M.A.S.

M.A.S.

Marți, 28 Martie 2017 00:00 In Eveniment Tags

Pe strada Domnească, astăzi, circulaţia a fost îngreunată din cauza lucrărilor care se efectuează la accidentul de teren din intersecţia cu strada Gării. Pe acest traseu, troleele 102 şi 104 au fost înlocuite cu autobuze, care vor respecta aceeaşi rută.

Marți, 28 Martie 2017 00:00 In Mozaic Tags

Elefanţii africani din sălbăticie pot dormi, în medie, numai două ore pe zi şi de multe ori pot rezista aproape două zile fără să închidă ochii, ceea ce îi face să fie mamiferele cu cea mai scurtă perioadă de somn, conform unui studiu, după cum informează DPA şi AFP.
Paul Manger de la Universitatea din Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud, a studiat alături de colegii săi, timp de 35 de zile, două femele de elefant de vârstă medie, care trăiesc în libertate, în cadrul Parcului Naţional Chobe din Botswana.
Studiile efectuate anterior pe elefanţi s-au concentrat în cea mai mare parte pe mamifere aflate în captivitate, care dorm între patru şi şase ore pe zi.
Celor două femele li s-a amplasat în zona trompei câte un dispozitiv pentru monitorizarea somnului şi un colier cu giroscop pentru a urmări poziţiile de somn.
Elefanţii au rămas treji chiar şi 46 de ore parcurgând distanţe de circa 30 de kilometri în timpul acestei perioade, posibil din cauza elementelor perturbatoare precum leii sau braconierii, se menţionează în studiul publicat în jurnalul "Plos One".
În plus, oamenii de ştiinţă au concluzionat că mamiferele au dormit culcate doar o dată la trei-patru nopţi, singurul moment în care intrau în starea de somn REM (rapid eye movement — mişcări rapide şi simultane ale ochilor), asociată cu visarea.
Capacitatea elefanţilor de a dormi puţin se crede că are legătură cu dimensiunea mare a corpului lor, dovezile sugerând că mamiferele mari tind să doarmă mai puţin, fapt observat cu preponderenţă la erbivore, menţionează cercetătorii.
"Aprofundarea modului în care dorm diferite vieţuitoare este importantă pentru a ne ajuta să înţelegem animalele. În plus, acest lucru ne ajută să descoperim noi informaţii care ar putea contribui la dezvoltarea de strategii mai eficiente pentru a le proteja. Acest lucru poate oferi, de asemenea, noi perspective asupra modului în care dorm oamenii, pentru o mai bună înţelegere a insomniilor", a declarat Paul Manger.
Toate animalele dorm, unele mai mult, altele mai puţin. Delfinii, care trebuie să se ridice la suprafaţa apei pentru a respira, rămân activi atunci când se află în stare latentă, jumătate din creierul lor dormind, iar jumătate rămânând trează.
După elefanţi, alte mamifere care necesită cel mai puţin somn sunt caii, aceştia dormind circa trei ore pe zi.

