Agricultură bio creşte în ritm susţinut în Europa

 
Luni, 07 August 2017 09:24
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Segmentul bio al agriculturii europene trece printr-o perioadă favorabilă, beneficiind de cererea crescută a consumatorilor pentru alimente sănătoase, informează AFP. Între ţările din sud care dispun de mari suprafeţe cultivate bio şi ţările din nord care sunt cei mai mari consumatori de alimente bio, precum şi ca urmare a presiunilor marilor lanţuri de distribuţie, agricultura europeană bio îşi caută un loc în sistemul agroalimentar mondial care va trebui să răspundă la provocarea de a hrăni peste nouă miliarde de locuitori ai planetei în 2050. Potrivit celor mai recente date statistice, consumul de produse bio în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene a fost de 28,3 miliarde euro în 2015, 70% din acest total fiind consumat în doar patru ţări (Germania, Franţa, Italia şi Marea Britanie). Procentual însă, danezii, austriecii şi suedezii sunt primii consumatori de produse bio, ponderea acestor produse în achiziţiile lor alimentare fiind în 2015 de 8,4%, 8% şi respectiv 7,7%. Ca cifră de afaceri însă, prima piaţă bio din Europa este Germania, unde în 15 ani consumul de produse bio a crescut de patru ori până la 8,62 miliarde de euro în 2015, adică 5% din toate produsele alimentare consumate în această ţară. În Germania, unde marea majoritate a produselor bio se vând în marile lanţuri de distribuţie, consum de produse bio creşte mai rapid decât producţia. În consecinţă, chiar dacă suprafaţa cultivată bio creşte rapid, Germania importă din ce în ce mai multe produse bio, astfel că 80% şi 90% din tomatele şi ardeii bio provin din Spania şi Italia. Piaţa bio cea mai dinamică din Europa este cea din Suedia, unde acest segment a crescut cu 38% în 2014 şi cu 39% în 2015, până la 2,3 miliarde de euro. În această ţară, diferitele studii efectuate de Institutul suedez de studii de mediu au contribuit la creşterea apetitului pentru alimentaţia sănătoasă. În 2013, instituţii precum şcoli sau spitale utilizau în medie 23% produse bio în alimentaţie. În ceea ce priveşte culturile agricole bio, datele Eurostat arată că în cinci ani suprafeţele agricole cultivate bio în UE 28 au crescut cu 21%, de la 9 milioane de hectare în 2010 până la 11,1 milioane hectare în 2018. Aceste suprafeţe au crescut în toate satele membre, cu excepţia Marii Britanii, unde au scăzut cu 29% până la 495.292 hectare, şi Olandei, unde au scăzut cu 4% până la 44.402 hectare. În 2015, patru ţări erau responsabile pentru mai mult de jumătate (53%) din suprafeţele europene cultivate bio: Spania cu 1,96 milioane hectare (creştere de 21,9% comparativ cu 2010), Italia cu 1,5 milioane hectare (creştere de 34%), Franţa 1,36 milioane hectare (creştere de 61%) şi Germania 1,06 milioane hectare (creştere de 7%). În întreaga Europă există însă în continuare loc pentru creşterea agriculturii bio. În 2015, suprafeţele alocate acestui segment nu reprezentau decât 6,2% din totalul terenurilor agricole din UE-28. Potrivit Eurostat, ţările din nord, precum Austria, Suedia şi Estonia, sunt proporţional cele mai verzi, în condiţiile în care peste 15% din terenurile lor agricole erau consacrate în 2015 agriculturii bio. Cu toate acestea, în Marea Britanie şi mai ales în statele membre din Europa de Est se găsesc cele mai mari exploataţii bio. Astfel, în Slovacia suprafaţa media a unei exploataţii bio era de 474 hectare în 2013, în Marea Britanie era de 200 hectare, în Cehia de 178 de hectare şi în Estonia de 92 de hectare. Pe partea de producţie bio, Germania, Italia şi Spania au cele mai mari suprafeţe cultivate cu cereale, fiecare cu aproximativ 200.000 de hectare. În total, peste 1,7 milioane de hectare de cereale bio erau cultivate în UE în 2015, echivalentul a 3% din suprafaţa totală cultivată. Pe partea de leguminoase bio, Franţa, Spania şi Italia sunt în fruntea plutonului cu 68.000 de hectare, 39.000 şi respectiv 37.000 de hectare. Pentru legumele bio, Polonia este lider cu 41.819 hectare cultivate, urmată de Italia 29.487 hectare şi Franţa cu 16.832 de hectare. De asemenea, Polonia este şi primul producător de căpşuni bio din Europa cu 2.900 de hectare cultivate în 2015. Sectorul vinului bio european este dominat de trioul Spania, Italia şi Franţa, care sunt şi primii trei producători mondiali de vin. Chiar dacă suprafeţele cultivate bio sunt mult în urma celor cultivate cu vie convenţională, creştere segmentului bio a fost puternică în cinci ani: de 40,7% până la 96.591 de hectare în Spania, de 37,5% în Italia şi de 28,6% în Franţa.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu