Monitorul de Galati - Ziar print si online - Monitorul de Galati - Ziar print si online
Maria ROMANIŢĂ

Maria ROMANIŢĂ

Vineri, 24 Februarie 2017 00:00 In Știrea zilei Tags

6 acţiuni de control au făcut reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi în prima lună a anului 2017 iar în 2016 numărul acţiunilor de control a fost de 381.
Din cele 16 acţiuni de control din acest an, 12 au fost controale tematice, conform planului anual de control, trei au fost operative, dispuse de CNAS, şi un control a fost inopinat, dispus de către preşedintele director general al CJAS Galaţi. Din cele 381 de controale făcute în 2016, un număr de 36 au fost controale tematice, conform planului anual de control, 312 au fost controale operative dispuse de CNAS, 15 au fost controale inopinate, dispuse de către preşedintele director general al CJAS Galaţi, şi alte 18 au fost controale pe programe naţionale de sănătate.
„În urma acţiunilor de control realizate în luna ianuarie a acestui an în ceea ce priveşte activitatea firnizorilor de servicii medicale nu s-au depistat încălcări ale clauzelor contractuale sau alte nereguli. În schimb, anul trecut, în urma acţiunilor realizate constant, au fost depistate nereguli şi s-au imputat şi recuperat 138.738,90 lei”, a precizat Oana Mihaela Docan, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi.
Dacă în prima lună a anului furnizorii au fost „cuminţi”, anul trecut echipele de control au găsit numeroase disfuncţionalităţi şi iregularităţi. În ceea ce priveşte medicina de familie, s-au imputat şi recuperat de la medici 26.532,44 lei. Cea mai frecventă abatere depistată a fost raportarea unor servicii medicale către pacienţi internaţi. Pentru asta, 194 de medici de familie au fost sancţionaţi. 76 de medici de familie au fost sancţionaţi pentru că au prescris eronat medicamente pentru categoria de asigurat „handicap” (100%) pacienţilor care nu se încadrau în această categorie, în timp ce 40 de medici au fost de asemenea sancţionaţi pentru că au prescris reţete pacienţilor pe perioada internării acestora în spital. S-au mai dat sancţiuni şi avertismente şi pentru alte încălcări ale clauzelor contractuale.
În urma controalelor făcute în spitalele aflate sub contract cu CJAS Galaţi, au fost imputaţi şi recuperaţi 105.934,29 lei. Într-un caz s-a sancţionat un furnizor cu 1% din valoare de contract a anului anterior din pricina eleberării de recomandări pentru protezare stomii/incontinenţă urinară fără ca pacienţii să fie internaţi sau la altă dată decât la data externării pacienţilor. Şase spitale au fost sancţionate pentru că au prescris eronat medicamente pentru categoria de asigurat „handicap” (100%) pacienţilor care nu se încadrau în această categorie, alte cinci au fost sancţionate după ce s-a depistat că unii medici au prescris reţete pacienţilor pe perioada internării acestora în spital. S-au mai găsit nereguli privind întocmirea recomandărilor privind acordarea dispozitivelor medicale într-un singur exemplar, lipsa solicitării pacienţilor de declaraţii pe propria răspundere din care să rezulte că deficienţa organică sau funcţională nu a apărut în urma unei boli profesionale, a unui accident de muncă sau sportive. Au fost găsite nereguli şi în activitatea ambulatoriilor de specialitate şi a celor paracilinice, pentru care s-au imputat-recuperat sumele de 3.443,47 lei respectiv 2.605.81 lei.

Joi, 23 Februarie 2017 00:00 In Eveniment Tags

Incendiu cu victimă miercuri seara pe strada Caşin din Galaţi. O femeie în vârstă de 65 de ani a murit arsă de vie după ce camera în care se afla a luat foc. Femeia era în casă cu nepotul, un tânăr de circa 20 de ani. El a dat alarma când, ieşind din baie, a văzut foc şi fum în camera bunicii. Fiul femeii, care locuia la o casă alăturată, a încercat să îşi salveze mama, dar a fost inutil. Pompierii au intervenit cu două autospeciale cu apă şi spumă şi un echipaj SMURD.
„Detaşamentul Galaţi 1 a intervenit pe strada Caşin la un incendiu cu victimă. Este vorba despre o femeie de 65 de ani. Urmează a se stabili care au fost circumstanţele în care a avut loc incendiul“, a precizat mr. Valentin Banciu, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenţă Galaţi. Au sosit şi poliţiştii şi, după ce s-a stins incendiul, s-a făcut prima anchetă şi s-a stabilit că focul a pornit de la o ţigară pe care bătrâna ar fi uitat-o aprinsă şi a adormit. Se pare că focul şi fumul au trezit victima din somn, dar era deja prea târziu. Cadavrul i-a fost găsit sub o masă peste care s-ar fi prăbuşit şi plafonul, care a ars şi el. În casă totul este distrus.

Joi, 23 Februarie 2017 00:00 In Eveniment Tags

Un tânăr de 20 ani din comuna Schela, în timp ce conducea un autoturism pe raza localităţii, a surprins şi accidentat un minor de 9 ani nesupravegheat, care traversa strada prin loc nepermis şi fără să se asigure. În urma evenimentului rutier minorul a fost transportat la Spitalul Bagdasar-Arseni Bucuresti, pentru acordarea de îngrijiri medicale. Poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Joi, 23 Februarie 2017 00:00 In Eveniment Tags

Pentru a doua oară în această lună, poliţiştii gălăţeni au avut de-a face cu false victime. După ce un tânăr şi-a înscenat tâlhăria deoarece băuse şi nu ştia ce făcuse cu mobilul, o tânără şi-a imaginat cam acelaşi scenariu.
„Poliţiştii gălăţeni au fost sesizaţi de o tânără de 25 ani despre faptul că, în timp ce se deplasa pe strada Siderurgiştilor, a fost deposedată de o poşetă ce conţinea un telefon mobil, suma de 310 lei şi actele de identitate. Femeia reclamă că un tânăr necunoscut i-a smuls poşeta de pe umăr şi apoi, pentru a-şi asigura scăparea, a fugit printre blocuri. Din cercetări poliţiştii nu au obţinut informaţii care să susţină aspectele sesizate, astfel că tânăra a fost invitată la Secţia 2 Poliţie, unde, în urma reaudierii, a declarat faptul că totul a fost o înscenare deoarece avea nevoie de o sumă de bani şi nu dorea ca familia să afle acest lucru”, a precizat sinsp. Andreea Rogojină, IPJ Galaţi. Tânăra a recunoscut falsa alarmare, motiv pentru care a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 100 lei.

Miercuri, 22 Februarie 2017 00:00 In Știrea zilei Tags

Locatarii unor case şi proprietarii unor afaceri aflate în circa zece imobile de pe strada Traian se plâng de faptul că, din cauza lucrărilor de modernizare a străzii şi lărgire a carosabilului la patru benzi, mai multe imobile stau să cadă, locatarii spunând că totul a început în urmă trepidaţiilor de la demolările şi lucrările de compactare şi tasare a noului bulevard. Situaţia s-a agravat în ultimele zile şi deja locatarii se plâng că au în casă crăpături mai mari decât cele pe care le-au avut în urma oricărui cutremur.
„Se duce casa cu tot cu perete. S-a agravat situaţia după ce s-au apucat de lărgit strada şi au început să taseze cu buldozerele. Casa a început să vibreze ca şi buldozerele. A început să cadă câte un pic, câte un pic, până a căzut deodată. Vom merge la Primărie să reclamăm. Sunt chiriaş al Primăriei. Îmi e teamă să nu mă fac vecin cu celălalt vecin, unde deja s-a surpat. Sunt vreo şase case, până pe strada Democraţiei. Toate şase au început să se strice de când au început lucrările. Plus câteva magazine. La cutremur mi-a apărut o fisură mică la uşă, pe perete. Era normal, dar de când au început lucrările am avut cutremur constant”, se plângea Mihai Caramoci, unul dintre locatarii caselor afectate.
În anumite zone s-a suprat deja şi spaţiul de trecere dintre case. Într-un gang pietonal a apărut de câteva zile o gaură imensă. „Acum trei zile a apărut groapa asta mare. Este de la tasare. Se duce drept sub magazinul de muzică. Şi la mine în casă sunt crăpături. Pe o parte au reparat, modernizat, pe partea cealaltă au stricat mai mult. Au lărgit strada, dar mai mult au stricat. În ultimele zile, de când au astupat cu pietriş, au început să îl taseze cu excavatoarele şi am ieşit afară şi le-am spus că îmi dărâmă casa. Mi-au spus să mă duc să fac reclamaţie”, spunea şi Gabriel Nemţeanu, alt locatar din zonă.
Afacerile din zonă au fost grav afectate. Unii deja au închis şi s-au mutat deoarece deja era periculos să mai stea în imobilele crăpate iar alţii se vor muta, dar, fiind vorba de afaceri vechi, oamenii îşi pierd vadul. În plus, vor da bani în plus, să închirieze un alt spaţiu, în situaţia în care spaţiul deteriorat de pe strada Traian le aparţinea şi nu plăteau nimic pentru el.
„Imobulil unde am magazinul este al meu. Am reparat cât am putut, dar deja este periculos să mai ţin angajata aici sau să intre oameni. De 15 ani suntem aici, ne ştiu oamenii... dar deja caut altă locaţie. O să am pierderi mari, e logic.  Apoi voi cere Primăriei despăgubiri şi plata chiriei pentru toată perioada în care voi sta în altă parte. Din vară, când au început cu compactare şi buldozere, s-a agravat situaţia şi deja nu mai putem face faţă crăpăturilor care apar în pereţi”, spunea Vasile Petre,  proprietar al magazinului Muzica.
Aceeaşi situaţie este şi la magazinul de încălţăminte de alături. „O să ne mutăm probabil şi noi, că nu se mai poate sta aşa. Stăm cu frica în sân la serviciu. Crăpăturile sunt foarte mari şi se adâncesc de la o zi la alta”, spunea Eliza Brunchi, vânzătoare. Deja magazine cu obiecte şi instalaţii sanitare s-a mutat tot din aceeaşi cauză. În zonă este şi un cabinet notarial care, la fel, are crăpături în pereţii imobilului unde funcţionează.  

Primăria va face o expertiză

Deocamdată Primăria Galaţi a anunţat că trimite în zonă echipe care să stabilească exact care este cauza deteriorării imobilelor de pe o parte a străzii Traian.
„O echipă de la Primărie se va deplasa în teren pentru a face o expertiză. În funcţie de rezultatul acestei expertize, care trebuie să stabilească şi cauza surpărilor, vom vedea dacă se pune problema relocării chiriaşilor sau a plăţii de despăgubiri către proprietari”, a declarat Raluca Ardean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi. Dacă expertiza dă dreptate locatarilor, atunci se ridică şi întrebarea despre cum a fost făcut studiul de fezabilitate înainte de începerea lucrărilor şi dacă s-au luat în calcul suficient de serios problemele din zonă.

Marți, 21 Februarie 2017 00:00 In Știrea zilei Tags

Ploaia de luni şi topirea zăpezii au inundat peste 100 de curţi şi anexe în comuna Slobozia Conache. Oamenii au avut de furcă cu apele începând cu seara de luni şi noaptea, până marţi dimineaţă, când apele au început să se retragă.
Totul a început după ploaia de luni, apele curgând de pe versanţi dinspre Pechea şi Suhurlui, din zona numită Valea Rea. Iniţial apa era doar pe terenurile agricole şi pe drumul care leagă Pechea de Suhurlui, unde ore bune maşinile au putut trece, dar doar cu mare atenţie, prin apă. Apoi apa a venit spre Slobozia Conache. Localnicii au trecut noaptea cu frica în suflet, temându-se de ce era mai rău, să nu le intre iar apa în casele abia scoase cât de cât la lumină după inundaţiile de anul trecut.
„Am stat cu frică, cum să nu... am stat toată noaptea ca la un priveghi al apelor. A intrat apa în grădină şi curte dar când a intrat apa şi în magazii, lângă bucătărie, ne-am speriat. Bine că nu a intrat în casă... Ce să mai zicem, că noi ne gândeam că mai vine o dată apa şi noi nu am primit nici acum despăgubirile după inundaţiile de anul trecut“, spunea una dintre familiile din Slobozia Conache.
Din fericirea, apa nu a intrat în case, dar a inundat sute de curţi, zeci de anexe şi multe hectare de teren arabil.
„În urma evaluării făcute, a reieşit că au fost inundate 120 de curţi şi grădini şi 20 de anexe gospodăreşti. Apa nu a intrat în case. Apa a venit de pe versanţi de la Pechea, de la Valea Rea, după ploaie. S-a mai topit şi zăpada şi gheaţa... Apa a început să se retragă încă de dimineaţă. Deocamdată nu acţionează motopompe, apa se retrage singură. La noi, de regulă, să ştiţi că toată apa care vine din toate comunele la noi se opreşte. Şi este şi pânza freatică foarte sus. Apa se retrage clar“, a declarat Emil Dragomir, primarul comunei Slobozia Conache.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă acţiona ieri doar în comuna Pechea, într-un singur loc, unde apa stagna.
„Se intervine cu o motopompă pentru evacuarea apei care a inundat o curte în localitatea Pechea”, a precizat lt. col. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi.
Şi în ceea ce priveşte drumul dintre Pechea şi Suhurlui nu mai sunt probleme. „Apa s-a retras. De altfel, asta şi spuneam, că, dacă se opreşte ploaia, nu vor mai fi probleme, ci doar dacă ploua zile la rând atunci situaţia ar fi fost alta. A fost la un moment dat acoperit tot carosabilul, dar nu s-a blocat circulaţia“, a spus Mihăiţă Măncilă, primarul din Pechea.

