Maria ROMANIŢĂ

Maria ROMANIŢĂ

Din cauza fenomenelor meteo, începând cu orele 15:00, a fost restricţionat total traficul pe Şoseaua Dig Brăila-Galaţi, a anunţat IPJ Brăila. La ieşirea din Galaţi către Brăila, în zona cartierului Siret, era plasat un filtru de jandarmi şi o masină de la Poliţia Rutieră Brăila. S-au format cozi în trafic. Foarte de puţini şoferi doreau să ocolească spre Brăila pe drumul vechi deoarece nu voiau să parcurgă câţiva zeci de kilometri în plus. ”Eu am venit acum 25 de minute de la Brăila, pe dig. Acum vreau să mă întorc acasă şi nu mă lasă. Unde văd ei polei că nu e polei. Am mers pe dig şi în condiţii mai grele. Măcar în cololană să ne lase să pornim. Nu e normal să stăm aici, nu au de ce să închidă digul", spuneau, supăraţi, şoferii. Unii erau şi cu copii în maşină şi trebuiau să ajungă în sate aflate după ieşirea din Brăila, către Buzău, şi spuneau că dacă ar merge pe drumul vechi ar ocoli şi ar ajunge prea târziu. S-a întors din drum şi o maşină care ducea călătorii la aeroport, la Bucureşti, şi care avea călători şi din Brăila, sperau să ajungă la timp. Dupa ora 16.00 s-a luat decizia ca să se reia controlat circulaţia pe Şoseaua Dig, în colane, altermativ, însoţiţi de echipaje de poliţie şi utilaje de la deszăpezire. În plus, pe dig erau şi Sărăriţe care împrăştiau material antiderapant.

 

De dimineaţă, cei care voiau să ia bacul dinspre galaţi către Tulcea dar şi cei care coborau de pe bac au avut o mare problemă. Apa crescuse peste noapte cu câteva zeci de cm iar oamenii şi maşinile laolaltă înotau prin apă. "Noi ne aşteptam la asta, de aceea am şi pus un anunţ de ieri la casierie. A venit apa peste noapte. Noi suntem pregătiţi de ieri, am chemat macara dimineaţă, împingătoare, după cum vedeţi împingătorul este deja sosit. Aşteptăm macaraua pentru că a fost ceaţă şi în două trei ore se rezolvă. Pontonul se mută aici, la apă mare. Îl vom muta şi pe cel de la bacul mic şi rezolvăm situaţia. Se opreşte, în jur de trei ore, traficul”, a declarat Grigore Crăciun şef flotă Navrom Bac.
Nivelul Dunării a crescut evident pe seama topirii zăpezilor şi a precipitaţiilor din ultima vreme."La ora actuală, debitul este în jur de 8.600 – 8.800 de metri cubi pe secundă şi cu tendinţă de creştere de până la 10.200, implicit şi nivelul Dunării va fi în creştere. La Galaţi, de exemplu, cota este de 490 de centimetri, este cu 70 de centimetri sub cota de atenţie, care este de 560 de centimetri. Zone vulnerabile sunt aceleaşi care au fost de fiecare dată când a crescut nivelul Dunărea, zona de la Şantierul naval, zona din valea oraşului. Dunărea, pe traseul de la Baziaş şi până la vărsare, malul stâng, care este malul aferent României, este un mal de luncă, deci nu este un mal înalt, cum este în zona comună cu Bulgaria, ei au un mal înalt, stâncos mai înalt, şi atunci, normal, apa trebuie să refuleze undeva şi va inunda anumite zone limitrofe”, a precizat Dorian Dumnitru, AFDJ Galaţi. Deocamdată nu sunt probleme pentru navigatori din pricina creşterii debitului Dunării. Aceştia au fost însă atenţionaţi că odată cu creşterea debitului creşte şi viteza curentului şi atunci trebuie să îşi ia măsuri de siguranţă pentru nave.

