Luni, 17 August 2015 00:00

Cipru, România şi Grecia, cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei din UE

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a menţinut la 0,2% în iulie, iar în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 0,1%, arată datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În iulie, ţările cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei au fost Malta (1,2%), Austria (1,1%) şi Belgia (0,9%). În schimb, şapte state membre UE au înregistrat în iulie rate anuale negative ale inflaţiei, în frunte cu Cipru (minus 2,4%), România (minus 1,4%) şi Grecia (minus 1,3%). Comparativ cu iunie 2015, inflaţia a scăzut în 15 state membre (printre care se numără şi România), a crescut în opt ţări membre şi a rămas stabilă în patru.

În martie, Banca Centrală Europeană a demarat mult-aşteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat achiziţii lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016.

Conform estimărilor BCE, rata inflaţiei se va situa anul acesta la 0,7% şi la 1,3% anul viitor — mult sub ţinta de 2% avută în vedere de instituţie. Şi aceste proiecţii ar putea fi revizuite în scădere, deoarece nu reflectă pe deplin recentele scăderi ale preţului la ţiţei.

Lasă un comentariu