Mirella AUR

Mirella AUR

Marți, 14 Martie 2017 00:00 In Fonduri UE Tags

Asociaţia Grup de Acţiune Locală „Lunca Joasă a Siretului” acoperă ca şi teritoriu 11 localităţi (Braniştea, Fundeni, Lieşti, Tudor Vladimirescu, Şendreni, Schela, Slobozia Conachi, Smârdan, Piscu, Independenţa şi Siliştea - judetul Brăila). Membrii fondatori sunt 10 autorităţi publice locale (comune), 3 ONG-uri, 20 de Societăţi cu Răspundere Limitată, 4 Persoane Fizice Autorizate, 4 Întreprinderi Individuale şi un SRL – D.
GAL „Lunca Joasă a Siretului” a depus Strategia de Dezvoltare Locală în cadrul apelului de selecţie lansat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în luna aprilie a anului trecut iar în urma procesului de evaluare şi selecţie din data de 4 august 2016, Strategia a fost declarată eligibilă, iar în data de 12 decembrie 2016 Asociaţia a semnat contractul de finanţare. Valoarea acestui contractul este de maxim 1.274.020,01 lei, echivalent a maximum 281.613,62 euro, la cursul de schimb euro-lei 1 Euro= 4,5240 lei, valabil la data de 1 ianuarie 2016.
Obiectivul general al Strategiei GAL „Lunca Joasă a Siretului” este dezvoltarea rurală durabilă şi inovativă prin asigurarea pe termen lung a dezvoltării şi stabilităţii economice, sociale şi culturale a teritoriului ce formează GAL LJS, în intercondiţionalitate cu protecţia şi conservarea mediului şi peisajelor, a menţinerii fertilităţii solului, asigurării habitatelor şi biodiversităţii, a păstrării tradiţiilor şi patrimoniului cultural.
În decursul implementării Strategiei, GAL „Lunca Joasă a Siretului” îşi propune să lanseze 3 sesiuni de depunere de proiecte, aşa încât vor fi realizate acţiuni sau evenimente de animare teritorială în toate comunele care compun teritoriul GAL-ului.

Vineri, 10 Martie 2017 00:00 In Politica Tags

Ludovic Orban, care şi-a anunţat candidatura la funcţia de preşedinte al PNL, s-a aflat vineri la Galaţi, într-o deplasare care face parte din periplul inerent campaniei interne pentru funcţia de preşedinte al PNL. Galaţiul a fost al şaptelea judeţ vizitat de Orban, care s-a întâlnit cu aleşii locali din Galaţi şi Tecuci în cadrul unor adunări în care, potrivit acestuia, a vrut să vorbească mai puţin şi să asculte mai mult. Liberalul a precizat că până la Congresul PNL, care va avea loc pe 17 iunie, îşi propune să se întâlnească cu fiecare organizaţie judeţeană din ţară de cel puţin două ori.
Întrebat care va fi relaţia sa cu preşedintele Iohannis dacă va ajunge preşedinte PNL, Orban a spus că va susţine toate măsurile din programul preşedintelui Klaus Iohannis. El a precizat că va avea o relaţie de „parteneriat transparent” cu şeful statului, mai ales că acesta a ajuns preşedinte fiind candidat PNL, chiar preşedinte al partidului.
„Va fi o relaţie de parteneriat transparent, deschis, bazat pe ceea ce ne leagă. Hai să fim serioşi în această privinţă — preşedintele Klaus Iohannis a ajuns preşedintele României fiind candidat al PNL, fiind chiar preşedintele PNL, s-a prezentat în faţa cetăţenilor cu un program şi în mod evident PNL susţine preşedintele în aplicarea programului pe care l-a prezentat în momentul în care a fost ales preşedintele României”, a afirmat Orban.
Orban s-a prezentat în faţa jurnaliştilor jovial (a salutat fiecare persoană în parte, atât la sosire cât şi la plecare) şi elegant (a venit îmbrăcat cu o cămaşă bleu, având la gât o cravată galbenă, adică exact culorile din sigla partidului). Orban a precizat că până la acest moment singurul contracandidat înscris pentru funcţia de preşedinte al PNL este Cătălin Predoiu.

