Veronica AFTENE

Veronica AFTENE

Vineri, 24 Martie 2017 00:00 In Economie Tags

Inspectorii vamali din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Galaţi - Biroului vamal de frontieră Constanţa Sud au descoperit diverse mărfuri (genţi de voiaj tip troler, genţi de umăr şi de plajă din material textil) susceptibile de a fi contrafăcute, în valoare de aproximativ 138.600 euro, urmare controlului efectuat asupra unui container sosit din China pentru o societate comercială cu sediul în Afumaţi, jud. Ilfov.
În data de 23 martie 2017, inspectorii vamali de la Biroul vamal de frontieră Constanţa Sud, urmare a controlului fizic efectuat asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China cu mărfuri pentru o societate comercială cu sediul în Afumaţi, jud. Ilfov, au reţinut 996 bucăţi genţi de voiaj (tip troler), precum şi genţi de plajă şi de umăr din material textil, bunuri susceptibile a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuală pentru mărcile MCM, POLO şi MOSCHINO. Valoarea totală a acestora, dacă ar fi fost comercializate la valoarea bunului original, este de aproximativ 136.800 euro.
Conform prevederilor Regulamentului (UE) nr. 608/2013 şi a Legii nr. 344/2005 privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operaţiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reţinut bunurile contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun.

Luni, 27 Martie 2017 00:00 In Comunitate Tags

Aşa cum se tot discută de mai bine de două luni de zile, sistemul de alimentare cu energie termică în sistem centralizat din Galaţi se târeşte pe ultima sută de metri a existenţei sale. Dezbaterile asupra variantelor ideale pentru cei aproximativ 35.000 de apartamente care au mai beneficiat de căldură şi apă caldă prin intermediul acestui sistem se îndreaptă vertiginos spre varianta conform căreia municipalitatea va renunţa total la sistemul centralizat şi va acorda un sprijin financiar celor care nu au fost debranşati de la sistem până acum de 2.700 lei pentru achiziţia unei surse de încălzire (centrală termică sau electrică, panouri radiante etc.). În şedinţa Consiliului Local Galaţi de pe data de 28 martie se va supune votului consilierilor atât schema de sprijin financiar, cât şi renunţarea la sistemul centralizat de încâlzire. Totodată, consilierii trebuie să decidă şi soarta societăţii de distribuţie a agentului termic, Calorgal SA. În acest sens a fost iniţiat un proiect de hotărâre prin care se doreşte luarea măsurilor de reorganizare a S.C. Calorgal S.A. Galaţi. Conform planurilor edililor, aproximativ 300 de salariaţi nu vor mai avea obiectul muncii şi se doreşte să rămână doar circa 100 de persoane care să asigure luarea măsurilor de conservare a bunurilor mobile şi imobile care sunt proprietate publică sau privată a municipiului Galaţi, aferente serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, precum şi preluarea parţială a acestora de către S.C. Apă-Canal S.A. Galaţi, dar şi revenirea la sistemul centralizat (în cazul în care vreodată se va impune acest lucru) precum şi prestarea serviciilor de întreţinere şi reparaţii la centralele temice.
În cazul în care propunerile vor avea girul consilierilor locali, se va suspenda furnizarea/prestarea serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat către beneficiarii sistemului de utilitate publică începând cu data de 1 mai, iar Calorgal va începe reorganizarea tot de la aceeaşi dată.
Conform declaraţiilor primarului, Ionuţ Pucheanu, cei aproximativ 300 de salariaţi vor putea opta pentru transferul la Gospodărire Urbană, deoarece această societate îşi va lărgi sfera de activitate şi va avea nevoie de forţă de muncă suplimentară.
Calorgal a fost înfiinţată în anul 2012 pentru a înlocui Apatermul, vechea societate de distribuţie a agentului termic, care a intrat în faliment. Societatea a fost înfiinţată prin aportul în numerar al Unităţii Administrativ Teritoriale Galaţi, Tecuci şi Şendreni, cu un capital social de 3.430.925 lei, pentru a asigura alimentarea cu energie termică pentru încălzire şi prepararea apei calde de consum în municipiul Galaţi cu preponderenţă pentru populaţie (asociaţii de proprietari, abonaţi casnici) cât şi pentru unităţi bugetare (gradiniţe, şcoli), agenţi economici şi alte categorii de consumatori. În acest moment la Calorgal lucrează aproximativ 520 de de persoane.

