Miercuri, 11 Octombrie 2017 00:00

Atacurile cibernetice sunt la fel de periculoase precum terorismul

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Marea Britanie a fost în ultimul an ţinta a circa 600 de atacuri cibernetice semnificative care au necesitat un răspuns coordonat la nivel naţional, a precizat într-un articol publicat recent de cotidianul Daily Telegraph directorul general al Centrului de ascultări şi decodificări al serviciilor secrete britanice (GCHQ), Jeremy Fleming.
El a menţionat că din acest motiv resurse financiare considerabile din bugetul acestei instituţii vor fi alocate transformării ei într-o 'ciber-organizaţie' şi a atras atenţia că atacurile cibernetice au devenit la fel de periculoase precum terorismul.
'Adversarii noştri sunt foarte rapizi în a găsi modalităţi de a ne face rău. Observăm acest lucru în modul în care teroriştii îşi schimbă constant armele sau cum statele folosesc întreaga gamă de instrumente pentru a fura secrete, pentru a câştiga influenţă şi a ne ataca economia', explică Jeremy Fleming.
Publicarea articolului său survine în contextul în care Serviciul Naţional de Sănătate al Marii Britanii (NHS) şi Parlamentul de la Londra au fost anul acesta ţinte ale unor atacuri cibernetice atribuite în special Rusiei.
Pe de altă parte, săptămâna trecută s-a împlinit un an de când în structura GCHQ a fost creat Centrul Naţional pentru Securitate Cibernetică (NCSC).
Acest centru colaborează cu companii, instituţii de învăţământ şi cu mass-media, spre deosebire de GCHQ, care acţionează 'din umbră'. Dar Jeremy Fleming a evidenţiat complementaritatea acestor activităţi, întrucât NCSC a contribuit la obţinerea de date şi a adus capabilităţi analitice şi parteneriate, toate acestea ajutând atât la prevenirea atacurilor cibernetice, cât şi la riposta împotriva acestora.

Lasă un comentariu