Miercuri, 08 Martie 2017 00:00 In Comunitate Tags

Primăriile municipiilor vecine Brăila şi Galaţi şi consiliile judeţene au pus bazele unei asociaţii intercomunitare, prin intermediul căreia să fie promovate proiecte comune. Realizarea zonei metropolitane este unul dintre obiectivele asociaţiei „Dunărea de Jos”, după cum spune primarul Brăilei, care a dezvăluit că se lucrează la statutul acesteia. Mai multe nu se ştie despre această asociaţie, decât că va fi condusă prin rotaţie. Motivul pentru care autorităţile gălăţene nu au dat detalii privind discuţiile avute cu cei de la Brăila este acela că s-a decis „să se păstreze o oarecare discreţie a contextului în care au loc discuţiile”, urmând ca detaliile să fie făcute publice la final, zice primarul Brăilei.
Vestea că primăriile din Galaţi şi Brăila au reluat discuţiile privind colaborarea pe proiecte benefice ambelor entităţi a dat speranţe celor care au înţeles că se pot dezvolta mai bine doar împreună. Este şi cazul Asociaţiei Galaţi, oraşul meu, care a trimis o adresă primarilor celor două municipii, arătându-şi disponibilitatea de a da o mână de ajutor.
„În luna octombrie 2016, Asociaţia Galaţi, oraşul meu cu sprijinul Universităţii Dunărea de Jos Galaţi, a organizat o dezbatere publică cu tema Polul Regional Galaţi-Brăila. Au fost expuse o serie de propuneri, în scopul apropierii administraţiilor celor două oraşe vecine, susţinerii comune a unor proiecte de dezvoltare economică, socială, culturală, turistică şi sportivă în zonă, atragerii investiţiilor şi conectarea întregii regiuni la zonele dezvoltate.Aflând din presă despre intenţia administraţiilor de a înfiinţa Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Galaţi-Brăila, am transmis o adresă primarilor celor două comunităţi în care am reiterat sprijinul asociaţiei noastre, disponibilitatea în susţinerea polului regional al Dunării Galaţi-Brăila”, spune Bogdan-Radu Brînzan, preşedintele Asociaţiei Galaţi, oraşul meu.
Spre aducere aminte, vă arătăm fotografia care însoţeşte acest material. A fost făcută în 2003, când autorităţile locale şi cele centrale ne povesteau ce cartier frumos va răsări între Galaţi şi Brăila. Numai că exact în acel moment s-a declanşat jihadul între cele două oraşe. Au trecut „numai” 14 ani de atunci...

Miercuri, 01 Martie 2017 00:00 In Eveniment Tags

Cu ocazia primului 1 Martie din mandatul său de preşedinte al Consiliului Judeţean, Costel Fotea a dorit să se întâlnească într-un cadru festiv cu jurnalistele gălăţene, pentru a le face personal urări în prima zi de primăvară.
„La început de primăvară ne gândim cu drag la dumneavoastră, doamne ale cuvintelor. Şi ştim că, deşi sunteţi oameni obişnuiţi, cu vieţi normale, care ar dori să petreacă un început de Martie la fel ca toţi ceilalţi, nu se poate! Am ascultat sau citit, împreuna cu restul oraşului, fiecare poveste spusă, cu un nod în gât, dar cu zâmbetul pe buze. Am aplaudat în tăcere fiecare mână de ajutor întinsă cuiva, fiecare mic şi mare adevăr spus lumii. Am fost recunoscători pentru fiecare speranţă adusă şi pentru fiecare durere împărtăşită, şi mai ales pentru efortul dumneavoastră de a sprijini toate activităţile noastre. Am trăit aceleaşi realităţi. Şi ştim că fiecare exclusivitate, fiecare reportaj de weekend şi fiecare ştire de sărbători au însemnat zile în care nu aţi fost lângă cei dragi. Pentru tot, şi din partea tuturor, vă mulţumim şi noi! Vă urăm un început de primăvară ca un început de viaţă - plin de lumină şi promisiuni bune!”, a fost mesajul preşedintelui CJ, Costel Fotea.
Ceea ce putem noi să-i urăm şefului CJ este „Spor în activitate!”, ca să ne poată oferi în continuare subiecte de scris. Numai de bine, dacă se poate! Oricum, dacă tot ne-am întâlnit, l-am şi bombardat cu întrebări legate de situaţia din judeţ, ocazie cu care ne-am convins încă o dată că şeful CJ e pus pe treabă. Oricum, noi ne vom face meseria şi vom fi cu ochii pe instituţia care conduce destinele judeţului Galaţi!

Miercuri, 01 Martie 2017 00:00 In Eveniment Tags

Noul edil al Galaţiului nu a lăsat să treacă ziua de 1 Martie fără a da ochii cu jurnalistele. Numai că, spre deosebire de ceilalţi edili, nu a organizat o întâlnire la Primărie, ci a ales să se deplaseze personal la redacţii pentru a înmâna câte un trandafir roşu doamnelor şi domnişoarelor din presă. Ne-a cam luat prin surprindere, ne-am cam emoţionat să-l vedem pe primar cum dă buzna în birouri, aşa că am omis să-l „tragem în poză”. Eram, ce-i drept, şi cam puţini în redacţie, unele colege fiind încă pe teren.
„Acesta este anotimpul renaşterii, iar soarele îşi face simţită prezenţa peste tot. Vă doresc să aveţi parte de o primăvară minunată, plină de realizări!”, a le-a transmis Ionuţ Pucheanu tuturor, prin intermediul paginii sale de facebook. Îi urăm şi noi „Spor!”, pentru că e timpul ca şi Galaţiul să renască.

Luni, 16 Ianuarie 2017 00:00 In Știrea zilei Tags
Pe 21 decembrie 2016, Camera de Conturi Galaţi a transmis Consiliului Local al municipiului Galaţi o scrisoare, semnată de directorul Mirela Marinescu şi adjunctul acesteia, Claudiu Lăzărescu, prin care aleşii local sunt „certaţi” pentru modul în care înţeleg să ia în serios munca organelor de control şi să se conformeze unor cerinţe transmise prin rapoartele înaintate. „Din comunicările dumneavoastră cu privire la analiza materialelor ce v-au fost transmise urmare a verificărilor efectuate la UATM Galaţi cât şi la celelalte instituţii/entităţi publice din subordine ori în coordonarea dumneavoastră, a rezultat că acestea au făcut obiectul înscrierii pe ordinea de zi a şedinţelor pe care le organizaţi, de cele mai multe ori, la «Diverse», cu menţiuni precum: «Mai avem şi Raportul Camerei de Conturi a judeţului Galaţi nr... privind modul de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin Decizia nr... Cred că aţi studiat-o, ştiţi despre ce este vorba. Dacă mai aveţi ceva de completat? Dacă nu, vă mulţumesc şi vă doresc o după amiază plăcută în continuare». Având în vedere impactul abaterilor constatate la nivelul entităţilor publice din punct de vedere valoric la nivelul bugetelor acestora, ai căror decidenţi sunteţi în principal dumneavoastră din prisma atribuţiilor stabilite prin Legea 215/2001, considerăm oportun să vă informăm în clar faptul că atribuţiile dumneavoastră de urmărire şi implicare în implementarea măsurilor dispuse pentru remedierea abaterilor sunt stabilite prin Legea 94/1992 (...) şi (...) Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice Curţii de Conturi”, se arată în documentul transmis consilierilor locali gălăţeni. Cu alte cuvinte, Camera de Conturi Galaţi s-a arătat deranjată de faptul că aleşii nu discută în plen rapoartele de control şi că nu iau în serios neregulile descoperite. Faptul că cei din conducerea Camerei de Conturi le reamintesc aleşilor locali care le sunt atribuţiile şi că au văzut cât de superficial tratează rapoartele e o pălmuţă trasă pe cale instituţională celor care conduc destinele acestui oraş. E drept, poate că vina consilierilor locali gălăţeni nu e aşa mare, poate că ei chiar au citit raportele şi poate că le-au şi comentat prin comisii, dar faptul că nu le citesc în plen măcar în parte şi nu prezintă concluzii, soluţii etc. e de natură să rănească orgoliul lucrătorilor de la Curtea de Conturi şi să ne pună şi pe noi să ne întrebăm cât de în serios îşi iau treaba cei aleşi să ne conducă timp de 4 ani. „Subliniem la final importanţa lucrărilor noastre, pe fondul recunoaşterii implicite a importanţei activităţii dumneavoatră, cu rugămintea ca pe viitor să acordaţi atenţia cuvenită lucrărilor pe care vi le transmitem (...) iar luarea la cunoştinţă a acestora să evidenţieze mai mult decât înscrierea pe ordinea de zi la «Diverse» (...)”, se mai arată în scrisoarea Camerei de Conturi, care se încheie apoteotic: „În temeiul art.5 alin.3 din Legea nr. 94/1992, vă rugăm să ne comunicaţi până cel mai târziu în data de 31.01.2017 luarea la cunoştinţă de către Consiliul Local al Municipiului Galaţi a prezentei scrisori”.  Acum suntem şi noi în aşteptare, la fel ca cei de la Camera de Conturi, să vedem cum vor arăta de acum înainte ordinile de zi ale viitoarelor şedinţe ale Consiliului Local şi cum vor reacţiona aleşii noştri la apostrofările transmise pe cale oficială de către cei din conducerea instituţiei care verifică legalitatea şi corectitudinea cheltuirii banului public. 
Joi, 12 Ianuarie 2017 00:00 In Editorial Tags
Un clasic încă în viaţă ne spunea - pe vremea când era ministru al Transporturilor sau primar general... nu mai ştiu exact - că „iarna nu-i ca vara”, de parcă noi eram o turmă de tâmpiţei şi nu ne ducea capul să facem diferenţa. Oricât l-aş antipatiza pe nenea ăsta, trebuie să recunosc faptul că avea dreptate să ne trateze pe noi, muritorii de rând, ca pe nişte proşti care stăm cu ochii beliţi la el când vorbeşte şi cu gurile căscate a admiraţie, sorbindu-i înţelepciunea. Spun asta pentru că, iată, trecut-au anii de atunci şi pe noi tot ne mai uimeşte faptul că iarna are capriciile ei şi ne mirăm, ne ofuscăm şi ne isterizăm ca proştii.  Din cauză de socri aflaţi la mare depărtare, singuri, bolnavi şi neputincioşi, m-am învăţat să stau cu ochii pe prognoza meteo, fie vară, fie iarnă. Mă uit pe aplicaţiile de pe telefon şi tabletă încă de la prima oră, să văd dacă s-a schimbat ceva în zona lor de cu o seară în urmă, când mă informasem să văd cum urma să fie vremea a doua zi, să le spun pentru că să se pregătescă. Parcă lucrez la ANM! Aşa se face că am aflat din timp că se