Miercuri, 11 Octombrie 2017 00:00

Apel la combaterea activă a violenţei sexuale pe internet

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Toate componentele societăţii, şi în special Biserica, trebuie "să trezească conştiinţele" asupra violenţei sexuale care se manifestă pe internet şi provoacă ravagii în rândul tinerilor, a pledat recent papa Francisc, relatează AFP.
"Trebuie să avem ochii deschişi şi să nu ascundem un adevăr care este dezagreabil", a spus papa cu prilejul primirii la Vatican a unui grup de oameni de ştiinţă, sociologi, avocaţi şi reprezentanţi ai industriei digitale, reuniţi în această săptămână la Roma pentru a discuta despre "demnitatea copiilor" în era internetului.
"Nu am înţeles poate suficient, în aceşti ultimi ani, că a ascunde realitatea abuzurilor sexuale este o realitate foarte gravă?", a adăugat el, referindu-se la scandalurile de pedofilie care au zguduit biserica, multă vreme adepta tăcerii pe acest subiect.
"Biserica catolică, în aceşti ultimi ani, a devenit tot mai conştientă că nu a făcut suficient în sânul său pentru protecţia minorilor: fapte foarte grave au ieşit la lumina zilei pentru care a trebuit să ne asumăm responsabilitatea în faţa lui Dumnezeu, a victimelor şi a opiniei publice", a mai spus Suveranul Pontif.
Lista pericolelor din era digitală include difuzarea de imagini pornografice tot mai extreme, fenomenul tot mai dezvoltat al "sexting"-ului între tineri, hărţuirea online sau fenomenul "sextortion" (racolarea cu scop sexual a minorilor pe internet), a atras el atenţia.
Fără a omite infracţiunile cele mai grave, precum prostituţia sau vizionarea în direct a violurilor asupra unor minori în alte părţi ale lumii.
Oamenii de ştiinţă subliniază "impactul profund al imaginilor violente şi sexuale asupra spiritelor maleabile ale copiilor", ducând la comportamente de "dependenţă" şi influenţând la vârsta adultă relaţiile între sexe, a subliniat Suveranul Pontif.
"Ar fi o gravă iluzie să gândim că o societate în care consumul anormal de sex pe internet se răspândeşte în rândul adulţilor să fie apoi capabilă să-şi protejeze eficient minorii", a apreciat el.
Un sfert din cei peste trei miliarde de utilizatori de internet în lume sunt minori. Generaţiile cele mai în vârstă nu mai sunt capabile să înţeleagă ce se întâmplă, iar filtrele tehnologice pentru a bloca imaginile perturbatoare sunt insuficiente, a avertizat papa.
Deşi recunoaşte că "reţeaua a deschis un spaţiu nou şi foarte amplu de liberă expresie şi schimb de idei şi de informaţii", Francisc constată totuşi că internetul a oferit noi instrumente pentru "activităţi ilicite oribile".
"Trebuie să luptă cu inteligenţă şi determinare, lărgind colaborarea între guverne şi forţele de ordine la nivel mondial", a recomandat el.

Lasă un comentariu