Miercuri, 29 Noiembrie 2017 00:00

Glifosatul, autorizat pentru încă cinci ani în Uniunea Europeană

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Statele membre ale UE, reunite în cadrul unui comitet de apel, au votat recent în favoarea unei noi autorizări pentru cinci ani a controversatului erbicid glifosat, în cadrul unei decizii considerate surprinzătoare, relatează AFP, citând Comisia Europeană.
Un număr de 18 ţări au votat în favoarea propunerii executivului european, reprezentând pragul limită de 65% din populaţia UE necesară pentru cvorum. Nouă ţări s-au opus şi una s-a abţinut, fapt ce a permis atingerea majorităţii calificate necesare, spre deosebire de un prim vot, ce a avut loc la începutul lunii noiembrie.
Germania, care s-a abţinut în turul precedent, a votat pentru de această dată, după ce a cerut modificări la text în legătură cu restricţiile privind utilizarea privată a glifosatului şi respectarea biodiversităţii, potrivit unei surse apropiate de acest dosar.
Această schimbare de poziţie a Germaniei, cea mai mare ţară din UE, a contribuit la înclinarea balanţei în favoarea unei noi autorizări.
"Votul de astăzi arată că atunci când vrem putem să împărtăşim şi să ne acceptăm responsabilitatea colectivă în luarea deciziilor", a declarat comisarul european pentru sănătate Vytenis Andriukaitis, citat într-un comunicat.
Comisia Europeană va adopta o decizie înainte ca autorizaţia actuală să expire, la 15 decembrie. Dacă votul din comitetul de apel ar fi înregistrat un rezultat negativ, chestiunea ar fi trebuit să fie tranşată de executivul european.

Lasă un comentariu