Duminică, 08 Aprilie 2018 00:00

Ambasadorul Chinei în SUA îndeamnă Beijingul şi Washingtonul să evite războiul comercial

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Beijingul şi Washingtonul trebuie să evite un război comercial, a declarat ambasadorul Chinei în Statele Unite, Cui Tiankai, adăugând că statul chinez preferă să rezolve disputa prin negocieri, relatează site-ul agenţiei Reuters.
"Încă preferăm negocierea, însă este nevoie de ambele părţi", a declarat oficialul chinez în urma unei întrevederi cu noul secretar de Stat, John Sullivan. "Vom vedea cum vor acţiona Statele Unite", a adăugat acesta.
Cui Tiankai a afirmat că în cadrul întâlnirii au fost discutate toate aspectele relaţiei SUA-China, pe care acesta a descris-o ca fiind "cuprinzătoare şi complexă". "Am discutat despre relaţie în general, inclusiv despre aspectele privind comerţul", a mai adăugat ambasadorul chinez.
Cui Tiankai şi oficiali americani din cadrul Departamentului de Stat au informat că întrevederea fusese planificată înainte ca Washingtonul să propună o listă cu importuri din China care ar putea fi vizate de taxe suplimentare.
China şi Statele Unite ar putea discuta despre această problemă în cadrul întâlnirii Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, care va avea loc în perioada 20-22 aprilie.
Un oficial american a informat că încă nu a fost planificată o discuţie bilaterală între China şi SUA.
Scopul declarat al taxelor vamale suplimentare este de a forţa Beijingul să-şi schimbe practicile guvernamentale despre care autorităţile SUA afirmă că înlesnesc transferul "nerentabil" de proprietate intelectuală americană către companii chineze. Ca răspuns la taxele vamale suplimentare impuse luna trecută de SUA la importurile de aluminiu şi oţel, Beijingul a anunţat recent că va introduce o taxă specială de până la 25% pentru 128 de produse de import din SUA, inclusiv produse din carne de porc, vin, fructe, aluminiu reciclat şi oţel laminat.

Lasă un comentariu