România va avea în 2020 o absorbţie a fondurilor europene de 73%

 
Luni, 03 Iulie 2017 11:40
Publicat în Fonduri UE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

România va avea în 2020 o absorbţie a fondurilor europene de 73%, iar până în 2023 va ajunge la 100%, a declarat Rovana Plumb, ministru propus pentru Fonduri Europene, în cadrul audierii sale din Comisiile reunite pentru afaceri europene din Parlament.
"Un obiectiv pentru 2017 este de a deschide toate liniile de apeluri. În momentul de faţă avem în deschidere, în ceea ce priveşte alocarea financiară, un procent 68%. De aceea ne-am propus ca până la sfârşitul anului să avem 100% deschiderea apelurilor. În ceea ce priveşte contractarea, în momentul de faţă suntem la 8,57%. Vom continua pentru că avem un "pipeline" pe contracte care au fost semnate, 2,325 miliarde euro care sunt în implementare. Un alt obiectiv pe care îl avem pe întreg cadrul financiar este simplificarea, acela de a facilita participarea beneficiarilor la fondurile europene printr-o flexibilizare şi simplificare a procedurilor. Am început acest lucru în cadrul Comisiilor tehnice", a spus Plumb.
Ea a precizat că absorbţia fondurilor europene pe cadrul 2007-2013 este de 90,44%, dar mai sunt proiecte care fac obiectul unor procese în instanţă.
"Am demonstrat în perioada anterioară de programare cât am fost la guvernare că am reuşit de la 7% să ajungem la 90,44% (absorbţie n.r.). În luna martie s-a închis perioada de programare anterioară. Mai sunt şi alte proiecte care sunt în curs de finalizare şi fac obiectul unor procese în instanţă şi pentru care aşteptăm deciziile finale", a mai arătat ministrul propus pentru Fonduri Europene.
Comisiile reunite pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor şi Senat au avizat-o pe Rovana Plumb pentru funcţia de ministru delegat pentru Fonduri Europene.
Aceasta a obţinut 15 voturi pentru, 8 împotrivă şi nicio abţinere.
"Principalul nostru obiectiv în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene este acreditarea autorităţilor de management pentru fondurile structurale şi de investiţii. Pe data de 28 aprilie au fost transmise către Autoritatea de Audit toate procedurile necesare pe fiecare autoritate de management care gestionează cele 10 programe operaţionale. Aşteptăm ca într-o perioadă relativ scurtă primele trei autorităţi de management, respectiv pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, PO Capacitate Administrativă şi PO Iniţiativa pentru IMM-uri să fie acreditate şi să putem să transmitem către Comisia Europeană declaraţiile de cheltuieli, la fel şi pentru celelalte programe: Infrastructură Mare, Capital Uman, Competitivitate şi POR", a spus Plumb.
Ea a precizat că din discuţiile purtate cu Autoritatea de Audit se previzionează o acreditare pentru aceste patru programe până la începutul lunii august.
De asemenea, a afirmat că autorităţile au plătit 800 milioane euro către beneficiari, din care circa jumătate sunt din proiecte fazate, iar după acreditarea autorităţilor de management se pot transmite declaraţiile de cheltuieli către Comisia Europeană.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu