cu imunizarea antigripală. "Ministerul Sănătăţii a trimis către judeţul Galaţi acum 27.420 doze de vaccin antigripal care este distribuit către spitale, medici de familie, etc. pentru campania de imunizare gratuită în acest sezon rece", a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Potrivit catagrafierii, din necesarul de 46.703 doze, 16.598 erau pentru persoanele cu afecţiuni medicale cronice, 414 pentru gravide, 2.350 doze pentru personal medical, 26.055 doze pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani şi 2350 de doze, pentru persoane rezidente.

Pe un teren unde urma să se ridice o casă, în Sat Costi, sâmbătă, s-au descoperit mai multe bombe de aviaţie din cel de al Doilea Război Mondial. Oamenii au sunat la 112 şi echipa pirotehnică a ISU Galaţi a intervenit şi a ridicat bombele. "Din acestea, patru sunt bombe de aviaţie exploziv brizante, din care două de câte de 50 kg. şi alte două de 100 kg şi o bomba de aviaţie incendiară cu napalm", a precizat lt. col. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi. Cele cinci bombe au fost distruse prin detonare controlată la poligonul Râpa Galbenă din Braniştea. 

Sâmbătă, 09 Decembrie 2017 22:13

Motociclist accidentat pe str. Brăilei

Un motociclist  de 35 de de ani care se deplasa pe strada Brăilei dinspre Potcoava spre Ţiglina, când a ajuns la intersecţia cu strada Cernat, a fost acroşat de un autoturism condus de un şofer de 24 de ani, care venea de pe strada Cernat şi care nu a acordat prioritate. ”Motociclistul a fost uşor rănit şi a fost transportat la spital'', a precizat Crina Dragu, IPJ Galaţi. În cauza s-a întocmit dosar penal pentru vătămare corporala din culpa. (Sursa foto: GSDG)
O femeie şi o fetiţă în vârstă de doi ani, mamă şi fiică, au fost victimele unui accident de circulaţie petrecut în aceasta seară (vineri, 08 decembrie) în zona Inelului de Rocada. ”Din primele cercetări, victimele se aflau pe trecerea de pietoni când au fost acroşate de un autoturism'', a precizat Crina Dragu, IPJ Galaţi.  În urma impactului, mama a fost rănită şi a suferit multiple contuzii. Fetiţa a scăpat cu leziuni uşoare, dar era foarte speriată. A fost transportată preventiv şi ea la spital. Se fac cercetări pentru vătămare corporala din culpă.   

Sursa foto: Facebook - GDSG

Tragedie în Galaţi unde, într-o casă de pe stradă Ştiinţei, o femeie de 89 de ani şi fiul ei, de 69 de ani, au murit arşi în casă. Cel mai probabil fumul i-a ucis, iar focul a desăvârşit nenorocirea. O sobă metalică care nu era corect folosită ar fi cauza care a dus la nenorocire. Focul a ars mocnit până când vecinii şi-au dat seama că se întâmplă ceva rău şi au sunat la 112. Fratele bărbatului mort, celălalat fiu al femeii ucise de flăcări, a aflat de la vecini ce se întâmplă şi i s-a făcut rău, a suferit un atac de panică, primind îngrijiri la faţă locului de la echipajul unei ambulanţe. Cele două victime aveau probleme de sănătate şi se deplasau greu, mama cu un cadru şi fiul cu o cârjă. Bătrâna îi lăsase casă cu acte altui bărbat care avea grijă de ea şi de fiul alături de care locuia. A aflat şi el ce nenorocire a lovit oamenii. ”Da, îmi făcuse acte şi eu aveam grijă de ea, dar şi de fiu. De fiul care a murit a-ţi auzit ce spun vecini, era cu alcoolul în cap şi mai fuma, cine ştie poate că de la asta s-o fi aprins”, spunea Maricel Lucas, proprietarul actual al casei. Cel mai probabil, cei doi dormeau şi fumul i-a ucis în somn. Vecinii au văzut că iese fum, dar iniţial au crezut că este de la sobă, dar cum fumul devenea din ce în ce mai gros şi la un moment dat s-a auzit o bufnitură, atunci oamenii au anunţat pompierii. Odată cu pompierii, în locuinţă a intrat şi un echipaj al Ambulanţei. ”Am intrat în casă, da, şi am găsit două persoane decedate. Din păcate nu s-a mai putut face nimic. O rudă a suferit un atac de panică, dar a refuzat internarea şi i-am acordat îngrijiri la faţa locului”, a spus Ionuţ Arvinte, asistent SAJ Galaţi. Cele două camere ale casei au fost în totalitate distruse. ”Cel mai probabil focul a fost declanşat de la o sobă fără acumulare de căldură. În interior au fost gasite două victime, din păcate decedate, arse”, a declarat lt. col. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi. În aproximativ o oră incendiul a fost lichidat. Pompierii au intervenit cu două autospeciale.

Pagina 1 din 211