• Amenzi de 30.000 lei pentru vânzarea ţigărilor la bucată Amenzi de 30.000 lei pentru vânzarea ţigărilor la bucată
    Scris de
    În această perioadă a anului, poliţiştii locali din cadrul Serviciului Control Activităţi Comerciale verifică unităţile comerciale care îşi desfăşoară activitatea în apropierea instituţiilor de învăţământ. În doar două zile oamenii legii au aplicat şase sancţiuni contravenţionale agenţilor economici care au fost depistaţi că vindeau ţigări la bucată. Valoarea totală a…
Monitorul de Galati - Ziar print si online - Monitorul de Galati - Ziar print si online
Maria ROMANIŢĂ

Maria ROMANIŢĂ

Marți, 28 Martie 2017 00:00 In Eveniment Tags

Poliţiştii gălăţeni au lăsat fără permis de conducere, în acest sfârşit de săptămână, trei bărbaţi pe care i-au prins în timp ce conduceau deşi băuseră. Tot în acelaşi interval, poliţiştii au prins şi un bărbat băut la volan dar care nu avea nici măcar permis dar şi alţi doi tineri, nebăuţi, dar care conduceau deşi nu aveau permisul de conducere. „Poliţiştii gălăţeni au depistat pe raza judeţului, respectiv în municipiul Tecuci şi în comunele Băneasa şi Vânători, trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani care conduceau autoturisme deşi se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice. La testarea cu aparatul Drager, valorile înregistrate au fost de 0.56 mg/l, 0,73 mg/l şi 0.49 mg/l alcool pur în aerul expirat”, a precizat sinsp. Andreea Rogojină, IPJ Galaţi. Mai apoi poliţişti au dat de un bărbat care conducea şi fără permis şi sub influenţa băuturilor alcoolice. „Tot în timp ce conducea un autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice a fost depistat de către poliţişti, şi un bărbat de 35 de ani din sat Moscu, oraş Tg. Bujor. În urma testării cu aparatul Drager, rezultatul a fost de 0,65 mg/l alcool pur în aerul expirat. Totodată, în urma verificări documentelor conducătorului auto a rezultat faptul că acesta nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule”, a mai spus sinsp. Andreea Rogojină, IPJ Galaţi. Şi nu în ultimul rând, tot la acest sfârşit de săptămână, au fost identificate două persoane în timp ce conduceau vehicule pe drumurile publice fără permis de conducere sau având dreptul de a conduce suspendat. Într-un caz, poliţiştii din cadrul Serviciul Rutier au depistat, pe raza comunei Nămoloasa, un tânăr de 21 de ani din comună, în timp ce conducea un autoturism fără a poseda pemis de conducere. Mai apoi poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier au depistat pe raza localităţii Tămăoani un bărbat de 34 de ani din municipiul Brăila, în timp ce conducea un autoturism având pemisul de conducere suspendat.

Luni, 27 Martie 2017 00:00 In Eveniment Tags

Au intrat peste un bărbat care stătea în uşa locuinţei şi l-au tâlhărit. Este vorba despre un bărbat şi o femeie, reţinuţi, suspectaţi de comiterea infracţiunii de tâlhărie calificată.
„Poliţiştii Secţiei 1 au fost sesizaţi de un bărbat din Galaţi cu privire la faptul că, în timp ce se afla în uşa locuinţei sale, din municipiul Galaţi, două persoane necunoscute l-au bruscat şi au pătruns fără drept în interior, de unde au sustras un telefon mobil, o geacă din piele şi două cutii de detergent, bunuri în valoare de aproximativ 2.000 lei. În urma verificărilor efectuate de poliţişti, persoanele bănuite de comiterea faptei au fost identificate ca fiind doi tineri din municipiul Galaţi, un bărbat şi o femeie, de 24 şi 25 de ani. Dintre bunurile sustrase au fost găsite asupra acestora telefonul mobil şi geaca de piele, ulterior fiind recuperate şi cele două cutii de detergent”, a precizat sinsp. Andreea Rogojină, IPJ Galaţi. În cauză s-a deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie calificată, persoanele fiind reţinute pe bază de ordonanţă, urmând să fie prezentate instanţei competente cu propunere de arestare preventivă.

Sâmbătă, 25 Martie 2017 00:00 In Eveniment Tags

Peste 700 de gălăţeni şi-au dat întâlnire în parcul Cloşca şi au plecat apoi, în marş, pe traseul strada Brăilei, Potcoava de Aur, Biserica Sf. Precista. Oameni de toate vârstele, copii, adolescenţi şi preoţi au purtat pancarte şi banere în care se opuneau întreruperilor de sarcină şi militau pentru familia tradiţională. Marşul, ale cărui măsuri de ordine publică au fost asigurate de jandarmii gălăţeni, a fost o manifestare organizată care vizează susţinerea familiei creştine şi a drepturilor legale ale mamei şi copilului. ”Se mai întâmplă şi accidente, dar trebuie să dăm copiilor care aşa ajung pe lume dreptul la viaţă. Dacă nu ar fi fost aşa nu aş fi mai avut nepoţi.Copii sunt viitorul şi speranţa noastră, ei vor face ceea ce noi nu am reuşit, iar familia înseamnă mama, tată şi copii, nu altceva”, a spus una dintre participantele la marş. În judeţul Galaţi, marşul s-a desfăşurat în oraşele Galaţi, dar şi la Tecuci şi Târgu Bujor.
Organizatorul şi iniţiatorul acestui eveniment este Asociaţia ”Studenţi pentru viaţă” cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, şi se află la cea de-a şaptea ediţie naţională. Anul acesta, Marşul pentru viaţă s-a desfăşurat în peste 285 de localităţi din România şi Republica Moldova, sub genericul ”Ajută Mama şi Copilul! Ei depind de tine!”.

Sâmbătă, 25 Martie 2017 00:00 In Eveniment Tags

Salvatorii gălăţeni din cadrul SMURD au avut parte şi de o misiune de salvarea tot în slujba fiinţelor vii, dar a unora necuvântătoare. În timp ce tocmai aproape terminaseră o zi extreme de plină de salvări ale unor vieţi omeneşti, dintr-una dintre maşinile parcate în zona policlinicii, lângă zona garajului Smurd, se auzeau mai multe pisici miorlăind de zor. Din păcate, o pisică se refugiase în interiorul unui autoturism, între scut şi motor, ca să aducă pe lume puiuţii, şi rămăsese acolo. Dacă nu ar fi fost auziţi, pisica şi puii ei ar fi riscat să moară dacă maşina se punea în mişcare. Cu aceeaşi grijă cu care salvează oamenii, paramedicii au scos cu atenţie pisicuţa şi puii de abia veniţi pe lume, şi apoi le-au găsit un loc sigur. Neonişnuita misiune de salvare a fost imortalizată şi postată pe reţelele de socializare. (Sursa foto: Facebook)