Marți, 21 Februarie 2017 00:00 In Eveniment Tags

Accident mortal feroviar luni după-amiază în zona Barboşi, lângă benzile transportoare. O femeie care a traversat liniile de cale ferată fără a se asigura a fost lovită în plin de trenul care circula între Făurei şi Galaţi. Este posibil ca femeia să nu fi auzit semnalele de avertizare sau să fi crezut că ar avea timp să treacă. Din păcate, a fost lovită în plin. „Un echipaj SMURD cu medic a fost solicitat să intervină în zona Barboşi pentru victima unei accident feroviar, o femeie de circa 70 de ani, care suferise leziuni incompatibile cu supravieţuirea. S-a constatat decesul“, a precizat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi. Ancheta a fost preluată de către poliţiştii Secţiei Regionale Poliţie Transporturi Galaţi. „A fost identificată victima, era vorba despre o femeie în vârstă de 64 de ani din Galaţi. Din primele cercetări a reieşit că a fost vorba despre un accident”, a declarat cms. şef. Ştefan Costandache, Secţia Regională Poliţie Transporturi Galaţi. Se continuă ancheta în acest caz pentru a se stabili împrejurările în care a avut loc accidentul.

Luni, 20 Februarie 2017 00:00 In Sport Tags

Cu o etapă înainte de finalul sezonului regulat din Liga Naţională de Baschet Masculin, Phoenix Galaţi se află pe locul VIII cu 26 de puncte şi va lupta în faza a II-a pentru calificarea în play-off, grupa 1-8. Conducerea tehnică a decis să facă două modificări în lotul de jucători. A fost transferat sârbul Marko Pavlovic, 31 de ani, 210 cm care a jucat în acest sezon la nou promovata BC Olimpic Baia Mare. „Un jucător clasic de poziţia 5 care va ajuta la jocul sub panou acolo unde avem cea mai mare nevoie. Ne trebuie o rotaţie completă a jucătorilor străini acolo unde au mai apărut indisponibilităţi. Am încredere în dorinţa lui de afirmare şi sunt convins că va fi un sprijin important pentru echipa noastră în atingerea obiectivului”, a precizat antrenorul principal de la Phoenix, Florin Nini. Pavlovic a jucat 15 meciuri în campionatul nostru şi a avut ca medii statistice: 29 minute, 12,1 puncte, 5,9 recuperări, 1,2 pase decisive şi o intercepţie. Din lot nu mai face parte americanul Jamel Waters, care şi-a reziliat contractul pe cale amiabilă. Conducerea clubului gălăţean îi mulţumeşte pentru ajutorul acordat şi îi urează succes în carieră. Phoenix va juca în ultima etapă din prima fază a Ligii în fieful campioanei CSM CSU Oradea (25 februarie).

