Luni, 26 Iulie 2021 10:13

BCE a făcut primul pas către un euro digital Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Banca Centrală Europeană (BCE) a făcut primul pas spre lansarea unei versiuni digitale a monedei euro, pe fondul unei unei cereri crescute pentru mijloace electronice de plată și al unui boom al criptomonedelor, transmite Reuters.
"Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis să lanseze faza investigativă a proiectului euro digital", a informat BCE într-un comunicat de presă. "Această fază investigativă va dura 24 de luni și este destinată să răspundă la o serie de aspecte cheie precum designul și distribuția", a mai informat BCE, adăugând că o decizie fermă cu privire la lansarea unui euro digital va fi luată la finalul acestei faze exploratorii.
Instituția de la Frankfurt a precizat că designul viitoarei monede digitale va fi bazat pe preferințele utilizatorilor precum și pe opiniile exprimate de comercianți și intermediari. Faza exploratorie va scoate de asemenea la lumină modificările legislative care ar putea fi necesare și care vor fi discutate și decise împreună cu co-legiuitorii europeni.
Principalul obiectiv al inițiativei este evitarea situației în care plățile digitale vor fi lăsate în sarcina sectorului privat, în special dacă utilizarea numerarului va scădea semnificativ, cum s-a întâmplat în Suedia.
"Munca noastră este destinată să asigure că cetățenii și firmele din era digitală vor continua să aibă acces la cea mai sigură formă de bani, cei emiși de o bancă centrală", a declarat președintele BCE, Christine Lagarde.
Un echivalent electronic al bancnotelor și monedelor, un euro digital cel mai probabil va fi un portofel electronic pe care cetățenii din zona euro îl pot păstra la BCE mai degrabă decât la o bancă comercială. (sursa Agerpres)

Lasă un comentariu