Imprimă această pagină
Luni, 09 Aprilie 2018 00:00

A fost modificată Legea pieţelor

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În şedinţa de Guvern din 4 aprilie 2018 a fost aprobată o Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a Legii nr. 70/2018 privind modificarea şi completarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol. Piaţa produselor din sectorul agricol este reglementată de Legea nr.145/2014 potrivit căreia comercializarea de către producătorii agricoli persoane fizice, a produselor proprii, se face numai pe baza Atestatului de producător şi a Carnetului de comercializare.

Astfel, modificările aduse Legii nr. 145/2014 presupun ca atestatele de producător şi carnetele de comercializare a produselor agricole să fie emise pentru o perioadă de 7 ani. Din cauza faptului că nu este reglementată o perioadă de tranziţie, până la emiterea noilor formulare, producătorilor agricoli care doresc să comercializeze produsele proprii în piaţă nu le pot fi eliberate atestatele de producător/carnete de comercializare.

Emiterea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului ce legiferează o măsură tranzitorie are ca scop evitarea unui blocaj în ceea ce priveşte accesul la piaţă a producătorilor agricoli, a persoanelor fizice. În acest fel, aceştia pot să-şi valorifice produsele proprii şi pot avea acces la programele guvernamentale multianuale de sprijin. Prin urmare, formularele atestatelor de producător şi carnetelor de comercializare aflate pe stoc se pot folosi până în data de 30 iulie 2018.

V.A.

Articole recente - V.A.