Joi, 23 Noiembrie 2017 00:00

CE recomandă României reducerea plăţilor informale din sistemul medical

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reprezentantul Directoratului General de Sănătate din Comisia Europeană, Angela Blanco, susţine că România trebuie să reducă numărul plăţilor informale, adică mita dată în sistemul de sănătate, pentru a evolua. Reprezentanţii pacienţilor precizează că sistemul este prea birocratizat.
"În prezent, recomandările actuale făcute României în acest an se concentrează pe plăţile informale care trebuie reduse, o chestiune legată de acces, pentru că plăţile informale neoficiale sunt o barieră în calea accesului şi sunt legate de alte aspecte privind sistemul de sănătate cum ar fi sănătate forţei de muncă, situaţia forţei de muncă care în România este o provocare şi recomandarea privind trecerea de la îngrijirea spitalicească la îngrijirea ambulatorie", a declarat Angela Blanco, în cadrul unei dezbateri privind accesul la sănătate.
O altă problemă, semnalată de către Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), este legată de birocraţia existentă în sistemul de sănătate, care îngreunează foarte mult accesul pacienţilor la serviciile medicale.
"Prima măsură ar trebui să fie debirocratizarea sistemului de sănătate. La ora actuală sunt lucruri care se întâmplă în sistemul de sănătate românesc şi am văzut un exemplu clar al medicilor de familie săptămâna trecută pe care îi susţinem. Nu necesită decât o transparentizare a legislaţiei care să fie înţeleasă atât de medici cât şi de pacienţi. Un al doilea pas ar fi cât de cât o creştere a finanţării în sănătate", a explicat preşedintele COPAC.
Cosilierul de stat pe probleme de sănătate, Loreta Păun, a explicat că ţara noastră trebuie să urmeze exemplul european în ceea ce priveşte politicile de sănătate.
"Ţara noastră trebuie să urmeze trendul european în materie de politici de sănătate centrate pe pacient şi care să asigure sustenabilitatea sistemului de sănătate (...) Faptul că suntem stat membru al UE ne aduce avantajul că putem beneficia de expertiză, recomandări şi putem învăţa din exemplele de bune practici ale celorlalte state europene care au sisteme de sănătate performanţe. (..) Ne apropiem cu paşi rapizi de momentul 2019, când ţara noastră va prelua preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene şi va avea şansa de a aduce pe agenda de discuţii subiecte de interes, dar care să fie şi în deplină concordanţă cu proiectul european şi cu temele susţinute de celelalte state care deţin preşedinţia înaintea noastră şi după noi", a menţionat consilierul de stat, potrivit Mediafax.

Lasă un comentariu