Vineri, 19 Iunie 2020 11:03

Angela Merkel: Coeziunea şi solidaritatea nu au fost niciodată mai importante în UE Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pandemia declanşată de noul coronavirus a scos la iveală vulnerabilitatea Uniunii Europene, a afirmat cancelarul german Angela Merkel, în Bundestag, declarând că Germania va folosi mandatul la preşedinţia Consiliului UE, pe care îl va prelua la 1 iulie, pentru a promova solidaritatea şi prosperitatea economică în statele membre, transmit Reuters şi dpa, citaţi de Agerpres.
Prezentând în Bundestag (camera inferioară a Parlamentului german) priorităţile germane la preşedinţia Consiliului UE, cancelarul a arătat că provocarea cea mai urgentă cu care se confruntă Uniunea - în faţa căreia stă cea mai gravă recesiune postbelică - este să se pună de acord asupra viitorului buget multianual şi a fondului de redresare.
„Pandemia a dezvăluit cât de fragil este încă proiectul european“, a spus Merkel, regretând răspunsul iniţial „mai degrabă naţional decât european“ al guvernelor din UE la pandemie, inclusiv al Germaniei.
„Nicio ţară nu poate depăşi singură şi în izolare criza“, a afirmat ea, insistând că pandemia ar trebui văzută ca o oportunitate de reformare a instituţiilor şi companiilor europene pentru ca Uniunea să fie mai bine echipată pentru viitor.
„Coeziunea şi solidaritatea nu au fost niciodată mai importante ca astăzi“, a subliniat ea.
Pandemia a lovit Uniunea Europeană într-o perioadă în care aceasta se lupta cu alte provocări majore, precum găsirea unei strategii comune de contracarare a ascensiunii Chinei, relaţia cu o administraţie americană ostilă şi obţinerea suveranităţii tehnologice şi militare.
În discursul său din Bundestag, Angela Merkel a atins câteva din aceste probleme. Ea a îndemnat Uniunea Europeană să vorbească pe o singură voce în relaţia cu China şi să-şi asume o mai mare responsabilitate la nivel global, mai ales prin promovarea democraţiei şi drepturilor omului.

Lasă un comentariu