Marți, 11 August 2015 00:00

Exporturile Chinei au scăzut semnificativ în iulie

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Exporturile Chinei s-au diminuat cu 8,3% în luna iulie, fiind cea mai mare scădere din ultimele patru luni, pe fondul creşterii valorii yuanului şi în contextul reducerii cererii din Uniunea Europeană, informează site-ul agenţiei Bloomberg.

Exporturile Chinei au scăzut semnificativ în iulie, pe fondul scăderii cererii din Uniunea Europeană (Foto: AFP / Mediafax Foto)

Degradarea balanţei comerciale ar urma să accentueze presiunile asupra autorităţilor chineze în sensul adoptării unor noi măsuri pentru stimularea economiei, a doua ca mărime din lume. În ultimele luni, premierul Chinei, Li Keqiang, s-a confruntat cu o serie de solicitări pentru stabilizarea creşterii economice.

Scăderea exporturilor a fost mult mai mare decât se anticipa, în contextul în care analiştii economici prefigurau o diminuare cu doar 1,5%.

În paralel, şi importurile în China au scăzut, confirmându-se diminuarea cererii pe plan intern. Comparativ cu luna iulie 2014, importurile au scăzut cu 8,1%, conform statisticilor Administraţiei generale a Vămilor. În iunie, importurile scăzuseră cu 6,6%, situaţia generând un excedent comercial de 43 de miliarde de dolari.

Cererea în scădere la nivel global, cumulată cu scăderea investiţiilor pe plan intern pun sub semnul întrebării ţinta de creştere economică de 7%, vizată de China în 2015. Guvernul de la Beijing a adoptat noi măsuri care să stimuleze extinderea economiei, inclusiv prin emiterea de bonduri speciale pentru finanţarea sectorului construcţiilor, dar refuză să diminueze valoarea yuanului.

"Exporturile deja nu mai sunt motorul creşterii economice a Chinei; indiferent ce ar face Guvernul, este imposibilă o multiplicare a volumului exporturilor ca în trecut", afirmă Liu Xuezhi, economist la Bank of Communications.

Exporturile Chinei în spaţiul Uniunii Europene au scăzut cu 2,5% în primele luni ale anului 2015, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce vânzările spre Japonia s-au redus cu 10,5%. În schimb, exporturile de produse chineze spre Statele Unite au crescut cu 9,3% în aceeaşi perioadă.

Lasă un comentariu