Joi, 07 Mai 2020 10:52

Coronavirus: Preşedintele Macron aruncă un colac de salvare sectorului culturii, grav afectat de măsurile de izolare Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Statul francez va extinde măsurile de sprijinire a veniturilor lucrătorilor din domeniile artistice şi din industria culturii, majoritatea cărora şi-au pierdut locurile de muncă în perioada măsurilor de izolare şi de închidere împotriva răspândirii noului coronavirus, a anunţat preşedintele Emmanuel Macron, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Guvernul francez a fost supus presiunii de a-i ajuta pe aşa-numiţii lucrători temporari din industria divertismentului şi din arte. În această categorie sunt incluşi dansatorii, comicii, scenografii, cineaştii şi organizatorii de festivaluri, oameni ale căror venituri în general sunt asigurate de implicarea în festivalurile din perioada de primăvară-vară.
Lucrătorii temporari din aceste domenii beneficiază de o schemă de asigurare de şomaj conform căreia primesc o sumă lunară de la stat, în cazul în care au muncit cel puţin 507 ore în ultimele 12 luni. Însă aceşti lucrători susţin că sezonul în care lucrau a fost distrus de măsurile anticoronavirus ce au dus la închiderea teatrelor, a sălilor de concerte şi a cinematografelor, precum şi la anularea festivalurilor.
În aceste condiţii, "mulţi dintre lucrătorii temporari nu-şi pot face orele", a susţinut preşedintele Macron după o videoconferinţă desfăşurată cu reprezentanţii acestor lucrători precum şi cu ministrul de finanţe şi cel al culturii.
Preşedintele francez a precizat că doreşte ca, începând cu luna august, guvernul să să angajeze la o extindere pe 12 luni a plăţilor care se fac în prezent. Chiar dacă Franţa a început procesul lent de relaxare după măsurile împotriva noului coronavirus, cinematografele, teatrele şi sălile de concerte vor rămâne închise încă o lungă perioadă de timp. Evenimentele culturale la care participă peste 5.000 de oameni vor fi reluate cel mai devreme din septembrie.
Peste 25.500 de decese au fost puse de autorităţile medicale franceze pe seama noului coronavirus, Franţa plasându-se pe locul cinci în clasamentul global al mortalităţii de COVID-19, după SUA, Marea Britanie, Italia şi Spania.

Lasă un comentariu