Luni, 08 Februarie 2021 16:15

Grecia şi Turcia, amplu program de înzestrare militară Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Turcia a încercat o mişcare îndrăzneaţă ca răspuns la înarmarea Greciei: Achiziţionarea unui portavion din Marea Britanie. Grecia a demarat un amplu program de înzestrare militară, iar Turcia a ”răspuns” prin achiziţionarea unui portavion.
Potrivit unor surse ale publicaţiei Middle East Eye, citate de Daily Sabah, dar şi de alte publicaţii internaţionale din zona apărării, Turcia a încercat achiziţionarea unui portavion din Marea Britanie.
Se pare că oficialii de la Ankara au propus Londrei achiziţionarea unui portavion nou, din clasa Queen Elizabeth, dar guvernul Marii Britanii a refuzat oferta Turciei. Oficialii turci ar fi dorit să achiziţioneze un portavion britanic care să fie construit în Turcia şi să beneficieze de transfer tehnologic. Ulterior, Ankara a încercat achiziţionarea unui portavion britanic dezafectat, dar, din nou, discuţiile nu au ajuns la niciun consens.
Middle East Eye precizează că are confirmarea informaţiei din două surse. Negocierile ar fi avut loc anul trecut. În urma impasului, Turcia s-ar fi decis să îşi construiască singură nava în loc să o achiziţioneze.
Amintim că Turcia dezvoltă TCG Anadolu - navă multi-rol de asalt amfibiu de tip LHD (Landing Helicopter Dock), care pe lângă elicoptere, poate opera şi avioane Harrier sau F-35B. TCG Anadolu,realizată din combinarea caracteristicilor unei nave de asalt cu designul unui portavion uşor, este construită prin transfer tehnologic şi asistenţă de spaniolii de la Navantia, relatează DC News.
Tentativa de achiziţionare de către Turcia a unui portavion britanic vine în contextul în care Grecia şi Franţa au semnat un contract pentru achiziţionarea a 18 aeronave Rafale de către greci. Tranzacţia a venit pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Atena şi Ankara, Parisul manifestându-şi susţinerea pentru partea elenă.
Mai mult, Grecia a accelerat puternic programele de înzestrare, urmând să achiziţioneze şi avioane F-35, dar şi fregate.

Lasă un comentariu