Vineri, 24 Martie 2017 00:00 In Comunitate Tags

Echipa Kode Sword, formată din liceenii pasionaţi de robotică de la Colegiul Naţional Vasile Alecsandri, va reprezenta Galaţiul la cea mai amplă competiţie de robotică organizată în România, BRD FIRST Tech Challenge Romania powered by Vodafone. 800 de elevi din 33 de oraşe se vor întrece pentru două zile, iar echipele participante au proiectat, construit şi programat câte un robot care se încadrează în tema globală anuală stabilită de FIRST International. În weekendul 25-26 martie 2017, la Sala Polivalentă din Bucureşti, vor fi organizate jocuri complexe în echipe, în urma cărora vor fi desemnaţi câştigătorii campionatului şi echipele care vor participa la Campionatul Mondial de Robotică din St. Louis, SUA, din aprilie.

Vineri, 24 Martie 2017 00:00 In Eveniment Tags

Cristian Dima, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a participat, la Roma, la Forumul Economic România - Italia “Redăm încrederea investitorilor români şi italieni în economia românească”, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României din Italia împreuna cu Unindustria Italia, în data de 17 martie. Cristian Dima a prezentat politicile statului român pentru sprijinirea şi atragerea investiţiilor străine, precizând că ”Italia este unul dintre partenerii noştri strategici şi consider că prin intermediul unor evenimente asemănătoare celui de astazi avem o pârghie în plus pentru găsirea celor mai potrivite căi de consolidare a relaţiilor economice bilaterale”.
Unindustria Italia a prezentat propriile servicii şi suportul acordat demersului de internaţionalizare a know-how-ului italian, accentuând sprijinul pentru investiţiile cu destinatia România. Au fost prezentate proiecte în vederea identificării unor parteneriate şi soluţii de finanţare ale acestora, iar în încheierea evenimentului au avut loc întâlniri între oamenii de afaceri prezenţi în vederea stabilirii relaţiilor business to business.
Secretarul de stat Cristian Dima a efectuat o serie de vizite la sediile unor companii româneşti de succes din regiunea Lazio, unde a purtat discuţii cu oamenii de afaceri români din Italia. La eveniment au participat Lazio Gerardo Iamunno, vicepreşedintele Unindustria, Eugen Terteleac, preşedintele Camerei de Comerţ a României în Italia, reprezentanţi ai Ambasadei României în Italia şi ai Biroului de Promovare Comercial Economica Roma, membri Unindustria Italia, oameni de afaceri şi operatori italieni din mai multe domenii de activitate (construcţii, transport, agricultură, managementul deşeurilor, turism) interesaţi în dezvoltarea unor investiţii sau parteneriate de interes general pentru economia românească.
”Am profitat de această ocazie şi am luat legătura cu administraţia locală precum şi administraţiile din zona de Sud-Est, precum Brăila şi Vaslui, iar aceştia au avut ocazia să întocmească materiale de prezentare a oportunităţilor fiecărui judeţ, iar eu am facilitat ca aceste materiale să ajungă la reprezentanţii externi a României, urmând ca aceştia să îi prezinte şi să îi pună în legătură cu mediul de afaceri italian. Mi-am propus ca la fiecare eveniment extern la care particip să fac cunoscut judeţul Galaţi”, a declarat Cristian Dima.

Vineri, 24 Martie 2017 00:00 In Știrea zilei Tags

Negocierea pentru cumpărarea imobilului în care îşi desfăşoară activitatea Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie “Buna Vestire” Galaţi a fost, în sfârşit, finalizată de reprezentanţii Primăriei municipiului Galaţi. Preţul total de vânzare a imobilului (teren şi construcţii) este de 1.100.000 euro, fără TVA, plătibil în lei la cursul BNR leu/euro practicat în ziua emiterii facturii. În acest preţ intră terenul de 10.000 mp precum şi clădirile. Conform negocierilor, achitarea preţului se va efectua integral până pe 10 mai 2017, situaţie în care chiria pentru perioada 01.01.2017 - 10.05.2017 nu se va mai achita.
În cazul în care Consiliul Local al municipiului Galaţi nu va aproba cumpărarea, Primăria municipiului Galaţi va fi nevoită să plătească în continuare chirie.
În ultimii 10 ani, Primăria municipiului Galaţi a plătit către proprietarul clădirii, Fundaţia ”Caritatea”, peste 4.300.000.000 lei, adică aproape 1.000.000 euro. În acest timp, administraţia locală nu a putut investi în acestă unitate spitalicească şi nici accesa fonduri europene pentru reabilitare, reamenajare şi modernizare deoarece nu era proprietara clădirilor.

