Imprimă această pagină
Vineri, 17 Martie 2017 00:00

Cei 16 ambasadori, care erau doar 3, şi nici ei n-au nimerit Galaţiul

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Am participat, joi, la ”marele” eveniment INVEST IN ROMANIA, care a avut ca scop declarat promovarea oportunităţilor Galaţiului pentru atragerea mult doriţilor investitori, dar şi crearea unor canale de promovare internaţionale astfel încât antreprenorii din Galaţi să-şi dezvolte importul/exportul. Înainte de eveniment, primarul a ieşit pe facebook cu declaraţii în care se arăta nerăbdător să se întâlnească cu 16 ambasadori. Preşedintele CJ a ieşit şi el în conferinţă de presă alături de veşnicul preşedinte al Patronatului IMM-urilor gălăţene şi a anunţat venirea a 10 ambasadori. Ei bine, nu a venit niciunul. A fost un eveniment de sifonat bani şi de promovat principalii sponsori ai CNIPMM, precum bănci comerciale şi asigurători. Dar ca sa prosteşti poporul cu conferinţa şi să o faci şi pe bani publici... e de-a dreptul sfidător. CJ Galaţi a alocat peste un miliard de lei vechi pentru acest eveniment, iar Ministerul Mediului de Afaceri o altă sumă importantă. Sala a fost plină de reprezentanţi ai instituţiilor bugetare din Galaţi, reprezentanţi ai băncilor şi asigurătorilor, efective de partid sau de birou din partea vorbitorilor şi câţiva oameni de afaceri rătăciţi (maxim 10) care nu prea au avut cum să găsească oportunităţi de afaceri în cuvântările celor prezenţi, căci, aşa cum vă spuneam, ambasadori - zero, ci doar 2-3 reprezentanţi ai ambasadelor, nicidecum 10, că 16 deja e utopie.
Ideea în sine a conferinţei era bună. Scopul era să aşezi administraţia judeţului, municipiului şi oamenii de afaceri faţă în faţă cu ambasadele ce pot sprijini schimburile comerciale şi pot face ceva lobby în ţările lor pentru ceea ce oferă Galaţiul. Dar ce oferă Galaţiul? A fost prezentat Parcul de Soft (aici utilităţile costă cam de trei-patru ori cât chiria, pentru că sunt ”suprapreţuite” de proprietarul clădirii), Parcul Industrial (care n-a avut vreodată nici măcar un singur chiriaş) şi fluviul Dunărea. De parcă Galaţiul este singurul deţinător de Dunăre şi doar prezenţa acesteia este suficientă... Atât primarul cât şi preşedintele CJ au amintit de facilităţile fiscale oferite de Galaţi. Ele există, aşa este, dar dacă un potenţial investitor ar dori să se documenteze asupra acestora, va avea surpriza ca pe site-urile celor două instituţii să nu găsească absolut nimic despre acest subiect. Nici pe site-urile Parcurilor, patronatelor, fundaţiilor, asociaţiilor şi altor entităţi create în acest scop, că avem o gramadă susţinute tot de la buget! Este normal în anul 2017? Chiar crede cineva că potenţialii investitori nu fac apel la internet pentru a vedea cum merge treaba pe la noi?
Să revenim la conferinţa care m-a revoltat. Concluzia mea: bani mulţi de la buget pentru a organiza o conferinţă în care să se promoveze două trei bănci comerciale şi nişte asigurători, iar mediul de afaceri gălăţean continuă să moară încet şi sigur. Greutatea acestei conferinţe ar fi fost dată tocmai de prezenţa unui număr important de ambasadori, aşa cum iniţial se anunţase. Abureală pe bani mulţi. Tocmai de aceea acest eveniment nici nu a fost promovat de organizatori aşa cum ar fi meritat, nici măcar la nivel local, ca să nu mai zic de cel naţional sau internaţional. Dacă avea "greutatea" promisă, cu siguranţă ar fi venit oameni de afaceri din toată regiunea şi nu numai. Era deja un eveniment de promovare al Galaţiului: "oraşul care a adunat 16 ambasadori pentru binele economiei locale". Dar banii alocaţi ar fi fost întradevăr cheltuiţi pentru Galaţi şi nu doar pentru prosperitatea unor patronate şi fundaţii care trăiesc pe spatele acestor conferinţe. Şi ca să fie pus şi capacul, moderatorul conferinţei, Daniel Apostol, s-a răţoit urât la auditoriu când, după vreo două ore, un sfert din cei prezenţi s-au ridicat să plece. Nesimţiţi şi nerecunoscători oamenii aştia de afaceri din Galaţi, nu? NU, cei care au plecat nu erau oameni de afaceri, erau trepăduşi aduşi "din obligaţie". Dar de unde să ştie moderatorul?

Nicoleta Rogojină

Articole recente - Nicoleta Rogojină