Duminică, 19 Februarie 2017 00:00 In Eveniment Tags

”Vrem o Românie occidentală nu o gubernie rusească”, ”Rezistăm”, ”Jos labele de pe justiţie”, ”Bucureşti nu uită Galaţiul e de partea ta”. Acestea sunt doar câteva din sloganurile scandate  de cei aproximativ 100 de gălăţeni care au adus şi un steag al Uniunii Europene de circa 20 de mp, au cântat imnul UE, au purtat  insigne cu ”Rezist” şi nu au uitat nici de scandările antiguvernamentale. Oamenii spun că acum există pericolul că România să nu mai fie în UE devreme ce asta pare a vrea coaliţia de la guvernare şi au spus că i-au alarmat declaraţiile lui Călin Popescu Tăriceanu care laudă Brexitul. ”În momentul de faţă, după declaraţiile domnului Tăriceanu şi a celorlalţi membri din guvern noi considerăm că este un pericol real că România să iasă din UE pe termen lung. Pentru  că ei asta îşi propun. Noi vrem să rămânem alături de occident. Aţi auzit cum a lăudat Tăriceanu Brexitul. Tinerii nu ştiu că dacă nu fac nimic lucrurile se pot schimba în rău. Ei spun că oricum vor pleca la muncă în străinătate, dar dacă nu vom mai fi în UE cum vor mai putea face asta aşa uşor“, spunea unul dintre protestatari. Oamenii au scandat şi ”Demisia, demisia”, ”Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi “, ”Psd a dat liber la furat, Nu  ne reprezinţi, Tăriceanu, minţi“, dar şi ”DNA să vină să vă ia “. Oamenii spun că nu se vor opri şi vor protesta în continuare chiar dacă numărul lor scade de la zi la zi.

Vineri, 17 Februarie 2017 00:00 In Comunitate Tags

Cum să educi copiii să mânânce sănătos şi să se distreze în acelaşi timp folosind tot dulciuri? Se pare că dascălii de la Şcoala nr. 29 din Galaţi au găsit reţeta.
A fost veselie mare vineri pe holurile Şcolii nr. 29 din Galaţi. În cadrul proiectului „Mănânc responsabil”, întreaga şcoală s-a transformat într-o lume a prăjiturilor, şi nu unele obişnuite, ci făcute doar cu ingrediente naturale. Circa 300 de tipuri de prăjituri de toate felurile, la prepararea cărora cei mici au dat o mână de ajutor mămicilor, i-au ajutat pe copii să înveţe de  mici să mănânce sănătos. Părinţii recunosc că nu e uşor, dar merită.
„Am făcut aici brioşe, inimioare, unele cu nuci şi miere, altele cu morcovi. Toate ingredientele folosite sunt naturale, am încercat să cumpăr şi cât mai multe ingrediente de fabricaţie locală. Sunt prăjituri eco, ca să zic aşa. Evident că m-a ajutat şi fiica mea, Roxana, la amestecat mai mult. Aşa încercăm să le arătăm încă de când sunt mici că se pot face dulciuri bune şi folosind ingrediente natorale, fără conservanţi”, a spus Alina Rusu, o mămică care a participat alături de fiica ei  la proiectul care a adus vineri veselie la Şcoala nr. 29.
O altă mămică spune şi ea că e mai greu, dar dacă părinţii au grijă pot să îi ferească pe cei mici de tentaţia dulciurilor nesănătoase sau a fast foodului. ,„Nu mâncăm fast food şi nici tot felul de chipsuri. Sper ca şi în viitor să o pot convinge că este şi distractiv şi sănătos să îţi faci propriile dulciuri. Acum am făcut amândouă o ruladă cu fructe, toate ingredientele fiind eco şi cât mai locale“, a spus şi Laura Agache, o altă mămică.
Dascălii de la Şcoala 29, ajutaţi de părinţi, vor să îi înveţe pe cei mici să mănânce şi să gătească folosind ingrediente naturale şi cât de multe fructe şi legume produse local.
„Pe lângă ceea ce facem din punct de vedere şcolar, despre nutriţie trebuie să îi învăţăm şi altceva, nu doar lecţiile pe care le facem în clasă. Cred că trebuie să ne învăţăm elevii şi cum să se hrănească sănătos. Trebuie să ştiţi că toate ingredientele din aceste dulciuri sunt cât se poate de sănătoase. În plus, în măsura în care s-a putut, conţin fructe care se cultivă aici, la noi în ţară, tocmai pentru ca elevii să fie obişnuiţi să consume alimente produse la noi“, a precizat Nicoleta Mălăescu, învăţător şa Şcoala 29 Galaţi.
Dulciurile au fost jurizate tot de cei mici, cu note de la 1 la 5. Copiii au fost generoşi şi au dat mai mult note mari. La proiect au participat 300 de elevi şi mămici, cu 300 de preparate. Părinţii au cumpărat toate „creaţiile”, iar piticii le vor mânca cu poftă şi din banii strânşi se vor cumpăra haine, rechizite şi alte bunuri pentru un băieţel din comuna Şiviţa căruia i-a ars casa şi i-au murit surorile acum doi ani. De atunci echipa de mămici şi pitici de la Şcoala 29 îi duc periodic câte un cadou.

Pagina 1 din 166