Miercuri, 10 Iunie 2015 00:00

Ce vor liberalii?

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Zilele trecute, un coleg de breaslă arunca în eter o întrebare: oare chiar vor liberalii să preia acum puterea? Am vrut să-mi spun părerea şi să-i răspund scurt, dar nu mi-a ieşit. Răspunsul e mai complicat decât ar părea. Am să încerc să fac un rezumat, cu precizarea că ce scriu eu acum s-ar putea ca mâine să nu mai fie valabil, pentru că politica românească e plină de surprize.

Toată treaba asta cu Ponta şi DNA le-a căzut ca o pleaşcă liberalilor, dar... i-a cam lovit în moalele capului. Nici în visele lor cele mai îndrăzneţe nu li s-a arătat aşa oportunitate. Şi-au făcut ei nişte calcule, dar nu le dă cu plus peste tot. Le-ar conveni să fie la putere acum, că foamea e mare şi Ponta parcă prea înregistrează succes după succes (nu o spun eu, ci datele statistice şi măsurile cu priză la popor!). Da, ar cam fi cazul să i se taie aripile lui Ponta, că altfel nu mai scapă de el în veci, îşi zic liberalii... Ar veni ei la putere şi azi, dar le e frică de erodarea imaginii până la alegerile de anul viitor. Acum sunt pe val, dar, odată ajunşi la guvernare, ar trebui să facă treabă mult mai multă şi mai bună decât Ponta, altfel se vor prăbuşi în sondaje... Aşa că le-ar conveni la putere, dar doar dacă se fac şi alegeri anticipate. Cam greu... Greu, dar le surâde foarte tare. Unul dintre motive este acela că la alegerile parlamentare ar lua voturi cât n-au visat. Asta i-ar ajuta să guverneze până la alegerile locale iar atunci, graţie pomenilor electorale direcţionate guvernamental, să pună stăpânire şi pe administraţia locală. Asta ar însemna dispariţia stângii în România. Apoi... vor guverna nestingheriţi, ajutaţi de tătucul Iohannis (au şi ei un tătuc acum, ceea ce iar n-au visat în vecii vecilor!) până în 2019, când... să vezi poznă... vor avea loc alegeri parlamentare comasate cu prezidenţialele. Iohannis, desigur, va candida şi va lua al doilea mandat şi va merge în tandem cu liberalii, care vor lua iar potul cel mare în Parlament. 

Astea sunt calculele liberalilor. Numai că, după cum ziceam, sunt valabile doar pentru varianta alegerilor anticipate făcute ACUM. Ponta nu a căzut ieri în Parlament, dar DNA nu va sta cu mâna în sân. În plus, liberalii mai au cea de-a doua variantă, adică moţiunea de cenzură, care se pare că va fi votată vineri. Iar vor suferi o înfrângere, după cum se preconizează. Doar dacă... şi aici vine a treia soluţie pentru liberali, care înseamnă mobilizare masivă a populaţiei pentru ieşirea în stradă, adică o presiune enormă din partea oamenilor de rând, similară celei din iarna lui 2012, care să genereze şi reacţii externe. Desigur, nu mă refer aici la Diaspora... care-i altă gâscă în altă traistă... Vorbesc de presiune din partea partenerilor externi. Numai că iar nu văd să se întâmple aşa ceva fără să-şi bage nişte drăcuşori - a se citi servicii româneşti şi străine - coada. 

Ceea ce am scris mai sus e o analiză seacă, a unui om de media. Fără patimă şi fără interese. Acum am să spun şi ce cred eu, omul de rând. Pentru mine, personal, vremurile pe care le trăiesc nu sunt tocmai cele mai bune... numai că pentru asta nu e vinovat Ponta şi nici echipa de la Palatul Victoria. Are legătură cu alte... sfere. Dar, ca român care citeşte mult şi mai are şi norocul de a-l ajuta „bibilica” să facă nişte conexiuni, am intuit de acum câteva luni că se va produce un dezastru în România (sau măcar se va încerca). Prea stăteam bine în statisticile europene, prea mulţi străini ne invidiau pentru ceea ce aveam, ca ţară, şi guvernul actual prea făcea bine la toată lumea... De ce să fie bine dacă se poate să fie rău?! Istoria ne arată că România nu are voie să scoată capul, trebuie să stea sub papuc şi să zică „Să trăiţi!”. Licurici mai mari sau mai mici sunt mult deasupra noastră iar noi nu avem voie să strălucim. Dar chiar aşa, să ne canibalizăm... Nicio societate sănătoasă nu produce o criză în interiorul său atunci când e pe drumul cel bun în interior iar exteriorul e ameninţător.

Mai multe din această categorie: « Politica făcută alandala Pumnul în gură »

Lasă un comentariu