Joi, 16 Ianuarie 2020 10:29

Brexit: Deputaţii europeni sunt îngrijoraţi faţă de drepturile cetăţenilor UE şi britanici, inclusiv libera circulaţie Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Într-o rezoluţie adoptată miercuri, 15 ianuarie 2020, deputaţii europeni analizează situaţia drepturilor cetăţenilor în contextul Brexit şi subliniază faptul că aprobarea Acordului de retragere va ţine cont de „experienţa dobândită şi de garanţiile oferite” în ceea ce priveşte protecţia acestor drepturi.
Parlamentul îşi exprimă îngrijorarea în special cu privire la procesul de solicitare a înregistrării cetăţenilor UE în vederea obţinerii noului statut de şedere în Regatul Unit (EU Settlement Scheme), la absenţa unui document fizic ca dovadă a dreptului de şedere în Regatul Unit şi la accesibilitatea acestuia, printre alte probleme.
Deputaţii europeni pun la îndoială înfiinţarea şi independenţa „autorităţii independente” a Regatului Unit prevăzută în Acordul de retragere, afirmând că ar saluta instituirea unui mecanism de control comun al Parlamentului European şi a celui britanic.
Textul adoptat solicită lansarea de campanii de sensibilizare pentru informarea cetăţenilor şi îndeamnă guvernele din statele membre ale UE să adopte măsuri consecvente şi generoase pentru a oferi securitate juridică cetăţenilor Regatului Unit care locuiesc pe teritoriul lor.
Rezoluţia a fost adoptată cu 610 voturi pentru, 29 împotrivă şi 68 de abţineri în urma dezbaterii de marţi care s-a axat în principal pe viitorul liberei circulaţii şi limitarea impactului asupra vieţii cetăţenelor europeni şi britanici.

Lasă un comentariu