Duminică, 08 Decembrie 2019 00:00

Angela Merkel a vizitat lagărul de la Auschwitz şi a donat 60 de milioane de euro Fundaţiei Auschwitz-Birkenau Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cancelarul german Angela Merkel a vizitat zilele trecute pentru prima dată fosta tabără de exterminare de la Auschwitz, o deplasare simbolică în contextul în care antisemitismul reapare şi dispariţia martorilor complică transmiterea memoriei Holocaustului, relatează AFP, citat de Agerpres.
În ajunul aceste vizite, prima a unui şef de guvern german după aproape un sfert de secol, Angela Merkel a anunţat acordarea a 60 de milioane de euro Fundaţiei Auschwitz-Birkenau pentru întreţinerea complexului unde aproximativ 1,1 milioane de oameni au fost ucişi între 1940 şi 1945, dintre care majoritatea la sosirea lor în lagărul de concentrare şi exterminare nazist situat în Polonia de azi.
Angela Merkel, născută la nouă ani după cel De-al Doilea Război Mondial, a făcut această vizită cu puţin timp înainte de împlinirea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz de către Armata Roşie, la 27 ianuarie 1945.
În cursul vizitei, ea a fost însoţită de premierul polonez Mateusz Morawiecki, de un supravieţuitor şi de reprezentanţi ai comunităţii evreieşti.
Peste trei milioane dintre cei 3,2 milioane de evrei din Polonia au fost ucişi de către nazişti, reprezentând aproximativ jumătate din evreii ucişi în timpul Holocaustului, notează Reuters.

Lasă un comentariu