Finlandezii sunt tot mai nesiguri în privinţa dorinţei unei eventuale aderări la NATO

 
Vineri, 17 Februarie 2017 00:00
Publicat în Mapamond
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Finlandezii sunt tot mai nesiguri dacă vor sau nu ca ţara lor să intre în NATO, relevă un sondaj, transmite agenţia Xinhua.
Circa 28% dintre cei chestionaţi nu au răspuns pozitiv sau afirmativ la întrebarea dacă doresc ca Finlanda să adere la NATO, procent care în anul 2014 a fost de 16%, iar în 2015 de 23%. Numai 21% dintre respondenţi s-au pronunţat pentru intrarea în NATO, dar opţiunea majoritară exprimată în sondaj, respectiv 51%, a fost împotriva aderării la Alianţă.
În opinia unui cercetător de la Universitatea din Tampere, Matti Pesu, această nesiguranţă s-ar putea explica parţial şi prin poziţia pe care noul preşedinte american, Donald Trump, a exprimat-o faţă de NATO. Noul lider de la Casa Albă a calificat această alianţă drept 'învechită' şi a cerut statelor membre să contribuie mai mult la apărarea lor.
După ce în timpul Războiului Rece guvernele de la Helsinki au optat pentru o politică de neafiliere la blocurile militare, în ultimii 25 de ani ideea unei posibile aderări a Finlandei la NATO a fost intens dezbătută în Finlanda, însă rata aprobării ei în rândul populaţiei a fost întotdeauna foarte redusă.
Această dezbatere este influenţată şi de cea din Suedia vecină, ţară care la rândul ei evaluează oportunitatea unei aderări la NATO, dar şi acolo sprijinul populaţiei faţă de un demers de acest fel este de asemenea redus.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu