Joi, 06 Octombrie 2022 09:56

Europarlamentar german: Nu avem nevoie de România şi de Bulgaria nici în Uniunea Europeană, nici în Schengen! Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Parlamentul European a dezbătut, miercuri, 05 octombrie 2022, o rezoluţie nelegislativă privind extinderea Schengen, la solicitarea socialiştilor europeni pentru aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Europarlamentarii din ţările membre au discutat aprins pe această temă, mulţi dintre ei susţinând cauza, însă s-au ridicat şi voci împotrivă.
Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene a afirmat că la summitul din luna decembrie va încerca să obţină unanimitatea cu privire la aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, a anunţat ministrul ceh de Externe Mikulas Bek, în plenul Parlamentului European.
"În ultimii ani, spaţiul Schengen a resimţit provocări precum valul de migranţi din 2015-2016 şi consecinţele actualului conflict din Ucraina. Preşedinţia (cehă a Consiliului UE) consideră că extinderea Schengen este un element fundamental şi se angajează să facă progrese pentru ca România şi Bulgaria să adere la acest spaţiu", a spus Bek în plenul de la Strasbourg, care dezbate procesul de aderare a României şi Bulgariei la zona Schengen.
Supunerea la vot a unei rezoluţii a Parlamentului European pe această temă este prevăzută pentru sesiunea plenară din 17-20 octombrie.
Oficialul ceh a precizat că săptămâna viitoare vor începe vizite ale experţilor europeni în România şi Bulgaria, relatează hotnews.ro.

Ce au spus europarlamentarii din statele membre:

Europarlamentar neamţ: "Germania nu s-a opus niciodată aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen".
Europarlamentar olandez: "Mi-e ruşine cu Guvernul olandez, cer premierului să susţină aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen".
Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas: "În ultimii 35 de ani, am construit o întreagă arhitectură pentru spaţiul Schengen şi trebuie să continuăm să îmbunătăţim această arhitectură. Sprijinul europenilor pentru Schengen demonstrează importanţa lui. România şi Bulgaria aşteaptă o decizie a Consiliului de peste 11 ani. Doresc să laud partenerii români şi bulgari pentru modul în care au gestionat frontierele externe ale Uniunii în faţa unui val mare de refugiaţi ucraineni".
Acesta a adăugat că cele două ţări rămân angajate în aplicarea acquisului Schengen şi în asigurarea securităţii la frontierele externe, precizând că apropiata vizită a experţilor europeni nu înseamnă o reevaluare a pregătirii celor două ţări, ci doar o ocazie ca statele membre să primească ultimele actualizări privind aplicarea normelor Schengen în România şi Bulgaria.
"Comisia Europeană îşi reiterează sprijinul deplin pentru aderarea României şi a Bulgariei la Schengen. Avem ocazia ca în decembrie să luăm această decizie istorică", a încheiat reprezentantul executivului UE.
Liderul grupului Partidului Popular European, Manfred Weber, a spus şi el că România şi Bulgaria îndeplinesc toate condiţiile pentru a deveni membre ale spaţiului Schengen. "România şi Bulgaria au aşteptat 11 ani, aşa ceva este inacceptabil, nu există motive obiective pentru a lăsa cele două state în afara Schengen. PPE a luptat mereu şi constant pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen şi cerem Consiliului să dea undă verde", a insistat eurodeputatul german.
Eurodeputata olandeză Sophia in 't Veld, membră a partidului Democraten 66 aflat la guvernare în Olanda, a spus: "După 11 ani, îmi este ruşine de cetăţenii români şi bulgari, care simt pe bună dreptate că nu sunt trataţi în mod egal" şi a cerut premierului olandez, Mark Rutte, să sprijine extinderea zonei europene de liberă circulaţie şi cu cele două ţări candidate.
Reprezentanta grupului Verzilor, Tineke Strik, a spus şi ea că este în interesul Uniunii Europene ca România şi Bulgaria să intre în spaţiul Schengen, dar ea s-a pronunţat pentru ''o decizie obiectivă, bazată pe merite, fără a amesteca chestiunile politice''.

"Nu avem nevoie de România şi de Bulgaria nici în Uniunea Europeană, nici în Schengen"

În schimb, eurodeputatul german Guido Reil (foto ↑), din grupul Identitate şi Democraţie (ID), a lansat un atac virulent la adresa României şi a Bulgariei, susţinând că cele două state nu trebuie să fie acceptate în Schengen şi că aderarea lor la UE a fost o greşeală.
"În ultimul an am fost de multe ori în România şi vreau să fiu prietenos când spun că România este Wild West-ul Europei. În Ucraina am văzut o infrastructură mult mai bună decât în România. Nu avem nevoie de România şi de Bulgaria nici în Uniunea Europeană, nici în Schengen", a afirmat Reil, membru al partidului naţionalist-autoritar Alternativa pentru Germania (AfD), citat de Agerpres.
După această intervenţie, preşedinta de şedinţă i-a atras atenţia eurodeputatului german pentru tonul jignitor folosit şi a anunţat că o va informa pe preşedinta PE, Roberta Metsola, pentru a-l sancţiona.
Eurodeputatul german Gunnar Beck (grupul ID) a apreciat că este nevoie mai degrabă de o reformă a spaţiului Schengen, nu de extinderea sa prin "admiterea a trei state corupte" (Bulgaria, Croaţia şi România, n.red.), el invocând ca argument indicele Transparency International. În opinia sa, aderarea României şi a Bulgariei la Schengen va duce la o migraţie în masă. (Foto credits Kurier.at)

Citeşte şi Dan Nica: Aderarea la Schengen, acum! Cerem imperativ să se pună capăt discriminării românilor în UE!

Lasă un comentariu