strică vremea urât de tot. Am învins scepticismul familiei, care nu credea să mai vadă zăpadă şi nu voia să accepte nici în ruptul capului că se va lăsa cu viscol şi ger cumplit. În fine... am reuşit să-l conving pe fiul meu să pornească spre casă mai devreme decât prognozase şi să aleagă o rută mai scurtă, aşa că a ajuns în ţară la timp ca să prindă şi câteva zile mai frumoase, înainte de a se culcuşi în căldura apartamentului pentru a face mai suportabilă trecerea la clima din România. Soacra, fiind bolnavă, e „parcată” bine-mersi la un spital şi îşi tratează astmul cu aerosoli. Socrul, în schimb, pe care l-a lăsat vederea, s-a încăpăţânat să rămână la casa lui, dând peste cap toată familia, care face cu rândul ca să-l ştie în siguranţă. Program de cazarmă, ce mai... Dar se cheamă că ne-am pregătit, nu am lăsat ANM-ul să ne toace la cap degeaba. Se pare, însă, că mulţi conaţionali au făcut urechea toacă şi au făcut cum i-a dus capul. Aşa s-a ajuns ca mii de poliţişti, jandarmi, militari, pompieri, paramedici etc. să-şi pună sănătatea şi viaţa în pericol pentru a-i salva pe nişte inconştienţi.  Cum, frate, să pleci la drum lung, în plin cod de vreme rea, având în maşină copii mici, fără bani să-ţi mai faci un plin de carburant, să cumperi mâncare şi să te cazezi undeva dacă se închid drumurile? Cum naiba să te ştii gravidă în ultima lună şi să refuzi internarea (de trei ori!) pentru ca apoi să naşti în şenilată? Ce fel de oameni sunt ăştia? Au ceva în tărtăcuţă sau bate vântul?  Dacă autorităţile ar fi decis să închidă şcolile, autostrăzile şi drumurile naţionale din zonele cu avertizare meteo înainte de a se porni urgia, nimeni nu ar fi avut de suferit. Am fi vorbit doar de intervenţii la cazuri medicale urgente şi operaţiuni de deszăpezire. Aaaa... Am mai fi vorbit şi despre isterici care încearcă să forţeze blocajul, pentru că ei au treabă şi drumul nu li se pare prea înzăpezit. Aşa cum s-a întâmplat pe digul Galaţi-Brăila, unde se lucra la deszăpezire şi apoi se pornea în coloană, controlat, cu utilaje în faţă. Ce mai isterie! Ce mai jale! Că de ce să stea ei să aştepte să se mai strângă maşini?! Vedeau ei, şoferii lui Peşte, că drumul e curăţat. Vedeau vreo 50 de metri din el...  Cum, măi oameni buni, să-ţi pui viaţa în pericol ca prostul? Pe a ta şi pe a altora... Nu e nimeni vinovat de prostia ta, ca să-l obligi să îngheţe în zăpadă încercând să te salveze!  Acum, că mi-am vărsat şi eu oful, închei prin a spune că cei care au lucrat la deszăpezire şi salvatorii merită să le mulţumim pe toate căile iar cei care i-au înjurat şi i-au bălăcărit în faţa microfoanelor şi pe reţelele de socializare ar trebui să-şi ceră scuze. N-o s-o facă... pentru că atât îi duce pe ei capul... 
Joi, 29 Decembrie 2016 00:00 In Editorial Tags

M-am cutremurat. Nu, nu e de la cutremurul din noaptea de marţi spre miercuri. Pe care, apropo, nu l-am simţit. E primul cutremur mare pe care l-am trecut cu bine, în sensul că nu am ştiut de el până la ora 6 dimineaţa, deci nu m-am panicat. Adică... totul a fost bine şi frumos (da, am avut un vis frumos!) până m-am trezit, mi-am luat cafeaua şi am deschis facebook-ul. Nu m-au surprins mesajele de genul „a fost cutremur, l-aţi simţit?” sau „iar s-a cutremurat pământul, de răi ce suntem”. Nu m-au surprins nici mesajele alea speciale, precum „a dat PSD cu Dragnea de pământ şi s-a cutremurat toată România” sau „a visat urât preşedintele, cică îl suspendau, şi s-a cutremurat”. Glumiţe... M-am cutremurat, însă, citind nişte comentarii politice ale unora care se cred specialişti în tot şi în toate. Pe ăştia nu-i interesează cutremurele, nici faptul că cei de la Institutul de Seismologie spun că trebuie să ne aşteptăm la un seism de peste 7 grade, pentru că numai unul aşa de mare ar elibera energiile acumulate în plăcile tectonice din Vrancea. Păi de ce să-i intereseze... Nu avem clădiri de consolidat, populaţia nu are nevoie de instructaj, autorităţile nu trebuie să fie pregătite... Astea sunt chestii minore. Dovada: avem un premier în funcţie şi un guvern care n-au schiţat niciun gest după cutremur. Nimic. În toiul nopţii şi în prima parte a zilei n-am văzut reacţii decât de la ISU, Arafat şi Firea. Restul... somn de voie în bocanci. Ei, asta m-a cutremurat. Plus, cum ziceam, comentariile unor politruci de (pe) facebook. Ce bine le-o mai fi, stând la căldurică în casele lor luxoase, cu un pahar de vinişor în mână, neavând altă treabă decât să-şi dea cu părerea! Nu-i bai, fiecare are dreptul la opinie. Pot înţelege perfect şi partizanatul. Ce nu voi putea înţelege niciodată este cum ajung unii oameni să fie atât de siguri pe ei, atât de orgolioşi, de convinşi că deţin adevărul absolut şi că nimeni nu-i ca ei... în condiţiile în care nimic nu-i recomandă a fi aşa de tari precum se cred... Cum poţi tu, specialist în stâlcirea limbii române (a se citi oleacă analfabet!) şi spurcat în limbaj, să te erijezi în mare patriot şi să ne spui nouă cine trebuie să moară şi pe cine să-l ia DNA-ul? Măi patriotule, care eşti tu mare patriot... de ce mama naibii nu ştii nici acum, după doi ani de mandat la Cotroceni, că pe preşedintele TĂU, pe care îl adulezi şi îl aperi mai abitir decât îţi aperi tatăl, îl cheamă Iohannis. Aşa se scrie numele preşedintelui TĂU, patriotue şi adulatorule! Dacă-l respecţi, scrie-i numele corect! Te mai crezi şi mare politician, aşteptat precum Iisus să salvezi lumea de „ciuma roşie”! Dacă vrei respect, respectă!
Eu atât am de zis. Restul le-oi mai spune şi în gând, că sunt o doamnă şi nu-mi permit să mă exprim altfel.
Gata, m-am mai cutremurat o dată. De data asta, m-am scuturat voluntar, să mă eliberez de tensiunea acumulată citind inepţiile unora care dau pe-afară de înţelepciune. M-am răcorit. De-acum poate să vină Anul Nou! Promit că în 2017 voi fi la fel ca în 2016... poate ceva mai „zen”, că am şi eu o vârstă (la anul schimb prefixul) şi nu mai pot duce în cârcă toată povara lumii din jur. Ceea ce vă doresc şi domniilor voastre! Adică să fiţi „zen” în 2017! Şi „La mulţi ani!”.

Miercuri, 21 Decembrie 2016 00:00 In Știrea zilei Tags
La sfârşit de an, edilul şef al Galaţiului şi-a conturat planurile pentru anul viitor. În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul Primăriei, Ionuţ Pucheanu a trecut în revistă câteva dintre proiectele importante pe care şi le-a propus pentru anul 2017, primul an în care va beneficia de un buget conceput de echipa sa, în conformitate cu ideile şi ambiţiile sale.
 
„Schimbare la faţă” pentru intrările în oraş
 
Primul proiect major despre care a vorbit primarul Galaţiului se referă la investiţiile ce vor fi făcute la intrarea în Galaţi dinspre Brăila. Edilul a precizat din start că ceea ce s-a făcut până acum în acea zonă au fost doar reparaţii şi că abia de acum urmează investiţiile. Conform spuselor primarului, acolo vor avea loc lucrări de anvergură, urmând să fie redesenată intersecţia, cu sens giratoriu şi fără semafor. Se va redesena şi drumul prevăzut prin curtea Poliţiei de Frontieră, iar toate aceste lucrări vor fluidiza traficul la ieşirea din Galaţi spre Brăila. Fiind vorba de investiţii majore, se va face licitatie şi probabil că lucrările nu vor putea începe prea curând.
Va căpăta o nouă faţă şi intrarea în Galaţi dinspre Tirighina. Conform primarului Ionuţ Pucheanu, traficul infernal din sensul giratoriu existent acum în zonă şi-ar putea găsi rezolvarea printr-o nouă abordare a traseului încă de la „Borcan”. Practic, noul proiect ar avea prevăzute trei sensuri giratorii: un sens giratoriu la „Borcan”, adică la intersecţia cu drumul spre Combinat, un al doilea sens giratoriu la intersecţia cu drumul care duce la Barboşi şi un al treilea sens giratoriu în zona celui actual. În privinţa acestui ultim sens giratoriu, primarul a păstrat o umbră de mister, spunând că zona va fi lărgită, pentru a elimina ştrangularea de acum a traficului, dar fără a preciza în ce fel ar putea fi mărită acea intersecţie. Cum nu poate fi vorba de vreo lucrare care să afecteze cimitirul şi nici de desfiinţarea benzinăriei de vizavi, singura variantă pentru lărgirea intersecţiei pare a fi desfiinţarea spaţiului verde şi îngustarea trotuarului din zona blocurilor G din Micro 18. Rămâne să vedem proiectul şi să aşteptăm începerea lucrărilor, pentru că, dată fiind valoarea mare a investiţiei - circa 7 milioane de lei - trebuie parcurşi toţi paşii unei licitaţii.
 
O nouă faţă şi pentru Ţiglina 1
 
Unul dintre proiectele majore de reabilitare urbană pentru anul viitor vizează zona din vecinătatea Colegiului Naţional ”Mihail Kogălniceanu”. Toată zona va fi refăcută complet. Se vor demola garajele şi vor fi amenajate peste 130 de locuri de parcare şi un loc de joacă pentru copii aproape de Şcoala Gimnazială nr. 2. În vecinătatea blocurilor vor fi amenajate spaţii de relaxare, se vor refacere străzile, lărgind benzile de circulaţie, şi vor fi reamenajate trotuarele.
Conform estimărilor, e vorba de o investiţie majoră, de circa 4 milioane de lei, care va schimba total aspectul zonei şi va aduce un plus de siguranţă şi de confort.
 
Investiţii şi în centrul oraşului
 
O altă zonă care va intra în atenţia Primăriei în 2017 este centrul oraşului. Primarul Ionuţ Pucheanu pare hotărât să refacă total Esplanada de la Potcova de Aur, continuând cu zona pietonală de la hotelul Dunărea şi zona Spicul. Edilul şef a promis că nu va lăsa deoparte nici celebrul pasaj subteran, care a ajuns o ruină şi unul dintre cele mai insalubre şi rău famate zone din oraş. Lucrările sunt estimate a costa în jur de 4 milioane de lei.
Proiectele avute în vedere de noul primar al Galaţiului nu se opresc aici. Acesta a mai vorbit de „Falezogaură”, de cinematografe, plajă, bazine etc. Planuri ambiţioase, dar care, odată făcute, ar aduce o nouă faţă oraşului.
Vineri, 16 Decembrie 2016 00:00 In Editorial Tags

Am rezistat cu stoicism campaniei electorale, fără a scrie nimic. Am strâns din dinţi şi am tăcut. Vedeam şi auzeam lucruri, dar am tăcut. Las altora zbuciumul de a se erija în atotştiutori şi vajnici comentatori. Unii se consideră vectori de opinie pentru simplul motiv că au destul timp să umple reţelele de socializare cu opinii personale. Pe unii i-am văzut plini de obidă, recurgând la un limbaj suburban, care nu le face cinste, doar-doar vor convinge pe cineva că opiniile lor sunt bazate şi că deţin adevărul absolut. Adevărul e că fiecare român are dreptul la un singur vot iar mulţi aleg să nu-l dea nici pe ăla. Restul sunt doar vorbe.
Acum, că s-a terminat cu vorbăria din campanie şi cu zbaterea din ziua votului, mai avem de înfruntat doar vorbăria de după, care, culmea, e mai multă ca în campanie. Ce de-a comentatori, ce de-a analişti... E plină lumea asta de politologi şi sociologi! Acum, după război, se bulucesc „specialiştii” să ne zică nouă cine şi unde a greşit, cine şi ce va face şi mai ales cine ar trebui să fie mazilit. Pe bune?! dacă sunt atât de buni, de ce n-au fost în prima linie, să tragă şi ei la căruţă, să aducă ideile lor geniale şi să-şi verse sufletul alături de ăia mici şi proşti care au pierdut zile şi nopţi pentru partidul în care credeau?
A câştigat PSD cu un scor zdrobitor? Da. Nu o spun eu, o spun cifrele. Dar să vă spun ceva ce este de domeniul evidenţei, nu e scos din puţul gândirii (a se citi copiat de la alţii) şi nici nu e cine ştie ce concluzie de mare politolog (că v-am zis că nu mă consider aşa ceva): cei care au pierdut au făcut-o numai şi numai din cauza lor. Nu e vina pensionarilor, că au votat PSD, cum încearcă unii să justifice eşecul dreptei. Nu e nici vina tinerilor care nu au ieşit la vot, că nu se ştie ce ar fi votat dacă ar fi decis să dea votul cuiva. Aşa le place celor de dreapta, să creadă că sunt preferaţii celor care nu ies la vot. Greşesc amarnic. Tinerii, dacă ar fi vrut să voteze, ar fi avut cu cine. Anul acesta chiar au avut de unde alege. Dacă au ales să nu voteze, înseamnă că politicienii nu au reuşit să-i convingă. De ce votează vârstnicii (nu cu cine votează, ci de ce votează!)? Pentru că ei preţuiesc democraţia, ei ştiu ce înseamnă să fii lipsit de drepturi şi apreciază orice drept pe care au reuşit să-l dobândească. Tinerii de acum sunt învăţaţi să primească totul de-a gata. Nu e vina lor. S-au născut în democraţie. Iar democraţie înseamnă şi dreptul de a alege dacă vrei să te implici sau nu.
Acum, că s-a votat, nu ne rămâne decât să ne uităm la partide cum se zbat să interpreteze ce-a ieşit. Ce e de interpretat? Avem un partid care trebuie să-şi asume guvernarea şi alte câteva partide care trebuie să-şi asume opoziţia. Ambele tabere au misiuni grele şi importante. Despre câştigători nu am a zice decât atât: să-şi fructifice reuşita şi să facă ce-au promis. Dacă pot... Cu cei care au primit doar în mică măsură încrederea prin votul popular, lucrurile par mai complicate, deşi, în esenţă, lucrurile sunt simple: trebuie să se replieze, să-şi facă planul de bătaie şi să-i dea drumul la treabă din opoziţie. Din păcate, perdanţii ne dezamăgesc. În zilele scurse de la scrutin observ cum se bâlbâie, se cramponează de putere şi se canibalizează. Mare păcat!
Acum se vede mai bine mizeria din bucătăria partidelor româneşti. Acum ies la iveală meciurile din interiorul partidelor construite din bucăţi şi bucăţele sau din indivizi adunaţi la repezeală, să fie la număr şi să cotizeze pentru campanie. Ei, uite, de aia PSD a luat potul: e un monolit, bine gestionat în interior şi greu penetrabil din exterior; dacă are o problemă, aceea nu vine de la interior, ci din partea celor despre care a crezut că-i vor fi alături. Dar... să vedem... Trădare şi trădători sunt oriunde.

Pagina 1 din 28