Joi, 07 Ianuarie 2016 00:00

A scădea sau a nu scădea, aceasta-i întrebarea

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Uraaa! A scăzut TVA-ua, la absolut orice marfă şi serviciu, de la hârtie igienică şi izmene la cadillacuri şi sutiene de şinşila, cu mirobolanta cifră de 4 la sută! Se bucură amărăştenii, de zici că comercianţii dau năvală să le umple buzunarele cu diferenţa, făcându-i nababi peste noapte. De partea lor, respectivii comercianţi se bat cu cărămida-n plămâni că scăderea de TVA se va reflecta în chipul cel mai corect în preţurile afişate la raft şi în buzunarele cumpărătorilor. Ei, dacă ar fi fost cu adevărat aşa, mai că îţi venea să crezi că am intrat într-o lume de basm, cu feţi-frumoşi şi ilene cosânzene care nu mai prididesc să calculeze reduceri şi să micşoreze facturi, întru bunăstarea şi propăşirea eternă a onor-consumatorului.
Că nu este deloc aşa, în ciuda declaraţiilor şi declamaţiilor făcute pe la mai toate posturile tv şi radio, ori în presă, se pot convinge (şi cu siguranţă mulţi s-au convins deja) chiar şi cei care mai zilele trecute opinau cu o neţărmurită naivitate (ca să nu-i spun altfel) că da, vezi-Doamne, preţurile chiar au scăzut. Aş!
Celor neconvinşi le recomand un mic exerciţiu de memorie, cu atât mai reprezentativ cu cât se referă la un produs alimentar, al cărei TVA a rămas ţeapănă, la 9%, de mai bine de juma de an: să îşi aducă aminte doar cât costa kilul de zahăr acum vreo două-trei luni, şi cât costă acum. Or să vadă că „scăderea” e complet pe invers, ca multe alte lucruri din ţărişoara asta. Păi cum dracu poţi să zici că s-a ieftinit ceva dacă acel ceva costa în octombrie doi lei cincizeci şi acum, că-i „la reducere” sau „la ofertă”, costă cu cel puţin un leu mai mult? Aaa, da, poate că scăderi s-or fi operat la electronice, la produse de lux sau la maşini de neam prost, dar pe ălea nu le cumpără chiar tot amărăşteanul. Chiar, v-aţi dus vreodată în magazin să cereţi un kil de mercedes sau 300 de grame de cristale swarowski?
Să luăm totuşi un exemplu „nealimentar”, dar drag muuultor români: băutura. Ia duceţi-vă, dragi beţivi, la supermarket, să vedeţi dacă s-a ieftinit berea sau whisky-ul. O să aveţi o supriză, şi nu una plăcută. Uite, de exemplu, un supermarket de prin Mazepa se lăuda, pe eticheta de la raft, că o bere la 3 litri „s-a redus”, de la 7,21 lei, la 6,99 lei. De fapt, ca să arate cât de conformi sunt ei cu scăderea TVA, distinşii comercianţi scumpiseră respectiva bere de la 6,79 la cei 7,21 pomeniţi, ca apoi să ne ia ochii cu super-reducerea...
Cel mai neruşinat aspect este însă altul: ca să recupereze scăderea de preţ impusă de noua TVA de 20% la toate produsele nealimentare, marile lanţuri de magazine au folosit un tertip demn de o republică bananieră: au umflat preţurile la alimente, cu mult peste nivelurile de acum două-trei luni, unele ajungând să coste aproape dublu, dar le prezintă pe toate ca „super-oferte”. Curat super-ofertă, să dai pe kilul de mere cu 50% mai mult ca în octombrie, sau pe o cutie de bulion cu un sfert mai mult ca în noiembrie...
Dar, deh, ăsta-i comerţul nostru socialist - pardon, capitalist - şi economia noastră originală „de piaţă”...

Lasă un comentariu