Luni, 01 Noiembrie 2021 15:37

Declaraţia finală de la Summit-ul G20 promite „acţiuni semnificative şi eficiente”, fără prea multe angajamente Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Liderii politici care fac parte din G20 au ajuns duminică, 31 octombrie 2021, la un acord privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius faţă de perioada preindustrială, au declarat pentru AFP trei surse apropiate negocierilor la summit de la Roma, informează digi24.

Aceştia au ajuns la o poziţie de compromis şi şi-au asumat angajamentul de a ajunge la neutralitate climatică în ceea ce priveşte emisiile de CO2 „până la jumătatea secolului sau în jurul acelui moment”. Statele din G20 au convenit să continue eforturile de limitare a încălzirii globale prin „acţiuni semnificative şi eficiente”, dar, proiectul de la summitul G20 de la Roma a constat în puţine angajamente concrete, dezamăgindu-i pe activiştii de mediu, potrivit comunicatului final al G20.

Liderii politici şi-au asumat:

- Să menţină obiectivul limitării încălzirii climei la cel mult 1,5 grade Celsius, evidenţiind necesitatea „întreprinderii unor noi acţiuni mai concrete pentru protejarea climei în acest deceniu". 

- Să accelereze acţiunile în vederea atingerii unui nivel net de emisii de gaze cu efect de seră la nivel mondial sau a neutralităţii emisiilor de dioxid de carbon până la jumătatea secolului sau în jurul acestei date.

- Să reafirme angajamentul ţărilor dezvoltate de a mobiliza în comun 100 de miliarde de dolari pe an pentru finanţarea combaterii schimbărilor climatice şi să salute noile angajamente asumate de unii membri ai G20.

- Să pună în aplicare până în 2023 noile norme pentru un sistem fiscal internaţional mai stabil şi mai echitabil, inclusiv un impozit pe profit minim de 15 % la nivel mondial.

- Să depună eforturi suplimentare pentru a asigura o mai bună şi mai rapidă pentru vaccinurile COVID-19 în ţările cu venituri mici şi mijlocii.

- Să înfiinţeze un grup operativ comun G20 pentru finanţe şi sănătate pentru a asigura finanţarea adecvată a prevenirii, pregătirii şi reacţiei în caz de pandemie.

Liderii G20 s-au angajat să colaboreze pentru a asigura succesul conferinţei ONU privind clima (COP26), care a început duminică la Glasgow, în Regatul Unit.

Liderii G20 au subliniat angajamentul lor de a menţine securitatea energetică, abordând în acelaşi timp problema schimbărilor climatice, şi de a garanta tranziţii ale sistemului energetic care să menţină energia la preţuri accesibile pentru gospodăriile şi întreprinderile cele mai vulnerabile.

Aceştia au subliniat, de asemenea, importanţa menţinerii unor fluxuri neîntrerupte de energie din diferite surse, furnizori şi rute şi a promovării unor pieţe internaţionale de energie deschise, competitive şi libere.

Şefii de stat şi de guvern din G20 şi-au luat angajamentul că se vor strădui să se asigure că cel puţin 30 % din terenurile globale şi cel puţin 30 % din oceanele şi mările globale sunt conservate sau protejate până în 2030 şi vor contribui la realizarea de progrese în vederea atingerii acestui obiectiv, în conformitate cu circumstanţele naţionale.

Liderii din G20 au fost, de asemenea, de acord să pună capăt finanţării publice pentru producerea de energie pe bază de cărbune în străinătate, dar nu şi-au stabilit niciun obiectiv clar pentru eliminarea treptată a cărbunelui pe plan intern, ceea ce reprezintă un semn clar al poziţiei exprimate de doi dintre cei mai importanţi poluatori ai lumii, China şi India, scrie Euronews. 

 

Lasă un comentariu