Complexul Naţional CSN Bascov -Budeasa de lângă Piteşti a găzduit la finalul săptămânii trecute cea de-a 5-a ediţie a Cupei FDJ Youth Challenge. Condiţiile de desfăşurare au fost optime: multă linişte, dealuri înverzite şi lacuri de jur împrejur. Evenimentul a fost dedicat sportivilor cu vârsta minimă de patru ani şi a avut ca scop, potrivit organizatorilor, promovarea artelor marţiale full-contact, a fair-play-ului, precum şi acumularea experienţei competiţionale. De asemenea, s-a avut în vedere crearea unor legături noi de prietenie între factorii implicaţi, dar şi consolidarea celor existente. Palmares bogat de premii, cupe şi diplome pentru gălăţenii de la C.S. Sakura Kiai... 11 locuri 1, 11 locuri 2, 6 locuri 3 şi 6 locuri 4 la Kumite Knock Down şi pe regulament K1. Rezultatele individuale au fost: Bucur Gabriela Luciana: loc 1 Kumite, loc 1 K1; Raiciof Anamaria: loc 2 Kumite, loc 2 K 1; Vasiliu Robert Marian: loc 3 Kumite, loc 1 K 1; Costea Patric Cristian: loc 3 Kumite; Lefter Alex Raul: loc 3 Kumite; Negoiţă David Ioan: loc 3 Kumite, loc 2 K 1; Negoiţă Ştefan Emanuel: loc 4 Kumite, loc 2 K 1; Bucur Florin Constantin: loc 4 Kumite, loc 2 K 1; Dragomir Cosmin Andrei: loc 1 Kumite; Dragomir Bogdan Daniel: loc 4 Kumite; Iacob Marius Antonio: loc 2 Kumite, loc 2 K1; Balaban Cosmin Gabriel: loc 2 Kumite, loc 1 K 1; Balaban Beatrice Elena: loc 3 Kumite; Frosin Cristian Ştefan: loc 1 Kumite; Pancu Bianca: loc 1 Kumite; Năvălnici Răzvan: loc 1 Kumite, loc 1 K 1; Luca Roberto Andrei: loc 4 Kumite; Gîndac Cristina Ana-Maria: loc 2 K 1; Fulger Valentin Daniel :loc 3 Kumite, loc 2 K 1; Nicoară Bejan Andreea: loc 2 Kumite; Hurduc Răzvan Marian: loc 4 Kumite; Lefter Alexandru Paul: loc 4 Kumite, loc 1 K 1. Sakura Kiai, ca urmare a celor 28 de medalii câştigate a ocupat primul loc în ierarhia cluburilor. "Felicitări copiilor pentru seriozitate şi sârguinţă, felicitări părinţilor care sunt alături de aceşti copii minunaţi la fiecare competiţie, şi care alături de instructorul secţiei de Kyokushin, Sempai Viorel Mihai formează o familie frumoasă!", a precizat Sensei Aura Ledaru, preşedintele CS Sakura Kiai Galaţi.

Marţi dimineaţă, la Mangalia s-a încheiat faza a doua a Campionatului Naţional de baschet Under 12 odată cu disputarea meciurilor din sesiunea 6. Fetele de la Phoenix 1 antrenate de Dalibor Dixon Destanovic au învins cu 30-7 pe Olimpia 3 Bucureşti, obţinând a şasea victorie consecutivă. Gălăţencele vor juca vineri în sferturile de finală şi rămân în cursa pentru medalii. Băieţii de la Phoenix 1, îndrumaţi de pe margine de Florin Nini şi Cristina Nini au luptat cu CSS Bega Timişoara dar în final au trebuit să se recunoască învinşi, scor final: 19-24. În continuare vor juca pentru locurile 13-16. Băieţii de la Phoenix 2 - grupa 2007 antrenaţi de Cosmin Şerbănescu au cedat confruntarea cu U BT 3 Cluj Napoca, scor: 19-33 şi vor juca pentru locurile 25-28. Colegele de la Phoenix 2 antrenate de Iuliana Miron au cedat în faţa celor de la LPS Alba Iulia, scor 4-27 şi vor mai juca pentru poziţiile 17-20 în clasamentul final.

La Snagov, s-au desfăşurat weekendul trecut Campionatele Naţionale de Triatlon Supersprint. Compeţia a reunit la start peste 200 de sportivi. Printre aceştia, la start s-au aflat şi cinci sportivi de la Aqua Sport Galaţi: Denisa Tufaru - 10 ani,  Teodora Mihai  - 11 ani,  Raluca Boboc - 12 ani , Ariana Radu  - 12 ani  şi  Răzvan Hodină - 14 ani, alături de antrenoarea Mihaela Hodină. Rezultate notabile au fost obţinutete de: Denisa Tufaru – locul 3 la copii 9-10 ani (150 metri înot, 5 km bicicleta şi 500 metri alergare) şi Teodora Mihai – locul 4 la copii 11-13 ani (250 metri înot, 5 km bicicletă şi 1,25 km alergare). Celelalte rezultate: Ariana Radu a obţinut locul 7, Raluca Boboc - locul 10, iar Răzvan Hodină - locul 18 la cadeţi (400m înot, 10 km bicicletă şi 2,5 km alergare). După noile reglementări ale Federaţiei Române de Triatlon, la categoria copii nu se întocmesc clasamente şi nu se cronometrează timpii concurenţilor, toţi fiind premiaţi cu medalii şi diplome de participare. Altfel, Răzvan Hodină va concura la finalul acestei săptămâni la „Triatlon Titans” la Bucureşti, împreună cu Raluca Boboc şi Denisa Tufaru. „TitansTriatlon” este denumirea Cupei Europene de triatlon pentru juniori şi în acelaşi timp, se constituie ca etapă premium a circuitului naţional de triatlon de şosea, Cupa României Bittnet RTS 2018.

Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" Galaţi organizează vineri, 22 iunie 2018, la ora 12:00, vernisajul expoziţiei itinerante "Ia, simbol al culturii şi creativităţii româneşti".
"Ia, parte componentă a costumului popular naţional, reprezintă o veritabilă bogăţie pentru cultura şi civilizaţia poporului român. Această piesă vestimentară, diferă de la o zonă etnografică la alta, având diverse tehnici de realizare şi motive decorative diferite, ceea ce o face un adevărat simbol pentru creativitatea românească. Portul tradiţional are la bază o veche moştenire materială şi spirituală, fidelă prototipurilor iliro-dacice, evoluând semnificativ de-a lungul vremii şi abordând diverse variante a căror frumuseţe şi bogăţie sunt bine creionate, înscriindu-se astfel în registrul celor mai valoroase creaţii ale artei populare româneşti", a declarat muzeograful Ionela Daniela Antohe.
Evenimentul se va desfăşura la Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" Galaţi - Lapidarium.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat, joi, pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare în dosarul DGASPC Teleorman în legătură cu angajarea în această instituţie a două persoane care de fapt lucrau pentru organizaţia PSD. Decizia nu este definitivă, informează Agerpres. Pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu a fost contopită cu pedeapsa de 2 ani cu suspendare primită în dosarul "Referendumul".
Instanţa a anulat suspendarea executării din dosarul "Referendumul", rezultând o pedeapsă finală de 3 ani şi 6 luni cu executare.
Decizia de condamnare a fost luată de doi dintre cei trei judecători ai completului. Al treilea a votat pentru achitare.

Poliţiştii rutieri au aplicat 198 sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 11 permise de conducere, în urma unei acţiuni preventiv-reactive având ca scop creşterea gradului de disciplină rutieră. Acţiunea, la care au participat poliţiştii Serviciului Rutier Galaţi şi cei ai Biroului Rutier Galaţi s-a desfăşurat în data de 20 iunie 2018, pe raza municipiului Tecuci şi a comunelor arondate.
"În cadrul acţiunii au fost constatate 198 contravenţii, fiind aplicate tot atâtea sancţiuni contravenţionale, dintre care 52 pentru neportul centurii de siguranţă, 41 pentru defecţiuni tehnice, 31 pentru lipsa documentelor prevăzute de lege, 16 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 4 pentru folosirea telefonului mobil, 43 pentru alte abateri la regimul rutier. Valoarea sancţiunilor aplicate a fost de 71.802 lei. Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 11 permise de conducere, dintre care 4 pentru consum de alcool, 3 pentru nerespectarea regulilor privind depăşirea, 3 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 1 pentru nerespectarea indicaţiilor poliţistului rutier. Totodată, au fost reţinute 20 de certificate de înmatriculare şi 3 seturi de plăcuţe cu numărul de înmatriculare. În cadrul acţiunii au fost constatate 4 infracţiuni la regimul rutier (conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului)", se arată într-un comunicat al IPJ Galaţi.

Eforturile municipalităţii în vederea fluidizării traficului cotinuă cu implementarea unor noi sensuri unice. În acest sens, Primăria Galaţi anunţă că începând de luni, 25 iunie 2018, încă o stradă din Galaţi va avea sens unic. Este vorba despre strada Nicolae Bălcescu, pe tronsonul cuprins între strada Basarabiei şi strada Gării. "Începând cu data de 25 iunie 2018 pe strada Nicolae Bălcescu, tronsonul cuprins între strada Basarabiei şi strada Gării se va implementa sens unic, pe direcţia de mers dinspre strada Basarabiei către strada Gării", se arată într-un comunicat al municipalităţii.
Această măsura face parte din planul de management al traficului stabilit de Comisia municipală pentru Siguranţa Circulaţiei Rutiere, plan în baza căruia au fost implementate săptămâna trecută indicatoare rutiere de sens unic şi pe străzile Anul Revoluţiei 1848 şi Morilor şi despre care Monitorul de Galaţi a relatat AICI. 

Poliţiştii din cadrul Biroului Investigaţii Criminale Galaţi au identificat, la data de 20 iunie 2018, un tânăr de 23 ani, din Galaţi, bănuit de comiterea unei infracţiuni de tâlhărie. Din cercetări a reieşit că, în data de 18 iunie 2018, în jurul orei 22:30, bărbatul ar fi acostat o tânără de 23 ani, din Galaţi, în zona staţiei de autobuz din Micro 20 şi ameninţând-o cu un cuţit în zona gâtului, ar fi deposedat-o de telefonul mobil şi suma de 170 lei. Poliţiştii au condus persoana bănuită la sediul poliţiei şi după audiere au reţinut-o, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de joi, 21 iunie 2018, să fie prezentată instanţei cu propunere de arestare preventivă. Prejudiciul a fost recuperat în proporţie de 80%, în cauză continuându-se cercetările pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată.

Poliţiştii Serviciului Rutier au depistat  şi oprit în trafic în această după-amiază (n.r. - joi, 21 iunie 2018), în jurul orei 12:30, un autoturism care circula cu viteza de 212 km/h, pe DN 25, între localităţile Independenţa şi Braniştea. Conducătorul auto, un bărbat de 48 ani, din Galaţi, a fost sancţionat contravenţional de poliţişti, pentru depăşirea vitezei, cu amendă în valoare de 1.450 lei, fiindu-i totodată suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru a perioadă de 90 de zile.

Fostul sediu al Pârcălăbiei/Prefecturii judeţului Covurlui din zona istorică a Galaţiului, sau aşa cum este mult mai cunoscut de gălăţeni, "Casa Geshov", va fi reabilitat cu fonduri europene şi va avea o altă funcţionalitate. La sediul Primăriei Galaţi a avut loc joi, 21 iunie 2018, conferinţa de lansare a proiectului "Reabilitare zonă istorică, municipiul Galaţi - Reabilitare imobil strada Domnească nr. 58", susţinută de Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi, alături de Luminiţa Mihailov, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est. Proiectul beneficiază de o finanţare cu o valoare totală de 9.597.016, 49 lei, adică aproximativ 2 milioane de euro, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural, Operaţiunea - Impulsionarea dezvoltării prin conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi a identităţii culturale, iar perioada de implementare a acestuia este de 2 ani. Imobilul, localizat în zona centrală istorică a Galaţiului, este cunoscut cu numele de "Casa Geshov" şi a fost construit în anul 1872. În perioada 1897 - 1906, acesta a fost închiriat pentru sediul Pârcălăbiei/Prefecturii judeţului Covurlui, iar până în anul 1950 i-a aparţinut lui Evstratie Ivan Geshov, descendent al unei familii de negustori bulgari. Ulterior imobilul a devenit proprietate de stat. După reabilitare, imobilul va avea o altă funcţionalitate, respectiv cea de muzeu. Noua clădirea va fi dotată cu 11 spaţii de expoziţie, două săli de vernisaj, o sală expoziţie video şi un spaţiu multifuncţional.
Pagina 1 din 3666