Imprimă această pagină
Duminică, 31 Mai 2020 00:00

Cipru promite să plătească îngrijirile medicale pentru turiştii care se îmbolnăvesc de COVID-19 pe insulă Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cipru speră să atragă turiştii ieşiţi din izolare promiţând să acopere cheltuielile medicale ale oricărui vizitator depistat pozitiv la testul pentru noul coronavirus în timpul sejurului pe insula mediteraneeană, au anunţat oficiali ciprioţi, relatează AFP, citat de Agerpres.
Într-o scrisoare trimisă tur-operatorilor şi companiilor aeriene, ministerele Afacerilor Externe, Transporturilor şi Turismului au prezentat în detaliu măsurile sanitare şi protocoalele introduse pentru garantarea siguranţei turiştilor.
Cu ratele sale scăzute de mortalitate şi de transmitere a COVID-19, Cipru se promovează drept o destinaţie "sigură" şi "se angajează să asigure îngrijirea turiştilor testaţi pozitiv în timpul sejurului şi a apropiaţilor lor".
Republica Cipru susţine că a testat mai mult de 10% din populaţia sa de cel puţin un milion de locuitori şi că a înregistrat oficial 939 de cazuri de COVID-19, dintre care 17 decese.
Guvernul de la Nicosia promite în special să acopere costurile cazării, hranei şi al îngrijirilor medicale dacă turiştii se îmbolnăvesc pe insulă de noul coronavirus.
Potrivit scrisorii citate, călătorul nu va suporta decât "costul transferului la aeroport şi al zborului de repatriere".
Un spital cu o capacitate de 100 de paturi va fi dedicat exclusiv turiştilor depistaţi pozitiv, iar capacitatea sa "va putea creşte, dacă va fi necesar, într-un termen foarte scurt".
Circa 112 unităţi de terapie intensivă şi circa 200 de aparate de ventilaţie mecanică vor fi rezervate pacienţilor în stare critică, iar 500 de camere în "hoteluri pentru carantină" vor fi puse la dispoziţia familiei şi a apropiaţilor persoanei bolnave.
Hotelurile - care îşi vor putea redeschide porţile de la 1 iunie - în care au stat turiştii testaţi pozitiv nu vor fi închise, "dar camerele utilizate de persoana în cauză şi de apropiaţii săi vor fi dezinfectate înainte de a fi utilizate din nou".
Guvernul cipriot estimează că numărul turiştilor va scădea cu aproape 70% în acest an. În 2019, insula a primit aproape patru milioane de vizitatori, care i-au adus încasări de 2,68 miliarde de euro. Sectorul turistic reprezintă circa 15% din PIB-ul Ciprului.
După ce a ridicat izolarea, interdicţia de circulaţie şi restricţiile de deplasare, Cipru urmează să-şi redeschidă aeroporturile de la 9 iunie pentru zborurile provenite din 13 ţări "cu risc scăzut", printre care Grecia, Germania, Austria şi Malta. Regatul Unit şi Rusia, două mari pieţe pentru insulă, nu figurează pe listă.
Persoanele care intră în ţară între 9 şi 19 iunie vor trebui să aibă asupra lor un certificat care să dovedească faptul că au fost testate negativ pentru COVID-19. Începând din 20 iunie, certificatul nu va mai fi necesar şi alte şase ţări, printre care Elveţia şi Polonia, vor fi adăugate listei publicate săptămânal.

Cătălin Mihai MOGA

Articole recente - Cătălin Mihai MOGA