Implementarea inteligenţei artificiale este afectată de lipsa talentelor care să creeze seturile de reguli şi algoritmi

 
Marți, 02 Ianuarie 2018 00:00
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Companiile continuă să integreze inteligenţa artificială (IA) în operaţiunile de afaceri, în ciuda lipsei talentelor, conform unui sondaj efectuat de EY în rândul a 200 profesionişti seniori din zona IA privind gradul de adopţie şi de integrare a IA.
Talentul reprezintă principala preocupare pentru respondenţii din cadrul sondajului. 56% dintre aceştia declară că lipsa de experţi IA reprezintă cea mai înaltă barieră în calea implementării IA în operaţiunile curente de afaceri. În acelaşi timp, organizaţiile sunt îngrijorate de lipsa de diversitate din rândul talentelor disponibile, 41% atrăgând atenţia că diversitatea de gen poate influenţa prejudecăţile pe care maşinile le vor asimila în procesul de învăţare (machine learning).
Carmen Adamescu, Partener EY România, spune: "În acest an, pe măsură ce au elaborat strategii de integrare a inteligenţei artificiale în operaţiunile curente, companiile s-au confruntat cu lipsa experţilor matematicieni şi statisticieni care ştiu să creeze seturile de reguli şi algoritmi care trebuie implementate în tehnologiile IA. Acest fapt demonstrează clar că o abordare IA de succes nu se referă doar la tehnologie, ci mai ales la oameni inteligenţi. Privind înspre 2018, organizaţiile ar trebui să aibă ca prioritate atragerea şi cultivarea de talente – atât prin recrutarea de persoane cu o pregatire adecvată, cât şi prin investiţii în programe de instruire şi cultivare de talente.”

În ciuda obstacolelor, tendinţa de adoptare a IA continuă

Conform sondajulului, firmele sunt în etapa în care depăşesc deja rezistenţa internă faţă de adoptarea acestei tehnologii. În prezent, 33% dintre respondenţi au menţionat poziţia stakeholderilor ca pe o barieră în calea implementării IA. Schimbarea pozitivă a acestui sentiment sugerează că stakeholderii încep să recunoască tot mai mult potenţialul inteligenţei artificiale.
De asemenea, rezultatele arată că, deşi companiile au progresat în procesul de integrare a IA, acestea se află în etape diferite de implementare. În timp ce 17% sunt de-abia în faza de evaluare a opţiunilor privind zonele de implementare a IA şi 26% sunt în etapa proiectelor pilot, 67% dispun de o persoană dedicată care gestionează acţiunile necesare adoptării IA în interiorul organizaţiei. Per ansamblu, 62% dintre angajaţi au un sentiment pozitiv faţă de integrarea inteligenţei artificiale.
"Organizaţiile au parcurs mult din itinerariul IA şi ne aşteptăm ca ritmul de adopţie să se accelereze în 2018. Obiectivul aspiraţional al inteligenţei artificiale este de a introduce inteligenţă în maşini, care se bazează pe un volum mare de date şi informaţii care trebuie prelucrate. În Romania, mai apare o provocare datorită lipsei de organizare şi de management al datelor.
În plus, liderii ar trebui să identifice o nevoie clară cu care se confruntă şi apoi să analizeze dacă tehnologia ar putea să rezolve problema respectivă. Acest lucru se poate realiza doar cu sprijinul specialiştilor, care pot identifica oportunităţile si beneficiile folosirii inteligenţei artificiale în afacerile lor", conchide Carmen Adamescu.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu