Luni, 30 Octombrie 2017 12:36

Deputaţii din Parlamentul European au lansat un apel împotriva hărţuirii sexuale

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Eurodeputaţii au lansat recent un apel împotriva hărţuirii sexuale. Unele dintre femeile din Parlamentul European au vorbit despre propriile lor experienţe în sediul din Strasbourg al instituţiei europene, în urma valului de dezvăluiri care au apărut în opinia publică după scandalul uriaş în care este implicat producătorul hollywoodian Harvey Weinstein, informează AFP.
Parlamentul European, care a votat o rezoluţie pe această temă, a dezbătut în plenul unei sesiuni la Strasbourg mijloacele care urmează să fie implementate pentru a lupta eficient împotriva acestui tip de comportament.
Două membre ale Parlamentului European au afişat în timpul intervenţiilor lor o banderolă cu inscripţia #metoo, devenită un hashtag extrem de popular pe reţelele de socializare şi un simbol al libertăţii de exprimare împotriva hărţuirii sexuale.
"Aveam 19 ani, eram la universitate. El avea în jur de 70 de ani, era un coleg profesor, un coleg intelectual", a dezvăluit italianca Eleonora Forenza (GUE, stânga radicală), îndemnându-şi colegii să "lupte împotriva culturii machiste".
"Şi eu am făcut obiectul unei hărţuiri sexuale", a dezvăluit colega ei Terry Reintke, reprezentantă a Partidului Ecologist german, adăugând că "a venit momentul să spunem că ruşinea trebuie să treacă în cealaltă tabără".
Eurodeputatul german a îndemnat la adoptarea unor "măsuri legislative" şi i-a încurajat pe bărbaţi "să ia cuvântul pe această temă".
Social-democratul german Udo Bullmann, primul bărbat care s-a exprimat în cadrul acestei dezbateri, a adus un omagiu "curajului persoanelor vizate" care au decis să depună mărturie.
"Declaraţiile preşedintelui american (Donald Trump, n.r.), maniera în care el vorbeşte despre femei ne spun câte ceva despre climatul toleranţei" faţă de aceste acte de hărţuire, a spus Udo Bullmann.
"Trebuie să le scoatem pe femei din acest sentiment de umilire şi ruşine în care se află acum şi trebuie, cu toţii, împreună, să încetăm să mai închidem ochii în faţa acestor lucruri", a declarat eurodeputatul francez Elisabeth Morin-Chartier (PPE, dreapta), care prezidează un comitet împotriva hărţuirii din cadrul Parlamentului European.
Cazuri de hărţuire în cadrul Parlamentului European au fost denunţate în presă în ultimele zile.
Însă din cele zece cazuri semnalate la nivelul structurii dedicate asistenţilor parlamentari şi deputaţilor, toate erau asociate unui tip de hărţuire care este lipsit de dimensiunea sexuală, au precizat surse parlamentare.
Comitetul "nu a primit până la această oră nicio plângere" pentru cazuri sexuale, a confirmat purtătorul de cuvânt al Parlamentului European într-un comunicat.
În schimb, "cazuri de hărţuire sexuală sau de violuri" au fost raportate la nivelul unei alte structuri interne a instituţiei, care este dedicată personalului fix, au precizat pentru AFP servicii din cadrul PE.
"Sancţiuni, măsuri disciplinare au fost luate", au adăugat aceleaşi surse, fără să ofere alte detalii "din motive de confidenţialitate".

Lasă un comentariu