Raed Arafat: Nave de zeci de milioane de euro pentru zona maritimă şi fluvială

Marți, 30 Ianuarie 2018 16:17
Publicat în Regional
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, dr. Raed Arafat, face în aceste zile un tur al Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă la a căror evaluare asistă pentru a cunoaşte problemele din sistem. Ministrul secretar de stat, Raed Arafat a anunţat că din cei 600 de milioane de euro alocaţi anul trecut de Guvern, prin fonduri europene, se modernizează toată logistică IGSU. 45 de milioane de euro din întreaga sumă de 600 milioane urmează să fie cheltuiţi pentru dotarea cu nave ce intervin în situaţii de urgenţă în zona maritimă şi fluvială, Delta Dunării, dar şi în alte zone cum ar fi Insula Mare a Brăilei. "Din 600 de milioane de euro, o parte, respectiv 170, sunt destinate aviaţiei, iar 45 sunt destinate conceptului naval al inspectoratului de urgenţă, deci şi maritim şi fluvial şi pentru Delta Dunării", a precizat Raed Arafat.

Elicoptere pentru intervenţii în condiţii speciale

170 de milioane de de euro vor ajunge pentru dotarea părţii de aviaţie a IGSU. Se vor lua 9 sau 10 elicoptere din care unele pentru salvări în toate condiţiile meteo, iar altele doar pentru salvări montane. Ultimele vor fi împărţite în trei puncte ale lanţurilor muntoase. "Pe partea de aviaţie prevedem o dotare foarte importantă de 5-6 elicoptere grele de căutare şi salvare în condiţii meteo dificile pentru toate tipurile de vreme, cu degivraj, cu absolut tot, plus 4 elicoptere pentru salvare montană", a mai spus Raed Arafat.

Maşini noi pentru pompieri

O problemă extrem de gravă este dotarea cu ambulanţe a serviciilor de ambulanţă şi maşini de pompieri. Ministrul secretar de stat recunoaşte că sunt mult prea multe ambulanţe de la serviciile de ambulanţă, dar şi maşini de pompieri, extrem de vechi. Multe autospeciale de stingere a incendiilor au o vechime mare de peste 10 ani şi chiar de 30 de ani. 41 % din maşinile de pompieri au peste 30 de ani vechime. 500 de maşini de pompieri sunt prevăzute în program pentru a fi înlocuite autospecialele care au 30 de ani vechime.

O autoscară în fiecare localitate

Fiecare localiate care are peste 20.000 de locuitori - dar şi în toate staţiunile şi în zonele aflate la mare depărtare de punctele de judeţ - va beneficia de o autoscară. 200 de astfel de dotări ar trebuie să ajungă în toată ţară cât mai curând. "Orice municipiu, orice oraş, cu 20.000 de locuitori va avea autoscară şi plus staţiunile şi hotelurile care sunt la distanţă de punctele de intervenţie", a mai spus Raed Arafat.

Durata cursurilor pentru funcţia de pompieri, redusă

Lipsa de pompieri se va face resimţită în anii următori deoarece la angajările din sursă externă din anii 2006-2007 nu a fost limită de vârstă. Se aşteaptă ca în anii următori să aibă loc plecări masive din rândul pompierilor, pe cale naturală datorită pensionărilor. Numai anul trecut, prin pensionările "precoce" anticipate, s-au pierdut multe cadre. Singura soluţie găsită pentru a exista personal de specialitate o reprezintă cursurile şcolii de pompieri, care să nu mai dureze 2 ani, ci doar un an. În alte ţări astfel de cursuri ţin oricum doar 6 luni. "Una din soluţiile adoptate de noi a fost reducerea duratei de pregătire la şcoală de subofiţeri pompieri, de la 2 ani, la un an, nu este o reducere a calităţii", a precizat Raed Arafat.
Urmează să se deschidă în ţară centre pentru pregătirea personalului din situaţii de urgenţă. Nu este vorba doar de centrul pentru pregătirea scafandrilor de la Constanţa, ci vor fi deschise şi centre de pregătire pentru căutare - salvare urbană la Iaşi, Suceava şi în alte zone. La Constanţa va fi adusă şi o cameră hiperbară mobilă care va asigura toată regiunea, operatorii tehnici fac parte din ISU Constanţa şi urmează să fie pregătiţi şi medicii.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu