Marți, 23 Ianuarie 2018 10:27

24 ianuarie, o zi liberă, dar nu pentru toţi angajaţii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Potrivit Codului Muncii, toţi românii vor beneficia de o zi liberă în data de 24 ianuarie. Ziua de 24 ianuarie simbolizează sărbătorirea Unirii Principatelor Române, ea fiind specificată ca zi liberă în reglementările din 2016 ale Codului Muncii din România.
Excepţie de la prevederile Codului Muncii fac doar instituţiile a căror activitate nu poate fi întreruptă, salariaţii acestora urmând să primească o zi liberă la o altă dată. "Li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, iar în cazul în care, din motive justificate, acest lucru nu este posibil, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru", conform Codului Muncii.
Angajatorii care nu respectă prevederile legale din legislaţia muncii privind zilele declarate nelucratoare, neoferind zi liberă sau compensaţii angajaţilor, riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

Lasă un comentariu