 

Accidente în serie s-au petrecut în jurul prânzului, în zona localităţii Şendreni. Un microbuz s-a răsturnat într-un şanţ, însă din fericire pasagerii nu au fost răniţi. S-a întâmplat între localităţile Şendreni şi Movileni. A fost nevoie de intervenţia unui echipaj ISU pentru a scoate microbuzul din şanţ. Şoferul a spus că a tras pe dreapta şi a frânat brusc deoarece a avut impresia că i-a luat microbuzul foc. Celălalt accident de circulaţie, soldat cu victime, a avut loc la ieşirea din Şendreni către Galaţi. O şoferită de 33 de ani, aflată la volanul unei maşini, nu a acordat prioritate unui alt autoturism care era condus de un şofer de 67 de ani din Tulcea. În urma impactului cea de a doua maşină s-a răsturnat într-un şanţ. O femeie de 55 de ani, pasageră, a fost rănită “, a precizat cms.şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi. Femeia a fost transportată la Spitalul de Urgenţă cu echipajul unei ambulanţe. Poliţiştii au deschis dosar penal pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

În după-amiaza de joi, 15 martie 2018, pompierii gălăţeni au intervenit la un incendiu care a izbucnit la etajul 1 al unui bloc de pe strada Navelor. Două apeluri la 112 anunţau că din apartament iese fum. S-a intervenit cu două autospeciale şi un echipaj SMURD. "Incendiul ar fi pornit din balcon către dormitor. Nu s-au înregistrat victime, proprietara apartamentului, o femeie în vârstă , era deja era în faţa blocului. Din primele cercetări a reieşit că incendiul a pornit de la o lumânare lăsată nesupravegheată în balconul locuinţei şi se extindea spre dormitorul apartamentului, dar s-a intervenit rapid şi din drmitor au fost afectate doar tocurile uşii", a precizat cpt. Cătălin Sion, ISU Galaţi. În balcon era şi un aragaz cu butelie, dar şi alte piese de mobilier şi bunuri. Butelia a fost scoasă de către pompieri, preventiv. Au ars tocurile uşii dormitorului şi bunurle din balcon.
Sursa foto: ISU Galaţi

Au spart mai multe locuinţe din localităţile Adam şi Drăguşeni până au fost prinşi. Este vorba deste o echipă de spărgători de 20 şi 17 ani, chiar din Drăguşeni. Doar hoţul major a fost reţinut, cel minor fiind cercetat în libertate. Tinerii au fost identificaţi de poliţişti, după ce ar fi comis mai multe furturi din locuinţe. "Poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Drăguşeni au identificat doi tineri, bănuiţi de săvârşirea infracţiunii de furt calificat. În noaptea de 8/9 martie, tinerii, de 20 şi 17 ani, ambii din comuna Drăguşeni, ar fi pătruns, prin escaladarea gardului, într-o locuinţă de pe raza localităţii, de unde ar fi sustras mai multe bunuri în valoare de 1.500 lei. Cu ocazia cercetărilor a reieşit şi faptul că, în perioada iunie 2017 – martie 2018, cei doi ar fi sustras diferite bunuri şi obiecte de uz casnic, pătrunzând, prin efracţie şi escaladare, în alte patru locuinţe şi în sediul unei persoane fizice autorizate, de pe raza satului Adam, valoarea totală a prejudiciului ridicându-se la 8200 lei", a precizat cms. şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate, în cazul furtului din noaptea de 8/9 martie, şi în proporţie de 50%, în cazul furturilor anterioare. Tânărul de 20 ani a fost reţinut pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, poliţiştii continuând cercetările pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a primit confirmarea unui nou caz de gripă în judeţul nostru. Este vorba despre o femeie în vârstă de 56 de ani. Aceasta este internată la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi. "A fost confirmat al 19-lea caz de gripă sezonieră în judeţul Galaţi, în acest sezon rece. Pacienta în vârstă de 56 confirmată a avea gripă de tip B este internată la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi, dar starea ei de sănătate este bună", a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Femeia nu fusese vaccinată antigripal în acest sezon rece. De fapt, nici una dintre celelalte 18 persoane diagnosticate cu gripă, dintre care una a şi decedat, nu se vaccinaseră antigripal, unii deoarece afecţiunile cronice de care sufereau nu le permiteau imunizarea, iar altele deoarece nu au dorit-o. Cele mai multe cazuri de gripă în judeţul Galaţi, 13 la număr, au fost cu gripă de tip B restul fiind cu gripă AH1 şi AH3. Cea mai bună soluţie de luptă cu virusul gripal este imunizarea. Din păcate pentru categoriile la risc în a face boala, în acest an campania naţională de vaccinare a populaţiei la risc, realizată în toată ţara prin Ministerul Sănătăţii, a demarat mai târziu decât începutul lunii noiembrie, cum ar fi ideal, din pricina unor disfuncţionalităţi de achiziţie, la nivel central. În plus nici numărul celor interesaţi să se vaccineze prin mijloace proprii nu a fost prea mare. Pentru a-şi face efectul de la data vaccinării şi până la dezvoltarea anticorpilor care pot proteja organismul, trec circa două săptămâni. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, prin campania naţională de imunizare antigripală au fost vaccinate aproape 28.000 de persoane.

Chiar dacă în ultima săptămână nu a mai apărut nici un nou caz de gripă în judeţul Galaţi, iar numărul celor diagnosticaţi a avea pneumonii chiar a scăzut faţă de săptămâna anterioară, a crescut în schimb numărul cazurilor de viroze respiratorii. O explicaţie ar fi diferenţa foarte mare de temperatută de la zi la noapte, dar şi variaţile la fel de mari de temperatură între o zi şi alta din aceeaşi săptămănă.

"Numărul gălăţenilor care au fost diagnosticaţi cu viroze respiratorii, potrivit datelor din ultima săptămână de raportare, este de 3.478 cazuri, în creştere de la 3.255 cazuri cât s-a înregistrat la anterioara raportare. În schimb, a scăzut numărul celor care au pneumonii de la 460 la 406 cazuri. Categoria de vârstă cea mai afectată, atât în ceea ce priveşte virozele respiratorii cât şi pneumoniile, este cea a copiilor şi adolescenţilor de vârstă şcolară şi preşcolară de la 5 la 14 ani unde s-au înregistrat 1.307 cazuri de viroze respiratorii respectiv 78 de pneumonii. A scăzut atât numărul gălăţenilor internaţi din pricina virozelor respiratorii şi al pneumoniilor", a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Nu s-a mai confirmat în ultima săptămână de monitorizare a evoluţiei situaţiei epidemiologice nici un nou caz de gripă în judeţul Galaţi. Deocamdată, numărul gălăţenilor care au fost diagnosticaţi cu gripă este tot de 18 cazuri din care unul mortal. Cele mai multe cazuri de gripă din judeţul Galaţi, în acest sezon rece, au fost cauzate de virusul gripal tip B. La nivelul judeţului Galaţi au fost vaccinate gratuit antigripal, în cadrul programului Naţional al Ministerului Sănătăţii, 27.719 persoane. La medicii de familie din judeţ mai sunt încă 68 de doze. Cel mai probabil nu vor mai fi solicitate altele deoarece perioada în care vaccinarea antogripală este eficientă a trecut demult.

Sinucidere bizară petrecută la Galaţi, în cartierul Ţiglina 1. Un tânăr în vârstă de 26 de ani, ospătar de profesie, dar care urma şi cursuri postliceale pentru a deveni asistent medical, s-a aruncat de la etajul 9 şi a murit pe loc. Câţiva vecini de la blocul din spatele celui în care locuia l-au văzut când, dezbrăcat, spunea că se aruncă. Au ţipat la el să nu facă vreo prostie, dar tânărul nu i-a luat în seamă. A murit în urma impactului cu solul. "Prin apel la 112 pompierii gălăţeni au fost solicitaţi de o persoană cu privire la un bărbat care s-a aruncat în gol de la etajul nouă. La faţa locului a ajuns un echipaj SMURD tip C, împreună cu medicul care a constatat decesul. De asemenea, poliţia a solicitat un echipaj de descarcerare pentru a sparge uşa pentru a vedea dacă mai sunt persoane în casă", a precizat cpt. Cătălin Sion, ISU Galaţi. În apartament nu mai era nimeni. "Este dezbrăcat, aşa s-a aruncat. Stătea singur, dar din ce ştiu eu era foarte, foarte educat. Avea o mamă şi o soră. Nu ştiu să fi avut prietenă. Saluta pe toată lumea, habar nu am de ce s-a aruncat. S-a auzit oricum «Nu te arunca!» de la telefon. Ori vorbea la telefon, ori era cineva în casă, din ce am înţeles uşa era închisă", spuneau martorii. Vecinii spun că deşi Laurenţiu Constantinescu, aşa cum se numea tânărul, era un băiat care nu crea probleme, în ultima vreme se cam schimbase. "El lucra ca ospătar undeva pe Faleză. În ultima perioadă era aşa, mai retras, trist. Din ce am înţeles avea alte orientări sexuale şi cred că a fost şi drogat după ultima apariţie. L-am auzit strigând «Nu mai pot, nu mai pot, m-am simţit bine, nu mai pot de fericire!» şi apoi s-a încheiat", susţinea un vecin de palier. Înainte de a se sinucide, nişte muncitori care reparau liftul blocului susţin că tânărul a coborât gol şi s-a dus în spatele blocului, de parcă inspecta locul în care urma să cadă. "Era foarte ciudat, era cu părul ciufulit şi în pielea goală, dădea din mâini şi ne-a spus că vrea să facă ceva în spate. A zis că el vrea să se arunce", spunea unul dintre muncitori. Colegii de la restaurantul unde tânărul muncea sunt în stare de şoc. "Ieri (n.r. - 12 martie 2018) a fost până la ora 2.00 la serviciu, după care l-am trimis acasă. Am vrut să îl chem dimineaţă, dar nu ştiu ce s-a întâmplat. Este o tragedie ce s-a întâmplat. Este un copil bun, un copil extraordinar, receptiv. Nu am avut niciodată probleme cu el în cei şase ani în care am lucrat cu el. Este prima oară când aud de droguri. Ieri dimineaţă (n.r. 12 martie), l-am văzut prima oară fumând, în şase ani de zile", îşi amintea Octavian Marin, administratorul restaurantului. Rămâne ca ancheta poliţiştilor să stabilească ce s-a întămplat de fapt.

Poliţiştii de imigrări din Galaţi în cooperare cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Galaţi au depistat cu şedere ilegală un cetăţean tunisian. Pe numele său a fost emisă decizie de returnare sub escortă de pe teritoriul României, fiind luat în custodie publică până la îndepărtare. La ieşirea din ţară, pe numele bărbatului va fi instituit consemn de nepermitere a intrării în România pe o perioadă de 5 ani. Găzduitorul acestuia este cercetat pentru facilitatea şederii ilegale. Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări al judeţului Galaţi în cooperare cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Galaţi au desfăşurat, la sfârşitul săptămânii trecute, o acţiune pe linia combaterii şederii ilegale a străinilor, pe raza de competenţă. Astfel, în cadrul activităţilor întreprinse, poliţiştii de imigrări au depistat, cu şedere ilegală, un bărbat de 46 de ani, din Tunisia, fără documente, care locuia la o femeie din municipiul Galaţi.Ca urmare a celor constatate, poliţiştii de imigrări au emis pe numele străinului o decizie de returnare sub escortă, bărbatul fiind luat în custodie publică până la îndepărtarea de pe teritoriul României. Totodată, la ieşirea din ţară, pe numele acestuia, va fi instituit consemn de nepermitere a intrării în România pe o perioadă de 5 ani. De asemenea, în urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat săvârşirea infracţiunii de facilitarea şederii ilegale pe teritoriul României a unui cetăţean străin de către găzduitor, o româncă de 48 de ani, din municipiul Galaţi, în cauză fiind întocmit proces-verbal de sesizare a organelor de urmărire penală.

Aceasta ar fi cauza care ar fi dus la apariţia unor viermi în baia unui salon din Spitalul de Copii Galaţi. Concluzia aparţine echipei de control a Direcţiei de Sănătate Galaţi care, luni, 12 martie 2018, a controlat spitalul. "Inspectori sanitari din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi au efectuat un control la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Sf. Ioan Galaţi. Controlul a fost efectuat datorită autosesizării noastre în urma imaginilor apărute pe reţelele de socializare, respectiv reclamaţia unor părinţi că într-o băiţă au semnalat apariţia unor viermişori. Astfel, în urma controlului, nu s-a constatat prezenţa niciunui vector în spaţiul aparţinând spitalului. Ultima dezinsecţie a fost efectuată în data de 8 martie, conform graficului, în toată unitatea sanitară. Viermii prezentaţi în mass-media ar fi putut apărea în urma umidităţii excesive din grupul sanitar reclamat, ca urmare a ventilaţiei artificiale ineficiente. Menţionez că acest salon face parte dintr-o secţie de curând renovată, cu instalaţie sanitară nouă. S-a recomandat asigurarea ventilaţiei corespunzătoare din grupurile sanitare prin modificarea sistemului de poziţionare a cădiţelor pentru duş astfel încât să se permită curăţarea, dezinfecţia şi dezinsecţia corespunzătoare a pavimentelor, inclusiv sub cădiţe", a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Liliana Iordăchescu. Nu s-au dat amenzi în acest caz şi în spital nu au mai fost descoperite probleme similare la alte băi după ce a fost verificată întreaga unitate sanitară.

Pagina 1 din 226