Diamantul care a aparţinut coroanei franceze va fi scos la licitaţie

 
Miercuri, 25 Octombrie 2017 00:00
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un diamant roz de 19,07 carate care a aparţinut coroanei franceze, denumit "Le Grand Mazarin", va fi vândut în cadrul tradiţionalei licitaţii de bijuterii organizată de Christie's în luna noiembrie la Geneva, a indicat recent cunoscuta casă de licitaţii, citată de AFP.
"Le Grand Mazarin, legendarul diamant roz de 19 carate, este o mărturie unică a istoriei Franţei. Pe parcursul celor 250 de ani în care a făcut parte din trezoreria franceză, el a luminat bijuteriile a patru regi, patru regine, doi împăraţi şi două împărătese, începând cu Regele Soare, Ludovic al XIV-lea", a explicat preşedintele Christie's pentru Europa şi Asia, François Curiel, într-un comunicat
El a fost listat mai întâi printre proprietăţile cardinalului italian Mazarin, diplomat şi om politic, care a condus Franţa în calitate de premier sub domniile lui Ludovic al XIII-lea şi Ludovic al XIV-lea, a indicat celebra casă de licitaţii.
La moartea sa, în 1661, Cardinalul a transmis diamantul regelui Ludovic al XIV-lea, alături de alte celebre diamante care i-au aparţinut.
Diamantul roz a rămas apoi timp de 225 de ani în cadrul bijuteriilor coroanei, fiind purtat de Napoleon, Ludovic al XVIII-lea, Napoleon al III-lea şi împărăteasa Eugenie.
Piatra a fost ulterior scoasă la licitaţie şi achiziţionată de bijutierul francez Frédéric Boucheron, apoi de Baronul von Derwies. În prezent, "Le Grand Mazarin" aparţine unui colecţionar privat, al cărui nume nu a fost dezvăluit.
Diamantul, care provine din minele din Golconde (sudul Indiei), va fi licitat — pentru a doua oară în istoria sa — pe 14 noiembrie la Geneva, iar preţul de vânzare este aşteptat să varieze între 6 şi 9 milioane de dolari (între 5,1 şi 7,7 milioane de euro), potrivit previziunilor Christie's.
"Prezent pe coroanele aproape tuturor regilor şi împăraţilor Franţei de la Ludovic al XV-a, Le Grand Mazarin este, fără îndoială, Diamantul Coroanei printre bijuteriile regale franceze", a declarat directorul departamentului pentru bijuterii din cadrul Christie's, Rahul Kadakia.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu