Marți, 10 Septembrie 2019 11:11

Afganistan: Trump afirmă că negocierile cu talibanii sunt "moarte" Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele american Donald Trump a declarat luni că negocierile cu talibanii sunt "moarte", după ce a anulat întâlnirea secretă prevăzută cu aceştia la Camp David, şi, tot luni, comandantul forţelor americane în Afganistan a afirmat că este probabilă o intensificare a operaţiunilor pentru contracararea înmulţirii recente a atacurilor insurgenţilor, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Trump a anulat întâlnirea secretă prevăzută să aibă loc cu talibanii la Camp David, Maryland, la sfârşitul săptămânii trecute, după ce un militar american a fost ucis într-un atac sinucigaş al insurgenţilor la Kabul săptămâna trecută.
"Sunt moarte. Sunt moarte. În ce mă priveşte pe mine, sunt moarte", le-e declarat Trump reporterilor, întrebat despre aceste negocieri în timp ce părăsea Casa Albă pentru a se deplasa în Carolina de Nord.
Trump sperase să încheie lunile de negocieri cu talibanii, care controlează mari părţi din Afganistan, cu o întâlnire secretă la Camp David, la care ar fi participat şi preşedintele afgan Ashraf Ghani, şi care era menită să "bată în cuie" un acord de retragere a trupelor din războiul din care implicate SUA de 18 ani.
Un proiect de acord convenit săptămâna trecută prevedea retragerea a 5.000 de soldaţi americani în lunile următoare, în schimbul garanţiilor că Afganistanul nu va fi folosit ca bază pentru atacuri asupra SUA şi a aliaţilor lor.
Aducerea acasă a trupelor americane din Afganistan a fost unul din principalele obiective de politică externă ale lui Donald Trump, potrivit căruia administraţia sa se gândeşte în continuare la o retragere a celor 14.000 de militari desfăşuraţi în această ţară. "Am vrea să plecăm de acolo, dar vom pleca la momentul potrivit", a afirmat el.
Cu toate acestea, sfârşitul negocierilor a alimentat temerile unei noi creşteri a violenţelor în Afganistan.
Talibanii şi-au intensificat atacurile chiar în timp ce în ultimele săptămâni se desfăşurau negocieri de pace.
Generalul Kenneth McKenzie, şeful Comandamentului Central american, a declarat luni că este probabil că armata SUA îşi va accelera ritmul operaţiunilor în Afganistan pentru a contracara aceste violenţe.
"Cu siguranţă că nu vom sta pasivi şi să-i lăsăm să poarte o aşa-zisă cursă spre victorie. Acest lucru nu o să se întâmple", le-a spus generalul McKenzie reporterilor care îl însoţeau la baza aeriană Bagram din nord-estul Afganistanului.
Preşedintele afgan Ghani, care a fost ţinut spectator la negocierile purtate între oficiali americani şi reprezentanţi ai talibanilor, a avut mari rezerve faţă de acestea.
Luni, el şi-a reiterat apelurile la pace, dar a insistat că talibanii trebuie să respecte o încetare a focului, ceea ce aceştia au refuzat până acum. "Pacea fără o încetare a focului este imposibilă", a subliniat Ghani.
Creşterea tensiunilor pe teren se adaugă incertitudinilor legate de viitorul forţelor americane, multe dintre acestea fiind nevoite acum să se pregătească pentru o intensificare a luptelor, în timp ce aşteaptă însă potenţiale ordine de retragere.
Preşedintele Trump a declarat că ar vrea să reducă numărul militarilor desfăşuraţi în Afganistan la circa 8.000.
Duminică, talibanii au avertizat că numărul victimelor americane va creşte în urma deciziei lui Trump de a anula negocierile cu ei.
Întrebat dacă intensificarea operaţiunilor împotriva insurgenţilor ar putea include lovituri aeriene şi raiduri ale comandourilor americane şi afgane, McKenzie a răspuns: "Cred că vorbim de un spectru total". "Vom lua unele decizii, cred, în capitala ţării noastre în zilele următoare", a adăugat el, fără alte detalii.

Lasă un comentariu