Joi, 23 Martie 2017 00:00 In De interes public Tags

În şedinţa de Consiliu Local ce va avea loc pe data de 28 martie, consilierii locali urmează să voteze noile tarife pentru serviciul de transport public local de persoane realizat de către Societatea TRANSURB S.A. Galaţi. În cazul în care aleşii vor fi de acord, preţul unui bilet pentru o călătorie va creşte de la 1,50 lei cât este în prezent, la 2,00 lei, iar dacă biletul va fi cumpărat de la conducătorii auto ai mijloacelor de transport în comun, preţul va fi de 2,50 lei.
După cum se arată în documentele care însoţesc proiectul de hotărâre, ”asigurarea cererii de transport este posibilă numai cu practicarea unei politici tarifare, care să asigure acoperirea cheltuielilor şi realizarea unui beneficiu din această activitate. În conformitate cu prevederile legale privind serviciile de transport public local, se constată că, prin încasarea tarifului actual nu se acoperă cheltuielile curente de întreţinere, exploatare şi reabilitare-dezvoltare aferente transportului public de persoane prin curse regulate efectuat de SC. Transurb SA, în condiţiile date, în care această societate este unicul transportator din Municipiul Galaţi începând cu data de 09.05.2016. Ţinând cont că, tariful practicat în prezent nu a mai fost majorat din luna ianuarie 2011, se impune modificarea tarifului/călătorie pe bază de bilet şi a tarifului lunar pe bază de abonament. Acest lucru se justifică şi datorită faptului că în această perioadă au fost majorări de preţ la principalele elemente de cheltuieli, cum ar fi: combustibili, energie electrică, piese de schimb şi cheltuieli cu munca vie. În vederea eficientizării activităţii de transport, a creşterii veniturilor şi a încurajării achiziţionării de abonamente.
Societatea TRANSURB S.A. Galati propune aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport public local de persoane, nediferenţiat pe tipuri de mijloace de transport, după cum urmează:
- Bilet o călătorie comercializat la punctele fixe - 2,00 lei
- Bilet două călătorii comercializat la punctele fixe - 4,00 lei
- Bilet o călătorie comercializat de conducătorii auto - 2,50 lei
- Bilet două călătorii comercializat de conducătorii auto - 5,00 lei
PERSOANE FIZICE
- Abonament nominal, lunar valabil pe o linie 50,00 lei
- Abonament nominal, 1/2 lună valabil pe o linie 30,00 lei
- Abonament nominal, lunar valabil pe două linii 75,00 lei
- Abonament nominal, 1/2 lună valabil pe două linii 50,00
- Abonament nominal, săptămânal valabil pe o linie 18,00 lei
- Abonament nominal, săptămânal  valabil pe două linii 30,00 lei
- Abonament nominal, fracţionat 1 zi, valabil pe toate liniile 10,00 lei
- Abonament nominal, fracţionat 7 zile, valabil pe toate liniile 25,00 lei
- Abonament nominal, lunar valabil pe toate liniile 90,00 lei
- Abonament nominal 6 luni, valabil pe toate liniile 450,00 lei
- Abonament anual valabil pe toate liniile 900,00 lei.
Pentru persoanele juridice, preţurile abonamentelor vor fi şi mai mari. De exemplu, un abonament anual valabil pe o linie va costa 600 lei, iar pe două linii, 900 lei.

În continuare, categoriile de pasageri care beneficiază de gratuităţi şi reduceri la transportul în comun, realizat cu mijloacele de transport ale Transurb SA Galaţi, vor fi ca şi până acum: persoanele fără venituri cu vârsta peste 65 de ani şi pensionarii care cumulează venituri din pensie de până la 1.450 lei brut/lună, abonament redus cu 98% pe o linie; pensionarii care cumulează venituri din pensie cuprinse între 1.451 şi 2.000 lei brut/lună, abonament redus cu 75% pe o linie; pensionarii care cumulează venituri din pensie cuprinse între 2.001 şi 2.500 lei brut/lună, abonament redus cu 50% pe o linie; pensionarii de invaliditate care nu beneficiază de facilităţile prevăzute de Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republiată, cu modificările şi completările ulterioare şi de HCL nr.126/2007 privind aprobarea modalităţii de acordare a gratuităţii precum şi cuantumul acesteia pe mijloacele de transport în comun pentru persoanele cu handicap accentuat şi grav, însoţitorii, asistenţii personali şi asistenţii personali profesionişti ai acestora, abonament gratuit pe o linie; elevii din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal acreditat/autorizat, din municipiul Galaţi, abonament redus cu 98% pe o linie; studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, din municipiul Galaţi, abonament redus cu 98% pe o linie şi persoanele beneficiare de indemnizaţie de şomaj, abonament gratuit pe o linie.

