Mai multe gaze stocate pentru România în acest an

 
Luni, 06 Noiembrie 2017 00:00
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cantitatea de gaze aflată în acest moment în depozitele de gaze este mai mare decât necesarul estimat pentru această iarnă, a declarat, recent, secretarul de stat în Ministerul Energiei Robert Tudorache, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă a activităţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
"Conform hotărârii de Guvern, avem obligaţia de a înmagazina pentru această iarnă o cantitate de gaze de două miliarde de metri cubi. În acest moment, avem în depozite 2,23 miliarde de metri cubi, astfel că obligaţia de înmagazinare este depăşită, ca în fiecare an", a spus Tudorache.
Preşedintele Comisiei de anchetă, Iulian Iancu, l-a întrebat de ce obligaţia de înmagazinare este de două miliarde de metri cubi, în condiţiile în care România dispune de o capacitate totală de stocare de 3,1 miliarde de metri cubi.
"Obligaţia de înmagazinare este decisă în funcţie de consumul estimat. Anul trecut, de exemplu, am depăşit cu 500 de milioane de metri cubi obligaţia de înmagazinare", a explicat Tudorache.
Romgaz a informat că are înmagazinată în prezent o cantitate de gaze naturale de 633,83 milioane metri cubi de gaze, dublu faţă de obligaţia stabilită prin Ordinul Autorităţii Naţionale de reglementare în Energie, potrivit reprezentanţilor companiei.
"Romgaz şi-a îndeplinit obligaţia de stocare gaze conform ordinului ANRE, depăşind chiar cantitatea la care era obligată să stocheze. La ora actuală, Romgaz are înmagazinate 633,83 milioane metri cubi (aproape dublu faţă de obligaţia stabilită de ANRE), iar capacitatea totală de stoc este de 1,93 miliarde metri cubi în depozitele gestionate de Romgaz, depăşind stocul minim obligatoriu care era de 1,78 miliarde metri cubi, pentru toţi operatorii din piaţă", precizează sursele citate.
În total, capacitatea de stocare, incluzând Depomureş (Engie) este de circa 2,2 miliarde metri cubi ca obligaţie pentru iarna aceasta, subliniază reprezentanţii Romgaz.
Conform Deciziei ANRE din 30 octombrie 2017, stocul minim de gaze naturale stabilit la nivel naţional pentru titularii licenţelor de furnizare care asigură aprovizionarea cu gaze naturale a clienţilor finali, pentru ciclul de înmagazinare 2017-2018, este de 18,65 milioane MWh, din care stoc aferent categoriei de clienţi finali casnici — 8,18 milioane MWh, stoc aferent categoriei de clienţi finali producători de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei — 3,46 milioane MWh şi stoc aferent categoriei de clienţi finali noncasnici 7,009 milioane MWh.
În prezent, pe piaţa românească a gazelor naturale există trei operatori pentru depozitele de înmagazinare subterană: Romgaz, Depomureş şi Amgaz. De asemenea, există 34 de societăţi de distribuţie şi furnizare a gazelor naturale către consumatorii captivi — cei mai mari fiind Distrigaz Sud şi E.ON Gaz Romania şi 76 de furnizori pe piaţa angro.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu