Joi, 25 Martie 2021 13:59

Elon Musk intenţionează să lanseze un nou prototip al mega-rachetei Starship Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru a doua oară în luna martie, compania SpaceX se pregăteşte să lanseze un nou prototip al viitoarei nave spaţiale, informează Business Insider.
Denumit Starship No. 11 sau SN11, prototipul ar putea fi lansat cel mai devreme zilele acestea. Se va înălţa la multe mii de metri, îşi va opri motoarele, se va răsturna lateral, iar apoi va cădea liber spre Pământ. Patru flapsuri ar trebui să-i controleze coborârea, iar motoarele ar trebui să pornească din nou la timp pentru a-l aduce la verticală şi a-l coborî pe rampa de aterizare.
SpaceX a mai efectuat trei asemenea zboruri-test la mare altitudine, dar fiecare s-a sfârşit printr-o explozie catastrofală. Primele două prototipuri, SN8 şi SN9, s-au izbit de rampă cu viteză mare şi au explodat imediat. Al treilea, SN10, a aterizat întreg, dar a explodat 10 minute mai târziu.
Aceste prototipuri reprezintă partea superioară a unui sistem în două trepte. În cele din urmă, un lansator cât 23 de etaje denumit Super Heavy va propulsa nava spaţială Starship spre orbită. Întregul sistem este gândit să fie total şi rapid reutilizabil, ceea ce i-ar permite lui SpaceX să reducă de 1.000 de ori costul accesului în spaţiu.
Viziunea pe termen lung a lui Elon Musk, fondatorul lui SpaceX, este de a duce astronauţi pe Lună şi de a face posibil zborul hipersonic pe Pământ. El a spus că plănuieşte să construiască 1.000 de Starships pentru a duce oameni şi materiale pe Marte ca să înfiinţeze o aşezare.
Pentru a vedea de la distanţă centrul de lansare - o transmisie dintr-un complex turistic de pe insula San Padre, aflată la 10 km - se poate accesa feed-ul live SPadre.

Lasă un comentariu