Vineri, 03 Martie 2017 00:00 In Politica Tags

În aceste zile, Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) se reuneşte, în Malta, în cadrul unei întâlniri informale, care îi reuneşte pe miniştrii Comerţului din ţările membre ale UE pentru a dezbate subiecte importante pentru economia ţărilor membre. Reuniunea va fi prezidată de Cristian Cardona, ministerul maltez al Economiei, Investiţiilor şi Micilor Afaceri, şi este organizată în trei sesiuni de discuţie. În prima zi a întâlnirii miniştrilor Comerţului în cadrul CAE, aceştia vor purta discuţii cu directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Roberto Azevedo, dar şi cu reprezentanţi ai Comisiei pentru comerţ internaţional din Parlamentul European.
O primă sesiune de discuţie este legată de propunerea privind o nouă metodologie anti-dumping, prezentată de Comisia Europeană, la 9 noiembrie 2016. Prin noua metodologie, Comisia propune o nouă metodă de calculare a dumpingului pentru importurile din ţările în care există denaturări ale pieţei sau în care statul exercită o influenţă puternică asupra economiei. De asemenea, nu se va acorda "statutul de economie de piaţă" niciunei ţări, ci se va garanta că instrumentele de apărare comercială ale UE sunt adaptate pentru a face faţă noilor provocări şi realităţi juridice şi economice, menţinând, concomitent, un nivel echivalent de protecţie. O a doua sesiune este dedicată prezentării de către Comisia Europeană a proiectului comun iniţiat de Comisie împreună cu Guvernul canadian cu privire la crearea unei Curţi Multilaterale de Investiţii care să se ocupe de rezolvarea diferendelor privind investiţiile, iar a treia sesiune va fi consacrată evoluţiilor internaţionale în ceea ce priveşte comerţul, punându-se accent pe provocările cărora UE trebuie să le facă faţă în 2017, dar şi pe politicile comerciale care urmează să fie puse în practică de noua administraţie Trump.
Delegaţia României este condusă de secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Cristian Dima, care a declarat: ”Reuniunea are ca scop stabilirea liniilor de acţiune în procesul de negocieri cu parteneri strategici, având în vedere că mediul de afaceri românesc şi european se luptă din greu cu practicile comerciale neloiale şi de damping ale unor ţări ale căror economii nu sunt consolidate. Noua metodologie de calcul antidumping ce urmează a fi stabilită la nivel european este foarte importantă pentru ţara noastră pentru că mediul de afaceri românesc are nevoie de asigurarea unei concurenţe loiale la nivelul UE astfel încât să se asigure o protecţie adecvată a producă

Luni, 27 Februarie 2017 00:00 In Eveniment Tags

Inspectorii vamali din cadrul Biroului vamal de frontieră Giurgiuleşti au reţinut, în data de 26 februarie 2017, în vederea confiscării aproximativ 200 pachete ţigarete de contrabandă şi mijlocul de transport cu locaş special amenajat pentru transportul acestora. Autoritatea vamală a sancţionat şoferul cu amendă contravenţională în valoare de 10.000 lei.
În seara zilei de 26 februarie 2017, în jurul orelor 22.00, urmare controlului vamal de specialitate efectuat la intrarea în ţară, inspectorii vamali din cadrul Biroului vamal de frontieră Giurgiuleşti au reţinut în vederea confiscării 200 pachete ţigări de contrabandă, marca ASHIMA, fără timbru fiscal. Ţigările erau ascunse în scopul sustragerii de la controlul vamal în locaş special amenajat, în butelia GPL a unui autoturism marca Daewoo Cielo,  înmatriculat în România. Autoritatea vamală a procedat la reţinerea în vederea confiscării a ţigaretelor de contrabandă şi a autoturismului cu locaş special amenajat pentru transportul ţigaretelor de contrabandă, aplicând şoferului amendă contravenţională în valoare de 10.000 lei.