Marți, 28 Martie 2017 00:00 In Sanatate Tags

Autoritatea britanică de reglementare în domeniul fertilizării umane le-a acordat joi medicilor prima licenţă din Regatul Unit pentru a crea embrioni umani folosind o tehnică IVF (fertilizare in vitro) cu ADN de la trei părinţi menită să prevină transmiterea unor boli genetice, relatează Reuters.
Acordarea acestei licenţe unei echipe de medici din Newcastle, nordul Angliei, înseamnă că primul copil conceput în Marea Britanie folosind tehnica transferului mitocondrial pronuclear s-ar putea naşte înainte de sfârşitul anului.
Criticii acestui tratament susţin că este un pas periculos care va duce la crearea aşa-numiţilor "copii de designer", modificaţi genetic. Echipa medicală de la Centrul pentru fertilizare din Newcastle susţine însă că este încântată de decizie pentru că va putea "ajuta familiile afectate de aceste boli devastatoare".
"Mulţi ani de cercetare au dus la dezvoltarea transferului pronuclear ca tratament pentru reducerea riscului transmiterii de boli de la mame la copii", a declarat Mary Herbert, profesor de biologie reproductivă la Centrul din Newcastle.
Tehnica implică intervenţia în procesul de fertilizare pentru a înlătura mitocondrii, care acţionează ca mici baterii generatoare de energie în interiorul celulelor, şi care — dacă sunt deficitare — pot provoca probleme cardiace fatale, insuficienţă hepatică, afecţiuni ale creierului, orbire şi distrofie musculară.
Tratamentul este cunoscut sub numele de tehnica IVF cu trei părinţi pentru că copiii, născuţi din embrioni modificaţi genetic, vor avea ADN de la mamă, tată şi o mamă donatoare.
Acesta este menit să ajute familiile cu boli mitocondriale — afecţiuni incurabile transmise pe linie maternă care afectează în jur de unul din 6.500 de copii la nivel mondial.
Parlamentul britanic a votat anul trecut pentru schimbarea legii în sensul autorizării tratamentului dacă şi când cei care vor să-l asigure sunt gata pentru licenţiere.
Autoritatea pentru fertilizare umană şi embriologie (Human Fertilisation and Embryology Authority, HFEA) trebuie însă să autorizeze fiecare clinică şi fiecare pacient individual înainte ca tratamentul să poată fi aplicat.
Specialiştii în fertilizare au salutat decizia de joi. Simon Fishel, director administrativ la CARE Fertility, a afirmat că este o "veste excelentă" şi "o piatră de hotar pe care toţi cei din domeniu o vor considera binevenită".
Allan Pacey, expert în fertilizare din cadrul Universităţii din Sheffield, a declarat că este "o zi mare pentru ştiinţă".
Deşi Marea Britanie a fost în prim-planul progresului ştiinţific şi al dezbaterii etice privind tehnicile de transfer pronuclear, nu va fi prima ţară din lume care va avea copii născuţi utilizând tratamentul IVF cu trei părinţi.
Primul copil din lume conceput prin transfer mitocondrial s-a născut în 2016, după ce medici americani care activau într-o clinică din Mexic au ajutat un cuplu iordanian să aibă un copil folosind acest tratament.

Marți, 28 Martie 2017 00:00 In Economie Tags

Piaţa muncii din România reprezintă o coabitare stranie între surplus şi penurie, fapt care creează excedente şi deficite, este de părere Daniel Dăianu, membru în Consiliul de supraveghere al Băncii Naţionale a României (BNR), într-o opinie publicată pe blogul instituţiei.
"Un echilibru precar priveşte piaţa muncii, tot mai tensionată din cauza migraţiei, nepotriviri între ofertă şi cerere, îmbătrânire etc. Există în această piaţă o coabitare, stranie ar spune unii, între surplus şi penurie. Excedentele şi deficitele nu se compensează automat, neexistând fungibilitate între resurse. Şi în alte economii emergente europene există presiune de creştere a salariilor în sectoare cu penurie acută. Privind starea acestei pieţe, sunt de semnalat deficienţe ce împing salariile în sus ca tendinţă, o structura duală cu sectoare unde valoarea adaugată este mai ridicată — aici fiind posibile salarii mai înalte şi sectoare cu numeroase firme autohtone, unde productivitatea este mai degrabă scăzută, şi creşterea salariilor (salariului minim) loveşte firmele unde productivitatea muncii este mică", arată Dăianu.
Potrivit acestuia, ponderea muncii în PIB este în România la coada clasamentului în UE (31-32%).
El a mai arătat că, în anii de criză, această pondere a scăzut cam peste tot în Europa, dar cel mai mult în România.
"Există o problema mare de distribuţie a valorii adăugate, iar dacă întreprinderile doresc să reţină forţa de muncă trebuie să reexamineze distribuţia venitului net. Fără a dezvolta sectoare cu valoare adaugată mai înaltă, salariile foarte greu se pot apropia de nivele 'europene'", a mai arătat oficialul BNR.

Marți, 28 Martie 2017 00:00 In Economie Tags

Discrepanţele regionale sunt foarte mari în România, fiind un raport de 1 la 5 între cel mai bogat şi cel mai sărac judeţ, a declarat preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, într-o conferinţă de presă.
"Noi am avut o creştere economică bazată în totalitate pe consum. 4,8% creştere economică anul trecut, din care contribuţia consumului 4,9%, iar contribuţia investiţiilor — zero. Fără niciun fel de investiţii noi am crescut anul trecut cu 4,8%. Lucrul acesta ar trebui să ne dea foarte mult de gândit şi să ne întrebăm cât de sustenabilă este creşterea noastră atât de mare. Industria a crescut anul trecut cu 1,7% când economia a crescut cu 4,8%. Această creştere a consumului este generată de creşterile de venituri foarte rapide. Fondul de salarii în economie creşte foarte rapid. Creşterile de salarii sunt foarte rapide, sentimentul consumatorului s-a îmbunătăţit masiv. Avem discrepanţe regionale foarte mari şi, aceasta, în contextul în care discutăm de o Europă cu două viteze", a spus Dumitru.
El a precizat că ar trebui să se discute despre România cu mai multe viteze în interiorul ei.
"Avem o detaşare între judeţe precum Bucureşti-Ilfov sau Cluj, Timişoara, Sibiu, Braşov care au PIB per capita mult mai mare decât Botoşani sau Vaslui. Avem un raport de 1 la 5 din punct de vedere al PIB/capita între cel mai sărac şi cel mai bogat judeţ al ţării. Dacă ne uităm la evoluţia în timp a lucrurilor, sunt judeţe care devin mai sărace decât erau şi, din păcate, vorbim de cea mai mare parte a judeţelor. Populaţia scade foarte abrupt. Sunt judeţe unde am pierdut, în ultimii 15 ani, 20% din populaţie. Este enorm", a mai arătat preşedintele Consiliului Fiscal.

Marți, 28 Martie 2017 00:00 In Regional Tags

Consiliul Judeţean al Elevilor Galaţi a organizat în perioada 24 - 26 martie 2017 Conferinţa Interregională axată pe tema reprezentării elevului în sistemul de învăţământ din România. La aceasta au luat parte 100 de elevi din învăţământul preuniversitar, din municipiul Galaţi, dar mai ales reprezentanţi ai elevilor şi nu numai din judeţe precum Bacău, Mehedinţi, Dolj, Vâlcea, Tulcea, Vrancea, Suceava, Călăraşi, Braşov şi Hunedoara. Scopul fixat la debutul proiectului a fost atins prin implicarea în sesiuni de formare a elevilor care nu au avut contact cu fenomenul reprezentării, până în momentul participării, alături de cei cu mai multă experienţă. Prin prezenţa trainerilor invitaţi, Horia Oniţa, membru al Comisiei Naţionale de Etică a Consiliului Naţional al Elevilor, fost preşedinte al aceleiaşi structuri, şi Alin Vlad Grădinaru, fost preşedinte al CJE Galaţi, s-au putut conexa în câteva ore de lucru intens nevoile primare ale unui elev reprezentant. Prin sesiuni axate pe public speaking, legislaţia care stă la bazele procesului de
învăţământ şi explicit ce înseamnă reprezentarea, s-a conturat o idee clară a conceptului şi a modului de acţiune ideal ce trebuie abordat. Schimbul de bune practici avut între elevii participanţi s-a evidenţiat prin prisma punctelor de
vedere ale acestora şi a problemelor ridicate la dezbaterile din finalul conferinţei.
Prima ediţie a Conferinţei Interregionale a CJE Galaţi a fost reuşită, însă Eva Iaia, preşedinte al structurii anterior menţionate, subliniază: ”Rezultatele activităţii ce tocmai s-a încheiat se vor vedea în scurt timp, când elevii vor lua atitudine, fapt care de altfel se întâmpla şi înainte, însă diferenţa o va face pregătirea prealabilă ce le-a fost facilitată şi suportul pe care ei îl au din partea noastră, vizând încetarea abuzurilor în şcoli, a nerespectării drepturilor de elev şi chiar cetăţean, curajul de a face vizibile fapte reale muşamalizate periodic. Scopul nostru este de a asigura un mediu propice învăţării pentru toţi elevii şi mai ales de a reprezenta beneficiarii primari ai învăţământului de stat la cel mai înalt nivel şi fără excepţii”.

Marți, 28 Martie 2017 00:00 In Regional Tags

În data de 24 martie s-a organizat activitatea de plantare de puieţi la Ocolul Silvic Tecuci de către elevii Liceului Tehnologic ”Elena Caragiani” din Tecuci, sub coordonarea prof. Gina Trifan, în cadrul concursului naţional ecOprovocarea. Acţiunea s-a desfăşurat pe raza comunei Movileni, la UP 2 Torceşti, UA 62B, unde ing. Marius Constandachi a pus la dispoziţia elevilor participanţi scule şi material săditor.
La activitate au participat 50 elevi de la clasele XF, XBp, XIDp şi XICp, clase cu profil mecanic din învăţământul liceal şi profesional, însoţiţi de profesorii Paul Diaconu, Beatrice Rotaru, Ilie Gherghiceanu şi Gheorghe Leica.
După efectuarea instructajului de protecţie a muncii, persoanele de teren, angajaţi ai Ocolului Silvic, au demonstrat elevilor modul de lucru. La finalul activităţii s-au plantat 3.000 de puieţi de stejar brumăriu pe o suprafaţă de 0,60 ha.
Din cadrul Gărzii Forestiere Focşani au participat ing. Valeriu Oancă şi ing. Bogdan Dumbravă.

Luni, 27 Martie 2017 00:00 In Știrea zilei Tags

În această perioadă a anului, poliţiştii locali din cadrul Serviciului Control Activităţi Comerciale verifică unităţile comerciale care îşi desfăşoară activitatea în apropierea instituţiilor de învăţământ. În doar două zile oamenii legii au aplicat şase sancţiuni contravenţionale agenţilor economici care au fost depistaţi că vindeau ţigări la bucată. Valoarea totală a amenzilor este de 30.000 lei.
Trebuie precizat că, persoanele juridice care încalcă legea 349/2002 – actualizată, riscă sancţiuni, după cum urmează: 5.000 lei la prima abatere, amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere, iar săvârşirea unei noi contravenţii se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei plus sancţiunea complementară de închidere a unităţii.
De la începutul anului, în baza legii 349/2002 – actualizată, poliţiştii locali de la nivelul municipiului Galaţi au încheiat 140 procese verbale, valoarea totală a sancţiunilor fiind de 38.250 lei.
În 2016 poliţiştii locali, pentru nerespectarea prevederilor legii privind prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, au aplicat 150 de sancţiuni contravenţionale în sumă de 5.900 lei. Cele mai multe dintre amenzi au fost aplicate unor persoane fizice care fumau în locaţii precum: spaţii de joacă pentru copii, unităţi de învăţământ, staţii de autobuz, pieţe agroalimentare sau scări de bloc.

Luni, 27 Martie 2017 00:00 In Mozaic Tags

Teama de a pierde telefonul mobil este aproape la fel de stresantă pentru oameni ca frica de un atac terorist, afirmă un studiu efectuat recent în Marea Britanie, citat de The Telegraph.
Cercetarea realizată de The Physiological Society, prin care 2.000 de persoane au fost rugate să clasifice nivelul de stres resimţit ca urmare a diverse evenimente, a concluzionat că deşi situaţii evidente precum decesul unei persoane dragi sau riscul de îmbolnăvire ocupă primele poziţii, preocupările legate de furtul identităţii, întârzierea mijloacelor de transport în comun sau chiar plecatul în concediu au un efect aproape la fel de mare.
Stresul declanşat de teama faţă de un atac terorist s-a situat pe locul 13 în acest top al evenimentelor cele mai stresante, cu doar o poziţie deasupra pierderii telefonului mobil şi cu mult sub plănuirea nunţii sau schimbarea locuinţei.
Studiul a demonstrat de asemenea că femeile resimt un nivel mai mare de stres în comparaţie cu bărbaţii, în special în ceea ce priveşte decesul unei persoane apropiate, riscul de boală, pierderea telefonului mobil şi ieşirea din Uniunea Europeană — Brexit.
Dr. Lucy Donaldson, preşedinta Comitetului de politici al The Physiological Society, susţine că ''lumea modernă aduce noi tipuri de stres pe care nu ni le-am fi imaginat în urmă cu 50 de ani, printre care se numără social media şi smartphone-urile''. Aceasta a declarat că este ''uimitor că pentru fiecare eveniment din acest studiu, de la probleme financiare până la Brexit, femeile au raportat niveluri mai ridicate de stres faţă de bărbaţi''. ''Acest lucru ar putea avea un impact real asupra sănătăţii lor'', a spus Donaldson.
''Deşi multă lume este conştientă de urmările stresului asupra bunăstării mentale, este important să fie luat în calcul şi impactul său asupra sistemelor corpului. Creierul, sistemul nervos şi sistemul hormonal reacţionează la stres şi afectează inima, imunitatea şi aparatul digestiv. În perioadele lungi de stres efectele se resimt asupra întregului organism şi pot duce la apariţia unor boli precum ulcere sau creşterea riscului de atac de cord'', a atras atenţia specialista.
Cercetarea a avut la bază testul de stres al lui Holmes şi Rahe, alcătuit în 1967 pentru a se determina modul în care oamenii sunt afectaţi de diverse evenimente din viaţa cotidiană. Prin comparaţie, s-a observat că, deşi decesul unei persoane apropiate s-a aflat pe primul loc în ambele teste, oamenii din ziua de azi sunt mult mai puţin afectaţi de divorţ decât în anii '60.
De asemenea, concluziile arată că nivelurile de stres par să se accentueze odată cu înaintarea în vârstă, persoanele mai în vârstă făcându-şi mult mai multe griji cu privire la riscul de îmbolnăvire decât cele mai tinere.
The Physiological Society speră ca acest studiu să crească nivelul de conştientizare cu privire la efectele stresului asupra funcţiilor corpului, mai arată sursa citată.

Luni, 27 Martie 2017 00:00 In Pet Mania Tags

Dalmaţianul, câine inteligent, atletic şi plin de energie, este un animal de companie recomandat pentru persoanele active, care au constant nevoie de exerciţiu fizic.
Una dintre rasele cele mai cunoscute la nivel mondial datorită înfăţişării sale, dalmaţianul este considerat o rasă foarte veche de către istorici, deşi cu privire la originile sale, părerile sunt împărţite. Mulţi istorici consideră că această rasă canină a ajuns în Europa venind din Egipt, prin Orientul Apropiat şi Turcia şi s-a răspândit mult în secolul al XIX-lea. Dalmaţienii au fost crescuţi cu scopul de a alerga pe lângă căruţele trase de cai, având o afinitate pentru aceste animale şi fiind foarte rezistenţi la drum lung.
Aceşti câini sunt foarte jucăuşi, veseli şi loiali. Dalmaţienilor le place să se joace cu copiii, însă este indicat ca exemplarul respectiv să socializeze încă din perioada când este pui cu copiii sau alte animale de companie ce fac parte din viitoarea familie. În general, sunt recomandaţi pentru copiii cu vârste de peste şase ani, în cazul copiilor mai mici trebuie supravegheaţi, deoarece în joacă îi pot accidenta.
Dalmaţienii sunt foarte energici dar şi încăpăţânaţi, dresajul lor nu este o sarcină uşoară însă, realizat corespunzător, aceştia pot deveni cooperanţi. Au nevoie de exerciţiu de zi cu zi altfel se vor plictisi şi pot deveni distructivi. Aceşti câini au nevoie de socializare timpurie pentru a evita să devină agresivi, potrivit portalului www.dogtime.com. Au o memorie excelentă şi sunt atenţi şi interesaţi de tot ceea ce se întâmplă în jurul lor, ceea ce îi recomandă să fie folosiţi şi în misiuni de pază.
Aspectul lor fizic îi diferenţiază complet de orice altă rasă de câini. Datorită blănii dense, dar scurte, sunt friguroşi. Dacă sunt lăsaţi prea mult afară în zilele geroase pot face degerături la nivelul urechilor, care sunt subţiri şi prea puţin vascularizate.
Au o talie medie, cu o greutate între 22 şi 32 kg, iar înălţimea între 53 şi 61 cm. Au o rezistenţa fizică deosebită. Unghiile sunt albe sau au aceeaşi culoare ca şi petele. Ochii sunt rotunzi, în general negri. Urechile sunt aşezate destul de sus, dar depărtate şi destul de moi, ascuţite şi ţinute atârnând. Coada este puternică, lungă şi cu un format conic, de obicei ridicată, o coadă care involuntar poate să provoace stricăciuni sau vânătăi. Culoarea predominantă a blănii este albul, cu pete rotunde, bine definite, distribuite în mod egal pe tot corpul, de culoare neagră sau una din nuanţele de maro.
Dalmaţienii sunt foarte curaţi, se spune chiar ca evită bălţile cu noroi pentru a nu se murdări. Este una dintre rasele care nu necesită prea multă îngrijire. O problemă ar putea fi pierderea părului pe tot parcursul anului. Din acest motiv este necesar periajul cel puţin o dată pe săptămână, cu o perie din cauciuc, eliminând nevoia de îmbăiere a câinelui. În schimb, periajul dentar trebuie efectuat cel puţin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunerile de piatră. Unghiile trebuie îngrijite cel puţin o dată pe lună.
Puii se nasc cu blana complet albă. Petele devin evidente după una sau câteva săptămâni şi se dezvoltă rapid în timpul primelor săptămâni de viaţă, continuând să sporească atât ca număr cât şi în ce priveşte mărimea pe tot parcursul vieţii, ritmul fiind tot mai lent pe măsură ce câinele îmbătrâneşte. Uneori prezintă petece de culoare închisă pe ambele urechi, pe gât, pe cap sau pe coadă, potrivit www.dalmatian.ro.
Alimentaţia trebuie să conţină carne. Este indicată carnea de pui care este uşoară. De obicei are nevoie de două mese pe zi, fiind totuşi recomandată o dietă scăzută în proteine.
Dalmaţienii trăiesc în medie 11-13 ani. Sunt fertili, o căţea poate avea chiar şi 15 pui la o singură fătare. Este foarte importantă testarea puilor deoarece aproximativ 10-12% au probleme grave de auz, iar un câine surd are foarte mari şanse să devină agresiv din cauza fricii.

Pagina 1 din 1098