Imprimă această pagină
Marți, 01 Octombrie 2019 13:13

Brexit: Regatul Unit va prezenta o soluţie la mecanismul de siguranţă de la frontiera cu Irlanda Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernul de la Londra urmează să prezinte o soluţie la mecanismul de siguranţă - aşa-numitul backstop - pentru frontiera cu Irlanda, în vederea reglementării situaţiei după Brexit, arată materiale de presă citate de DPA, informează Agerpres.
Mecanismul, respins de susţinătorii Brexit-ului, ar menţine pe termen nedefinit un acord vamal între Regatul Unit şi Uniunea Europeană, pentru a evita controalele la frontiera dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlanda. Subiectul este unul din principalele obstacole în negocierile dintre Londra şi Bruxelles.
Conform televiziunii irlandeze RTE, Regatul Unit intenţionează să propună înfiinţarea unor puncte de control vamale de ambele părţi ale frontierei, la câţiva kilometri distanţă, mărfurile înregistrate ar fi urmărite prin GPS până la trecerea graniţei.
DPA apreciază că propunerea nu îi va satisface probabil pe critici, deoarece nu face altceva decât să mute controalele vamale, în loc să le evite. În prezent, trecerea frontierei este liberă, fără nicio verificare, ca parte a înţelegerii cunoscute drept Acordul din Vinerea Mare, din 1998, care a pus capăt violenţelor din Irlanda de Nord.
Irlanda insistă, în cadrul UE, pentru menţinerea acestei situaţii şi după Brexit. Punctele vamale au fost multă vreme ţintele unor atacuri, în timpul conflictului dintre loialiştii pro-britanici, majoritar protestanţi, şi republicanii irlandezi, în general catolici, din Irlanda de Nord.
Backstop-ul sau o altă soluţie vor fi necesare până la găsirea unei rezolvări permanente, cum ar fi un acord comercial între UE şi Regatul Unit.

Cătălin Mihai MOGA

Articole recente - Cătălin Mihai MOGA