FB IMG 1490439671129

Sâmbătă, 25 Martie 2017 00:00 In Comunitate Tags

A fost petrecere mare între căminele campusului studenţesc Al. I. Cuza din Galaţi. Studenţii basarabeni şi bucovineni din clubul „Ştefan cel Mare şi Sfânt “ au petrecut la ,,Basarbia Culinară”, manifestare organizată în cadrul Festivalului „Zilele  Basarabiei“. Chiar dacă vremea nu a prea ţinut cu ei, studenţii au făcut, în curtea dintre cămine, o fasole cu ciolan, varianta de peste Prut, cu ingrediente aduse din pieţele moldoveneşti de acasă. Între timp, studentele au gătit în cămine, tot cu ingrediente aduse din Republica Moldova, preparate tradiţionale. ”Am făcut în primul rând sarmale, dar şi plăcintă cu ciuperci şi cartofi, plaăcintă cu brânză şi mărar, clătite cu brînză, salata Olivie şi dulciuri tradiţionale la noi“, a spus Adriana Gârlea, una dintre srudentele de peste Prut. Nu au lipsit nici vinurile, cel aflat la mare căutare era un vin de casă făcut în Moldova chiar din strugurii care sunt din soiul numit tot Moldova. Nu au lipsit nici horele încinse, la fel, între cămine şi tot pe ritmuri moldoveneşti cu nelipsita ”Horă de la Moldova“. Petrecerea s-a încheiat târziu în noapte cu un concert. Basarabia Culinară, organizată cu sprijinul Ligii Studenţilor din Galaţi ai Universităţii Dunărea de Jos are loc anual în cadrul acţiunilor legate de celebrarea unirii Basarabiei cu România de pe 27 martie 1918, stil vechi.

Vineri, 24 Martie 2017 00:00 In Știrea zilei Tags

„Prova este gata? Ridicaţi mâna. Pupa este gata? Atenţiune! Sus topoarele, tăiaţi parâmele... vira, vira cric... vira... Lansaţi nava!”. În uralele constructorilor şi ale copiilor invitaţi, ca de obicei, la lansările din Şantierul Naval Galaţi, imensa navă “Bibby wavemaster 1”, navă pentru întreţinerea turbinelor eoliene, a fost lansată la apă. Firma din Anglia care a comandat nava o va utiliza pentru a sprijini dezvoltarea viitoarelor parcuri eoliene precum şi a altor proiecte în Marea Nordului.
Nava, având o lungime de 90 m, poate rămâne pe mare pe perioadă de până la o lună.
Doi ani a durat construcţia, iar clientul englez a avut doar cuvinte de laudă şi spune că va mai da comenzi navaliştilor gălăţeni. Pe termen lung, reprezentantul firmei engleze crede că afacerile cu şantierul naval gălăţean şi cu grupul olandez care îl deţine nu vor fi afectate de Brexit. „Suntem foarte satisfăcuţi de navă. Pe termen lung, Brexitul nu ne va afecta afecerile cu acest partener. Evident că moneda va influenţa afacerea noastră, dar, după cum ştiţi, britanicii sunt persoane foarte pragmatice şi vom avea grijă să păstrăm un tonus ridicat al afacerilor noastre“, a declarat Stephen Blaikie, reprezentantul firmei pentru care s-a construit nava.
Şi reprezentantul olandez al şantierului naval din Galaţi, Peter Robert, este mai mult decât mulţumit de performanţele muncitorilor navalişti gălăţeni, aici fiind cel mai mare şantier din toată compania.
Directorul de resurse umane şi afaceri corporatiste al Damen Galaţi, Florin Spătaru, spune că navaliştii gălăţeni ar putea construi oricând cele patru corvete militare care ar fi trebuit realizate la Galaţi pentru armată, potrivit unei hotărâri de guvern a Guvernului Cioloş, abrogate însă de guvernul Grindeanu. „Noi construim nave militare în Galaţi din 2004, dar legat de acest subiect, al corvetelor, nu mă pot pronunţa deocamdată. (…) Decizia în ceea ce priveşte construcţia navelor militare româneşti nu ne aparţine şi atunci preferăm să aşteptăm să vedem ce se întâmplă, dar suntem pregătiţi. Cifra sau planul de afaceri nu au fost afectate în mod esenţial de acea abrogare. Prefer să nu comentez acest subiect pentru că noi avem capabilitatea să construim nave militare dar deocmadată discuţiile (despre construcţia corvetelor) nu vizează în mod esenţial Şantierul Naval Galaţi“, a precizat Florin Spătaru. Oficialul gălăţean a mai precizat că deocamdată, numai în acest an, şantierul a lansat 10 nave la apă şi până la finalul anului vor fi terminate şi lansate de la Galaţi în total peste 22 de nave.

Joi, 23 Martie 2017 00:00 In Eveniment Tags

A murit în bucătăria propriei casă într-un incendiu pornit de la aragazul pe care îl lăsase aprins deoarece gătea. S-a întâmplat joi după amiază pe strada Unirii din Galaţi. În jurul orei 15, pompierii militari au fost anunţaţi pe 112  despre incendiul care a afectat o locuinţă, dar au găsit femeia moartă în casă. Adormise în timp ce lăsase mâncarea pe foc. ”S-a intervenit pentru lichidarea şi stingerea incendiului. În urma acestuia a decedat o femeie de 84 de ani, proprietara casei. Au fost distruse în urma incendiului bucătăria, au ars circa 12 mp. şi mobilierul, dar şi electrocasnicele din bucătărie. Din primele date ale anchetei a reieşit că incendiul a fost cauzat de un apart de gătit lăsat nesupravegheat “, a precizat cpt. Cătălin Sion, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi. Au intervenit două echipaje ale pompierilor militari cu două autospeciale cu apă şi spumă.

Joi, 23 Martie 2017 00:00 In Comunitate Tags

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi recomandă consumatorilor de gaze naturale să acorde o atenţie deosebită aparatelor care funcţionează pe bază de gaze naturale, ei fiind direct responsabili pentru întreţinerea şi exploatarea acestora. Avertizarea este cu atât mai de luat în seamă după ce, sâmbătă, o acumulare de gaze provenită de la o butelie a provocat o explozie în Micro 19.
„Dat fiind riscul major de producere a unor evenimente tragice, urmare a manevrării necorespunzătoare a aparatelor alimentate cu gaze naturale, în special maşini de gătit de tip aragaz sau sobe, consumatorii trebuie să fie atenţi la modul de aprindere a arzătoarelor, astfel încât să nu genereze acumulări de gaz. Dacă se simte mirosul specific de gaz, trebuie stinse imediat toate focurile, se deschid uşile şi ferestrele, nu se manevrează aparate electrice şi se anunţă dispeceratul furnizorului de gaz. Pentru o utilizare în condiţii de siguranţă a gazelor naturale, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi solicită consumatorilor să respecte următoarele reguli: să nu lase instalaţiile neautomatizate să funcţioneze fără a fi supravegheate; să se asigure că au fost curăţate coşurile de fum; să nu utilizeze instalaţii care nu sunt legate la coşuri de fum; să acorde o deosebită atenţie ventilării/aerisirii încăperilor în care se găsesc instalaţii de gaz; să nu folosească nici un fel de alt combustibil (lemn, deşeuri, hârtie, materiale plastice etc.) în instalaţiile de gaz, deoarece acestea pot duce la deteriorarea arzătoarelor şi la înfundarea coşurilor de fum. Aceste deteriorări pot să ducă, la rândul lor, la intoxicaţii cu monoxid de carbon sau chiar explozii. În cazul în care sunt scăpări de gaze într-o încăpere sau clădire, luaţi imediat următoarele măsuri: stingeţi toate focurile; deschideţi imediat toate uşile şi ferestrele; nu manevraţi aparate electronice; nu aprindeţi/stingeţi lumina; nu verificaţi cu flacără etanşeitatea instalaţiilor de gaze natural”, a precizat lt.col. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi. Pompierii vă reamintesc şi faptul că este obligatoriu ăa verificaţi instalaţia de utilizare a gazelor naturale. Toate lucrările, atat cele de montare a unor astfel de instalaţii, cat şi cele de înlocuire a unor piese, trebuie făcute numai de specialiştii de la agenţiile autorizate de Autoritatea Naţională de Reglementare din domeniul Energiei.

Joi, 23 Martie 2017 00:00 In Eveniment Tags

O femeie în vârstă de 38 de ani din localitatea Fundeanu a fost transferată la Spitalul Floreasca din capitală după ce a suferit arsuri profunde pe o parte extinsă a corpului dar şi pe faţă şi la nivelul căilor respiratorii.
„Un echipaj al SAJ a fost solicitat pentru o femeie din localitatea Fundeanu care prezenta arsuri şi era în stare de şoc. A fost transporată la Spitalul din Tg. Bujor iar apoi la Spitalul de Urgenţă Galaţi”, a precizat dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi. Cadrele medicale au stabilit că femeia avea arsuri de gradul II şi III pe cap, gât, trunchi, membru superior stâng şi membru inferior stâng. În plus, medicii au descoperit că femeia suferise şi arsuri de căi respiratorii. Femeia suferise un şoc post-combustie. A fost transferată cu elicopterul SMURD la Spitalul Floreasca din Capitală.
Iniţial victima ar fi declarat că ar fi fost incendiată, dar primele date ale anchetei făcute de poliţişti ar arăta că femeia şi-a dat foc după o altercaţie în familie. Consumase alcool atât ea cât şi soţul. Se pare că nu ar fi la prima tenativă de a-şi face rău, deoarece în urmă cu puţină vreme ar fi fost găsită încercând să se spânzure. Continuă ancheta în acest caz.

Miercuri, 22 Martie 2017 00:00 In Eveniment Tags

Zeci de trenuri care urmau să plece sau să ajungă, marţi de la ora 7 dimineaţa, din gara Galaţi dar şi din Barboşi sau Tecuci, au fost blocate în staţii după ce angajaţii de la CFR Infrastructură au declanşat o grevă spontană. Oamenii erau nemulţumiţi de salariile mici şi incorecte faţă de munca prestată. Până la ora nouă dimineaţa în Gara Galaţi erau patru trenuri care ar fi urmat să plece spre Mărăşeşti, Bârlad, Bucureşti Nord prin Ploieşti sau Bucureşti Nord prin Buzău. Alte opt trenuri, spre sau dinspre Iaşi,Bucureşti, Mărăşeşti erau în gările din Tecuci sau Barboşi sau alte gără din judeţ. De exemplu, în Gara Galaţi, deja după ore bune de aşteptare, un tren spre Bucureşti prin Ploieşti ar fi trebuit să plece la 7.25 dar nu era plecat nici la ora nouă. Pe panoul din gară erau deja trecute întârzierile,unele şi de 120 de minute, dar care au fost până la urmă mult mai mari decât atât deoarece de abia în jurul orei 11 trenurile au început să plece din gara Galaţi."Cine ştie când le dă drumul... Eu trebuia să ajung la Lieşti cu un proces, dar asta e situaţia... Îi înţeleg şi pe ei. Sunt discrepanţe mari la salarii, unul câştigă cât alţii care muncesc mai mult într-un an. Dacă Guvernul nu este în stare să plătească cum e corect, s-au oprit trenurile", a spus Ionel Toader, inginer de meserie, care urma să plece spre Lieşti dar trenul nu plecase din gară."Spre Bucureşti plecam şi noi. Avem şi copilul şi bagaje. De dimineaţă stăm aici. Ne-au spus că trenul trebuie să plece dar nu ştiu nici ei când. Acum îi înţelegem că au salarii mici, nu îi condamn, dar cred că ar fi trebuit să ne anunţe totuşi, să nu venim degeaba la gară", spunea şi Pavel Păvălache, care alături de familie ar fi urmat să plece spre Bucureşti. Unii călători au plecat din gară şi s-au dus spre autogară, sperând să găsească un maxi-taxi care să îi ducă la Bucureşti. Aveau treburi urgente şi nu aveau cum să mai aştepte. La casele de bilete sau la informaţii, călătorilor li se spuneau că nu se ştie ora la care vor pleca trenurile. Li s-a cerut scuze acestora şi prin megafoane. La nivelul Regionalei CFR Galaţi au fost afectate de protest circa 22 de trenuri. În jurul orei 11 trenurile au fost puse iar în mişcare.

Pagina 1 din 172