Marți, 30 Martie 2021 16:45

De unde provine noul coronavirus (Proiectul raportului OMS) Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În proiectul de raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se arată că noul coronavirus a fost transmis oamenilor de un animal, iar răspândirea sa a început cu cel mult o lună sau două înainte de a fi descoperit, în decembrie 2019. De asemenea, în raport se precizează că un laborator este cea mai puţin probabilă sursă, a concluzionat echipa internaţională comună a OMS.
OMS a lansat marţi raportul final privind investigaţia sa asupra originilor coronavirusului, dar o versiune preliminară a raportului, obţinută de CNN, arată că nu există dovezi care să sugereze că virusul se răspândea înainte de sfârşitul anului 2019.
Raportul oferă patru surse posibile pentru virus, iar scenariul cel mai probabil este prin intermediul unei gazde intermediare, posibil un animal sălbatic capturat şi crescut apoi la o fermă.
Dar ancheta nu a descoperit ce alt animal a fost infectat de un liliac - considerat cea mai probabilă sursă a virusului - şi apoi ar fi putut să-l transmită unui om. „Posibila gazdă intermediară a SARS-CoV-2 rămâne necunoscută”, arată documentul.
Următoarea ipoteză este transmiterea directă de la unul dintre animalele despre care se ştie că poartă un coronavirus similar, cum ar fi un liliac sau un pangolin.
Raportul constată că este posibilă, dar nu probabilă, transmiterea prin intermediul alimentelor congelate sau refrigerate şi, cel mai puţin probabil, o eliberare accidentală de laborator.
Cercetători independenţi spun asta de luni de zile. Testarea genomică a virusului arată că acesta nu a fost proiectat într-un laborator, ci a fost transmis natural de animale - la fel ca şi virusul SARS care a infectat 8.000 de persoane la nivel global în 2002-2004 înainte de a fi oprit.
Alimentele congelate nu sunt, de asemenea, o sursă probabilă, arată raportul. „Nu există dovezi concludente pentru transmiterea SARS-CoV-2 pe cale alimentară, iar probabilitatea unei contaminări în lanţul de frig cu virusul este foarte scăzută”, spune acesta.
Rolul pieţei Huanan din Wuhan este, de asemenea, neclar. Este posibil ca piaţa să nu fi fost sursa iniţială a epidemiei, dar că mulţimile care au circulat în piaţă ar fi putut amplifica răspândirea virusului.
Conform eşantioanelor prelevate, virusul era prezent pe suprafeţe, dar nu în probele prelevate de la animalele sau alimentele vândute în piaţă. În plus, există dovezi că virusul era prezent şi în alte pieţe.
„Multe dintre primele cazuri au fost asociate cu piaţa Huanan, dar un număr similar de cazuri au fost asociate cu alte pieţe, iar unele nu au fost asociate cu nici o piaţă, ceea ce ar putea sugera că piaţa Huanan nu a fost sursa iniţială a epidemiei. (...) Prin urmare, nu se poate trage nicio concluzie fermă cu privire la rolul pieţei Huanan în originea epidemiei sau la modul în care infecţia a fost introdusă pe piaţă”, se arată în raport.
Raportul a fost redactat de o echipă internaţională comună formată din 17 experţi chinezi şi 17 experţi din alte ţări, OMS, Reţeaua Globală de Alertă şi Răspuns la Epidemie (GOARN) şi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE). Organizaţia Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a participat în calitate de observator.
Studiul a fost efectuat într-o perioadă de 28 de zile, din 14 ianuarie până în 10 februarie 2021, în oraşul Wuhan.
Animalele precum nurca şi iepurii sunt susceptibile a transmite virusul, se menţionează în raport.
Secretarul de presă al Casei Albe SUA, Jen Psaki, a declarat că raportul este examinat de agenţiile guvernamentale federale, inclusiv CDC, Food and Drug Administration sau institutele naţionale de sănătate.

Lasă un comentariu