6 din 10 restaurante, baruri şi cafenele din România intră în faliment în primele 9 luni de la deschidere

 
Joi, 21 Septembrie 2017 14:01
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Şase din zece restaurante, baruri şi cafenele din România intră în faliment în primele 9 luni de la deschidere, iar opt din zece în primii cinci ani de funcţionare, atrage atenţia Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), pe baza unor studii realizate de-a lungul timpului pe acest segment de piaţă. Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei, situaţia de fapt este cu atât mai îngrijorătoare cu cât românii sunt pe ultimul loc în clasamentul european al cheltuielilor la restaurante sau cafenele, ca procentaj din veniturile unei gospodării. Astfel, conform Eurostat, românii cheltuie doar 1,1% din venituri la restaurante sau cafenele, în timp ce spaniolii alocă 14,6%, iar media în Uniunea Europeană (UE) este de 6,8%. La nivel general al sectorului, 60% dintre restaurantele, barurile şi cafenelele din România dau faliment în primele nouă luni de la deschidere, iar 80% în primii 5 ani de funcţionare. ''Să înţelegem, o dată pentru totdeauna, că nu mai putem face lucrurile după ureche! Educaţia şi formarea continuă reprezintă singura soluţie sustenabilă de a rezolva problema lipsei de personal calificat din industrie şi a combate managementul defectuos. Resursa umană este singura care poate, într-adevăr, să producă resurse noi. Un plan de business adaptat la realitatea economică românească este singurul care îţi poate oferi un viitor predictibil într-o piaţă mereu schimbătoare. De aceea, antreprenorii din HORECA trebuie să investească mai mult în obţinerea de know-how. Dacă vrei să fii mereu cu un pas în faţa celorlalţi, trebuie să participi constant la workshop-uri sau la cursuri de perfecţionare. Aşa că, înainte să dăm vina pe cauzele externe, să ne întrebăm dacă am făcut tot ce ţine de noi să ne asigurăm succesul'', a declarat preşedintele HORA, Dragoş Petrescu. Conform organizaţiei patronale, "economia românească se îndreaptă către o criză acută de personal calificat, în condiţiile în care datele statistice arată că numărul locurilor de muncă vacante aproape s-a dublat, de la 38.625, în 2009, la 59.753, în 2016, potrivit unui studiu KeysFin", iar "industria HORECA este printre cele mai afectate sectoare". În viziunea HORA, principala cauză pentru această întreagă situaţie o reprezintă lipsa educaţiei şi profesionalizării din industrie, care influenţează în mod direct politicile de personal şi managementul business-urilor.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu