Vineri, 29 Iulie 2022 11:34

Exemplare de rinocer, reintroduse într-un parc natural din Mozambic după 40 de ani Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Un parc natural din Mozambic a întâmpinat recent primele exemplare de rinocer alb din ultimii 40 de ani, după ce 19 animale din această specie amenințată au finalizat un voiaj în camion de 1.600 de kilometri pornind din Africa de Sud, au precizat activiști pentru protecția mediului, potrivit AFP.
Rinocerii au fost reintroduși în Parcul Național Zinave în cadrul unei inițiative care vizează restaurarea faunei și stimularea economiei locale și care a dus la eliberarea în parc a 2.400 de animale din 14 specii diferite începând cu 2015.
Fauna acestui parc cu o suprafață de 408.000 de kilometri pătrați, situat în sudul țării, a fost decimată de braconaj și de un război civil de decenii care s-a terminat în 1992.
''Întoarcerea rinocerilor permite promovarea Zinave ca o nouă destinație turistică pasionantă din Mozambic'', a declarat Werner Myburgh, director executiv al Peace Parks Foundation (PPF), organizația din domeniul mediului care administrează proiectul.
Zinave este acum singurul parc național din Mozambic care adăpostește toate cele cinci animale africane de mari dimensiuni - elefant, rinocer, leu, leopard și bivol - a precizat Myburgh într-un comunicat.
Rinocerii au fost transportați cu camionul din Africa de Sud până în Zinave pe parcursul mai multor zile în luna iunie, ceea ce reprezintă, potrivit PPF, cel mai lung transfer rutier al unor rinoceri realizat vreodată.
Recent, unele dintre animale au fost eliberate din țarcurile lor, denumite ''bomas'', într-un sanctuar securizat împotriva braconierilor în cadrul unei ceremonii la care au asistat președintele Mozambicului, Filipe Nyusi, și ministrul Mediului din această țară, Ivete Maibaze.
''Au fost realizate progrese semnificative și notabile în ceea ce privește reamenajarea și reabilitarea parcurilor noastre naționale în decursul ultimului deceniu'', a declarat Maibaze într-un comunicat.
PPF prevede în plus dublarea populației de rinoceri din parc pe parcursul următorilor trei ani, adăugând atât exemplare albe, cât și negre.
Rinocerul alb este o specie clasată ca amenințată cu dispariția de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), iar rinocerul negru este considerată în pericol grav de dispariție. (sursa Agerpres)

Lasă un comentariu