Marți, 29 Martie 2016 00:00

Declinul preţului ţiţeiului încă nu a stimulat creşterea economiei mondiale

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Beneficiile în urma declinului preţului ţiţeiului ar putea să nu se materializeze până când cererea nu se va redresa pe plan global şi băncile centrale din economiile avansate nu renunţă la ratele dobânzilor extrem de scăzute, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional, transmite Bloomberg.
În pofida scăderii preţului petrolului din iunie 2014, economiştii încă aşteaptă efectele pozitive ale acestor evoluţii. În timp ce principalul motiv al declinului a fost creşterea livrărilor pe plan global, noul raport al FMI arată că anul trecut cererea pe plan intern a fost mai slabă decât s-a estimat în statele exportatoare de ţiţei, în timp ce importatorii de petrol, cum ar fi SUA şi Europa, au înregistrat o cerere în linie cu aşteptările analiştilor.
Într-o perioadă în care preţul petrolului este scăzut şi băncile centrale nu pot reduce şi mai mult ratele dobânzilor, "declinul inflaţiei în urma costurilor de producţie mai scăzute majorează rata reală a dobânzii, făcând împrumuturile mai scumpe şi afectând cererea", se arată în raportul FMI. Dimpotrivă, când preţul ţiţeiului creşte şi băncile centrale ezită să adopte majorări agresive ale ratelor dobânzilor, preţurile mai ridicate sunt aşteptate să fie "expansioniste prin scăderea ratei reale a dobânzii", susţin cercetătorii FMI conduşi de economistul şef Maurice Obstfeld.
Deşi consumatorii beneficiază de pe urma preţului scăzut al combustibilului, inflaţia scăzută persistentă face mai dificilă sarcina băncilor centrale, conform FMI.
"Actualul mediu economic caracterizat prin preţul istoric scăzut al ţiţeiului ar putea aprinde o serie de probleme, inclusiv intrarea în incapacitate de plată, probleme care pot stimula turbulenţele deja existente pe pieţele financiare. Posibilitatea unor astfel de efecte negative arată cât de urgentă este sprijinirea cererii de comunitatea globală, împreună cu o serie de reforme structurale şi financiare specifice fiecărei ţări", se arată în raportul Fondului Monetar Internaţional.
Exportatorii de ţiţei ar fi trebuit să reducă cheltuielile guvernamentale şi să majoreze veniturile bugetare, a declarat luna trecută directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde.
Preţul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru exportatorii de ţiţei.

Lasă un comentariu