Sâmbătă, 25 Februarie 2017 00:00 In Economie Tags

În cadrul Programului bilateral KSP (Knowledge Sharing Program), în perioada 20 - 23 februarie 2017 s-au desfăşurat o serie de întâlniri la sediul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat cu reprezentanţii Institutului de IMM-uri din Koreea - KSBI şi cu reprezentanţii Centrului de Productivitate - KP. Partea română a fost reprezentată de secretarul de stat, gălăţeanul Cristian Dima, precum şi de reprezentanţi ai Direcţiei Mediului de Afaceri. Programul KSP, care se desfăşoară în perioada 2015-2017, are ca scop înfiinţarea Centrului Român de Productivitate şi Competitivitate, precum şi editarea şi publicarea unui catalog anual cu date specifice pentru productivitate referitoare la diferite sectoare economice din România.
Şeful delegaţiei coreene, Jungdae Suh, preşedinte al Institutului de cercetări pentru afaceri economice din Koreea, şi-a exprimat aprecierea faţă de evoluţia actuală a programului KSP şi intenţia părţii române, în special a secretarului de stat Cristian Dima, de a continua programul şi de a atinge obiectivele propuse. Prin înfiinţarea Centrului de Productivitate şi Competitivitate se preconizează o creştere a performanţelor economice ale întreprinderilor româneşti şi o creştere a calificării personalului angajat pentru atingerea unor standarde europene şi internaţionale în acest domeniu.

Miercuri, 22 Februarie 2017 00:00 In Sport Tags

Suporter Club Oţelul Galaţi, face cunoscută o informaţie uimitoare. Casa de licitaţii ”Artmark” care a scos la licitaţie palmaresul şi marca FC Oţelul Galaţi vinde marca deşi aceasta este expirată. Vă prezentăm comunicatul de presă al SC Oțelul Galați”:
”SC Oţelul Galaţi s-a angajat încă de la înfiinţare că va continua tradiţia fotbalului gălăţean şi ca vă face toate demersurile ca numele Oţelul să fie neîncetat punctul de referinţă sportiv, clubul fanion al oraşului Galaţi şi al provinciei istorice Moldova.
Astfel, clubul nostru şi-a manifestat încă de la început dorinţa de a achiziţiona direct sau prin intermediul unei licitaţii publice marca "FC Oţelul Galaţi", în scopul păstrării în sânul comunităţii locale a tradiţiei şi istoriei clubului Oţelul Galaţi. Cu toate acestea, ţinem să subliniem convingerea noastră că aceste valori nu pot fi evaluate din punct de vedere material şi considerăm că orice mod de a le tranzacţiona nu reprezintă decât o încercare de a profita de pasiunea şi efortul depus în peste cei 50 de ani de jucătorii, antrenorii şi mai ales suporterii acestei minunate echipe.
În ciuda acestor convingeri, SC Oţelul Galaţi a dorit şi doreşte în continuare ca marca şi colecţia de trofee să revină acolo unde aparţin din punct de vedere moral, mai ales în condiţiile în care Fotbal Club Oţelul S.A. a încetat sa mai existe din punct de vedere juridic, fiind dizolvat prin hotărârea Tribunalului Bucureşti.
Clubul nostru ar fi dorit să participe la licitaţia organizată de casa de licitaţii Artmark, însă apreciem că orice cheltuială, mai ales una importantă - minim 10.000 de euro din bugetul clubului nostru, care este constituit din cotizaţiile suporterilor, trebuie să fie făcută cu diligenţă şi mai ales să respecte o procedură legală. Am constatat însă cu suprindere că atât casa de licitaţii, cât şi lichidatorul judiciar nu pot să dovedească faptul că deţin în mod legal dreptul asupra mărcii. La solicitările noastre repetate aceştia ne-au pus la dispozitie un certificat de înregistrare a mărcii expirat şi totodată nu au putut să dovedescă existenţa unei cereri depuse în termen de reînnoire a acestei mărci, în conformitate cu prevederile art. 30 alin.1-5 din Legea nr. 84/1998. Prin urmare, apreciem că, în prezent, lichidatorul judiciar al FC Oţelul SA, precum şi casa de licitaţii sunt într-o gravă eroare din punct de vedere legal, fiind în situatia în care nu pot cesiona drepturile asupra mărcii, aceasta fiind decăzută la OSIM şi în acest mod practic nu mai există un obiect al licitaţiei. SC Oţelul Galaţi speră ca această situaţie să fie clarificată cât mai rapid, clubul nostru fiind disponibil pentru a participa la orice demers ce va avea ca temă readucerea „acasă” a mărcii şi colecţiei de trofee şi redarea lor comunităţii gălăţene. De asemenea, asociaţia noastră îi asigură pe suporterii ce sunt alături de noi că vom întreprinde toate acţiunile necesare pentru continuarea şi promovarea la cel mai înalt nivel a spiritului „Oţelul Galaţi”. Împreună pentru Oţelul!”.

Pagina 1 din 13